Bizalmatlansággal új miniszterelnök


marcika # 2009.04.12. 14:10

ami a határon túli magyarokat illeti egy öreg (erdélyi) parasztbácsi mondta: Aranyom az a szerencséd, hogy a határ belső oldalán születtél.
Ez a bácsi magyar honvédként szolgált a második világháborúban.

marcika # 2009.04.12. 14:06

nem akartam hozzászólni, mert a politizálásnak ez a formája elsősorban indulatokat generál, de most mégis megteszem.
Baloldalról és jobboldalról beszélni badarság. Ha valaki szakértőként végignéz az elmúlt 7 év pénzügyi-gazdasági mutatókion, sok mindent leszűr. Itt nem OV-ről vagy GyF-ről vagy Bajnairól szól a történet. Fekete fehéren ott van az elmúlt 7 év csődje. Ehhez nem kell különösebb végzettség. Kiadási oldal-bevételi oldal összehasonlítása. A kiadási oldal végigböngészése. Ennyi.
Sajnálom, hogy értelmes tanult emberek az Istenhez való megtérést politikai csalárdságnak látják. Én nem vagyok politikus (hála Istennek), de hiszek Istenben mindenféle hátsó szándék nélkül.

Grád András # 2009.04.12. 13:58

(A bólogatás még Banderaaz hozzászólására vonatkozott ugyan, de alapvetően Leg-gel is egyetértek.)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Legislator # 2009.04.12. 13:57

Én sajnálom azokat, akiknek ez probléma. Én csak együttérezni tudok minden elszakított részen élő magyarral.


Sunshine after the rain.

Grád András # 2009.04.12. 13:57

[Szomorúan bólogat.]


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bandeeraz # 2009.04.12. 13:54

Nem veszem velük egy sorba, mert OV nem olyan. Ő egy tipikus modern politikus káeurópai kivitelben, és többek között te is nagyon félreismered. Neki nincsenek elvei, meg világnézete, csak tudja mit kell mondania, hogy az embereket behülyítse. Ahogy a másik oldalon is vannak ilyenek, nálunk sajnos erről szól a politika.

Impossible # 2009.04.12. 13:37

És azzal mégis mi a probléma, hogy gondolunk az elszakított magyarokra is?

monalisa1 # 2009.04.12. 12:59

... És hirdeté újfent a Nagy Magyarországot...

Impossible # 2009.04.12. 10:55

És most ezeket vennéd egysorba Orbán Viktorral? :D

bandeeraz # 2009.04.12. 10:39

Isten mentsen minket az emberekért tenni akaró messiás tudatú politikusoktól. Csak pár nevet mondok aki ilyen volt: Hitler, Sztálin, Lenin...

Impossible # 2009.04.12. 09:19

Kedves Tanárúr,

most már okosnak is tart? :)
Haladunk. :D

Szerintem van jó, és van rossz, amelyeket szükséges világosan elhatárolni egymástól. Az egyénben is jelen van egyszerre ez a kettő, ugyanúgy, mint a társadalomban. Az ember eredendően rosszra hajló természetű, viszont a jóra vágyakozik. Ez a kettősség rengeteg küzdelmet szül, és sokszor elbukunk benne, önmagunkkal szemben is, de lehetőségünk van a változásra. Nem lehet tehát hibaként felróni az embernek, hogy változik, hogy például a legnagyobb bűnözőből a legnagyobb szent lett, ennek inkább örülni érdemes. Ne ítéljük el azért az embert, amilyen korábban volt. Ha így tennénk, akkor sajátmagunkat is elítélhetnénk. Nekünk sem az ítéletre van szükségünk, hanem a változásra, arra, hogy a jó irányba haladjunk. Ott kezdődnek a komoly gondok, ha nem tudjuk, mi a jó irány, ha elmossuk a jó és rossz közti határvonalat.

