ingatlan eladás után fizetendő adó


old-guy # 2004.03.11. 19:12

Lejjebb görgetve a lapon egy sor info van arról, hogyan kell kiszámolni az ingatlanjövedelem adóját...

Pimi # 2004.03.20. 19:04

Kedves Bubo!
1998-ban vásároltam egy lakást 1.7 millió forintért, amit eladtam 2004.10.03-án 6.5 millióért, majd 2004.10.04-én vásároltam egy lakást 8 millió forintért. Abban kérném a segítségedet, hogy be kell-e vallanom ez az adóbevallásomban, és ha igen, miképp tegyem ezt meg?
Segítségedet előre is köszönöm!Tudom, hogy elég későn kérdezek, mert már nagyon hajt a határidő.

Zoltán György # 2004.03.20. 19:36

Adóbevallást azért készítünk (Törvényen alapuló kötelezettség), hogy ellenőrizhetőek és követhetőek legyenek a pénzügyeink!

Bevallani be kell!!!

Ha eladtál egy lakást 6,5 millióért és utána 8.0 millióért vettél másikat, akkor a lakáskedvezmény miatt adóznod nem kell, de az illetékfizetési kötelezetséged fennáll.

1.500.000.-X 6%= 90.000.-Ft
Ehhez jön a földhivatali eljárás illetéke.

Egyéb?

Csak a határidő rövidsége miatt válaszoltam!

Bubó # 2004.03.20. 20:15

Kedves Pimi!

Természetesen a 2004. 10. 03-i dátum az elírás részedről! :)

Ingatlan-értékesítés után ma már általános (köztudott), hogy bevallást kell tenni, nagyon kevés a kivétel. Pl. ha a bevétel kevesebb, mint az ingatlan megszerzésére fordított összeg, vagy ha a szerzés 1998. előtt történt.

Ugye jól gondolom, magad készíted el az szja-bevallásodat, nem a munkáltatód készítette el?
Mert ingatlan-jövedelem esetén kötelező magadnak elkészíteni, ha van monkáltatód, oda jan. 15-ig nyilatkoznod kellett.

Köszönöm Zoltán György a besegítést, magam is adóbavallásokat készítgetek (meg a Megasztár is megy), ezért néha nem a Fórumon vagyok!

Üdv. mindkettőtöknek.

Bubó # 2004.03.20. 20:21

Kedves Zoltán György!

Igazán nem lényeges most, de az illetéket nem úgy számolják, mint ahogy azt Piminek írtad!

6,5 millió - 8 millió = 1,5 millió x 2 %!

Tehát 30 ezer + 3 ezer a bejegyzés illetéke.

Csak a pontosság kedvéért! (nem mindegy)

Üdv.

Pimi # 2004.03.20. 20:29

Kedves Bubó és Zoltán György!

Köszönöm szépen a gyors segítséget, ezek szerint jól gondoltam. Igen, nyilatkoztam arról, hogy önadózó leszek, már csak azzal kell majd megküzdenem, hogy melyik sorba mit kell ebből beírnom. Számomra elég zavaros a kitöltési útmutató ezen része, és inkább csak a bonyolultabb esetekre tér ki, de majd csak kitalálom hétfőig. Szőke vagyok ugyan, de elvileg nem buta...:)

Bubó # 2004.03.20. 20:29

Kedves Tomi!

Mielőtt eladnád a lakást, pontosan érdeklődd meg a hitelező bankban, hogy milyen feltételekkel (költséggel) fizetheted vissza ilyen hamar a felvett hitelt! Vigyázz, mert egyes bankok nagyon megszívatják az ilyen ügyfelet!

Most az adóval nem igazán kell foglalkoznod, az majd egy év múlva lesz napirenden nálad.
Ha addig viszon akár te magad, vagy valaki a családban lakást vásárol, az adót el is felejtheted! :)

De a bevallást azt akkor sem!

Üdv.
Bubó

Zoltán György # 2004.03.20. 21:02

Kedves Bubó!

Elnézést a tévedésemért, csak régen még úgy volt, hogy a befizetendő-kedvezmény,
azaz (80.000.+240.000.) mínusz (80.000.+150.000.) Így lett 90.000.-

Bocsi kiöregedtem, ideje követnem a változásokat és megkövetnem Téged is!

