Egészségügyi szolgáltatási járulék


wsmn # 2011.11.24. 17:16

Üdvözlök mindenkit!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha eltartottként nincs semmilyen jövedelmem + az egyetem fizeti helyettem a tbt, akkor miért követel rajtam az apeh kb. 7 hónapnyi TB-t 2010-re vonatkozóan, amikor amúgy is pályakezdő munkanélküli voltam?

Jelenleg ott tart az ügy hogy megküldték a vagyonnyilatkozati 3 oldalas nyomtatványt, amit persze hiába töltenék ki, 90% eséllyel nem adnának semmilyen fizetés könnyítést vagy halasztást, elengedésről meg végképp nem lehetne szó.

Nos tehát ha végrehajtásra kerül az ügy, az érdekel, hogy ha semmi sincs a nevemen mit vihet a végrehajtó? Vagy ilyenkor elmegy és 2 havonta felbukkan, hogy mi újság, tudok-e már fizetni?

Zozzie2 # 2011.11.24. 10:31

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám munkanélküliként igényelt az önkormányzatnál ilyen tb támogatást, amiről meg is küldték a határozatot hogy egy évig átvállalják a TB fizetését, nos ezek után mi a teendő, mert elvileg még kellene küldeni valami nyomtatványt az apehnak is, csak nem tudom hogy pontosan melyiket.

vörös # 2011.11.21. 10:48

Segítséget szeretnék kérni.
Nincs semmilyen jövedelmem. Családtagom vállalná, hogy fizeti a T.B.-met. Csökkenti-e ez az összeg az Ő adóalapját, vagy sem? Köszönöm a választ: Zsuzsa

Vera1987 # 2011.11.16. 16:25

Köszönöm a választ és a helyesbítést is!

végrehajtó1 # 2011.11.16. 14:31

Ahányszor rászoruló vagy.
De ezt nem az önkormányzat fizeti hanem az állam .

Vera1987 # 2011.11.15. 14:57

Tisztelt jogi fórum!
Munkaviszonyom megszűnése után kérelmet adtam be (a városi egészségügyi és szociális osztályra) EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁGHOZ, majda kérelem beadása után 2 hónap eltelte után ismét munkaviszonyba álltam.
A munkáltató átvette ugye az egészségügyi szolgáltatásokat.
na most az lenne akkor a kérdésem, hogy mivel a mostani munkaviszonyom csak idénymunka jellegű (3 hónap) ezért a munkaviszonyom megszűnése után ismételten igényelhetem-e az egészségügyi szoltáltatás önkormányzati támogatását?
és hányszor lehet igényelni (szociális alapon)
választ előre is köszönöm!

Gézabá # 2011.10.19. 18:53

Tisztelt Fórumozók !

Az alábbi ügyben kérnék segítséget: a fiam az USA-ban az egyik egyetemen rezidens, szakvizsgára készül, rendes amerikai diákigazolványa van- de ugyanott pénzt is kap mert gyakorlatot vezet, meg ügyel a klinikán és adót is fizet a jövedelme után. Itthon mivel az állandó lakhelye itt van elkezdtem vagy 2 éve fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot ami ugye most 5100 Ft./hó,mert ezt ajánlotta a könyvelőnk mert itthon egy kft. egyszemélyi tulajdonosa is a fiam, de abban jelenleg semmilyen tevékenységet nem végez mivel ugye nincs itthon... Ott az egyetemen fizetik a biztosítását ez egy betegség és balesetbiztosítás. Kell- e ezt a járulékot fizetnem, vagy eddig sem kellett volna ?!

gallacko # 2011.10.16. 17:46

Kedves hozzáértő Fórumozók!

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Mi a teendő, illetve mire számíthat valaki a következő esetben:

3-4 éve munkahely nélkül, egy friss balesetet követő néhány nap alatt nem derült ki a kórházban, hogy nincs érvényes biztosítása. Amennyiben az egészségügyi szolgáltatási járulékot visszamenőleg kifizeti, tekinthető-e folyamatosan biztosítottnak?
Illetve mi egyebet lehetne tenni hogy folyamatosan biztosítottként történjen az ellátás?

Segítségeteket előre is köszönöm!

gulylala # 2011.08.18. 20:21

Segítséget szeretnék mivel nincs fix munkahelyem az egeszsegügyi szolg. járulekot havonta fizetem.
Utoljára volt egy megbízási szerződéses munkám 1 napra és nem tudom hogy kell visszajelentkezni.
Köszönöm a segítséget.

maroti84 # 2011.06.04. 17:12

Kedves Forumozok!

Probältam keresni a sajät helyzetemhez hasonlo bejegyzest, de nem talältam.