Ezt igaznak tartom a politikára is, tehát aki jó irányba törekszik, azt támogatni kell. Orbán Viktor pedig jó irányba törekszik, haladt is az ország jó irányba, amikor ő volt miniszterelnök. Ezt a mély káoszt, ami most van, nem ő okozta, viszont kínál lehetőséget a megoldásra. Olyan lehetőséget, mint amilyennel az európai országok is élnek. Mi nem akarunk élni vele, mert Orbán Viktor és a FIDESZ sem tökéletes, és süppedjünk mégjobban a káoszba, mert úgyis minden rossz, mert úgysincs remény, és nincs kiút? Ugyanmár! :) Aki pedig öreg, az ne kiábránduljék az életből, hanem szerettesse meg az utána jövőkkel!

Grád András # 2009.04.12. 07:59

"Na de politizálni akkor is kell, különben más teszi helyettünk ! És jó helyre kell húzni az X -et ! Ilyen egyszerű."

Az én véleményem az, hogy egyáltalán nem muszáj politizálni, enélkül is lehet tisztességesen és boldogan élni, és ettől ettől még elmehet az ember szavazni. A dolgok viszont csak az olyan emberek számára "ilyen egyszerűek", akik kizárólag "jóban" és "rosszban", feketében és fehérben (vörösben és narancsban stb.) tudnak gondolkodni. A világ azonban ennél szerencsére milliószor összetettebb és árnyaltabb. Például én a jobboldal jelenlegi szellemi atyjától, a már említett Stumpf barátomtól, mint az évfolyamom KISZ-titkárától (és persze MSZMP tagtól) vettem át tanulmányi eredményemért a(z akkor még nép-)köztársasági ösztöndíjamat. Akkor most tagadjam meg őt, magamat vagy az ösztöndíjat? (Csak az egyértelműség kedvéért: sosem voltam semmiféle párt tagja és nem is leszek. Nekem azonban akkor is a barátom maradt, amikor belépett "a" pártba, meg most is, ha néha rettenetesen nem értek egyet azzal sem, amit mostanában csinál) Hogy érthetőbb legyek:

Alapvetően kétféleképpen lehet gondolkodni.

Az úgynevezett zárt gondolkodásra az jellemző, hogy a világ az ilyen emberek számára kettéoszlik "jókra" és "rosszakra", ahol természetesen mindig ő (általa preferált párt, "magunkfajták" stb.) van a "jó" oldalon, az ellentábor (a másik párt, a "magukfajták" stb.) a másikon. E két oldal tagjai egy képzeletbeli szakasz két végpontja körül helyezkednek el, két külön halmazként elkülönülve, bármiféle átjárhatóság nélkül.

A nyílt gondolkodásra ezzel szemben az jellemző, hogy az ilyen ember az emberiséget mint egy egységes halmazt képzeli el, valahol a fenti szakasz közepén. Itt is vannak jobbak és rosszabbak, és ezen egységes halmazon belül mind ő, mind a többiek folyamatosan változtathatják helyzetüket, néha vagy bizonyos szempontok szerint jobbak, máskor vagy más szempontok szerint rosszabbak. (Másként nehezen lehetne értelmezni az olyan jelenségeket, mint mondjuk Bencsik András esetét, aki emlékeim szerint a rendszerváltás előtt a Népszabadság pártélet rovatának volt a szerkesztője, míg egy napon a jelek szerint arra nem ébredt, hogy elkötelezett jobboldali gondolkodású.)

Egyébként a nyílt gondolkodás a demokratikus alapszemélyiségekre, a zárt a diktatórikus gondolkodásúakra szokott jellemzőnek mutatkozni a pszichológiában...


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

dr Zákányi Csaba # 2009.04.11. 22:46

T. Grád András!
Csatlakozom hozzászólásához - talán mert én is elég öreg vagyok és nem túl amnéziás - én is így emlékszem.
És ehhez nem is kell a Stumpf István, az akkori híradásokból tökéletesen lehetett tudni.

