Egészségügyi szolgáltatási járulék


Neo3 # 2013.12.13. 10:58

Üdvözletem!
Idén nyáron fejeztem be az egyetemet, jelenleg nincs munkám, és december 16-tól kellene fizetnem a TB járulékot. Hallottam azonban a lehetőségről (hasonló cipőben járó volt tanulótársamtól), hogy lehetőség van egy évre mentesülni a fizetés alól - ugyanakkor biztosítva leszek. Be is mentem a NAV-ba, de elküldtek, hogy ehhez igazolások kellenek, szerezzem be őket. Tanulótársam szerencsésebb ügyintézőhöz került, neki azt mondták, ha kell hozzá valamilyen papír, akkor azt ők beszerzik.

Szeretném megkérdezni, mi a teendőm most, Munkaügyi Hivatalba, Okmányirodába, vagy hova kell mennem, és milyen igazolást kell kérnem?

Köszönettel!

sneildi # 2013.09.07. 14:46

Lányom szeptembertől Dél-Koreában tanul, megpályázta a Koreai Köztársaság állami ösztöndíját. Milyen módon kell rendezni a társadalombiztosítását?
Van ott egy biztosító cég, ami fedez nekik dolgokat ha kell, de hogyan is működik ez??
Válaszát köszönöm.

20évecske # 2013.08.01. 19:29

A fiam idén érettségizett.Amennyiben nem tanul tovább,vagy munkát sem talál rövid időn belül mikortól kell egészségügyi hozzájárulást fizetnie és mennyit.Amennyiben viszont szeptembertől esti okj-s képzésben vesz részt akkor ha jó az infók még nem kell fizetnie igaz.

Dödölle1 # 2013.02.10. 20:07

marica1 # e-mail 2013.02.03. 13:56

2009-ig volt fizetve a tb-m,utána semmilyen jövedelmem nem volt nem tudtam fizetni 2012-ig. Most visszamenőlegesen követeli a nav az elmaradt éveket,de a fizetésem közmunkával csak 47000 ft. Lehetne-e valamilyen segítséget kérni,hogy méltányosságból elengedjenek valamennyit,hogy ne haljak éhen.

Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli esetleges mentesség

A Tbj.16. § rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy az ott felsorolt személy ne fizessen egészségügyi szolgáltatási járulékot. A felsorolásból kiemelném az o) pontot.

16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult – az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl – az, aki
o. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54. §-a alapján szociálisan rászorult,

1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

54. § (1) A jegyző az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,
a. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,

b. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a jegyző hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, TAJ számát, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a jegyző nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § (1) E törvény alkalmazásában
b. vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek71
ba)külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, va¬gy

bb)együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorláto¬zottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

c. család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

Kiemelném, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen la¬kik,

Dödölle1 # 2013.02.10. 20:03

T. Kérdező!

AZ EHO-t (egészségügyi hozzájárulást)ne keverje össze az egészségügyi szolgáltatási járulékkal!!!

Lauryn # 2013.02.10. 17:09

Rákeresnék a következőkre az oldalon a helyetekben: BÁH, és gazdasági menekült címszavakra. Amiből kiderül, hogy bárki, akit ide esz a rossebb a világon bárhonnan, akár bűnöző volt ott, ahonnan jött, az állam nagylelkűen pénzeli, és tanítatja! Szupi! Annyira még sem nagy a baj, mert az az évi 1 milliárd valamennyi, nem is olyan sok, mint az a 9 milliárd valamenny, amit Balatonszemes nyert uniós pályázaton a dohányzás leszoktatásáért, és az egészségesebb életmódért! Ha valaki bármit talál Balatonszemesen, ami csak a felét is éri a 9 milliárdnak, szóljon!

Lauryn # 2013.02.10. 16:57

Hol fogadnak gazdasági menekültként?

Lauryn # 2013.02.10. 16:53

Ahhoz a kis vitához pedig csak annyit fűznék hozza, hogy engem volt, hogy a mentőben nem láttak el! Véleményem szerint ez egészen új kérdéseket vet fel, ami az erkölcsöt illeti.

Lauryn # 2013.02.10. 16:48

A kérdésre válaszolva, ezt meg kell, hogy adják. Talán ha ingatlan vagyonnal rendelkezel, akkor lehet mondom talán fennakadások. Miután jóváhagyták a kérvényedet, kapsz postán egy hatósági bizonyítványt, ezzel tudod majd igazolni, hogy jogosult vagy az ellátásra. Szóval ezt a kérvényt az állaporgárságra hivatkozva szokták megtenni.

