Egészségügyi szolgáltatási járulék


nandy # 2008.09.11. 10:52

happycat:

A munkáltatónak kell visszamenőleg bejelentenie téged + pótolnia kell a havi munkáltatói bevallásokat is.

Remi74 # 2008.09.11. 10:30

Üdv a Szakértőknek,Hozzászólóknak!

Jó hogy van egy ilyen oldal ahová lehet írni,tanácsért tapasztalatért.

Márciusban új munkahelyre kerültem, és mint kiderült most augusztusban,(mert regeltem a magyarország.hu-n) nem vagyok bejelentve a kezdetek óta,így tb-m sincs. Volt egy nyitott munkaviszonyom azt lezárattam,biztos ezért nem szólt az oep eddig.
Most megy a huzavona, a bejelentés miatt mindig csak hiteget, mit tegyek hogy a végén ne én legyek a hibás vagy mulasztó, jelentsem az önkormányzatnál, szociális rászorultsági alapon a tb-t igényeljem.
Megbízási szerződést irtunk alá márciusban,ez van a kezemben, melyben benne van hogy a járulékot neki kellene fizetni, nem pedig magam után,különben már megtettem volna.

Mit tegyek,hova lépjek?

köszönöm a segitséget.

Remi74

happycat # 2008.09.09. 06:41

Köszi nandy!

A felszámoló mondta hogy a felszámolás kezdőnapja amikor véget érünk mi, mivel egy napot se dolgoztunk nálunk.:) akkor az idei dátum lesz, lényegében mi ténylegesen akkor tudtuk meg:( és ott is hagytuk az egészet, mindenki ment a szélrózsa irányába. De mint látod nekem már megint bejött az élet, a kínlódás, kivonhatná már ezt a sok becstelen maszekot a forgalomból.Mindegy legalább le lesz zárva a viszonyom végre,ezt is elértem.

Még mindig kakiba vagyok, mivel ez a tetű nemjelentett be eddig ezt ugye meglehet csinálni visszamenőleg neki,vagy nekem kell kifizetnem magamnak?

köszi minden segitséget.

nandy # 2008.09.09. 06:16

A cégjegyzék szerinti dátum.

De én úgy tudom, nem automatikusan a felszámolás kezdőnapjával szűnik meg a munkaviszony.

happycat # 2008.09.08. 16:28

még egy kérdés : azt mondták a munkaviszony a felszámolás napjával kezdődően ér véget, az melyik ? ami a cégadatokban van vagy amikor az apeh zárolta a számlát? köszönöm

happycat # 2008.09.08. 10:07

Hali

Előrébb vagyok, irni kell egy levelet a felszámoló céghez és ők lezáratják a munkaviszonyt, hálistennek:( meg nandynak:)

a többi meg majdcsak kialakul

köszönet happycat

happycat # 2008.09.06. 12:11

Na ez az

Köszi nandy!

Ezt vártam irány a Munkaügyi hivatal,és akkor jól gondolkoztam hogy a felszámoló,csak már sokszor olyan gonoszak a hivatalnokok ,azt gondolják ők mindent jobban tudnak,a kis embernél de így már magabiztos leszek. Hétfőn indítom az új sorsomat. ez a féreg akit meg kifogtam munkáltatómnak jelenleg ezt a volt és már március óta nemlévő munkaviszonyt használta(használja) ki, de ráverek az asztalra a bejelentés miatt ugyanis március óta az már őt terhel,semmi köze a másikhoz. remélem valahogy kimászok belőle:)ha nem akkor tovább állok.

a múltkor is te segítettél tanácsaiddal nandy köszönet és örök hála érte

kellemes hétvégét

köszönöm

nandy # 2008.09.05. 13:41

A régi munkaviszonyoddal kapcsolatban fordulj a felszámolóhoz.

A mostanival kapcsolatban pedig beszélj a főnököddel, hogy jelentsen be - lehetőleg visszamenőleg.
Ha nem hajlandó, akkor Munkaügyi Felügyelet v. Bíróság.

De valamit érts meg: a bejelentésnek nem lehet akadálya az, hogy neked van (papíron) másik munkahelyed is! Erre nem hivatkozhat a munkáltató.

happycat # 2008.09.05. 06:02

Szia nandy!

Épp ezt írtam lejjebb,hogy több mint valószínű hogy azt használja ki, hogy a volt cégnél ahol dolgoztam az a munkaviszony nincs lezárva a felszámolás miatt,és ezt valahogy megtudta mivel amikor ide az új helyre kerültem megkérdezte, hogy hol dolgoztam meg ugye a minimális papíromból is látszott hogy hol volt a munkahelyem.Nem is gondoltam volna soha ilyen húzásra.