Elnézést!

bigedy # 2004.03.30. 19:35

Tudna e valaki segíteni?? A szüleim vettek egy házrészt aminek fele az én fele pedig a bátyám tulajdona.Én lakom benne és be akarom építeni a tetőteret.Hitelt akarok felvenni de igy a bátyám is adóstárs lessz és nem tud majd saját részére hitelt felvenni.
Paíron meg kell vennem a bátyám részét.Itt kezdődik a probléma.Nekem illetéket kell fizetni neki pedig adózni.Van e esetleg kevésbé fájó (anyagilag) megoldás,gondolok itt ajéndékozás, esetleg létezik e az hogy lemond a részéről az én javamra??Azt még le kell irnom hogy osztatlan közös tulajdonról van szó és van még több tulajdonos.
köszi

Bubó # 2004.04.01. 20:32

Ugye, ha ez többlakásos ingatlan, de nem társasház, akkor van, vagy készül egy használati jogot megosztó szerződés, amit a földhivatalnak, majd a banknak be kell nyújtani. És ott felmerül s kérdés, hogy egy több lakásos, közös tulajdonú ingatlan egyik lakásának bővítésére hogyan lehet hitelt folyósítani.
Az, hogy a lakás kizárólagos tulajdonosa legyél, akkor jár a legkevesebb illetékkel, ha minimális vételáron megvásárolod. Ajándékozás esetén biztosan több lesz az illeték, ha lemond a javadra, az ugyan az.
Adófizetési kötelezettség a bátyád részére nem merül fel, mert közeli hozzátartozója (te magad) lakást vásárol, így lakáscélú felhasználás miatt az esetleges jövedelme után adómentesség illeti meg.
Legnagyobb gond az lehet, ha a jelzálogjog bejegyzéshez a többi tulajdonos hozzájárulására is szüksége van a banknak.
Üdv.

Strenspotting # 2004.04.05. 19:21

Sziasztok,

a következő kérdésem lenne:
Támogatott hitellel vettünk használt lakást 2 éve. Az ehhez kapcsolódó SZJA kedvezményt is igénybe vettük (évi 240eFt). Ha a teljes hitelt előtörleszve (OTP-nél viszonylag olcsón meg lehet úszni az előtörlesztést) eladjuk a lakást, van-e bármilyen adókedvezmény visszafizetési kötelezettségünk. pl.: az igénybe vett SZJA kedvezményt vissza kell fizetni, stb...?
Valaki a fülembe ültette a bogarat, de nem találtam erre vonatkozó anyagokat.
kösz

Bubó # 2004.04.05. 21:22

Szerintem, azért nem találtál, mert nincs is!
Üdv.

Otti # 2004.04.06. 19:37

2003. dec. 8-án eladtam a lakásomat, azonban jövedelemhez csak 2004. jan. 23-án jutottam banki átutalással. Az eladott lakásom teljes vételárát új lakás építésére fordítom (folyamatban van). A februári bevalláskor be is vallottam az ingatlan eladását, s egyben kérelmet nyújtottam be az APEH-nak fizetési halasztás végett, azonban ennek csak részben adtak helyt! Kérdésem: miért onnantól számítják az ingatlan eladásából származó jövedelmet, amikor a Földhivatal érkezteti az adás-váteli szerződést, holott ténylegesen csak a fentebb leírt időpontban keletkezett bevételem? Miért kell nem létező jövedelem után 20%-os adót fizetni??

Bubó # 2004.04.07. 08:33

Kedves Otti!

Megértem a problémádat, nem is vagyok Apeh-párti, de sajnos igazuk van.
A szabályokat nem ők találják ki, csak alkalmazzák. Lásd:

59. § Az ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog visszterhes alapításából, átruházásából (végleges átengedéséből), megszüntetéséből, ilyen jogról való végleges lemondásból (a továbbiakban: a vagyoni értékű jog átruházása) származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) a földhivatalhoz benyújtották.

Ez van az szja-törvényben, mit lehet most tenni?

A befizetett adót majd visszakapod, a veszteséged, hogy kamatmentesen.

Üdv.

Sz.Ági # 2004.04.28. 11:01

Édesanyám tulajdonosa egy ingatlannak, amelyet 2004.évben értékesítene.
A bevételt 2 gyermeke közt elfelezné, "ajándékozásképp" bankszámlájukra tenné, hogy még ebben az évben fordítsák ingatlan vásárlására.