Lauryn # 2013.02.10. 16:41

A munkaügyi Hivataltól kapsz egy igazolást arról, hogy nem részesülsz ellátásban, és hogy szerepelsz a nyilvántartásukban. Ezután az Önkormányzatoknal ha az nem városi, akkor a Járási Hivatal ügysegédjének fogadóóráján kapsz egy nyomtatványt vagyon nyilatkozati résszel, amiket együttesen a legközelebbi okmányirodában is leadhatod. Fizetik helyetted a tb csekkeidet, ezután pedig kérheted az aktív koruak ellátását majd. Ha nagyon nehéz helyzetben vagy, akkor az egyszeri átmeneti segélyt azonnal reklamáld!

lcsaba # 2013.02.06. 21:16

Tisztelt Fórumozók!

8 hónappal ezelőtt elvesztettem állásom. Azóta nem fizetek egészségügyi hozzájárulást.

Elolvastam a NAV honlapján "Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség (11. számú információs füzet)" című kiadványt.
Elég friss: 2013.01.18-ai.

Ebben ez áll:
"2010. január 1-jétől a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség megszűnt."

Mit jelent ez?
Ha akarom, befizethetem azt a havi 6660 Ft-ot, amivel biztosítom magam, ha nem akarom, nem fizetem be, de ezzel vállalom a kockázatát annak, hogy egy esetleges orvosi kezelés költségeit nekem kell kifizetnem?

Köszönöm szépen!

Ju0115 # 2013.02.03. 18:47

Olyan ügyben kérnék segítséget, hogy a vállalkozásomat szüneteltetni szerettem volna, ezt jeleztem is a könyvelőnek. Utána nem is tartottuk a kapcsolatot, mivel nem volt már dolgom vele, és most több mint másfél év után kiderült, hogy a vállalkozásom nincs szüneteltetve. Azóta is ketyeg a járulék, ami nem kevés pénz, mert sajnos nem végig volt mellette munkahelyem, vagy csak 4 órás. Van arra lehetőség, hogy az erre az időszakra eső járulékot ne kelljen kifizetnem, mivel akárhol ellenőrizhetik, hogy semmilyen tevékenység nem folyt a vállalkozásomban. Köszönöm előre is!

marica1 # 2013.02.03. 12:56

2009-ig volt fizetve a tb-m,utána semmilyen jövedelmem nem volt nem tudtam fizetni 2012-ig. Most visszamenőlegesen követeli a nav az elmaradt éveket,de a fizetésem közmunkával csak 47000 ft. Lehetne-e valamilyen segítséget kérni,hogy méltányosságból elengedjenek valamennyit,hogy ne haljak éhen.

cody69 # 2013.01.12. 17:54

Jo napot kivánok egy olyan gondom van hogy tavaly voltam németországban nyaralni baátoknál és kicsit beittunk korházban ébredtem fel reggel , utána kijött nekem többszáz eurorol számla , mit utdok ilyenkor tenni mert a knti cimen már kerestek a rendörök , valahogy részletfüzetés vagy vmi megoldás . köszönöm

regregreg # 2013.01.10. 11:03

Tisztelt Fórumozók!
Önmagam után szeretném befizetni a TB-t magánszemélyként. Beküldtem a megfelelő nyomtatványt Ügyfélkapun keresztül, és a megkérdezett NAV-os hölgy azt mondta, majd küldenek csekket, amin be kell fizetni az összeget, de végül nem küldtek. úgy döntöttem, hogy egyszerűbb lenne átutalással fizetnem, viszont azt nem tudom, ezt pontosan milyen számlaszámra kell megtennem és milyen adatokat kell feltüntetnem a megjegyzés mezőben, hogy be tudjanak azonosítani. Tudna erről valaki pontos felvilágosítást adni?
Valamint arról is, hogy 2013-ban változott-e a TB összege a tavalyihoz képest, és ha igen, akkor idén mennyi?

Rexor # 2012.12.17. 11:59

Igaz, de ez akkor is előfordulhat, ha nem jelentkezel be. Jövőre sincs változás ebben.

zoli66 # 2012.12.17. 06:35

Üdvözlök Mindenkit.
Látom itt vannak hozzáértők, ezért lenne egy kérdésem. Úgy alakult a helyzet, hogy megszüntettem a vállalkozásomat néhány éve és azóta nincs biztosításom. Kb. 20 évet fizettem a járulékokat, soha semmilyen szolgáltatást nem vettem igénybe, de csak jó lenne, ha lenne eü. biztosítás. Ha most bejelentkezem akkor az igaz, hogy visszamenőleg behajtják a járulékot? Esetleg jövőre lesz e valamilyen változás? Köszönöm.

mano.5 # 2012.10.05. 11:12

Köszönöm

nandy # 2012.10.05. 09:02

Miután előírják tartozásnak, a NAV-tól lehet kérni (utólag), hogy méltányosságból mérsékeljék.

mano.5 # 2012.10.05. 08:29

Sziasztok! Segítségeteket kérném. második gyermekemmel vagyok itthon gyesen 2012.november 13 ig, és a harmadikat várjuk, ez azt jelenti hogy nov,13.-tól a szülésig magam után kell fizetni a biztosítást... ha megszűnik a gyesem akkor a férjem jövedelme és a családi pótlék 126.000 ft lesz ha osztom 4 el= 31.500 az egy főre jutó. Lehet kérni valahol hogy ne kelljen fizetnem a biztosítást??? Köszönöm a segítséget.