Magyaroszägi tartozkodäsom alatt volt mukaviszonyom, majd felmondtam es Nemetorszägba költöztem. Elötte bejelentkeztem az Apeh-näl es magam utän fizettem az egeszsegügyi szolg. järulekot. Az EU kärtyäval pedig orvoshoz tudtam menni. Most häla Istennek bejelentett munkaviszonyom van Nemetorszägban biztositässal. Meg szeretnem szüntetni a eg.szolg.järulekfizetesi kötelezettsegemet, az OEP-nek elküldtem egy nyomtatvänyt az EU kärtyämmmal. Az Apehnäl telefonom azt mondtäk, hogy az OEP toväbb küldik nekik a nyomtatvänyt, hogy a biztositäsi jogviszonyom inaktivvä vällt. De amig mo-i lakcimem van, addig toväbbra is fizetnem kell az eg.szolg.järulekot. Ezt nem ertem, hiszen elvileg kettös egeszsebiztositäs nem lehet. Mo-rol azert nem jelentkeztem meg ki, mert kellett az eg.szolg.järulekhoz.Kerdesem: Annak ellenere, hogy van biztositäsom Nemetorszägban, addig fizetnem kell a havi 5100-at amig haza nem tudok jönni kijelentkezni?? Es ha kijelentkezek akkor vegre megszünik a järulekfizetesi kötelezettsegem? Volt mär valaki hasonlo cipöben?

Köszönöm!

derpate # 2011.06.03. 13:22

Kedves amenic!
Van lehetőség. A feleségem is kért és kapott is és még a késedelmi pótlékot is elengedték, és használta is a taj-kártyát, nem szóltak sehol.
A legközelebbi nav kirendeltségen kérj nyomtatványt és sárga csekket, mert sajnos 2200 Ft a kérelem illetéke.

amenic # 2011.06.02. 15:47

Kedves Fórumozók!
Ha valaki tud segíteni az alábbi kérdésben, nagyon köszönöm:

Ha megállapítást nyer, hogy visszamenőleg is meg kell fizetnem az elmaradt járulékot, és ezt nem áll módomban azonnal, egy összegben teljesíteni, van lehetőség részletfizetésre/méltányosság kérésre, stb...???
És ha a havi járulékot mostantól elkezdem fizetni, attól még él a biztosítási jogviszonyom, hogy az elmaradt tartozás nincs teljesítve?

Még egyszer köszi!

monalisa1 # 2011.05.16. 11:38

A társadalombiztosítási járulék (Tbj.) vonatkozásában belföldinek kell tekinteni azt a magyar állampolgárt, aki belföldi bejegyzett lakóhellyel rendelkezik.

A szüleid közösen írjanak egy nyílatkozatot melyben kijelentik, hogy x idő óta nem laksz azon a címen - egyidejüleg jelentsenek is ki az okmányirodán a lakásból.

Mindkét papírt mutassák be a lakhely szerint illetékes adóhivatal ügyfélszolgálatán - józan ész szerint törölve leszel a nyílvántartásból.

Azt, hogy az elmaradt díjfizetést mindezek után be tudják-e hajtani rajtad - és hogyan, azt én nem tudhatom.

Azonban ha mostantól számított 5 éven belül (= követelési elévülési idő) itthon esetleg lakást/házat/nyaralót veszel és/vagy örökölsz, akkor "megtalálhatnak" még.

monaLuis
laikus hozzászóló

Steve75 # 2011.05.16. 09:55

Egy kis tanacsot szeretnek kerni.
2001-tol az USA-ban elek es ott csaladot alapitottam es ott amerikai egeszsegbiztositassal rendelkezem.
A magyar nemzeti ado es vamhivatal sorozatosan kuld papirokat a szuleim cimere (ide vagyok bejelentkezve, mert itt laktam mielott kimentem az USA-ba), hogy 2008-tol egeszsegugyi hozzajarulassal tartozom. Minden evre kuldik az osszegeket hogy mennyivel tartozom.
Kervenyt kuldtem be 2010-ben hogy eltoroljek a fizetesi osszeget hiszen nem veszek igenybe semmilyen egeszsegugyi szolgaltatast, es soha nem is fogok. A 10 ev alatt 2-szer voltam otthon 10 napra. Amerikaban mar letelepedtem es nincs szamdekomban visszamenni Magyarorszagra.
Kuldtek egy papirt amiben megjegyzik, hogy megkaptak a levelemet, es hogy az egeszsegugyi jarulek fizetesi kotelezettsege hatarozattal kerul eloirasra.
Mit kell tennem hogy ezt megszuntessem a jovore vonatkozoan? Mit kell tennem hogy eltoroltessem e fizetesi osszegeket 2008-tol? Ki kell jelentkeznem a cimrol, vagy valami mast kell tennem?

Elore is koszonom a segitseget.

makoskutya # 2011.05.09. 09:53

Kedves Fórumtagok!