Azért érdekelne hogy hova forduljak,hogy azt a volt munkaviszonyt végre lezárják!!! a felszámoló céghez?? vagy kihez és akkor nem tudna így játszani a bejelentésemmel, és akkor elindulna egy folyamat akár jó akár rossz irányba, mivel már neten is belehet valakit jelenteni,ez a sok új lehetőség amit kaptak a vállalkozók a kezükbe ahh,

köszi happycat

nandy # 2008.09.04. 14:51

Be vagy jelentve egyáltalán?

Kaptál igazolást a bejelentés tényéről? Ha nem, kérjél gyorsan.

happycat # 2008.09.03. 16:55

Szia nandy! egy munkahelyről van szó. semmi többről de nem fizeti a járulékot, mint látszik kiderülni. mit tegyek? köszi

nandy # 2008.09.03. 14:15

Nézd, ha neked munkaszerződésed van, akkor be kellett volna hogy jelentsenek - akkor is, ha van másik "állásod" emellett.

happycat # 2008.09.03. 05:28

Sziasztok!

Uh, megpróbálom vázolni,ha jól tudom ezt hívják munkaerő kölcsönzésnek.

x-nél kellene bejelentve lenni ő a főnököm, de y megbízásával dolgozom (mivel van megállapodás x és y között a munkavégzésre)amiben benne van munkaköri leirás a munkavégzés helye és hogy x fizeti meg utánam a járulékokat. és pont ez nem történik meg mint kiderülni látszik, ezt szeretném tisztába tenni. Én egy szimpla kis magánszemély vagyok,nem számlázok,nem vállalkozok meg semmi,csak munkavállaló szeretnék lenni,de mindig olyan vállalkozót fogok ki aki egy tetü!!
És hanem kihasználja azt hogy van egy lezáratlan munkaviszony aminek hatására él a tb-kártyám,már sejtésem van róla hogyan,de nem vagyok benne biztos,de valószínű mivel felszámolás alá került a cég tavaly, ami az idén derült ki véletlenül,amikor adóigazolást kellett volna adniuk,ott zárolta az Apeh a cég számláit,és a mai napig nem adtak át könyvelési anyagot a felszámoló cégnek,talán ez lehet az ok,(ezt én derítettem ki)én meg azt hittem be vagyok jelentve a jelenlegi munkahelyemen .
Lehetne, hogy bejelentkezek az apeh-hez és fizetem az eü járulékot ,vagy ez igy nem lehetséges?kérek majd igazolást a jegyzőtől,mert sajnos nem én gazdagodtam hanem az a mocsok akinél dolgoztam meg most megint dolgozok,kifogtam megint egyet.

Röviden ennyi, köszönöm.

Kellemes napot mindenkinek

nandy # 2008.09.02. 16:48

Ha magánszemélyként (akár adószámos magánszemélyként, de ekkor számlát is adsz) van megbízási szerződésed, akkor a kifizető levonja tőled a járulékokat és befizeti az őt terhelő járulékokat is.

Ha nem vonja le tőled a járulékokat - tehát a bruttó összeget kapod meg -, akkor azt neked kell utólag megfizetned. A levonásokról mindig kell adniuk egy igazolást.

Ha viszont egyéni vállalkozó vagy, akkor nem von le, nem fizet be semmit a kifizető, neked kell magad után (mintha a saját munkáltatód lennél).

Egyébként a járulékokat a munkaviszonytól függetlenül vonni kell a megbízott-tól, ha az magánszemély - csak kevesebbet.

Jack13 # 2008.09.02. 10:15

Hát szörnyen nem mindegy hogy munkaviszonyban vagy vagy pedig megbízási szerződéssel??? Netán számlázol is???

happycat # 2008.09.02. 07:49

Kellemes Napot,Sziasztok!

Útmutatást és tanácsot várok ha lehet ilyet kérni.
Márciustól dolgozom egy cégnél,megbízási szerződéssel.(Most van kiderülőben (járok utána)valószínű hogy akinek fizetni kellene a járulékot nem fizet semmit,hanem kihasználja azt hogy van egy lezáratlan munkaviszony aminek hatására él a tb-kártyám(nem tudom hogy van ez vagy hogy járt utána,honnan szedte)(de teljesen kivagyok). Nem tudom mit tegyek? hova lépjek tovább. Az lesz a szép ha rajtam hajtják be a járulékot,amit persze ki is fizetnék ha nem lenne munkaviszonyom de én abban tudatban voltam eddig hogy minden rendben van.

Valaki tud írjon valamit, esetleg még a saját tapasztalat is jó nekem ha valaki került ilyen helyzetbe.