SolnesM # 2009.04.11. 21:43

Tanúja voltam az ős fújjolásnak ! talán 2001 vagy 2000-ben nov 4. -én a Kerepesi/Fiumei úti temetőben volt egy megemlékezés az ellenforradalom áldozatairól - bocstévedtem - a ruszki lerohanás évfordulójáről. A szokásos beszédek, a szokásos koerográfia. Volt vagy 150 ember - nem igen több. Ott volt a viktor és a többi prominens meg egy csómó vén ember. Talán a kezdés után 15 - 20 perccel látom somfordál az etele ill. a k. lászló meg egy harmadik fószer az ünneplők/megemlékezők közé. Először csak halk majd egyre erősebbb fújolás. Más nem ! Volt vagy 7 -8 rendör ( titkos nyilván valamivel több), de ha az egész társaságot a nevezetteken kivül annak vesszük + jó magam, akkor se több 140 -nél.
Mindegy, a fújjolás egy idő után kifúlt ( öreg emberek voltak javarészt ) , lászlóék is elsomfordáltak valamerre, a viktort meg távoztában megtapsolták. Ennyi vót !
Most meg . ferencünket 5000 rendör szigetelte el a hiveitől egy hasonló ünnepen.
Ja már nem járok ilyen rendezvényre - tömegiszonyom van !

SolnesM # 2009.04.11. 21:20

Na de politizálni akkor is kell, különben más teszi helyettünk !

És jó helyre kell húzni az X -et !
Ilyen egyszerű.
A napokban az egyik tévében az egyik vacsoravendég - valami öreghölgy -mondá : a ferenc még nagy államférfiként fog jegyezteteni a jővőben.

Majd meglátjuk !!

monalisa1 # 2009.04.11. 16:16

(Bólogat.)

Grád András # 2009.04.11. 15:24

Többeknek!

Nem szívesen szólok hozzá, mert eleve ki nem állhatom a politikát, csak szomorúan látom, hogy még olyan, máskülönben tényleg okos emberek, mint Impy is felülnek nagyon-nagyon átlátszó látszatoknak. Ugyanis nincsenek "jó pártok" meg "rossz pártok", "jó politikusok" meg "rossz politikusok", csak pártok meg politikusok (kivétel a valódi szélsőségek, de ezt most nem részletezném). Történetesen véletlenül tudom, miként lett pl. a FIDESZ-ből egyik napról a másikra kis, erősen liberális elkötelezettségű pártból elkötelezett jobboldali. Stumpf István nekem még mondhatni gyermekkori jóbarátom, 18 évesen egy században szolgáltunk a seregben, együtt jártuk be Európát meg az USA-t stb., ő mesélte el nekem személyesen (még amikor Orbán Viktor a papokról csak mint "csuhásokról" beszélt a Parlamentben, és nem ájtatoskodott minden vasárnap a templomban stb., csak erre persze az életkoruknál fogva sokan ma már nem emlékezhetnek, de nyugodtan vegyenek a kezükbe a könyvtárban pár akkori újságot), hogy a FIDESZ felmérte, hogy kis liberális pártként soha az életben nem jutna hatalomra. Ekkor körülhordozta sastekintetét, és történetesen az akkori MDF hibái folytán éppen a jobboldalon volt üresedés, ekként lettek jobboldali párt. (Vagyis ha ugyanez ma történik, amikor épp a baloldal járatja le magát, ők lennének a legnagyobb baloldali párt.) Ami meg a társadalom kettéosztását illeti, az 1997. szilveszteri bulin, még hónapokkal a FIDESZ hatalomrajutása előtt ezt is előre elmesélte, hogy miért fontos ezt megcsinálni a FIDESZ-nek: Felmérték ugyanis, hogy ezzel nő az esélyük a választásoknál (és ez akkor be is jött nekik). Szóval fölösleges a politikával kapcsolatban bármiféle illúziókat táplálni, elég megnézni az értelmező szótárat: A politika nem a világ jobbításáról, az ország felvirágoztatásáról stb. szól, hanem a hatalom megszerzéséről. Sajnos már elég öreg vagyok hozzá, hogy ne legyenek illúzióim...