Bea78 # 2012.09.27. 15:51

Kedves Forum!
A kerdesem az lenne, hogy 18 ev kulfoldon (USA) tartozkodas utani hazatelepulesem eseten hogyan tanacsolt ujra elkezdenem fizetni az egeszsegugyi jarulekot? Annak idejen nem jelentettem be, hogy kulfoldre tavoztam es most mar tudom, hogy 2007 ota van egy torveny, ami kotelezi az allando magyar lakcimmel rendelkezoket, h fizessek a havi jarulekot allampolgari kotelessegkent. Sajnos tobben bele is futottak abba, h akar 5 evre visszamenoleg kovetelik ezt az osszeget rajtuk, ha nem EU-s tagallamban elnek ott kotott biztositassal. Nos, engem meg nem kerestek meg ezzel, de nem szeretnem felkelteni a NAV figyelmet azzal, h megjelenek az APEH-nal es felteszem ott ezt a kerdest. Egyszerubb lenne eloszor "kijelentkeznem" majd ujra "bejelentkeznem"? Van ebben valami precedens talan? Koszonom szepen valaszukat.

Krisztina0907 # 2012.09.20. 17:20

Köszönöm szépen a segítséget Manó54!:-)

Krisztina0907 # 2012.09.18. 22:32

Üdvözletem minden kedves Fórumozónak!

A segítségüket szeretném kérni, édesapám munkanélküli volt 2012.04. hónapig igy fizette magának az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de 05. hótól kiváltotta az egyéni vállalkozóit igy ha jól olvastam mindenhol "biztosítottnak" minősül már, mivel a szükséges járulékokat (nyugbizt.a. , Eü.biz., Szociális hozzájárulási adó) megfizeti. Ezek után akkor nem kell a továbbiakban, azaz májustól nem kellett volna már fizetnie ezt a egészségügyi szolgáltatási járulékot, igaz?Ha igy van, akkor hogy lehetne vissza igényelni ezt az összeget, hisz fölöslegesen fizette be májustól egészen idáig minden hónapban? ÉS, hogy lehet lemondani is, hogy ne terheljék vele a jővőben automatikusan?
Elnézést kérek, hogy itt érdeklődöm, de könyvelőt nem alkalmazunk, próbálunk takarékoskodni édesapámnak, hogy ennyi megfizetni való után, ne fizessen már fölösleges dolgokat, mármint az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és próbálunk a könyvelővel is spórolni.Előre is köszönöm válaszukat!

intentio # 2012.08.23. 12:24

Az Ebtv. 29. § (9)értelmében: Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)-o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

  1. 45 napig marad fenn, amennyiben a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,

a Tbj. 16. § (1) i) értelmében egészségügyi szolgáltatásra jogosult a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár.

A hallgatói jogviszony -főszabály szerint-a diákigazolvány érvényességének utolsó napjáig áll fenn.

A diákigazolvány tavaszi félév esetén 2012.10.31-ig érvényes.

295/2008. (XII. 11.) Korm. rendelet a felsőoktatási hallgatói és doktorjelölti diákigazolványról

A felsőoktatási diákigazolvány érvényesítése

16. §

(1) A felsőoktatási diákigazolványok érvényesítését a kiadó felsőoktatási intézmény végzi a felsőoktatási diákigazolványokkal együtt részére megküldött hologramos érvényesítő matrica felragasztásával. Amennyiben a hallgató, a doktorjelölt több felsőoktatási intézménnyel áll jogviszonyban, diákigazolványát bármelyik intézmény érvényesítheti. Az érvényesítő matrica tartalmazza érvényességének időtartamát, valamint az érvényesítő felsőoktatási intézmény kódját.

(2) Az érvényesítés határideje

a ) az I. félévre érvényes érvényesítő matricával október 31-e;

  1. a II. félévre érvényes érvényesítő matricával március 31-e.

Mindezek, illetve a 45 napos "türelmi idő" figyelembevételével -álláspontom szerint- 2012. novemberében eü-i szolg. járulék fizetési kötelezetség nem áll fenn. Ennek ellenére -tekintetel a gyakori jogszabályváltozásokra- javaslom, hogy kérdésével forduljon a MEP Nyilvántartási Osztályához.

martea # 2012.08.22. 16:32

Üdv,
idén augusztusban végeztem az egyetemen minden tárgyammal, vizsgámmal, de adminisztrációs okok miatt államvizsgázni csak novemberben fogok tudni. Ha jól tudom, akkor emiatt a következő félévben passzív félévem lesz, a kérdésem az, hogy az egyetem ilyenkor fizeti-e utánam pl. a TB-t, vagy be kell mennem a NAV-hoz, hogy magamnak fizessem?