Köszönöm előre is mindenkinek.

keww # 2008.08.23. 17:53

Sziasztok!

Kedvesem lediplomázott itthon kb 2 hónapja, most munkát kapott Svédországban, 1 hónapja kint él, dolgozik, rendesen adózik és fizeti a járulékokat. Egyelőre 10 hónapra szerződött.

Ez gondolom azt jelenti, hogy kint biztosítva van.

Viszont itthon én szeretnék igényelni egy EU kártyát az OEP-től, gondoltam kérek Neki is, biztos ami biztos. Aztán néztem, milyen dokumentumok kellenek, itt leesett, hogy mivel nem is dolgozik itthon és nem is tanul nappali tagozaton, így talán Ő most nincs is biztosítva Magyarországon?

Amennyiben ez így van, lehet csak úgy fizetni a járulékot? Ez ugye havi 4.350 Ft, ha jól láttam. Tehát mondjuk havonta feladja csekken és akkor már biztosított lesz, vagy ez azért nem így megy? :)

Segítsetek kérlek, hogy lehetne megoldani, hogy itthon is maradjon biztosítása. Azért az a biztos pont.

Köszi előre is !

Balázs

loth # 2008.08.23. 15:48

Kedves Kata!

Köszönöm a válaszodat!

Természetesen nem jártam be az órákra(hiszen dolgoztam), csak a hallgatói jogviszonyra volt ezekben az időszakban szükségem és ezért megérte a felvételi eljárással stb. járó macera.

kata83 # 2008.08.23. 13:04

Kedves Loth!

Kizártnak tartom, hogy utánad eü. szolgáltatási járulékot fizettek volna, hiszen a Tbj. tv. 16§ i. pontja szerint a közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési-oktatási vagy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár eleve jogosult eü. szolgáltatásra. (Számomra az is érdekes, hogy lehettél nappali tagozatos hallgató, miközben 36 órát meghaladó főállásod volt.)
Mivel az iskola és az oktatási intézmény között nem volt együttműködési megállapodás, ezért rendes munkaviszonyban, biztosítottként foglalkoztattak, ezért vonták tőled - jogosan - a járulékokat. Hiába vagy biztosított valahol, a tényleges jövedelem után a járulékokat meg kell fizetni. Szerintem nem jár vissza semmi.

loth # 2008.08.23. 11:59

sziasztok!
Nem tudom,hogy jó helyen járok-e a kérdésemmel, de talán tudtok segíteni:

2004. októbere óta folyamatosan rendelkezem heti 36 órát meghaladó idejű munkaviszonnyal. A 2005.09.01. és 2006.03.31., 2006.09.01 és 2007.03.31., illetve 2007.09.01. és 2008.03.31. közötti időszakokban nappali tagozatos felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkeztem. Ha jól tudom, nappali tagozat esetében az eü-i szolgálatatái járulékot az állam fizeti helyettem. Munkahelyemen nem tudtak arról, hogy ezekben az időszakokban hallgatói jogviszonnyal rendlkeztem, így folyamtosan le lett tőlem vonva minden adó és járulék.
Kérdésem az lenne,hogy valóban nem kellett volna ezekben az időszakokban megfizetnem ezt a járulékot? És ha tényleg nem kellett vona levonniuk, akkor van-e esetleg lehetőség ennek a "visszaigénylésére":

Segítségeteket előre is köszönöm!

judijo # 2008.07.08. 08:40

Kérem valaki sürgősen segítsen az alabbi kérdéseimben!

Egy ismerősöm nyugdijas édespaja elhunyt a Korányi kórházban. Ott közölték, hogy vigyen be 12 ezer forintot az apja 5 napi hütésére, amig az ilyenkor szükséges intézkedéseket teszi.

  1. kérdésem: mi van ha nem tud fizetni, akkor nem hűtik?
  2. kérdésem: jogos ez?
  3. kérdésem: ha a temetésre csak hosszabb idő mulva kerülhet sor, ami nem a hozzatartozón mulik, akkor az addigi napokra további napidijat kell fizetni a hűtésért.

Megjegyzés: en ezt nagyon felhaborítónak tartom, mert szerintem az elhunytakat mindenképen közegészségügyi szempontból is hűteni kell, és ha ezt valaki nem tudja fizetni, akkor sem tehetik ki az udvarra, vagy egy terembe, gondolom.
Elnézést ha indulatosnak talalják a hozzászólásomat, de nagyon felhaborit a dolog, kérem mielőbbi válaszukat.
Előre is köszönöm.Judijo

monalisa1 # 2008.07.03. 15:52

A TB orvosi szakvélemény felülbírálásra a bíróságnak lehetősége van: független szakértői véleményt készíttetnek, vagyis ha ezt nem léped meg, minden marad a jelenlegi helyzetben. (Igaz lehet, hogy akkor is, de azért egy rosszabbodó gerincprobléma esetén nemigen az egészségügy elvárásai- szigorításai szerint a bírói végső döntés.)