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2009.04.11. 14:22

Orbán Viktor a rendszerváltás nagy alakja, rengeteget tett Magyarországért, amikor kormányon volt, jól mentek a dolgok az országban, az államadósságból is jelentősen lefaragott, közel volt az euro bevezetése is, még Medgyessy Péter is elismerően nyilatkozott, amikor átvette a kormányt, szerinte is jó állapotban volt az ország. És nincsen harmadik út, ha lenne, nagy valószínűséggel az sem lenne jobb, és az is igen közel állna valamelyik oldalhoz. Orbán Viktor olyan értékeket képvisel, amik az emberek számára fontosak, ő sem tökéletes ember, ahogyan senki más sem az, de az irány, amely felé haladni törekszik, nagyon jó, és ha az ember végignézi a múltat, láthatja, hogy mindigis jó irányba akart menni, és nemcsak beszélt róla, hanem ment is. Nagyon kár szidni az egyetlen lehetséges jó alternativát, persze hogy mi a jó, azt mindenki maga döntheti el. Szerintem eléggé egyértelmű.

Legislator # 2009.04.11. 13:38

Érdemes azt meggondolni, hogy Antall életében mit mondott és mit cselekedett...


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.04.11. 13:17

egyik kutya másik eb
Coca Cola - Pepsi Cola

O.V. is mást tesz, mint amit mond,
rengeteg ilyet lehetne felsorolni

újítani kell, mert a jelenlegi politikai elit (szdsz-mszp-mdf és álellenzéke, a fidesz)
nem a Magyar Köztársaság érdekében cselekszik,
csak a saját és a holdudvar (haverok és cégei) zsebének teletömése a motívációs erő,
aki mást állít, az naív - nagyon

az meg nem érv, hogy a "rossz" jobb, mint a "rosszabb"

van büdös és még büdösebb trágya is - de mind kettő büdös
nem csak kétféle választási lehetőség van - a magyaroknak észre kellene már végre venniük a harmadik utat
(és ez gazdaságilag is értendő: se nem kapitalizmus, se nem szocializmus)

Impossible # 2009.04.11. 12:06

Egyjogász,

nem azért különbözőek a pártok, mert egymástól különbözni akarnak. Azért különbözőek, mert mások az elveik, ez határolja el őket egymástól.

És az sem igaz, hogy mindenki a zsebére/hatalmára gondol. Ott van nagyon jó példának Orbán Viktor, tessék megnézni kb. 50 interjút, amit vele készítettek (nemcsak politikai témában), abból eléggé világos képet lehet kapni arról, hogy ő nem önző ember, és szerinte a kormányzás nem öncél, hanem az az emberekért van, és csak az emberek érdekében lehet gyakorolni a hatalmat, hiszen a vezetők hatalma a vezetettektől származik. Ez nemcsak szép szólam, hanem a demokrácia legmélyebb lényege, amit Orbán Viktor nemcsak szóban, hanem tettekben is képviselt, és képvisel.

Egyjogász # 2009.04.11. 10:59

Na ebben teljesen igazat adok Neked!

Az ország tragédiája éppen az, hogy ezt dicső politikusaink (pártoktól függetlenül) képtelenek felfogni, mindegyik csak a saját hatalmára és/vagy zsebére gondol.

Ha az ország szeker egy szakadék előtt állna (vagy áll??:( ) az egyik oldal már csak azért is a szakadék felé fogja húzni a szekeret, nehogy egyirányba kelljen húzni a másik oldallal......

monalisa1 # 2009.04.10. 21:26

Hát hogy valami "okosat" is mondjak: mindkét oldalról egyfelé kellene húzni az ország szekerét.

Ma estére nem is írok mást.
Jó éjt mindenkinek!

dr Zákányi Csaba # 2009.04.10. 20:55

És mit kéne helyette?

Dr.Attika # 2009.04.10. 17:36

Persze, hogy nem hiszik. Az általános, egyenlő, feltétlen, titkos választójog megteremtése pontosan azt célozta amit leírtál. Nem kell sokáig visszamenni a múltba. Weimar. Hipp-hopp minden húsz év feletti német állampolgár választójogot kapott. Kiterjedt szociális háló ( nyugdíj mindenkinek, segély mindenkinek, orvosi ellátás mindenkinek ) harmincas évek elejére egy doboz gyufa 4 milliárd márka. A többit tudjuk.