Van két alkalmazottam, őket egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazom.Emellett ők bérpótló juttatást kapnak.Az önkormányzaton azt mondták hogy nem kell fizetniük egészségügyi szolgáltatási járulékot az APEH-nál viszont azt mondták hogy kell fizetniük.
Kérdésem hogy ilyen esetben kell fizetniük vagy sem?

manocs.ka # 2011.04.28. 08:46

1 évre kaptam meg az önkormányzattól ezt a támogatást. Gondolom, máshol is így van ez, ha rászorulók helyett fizetik. De valószínű, hogy az 1 év lejárta után újra lehet igényelni, ha a rászorultság még fennáll.

andidem # 2011.04.28. 08:27

Koszonom, nem tudtam hogy kotelezo mindenkinek ha megy ha nem orvoshoz. Itt nalunk pont forditva van aki raszorult es keveset keres nem fizet egyaltalan az egeszsegugyi szolgaltatasert.

monalisa1 # 2011.04.28. 08:13
monalisa1 # 2011.04.28. 08:11

Más az eseti szociális segély - amit vagy adnak vagy nem, és egy igazolás, hogy az önkormányzat fizeti. a TB betegkártyát. (Azt hogy ezen utóbbit meddig is, nem tudom, DE hogy végtelen időkig nem az biztos.)

A magyarországi lakcím alapján/okán emalban tisztázd a lakhely szerinti adóhivatal ügyfélszolgálatával, hogy neked mint külföldön élőnek kell-e fizetned TB járadékot - t. évben 5.100 Ft/Hó összeg.

andidem # 2011.04.28. 07:05

Koszonom Manocska. Kaphat egy havi osszeget mint raszorulo + fizetik a tb jarulekot helyette?

manocs.ka # 2011.04.28. 06:53

andidem

Magyarországon, akinek se munkája, se jövedelme nincs, kérhet ilyen irányú támogatást rászorulóként a helyi önkormányzattól. Magam is igénybe vettem. Az önkormányzat fizeti helyette a Tb-t, így jogosult lesz ismét az egészségügyi ellátásra.
manocs.ka

andidem # 2011.04.28. 06:45

Kedves forumtagok.

En kulfoldon elek, de van bejelentett magyarorszagi cimem is, szemelyi ig stb. Kell fizetnem egeszseg ugyi ellatast? Es ha igen hany evre visszamenoleg es mennyit?Mar regebben kuldtek valami ertesitest, hogy meg nem fizettem be de gondoltam ez ram nem vonatkozik hisz nem Mo-on jarok orvoshoz.
Itt kulfoldonn munkahelyem nincs de az Europai Egeszsegugyi kartyaval gondoltam igenybevehetem az ellatast.
A testverem munkanelkuli o viszont Mo-on el o sem fizeti orvoshoz nem jart eddig. Aki nem dolgozik es nincs mibol fizetni az mit csinaljon?

anne01 # 2011.03.21. 19:17

Magyarországon az egészségbiztosítás nem választható kategória.
Az egyik továbbképzésen mesélt az előadó két esetet, mennyire tud fájni, ha valakinek nincs biztosítása. Igaz, nem Magyarországon történtek, hanem külföldi nyaralások kapcsán merültek fel. Mindkettő az USA-ban történt, ahol magyar egészségbiztosítás nem érvényes, külön biztosítást kell kötni. Ez egyik esetben sem történt meg. Az egyik utazó autóbalesetet szenvedett, lerokkant. Műtét, kórházi kezelések, ellátások USA-ban. Ez az ember élete végéig fizetni fogja (lehet, hogy még az unokái is) az itthon megállapított rokkant nyugdíjából a kezelések költségeit.
Másik utazó a repülőgépen lett rosszul, agyvérzést kapott. Kezelések, kórház szintén USA-ban. A családja teljes vagyona ráment a költségekre.
Mindkét esetben sokmillió forintról van szó.

Eris # 2011.03.21. 16:45

Azzal a kérdéssel fordulok hogy a mai napon nekem az APEH kipostázott 4 évre visszamenőleg kifizetésre váró egészségügyi járulékot, de az a problémám hogy én már lassan 10 éve nem voltam orvosnál ilyenkor mi a teendő hiszen én nem vettem részt semmiféle orvosi kezelésen.Ilyenkor lehetséges-e hogy összekevernek valakivel?

Accusat # 2011.03.18. 20:55

Kérem, hogy aki tud segítsen, mert adójogban nem nagyon vagyok otthon.

  • hamarosan lejár a GYES-em
  • a GYES után járna nekem cirka 70 nap szabadság
  • amit a cég nem akar kifizetni. (azaz kiadni, értsd: otthon maradhatok, de egy fillért nem kapok a szabi idejére)
  • az hagyján, hogy rá akarnak bírni, hogy írjam alá, miszerint átvettem a havi szabikra járó összeget, de elszólták, hogy a járulékokat se akarják utána a nav-nak megfizetni, mondván: nincs pénzük.

Elkezdtem dilemmázni, hogy így én most biztosított leszek-e, vagy nem?

  • megtehetik, hogy a szabadságomat nem is szerepeltetik majd a bevallásokban, és hagynak fizetés nélküli szabadságon, mint amin az ember a GYES ideje alatt van?
  • elsinkófálhatják ily módon a szabijaimat?
  • ha ők havonta bérpapírt állítanak ki arról, hogy szabin vagyok, és be is vallanak, de nem fizetnek, lehet, hogy az orvosnál elhajtanak?