Ami a beteg gyermeked dolgát illeti, mível sajnálatosan egymagad vagy kénytelen nap mint nap megbírkózni a feladattal, el kellene gondolkodni: a példás anyai önfelálldozásnak is véges a határa...

Szerintem hosszú távra - és egyben végleges megoldásra - intézeti elhelyezés jöhetne szóba. (Valahol a lakhelyed szerinti közeli megfelelő betegotthonba., rendszeresen látogathatnád, sőt akár gyakorta haza is vihetnéd mintegy szabadságra.)

Persze ma már egy ilyen intézetben is fizetni kell a havi ellátásért/gondozásért, valamint a bekerülés is rövidebb-hosszabb előjegyzés alapján csak.

A saját problémádra: akár te magad is felkérhetsz egy igazságügyi orvosszakértőt hogy készítsen állapotodról szakvéleményt - igaz nincs ingyen... (De jó lehet a bíróságon, ha semmi másra, összehasonlítási alapként.)

zizimazsi # 2008.07.03. 14:49

Üdv. Mindenkinek!
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni: Többször műtötték a gerincemet, amely sosem lesz jobb. Egyedeül nevelem a súlyos epilepsziás (szintén rokkantosított) nagylányomat, akit a nagyrohamok alkalmával emelni, fordítani kell stb. (sajnos ebből a rohamfajtából elég sok van havi szinten). A kezelőorvosom egyértelműen kijelentette, hogy a gerincem sosem lesz jobb, mert nem szabadna emelnem és cipekednem, de ez elvi és fizikai lehetetlenség, hiszen egyedül vagyok a gyermekemmel. Most voltam felülvizsgálaton, ahol közölték, tuti jól vagyok, és visszaminősítettek 67%-ról 40%-ossá, ezért fellebbeztem. Még nem kaptam meg a hivatalos papírt, de már tudok róla, hogy ismételten elutasítottak. A munkámat távmunkában végzem, és az azzal járó országos intézménylátogatásoktól humánus alapon eltekintt a munkáltatóm az egészségi állapotomra való t4ekintettel. De, mivel az ORSZI-ban megállapították, hogy tuti jól vagyok, holott egyre rosszabbodik az állapotom (a papírjaimat szinte meg sem nézték, mert állítólag vastag az akta, nincs szükség rá), így a munkáltatóm elvárja, hogy teljeskörűen végezzem a munkám, mivel a rehabilitációm abból állt, hogy távmunka, és 6 órás munkaidő. Az ORSZI-ban megkérdeztem, mégis ki fogja ellátni a lányomat, ki viszi iskolába, ki megy érte ha rosszul van, ki rohan a kórházba, ha elviszi a mentő? Ez nagyon fontos, hiszen a kijelölt gondnoka vagyok, de ott egyértelműen közölték, most az én egészségemről van szó, így a gyereknek semmi köze hozzá. Nagyon aranyos ügyintézőm van a Nyugdíjintézetben, aki javasolta, forduljak Munkaügyi Bíróság felé.
Ennek van egyáltalán értelme? Ott mit csinálnak? Figyelembe veszik az életkörülményeimet is? Rendesek, vagy ők is olyan gépszerűen és pikirt módon viselkednek, mint az ORSZI-ban? Volt már valaki ott? Kérem segítsen a tapasztalataival, mert ha csak időpocsékolás, akkor nem lépek ez ügyben tovább, hiszen a járulékokat vissza kell fizetnek a cégnek.
Köszönettel mindenkinek, aki válaszával és tapasztalatával segít!!!

nandy # 2008.07.01. 14:51

Az APEH honlapjáról letölthető a 08T1011-es nyomtatvány, ezen kell bejelentkezni.

További infó itt:

http://www.apeh.hu/…ntkezes.html

És itt:

http://www.apeh.hu/…08t1011.html?…

hetkoznap # 2008.06.30. 11:06

Üdv!

2007 júniusában érettségiztem, előtte nem dolgoztam, és azóta se. Hova kell fordulnom/milyen papírok kellenek ahhoz, hogy fizessem az egészségügyi szolgáltatási járulékot, illetve visszamenőlegesen fizetnem kell e majd (gondolom októbertől, mert akkor járt le a tanulói jogviszonyom)?