Ha az Anya ily módon elajándékozza a lakás értékesítésből származó jövedelmet, akkor az szja köteles?
(abban az esetben ha egy adás-vételi szerződéssel később igazolja a gyerek, hogy a bankszámlán lévő összeget teljes egészében lakásvásárlásra fordította, akkor nem kell 20%-ot befizetni?)

Tételezzük fel, hogy a gyerekeknek a fele összeg nem elég még egy 30 nm2-es lakás megvásárlásához sem. Bankhoz fordulnak "jelzálog kölcsönért a hiányzó összeg pótlásaként.
"A Bank nem nyújt kölcsönt az ingatlan megvásárlásához abban az esetben, ha az eladó a tulajdonjogot már az adásvételi szerződésben átruházta a vevőre. "

Ebben az esetben az Apeh felé az Anya nem tudja bemutatni a lakáscélú vásárlásra szóló okiratot, hisz a lakás még a Bank tulajdona.
Ez esetben az Apeh felé az igazoló okirat a Bankkal kötött lakásvásárlási célú jelzáloghitel szerződés, amelyet a gyereke köt? Ha a hitel törlesztése több, mint 5 év akkor a lakásszerzési kedvezményt nem lehet érvényesíteni?

Köszönettel:
Ági

old-guy # 2004.04.30. 10:44

Kedves Ági,

Ha az édesanya az ingatlan értékesítéséből származó jövedelmét ugyanezen évben gyermeke(i) lakásvásárlására fordítja, akkor a 2005. évben benyújtandó adóbevallásában szerepeltetheti a lakásszerzési kedvezmény igénybevételét, tehát a jövedelem adóját nem kell megfizetnie.
Semmiféle ajándékozás nem jogosít a lakásszerzési kedvezmény érvényesítésére, csak a gyermek(ek) tulajdonába kerülő lakás, függetlenül a rájegyzett jelzálogtól.
Ha a jelzálogkölcsön felvétele előtt már tulajdonjogot szerez valaki, akkor nyilván megfizette a vételárat, tehát nincs szüksége a kölcsönre.
Üdv.
old-guy

anoli # 2004.05.27. 13:38

Tisztelt Szakértők!
Én azt szeretném megtudni, hogy ki hogyan adózik a mi helyzetünkben?

Édesanyám és én ( édesapám uán)vagyunk a tulajdonosai szüleim lakásának, amit most édesanyám idős korára való tekintettel el kell adnunk, mert magunkhoz vesszük. A lakás ellenértékének fele engem illet, amit én a házunk bővítésére fogok fordítani.
Édesanyám a lakás ellenértékének rá eső felét a fiamnak szándékozik ajándékozni, aki nem lakik velünk, és nősülés előtt áll, tehát ugyancsak a lakáshelytetét fogja ebből a pénzből megoldani.

Tehát hogyan adózik a nyugdíjas tulajdonos, a hivatalosan örökös tulajdonos, (a gyermeke) és az unoka, aki nem örökli, hanem ajándékba kapja pénzt?
Válaszukat várva tisztelettel!

szebe # 2004.05.27. 14:05

Nem írtad, hogy mennyit ér a lakás.

Bubó # 2004.05.27. 15:13

Kedves anoli!

Kezdem a jó hírrel: az unoka, aki ajándékba kapja a pénzt, egyáltalán nem fog adót fizetni a kapott pénz után!

Adóbevallási, -fizetési kötelezettség azokat terheli (tulajdonos, vagy haszonélvező), akiknek az ingatlan eladásából jövedelmük keletkezett, feltéve, hogy nem 15 évnél régebben szerezték azt.

Te esetedben feltételezem, hogy örökölted a tulajdonrészed. A kapott bevétel és az öröklési illeték alapja különbözete a jövedelem (mínusz a költségek), ezt kell bevallani majd március 20-án.
Adót azonban csak akkor kell fizetned, ha a fentiek szerint kiszámított (és bevallott) jövedelmet nem fordítod márc. 20-ig lakás célra.

Édesanyád esetében feltételezem, hogy a lakást édesapáddal több mint 15 éve szerezték. Ebben az esetben semmi dolga nincs, sem bevallási, sem adófizetési kötelezettség nem terheli.
Ha nincs meg a 15 év a szerzéstől, akkor persze más a helyzet.

Megjegyzem még, hogy ha a kapott vételárból a jövedelemnek (mindkettőtök jövedelmének) megfelelő összeget gyermeked részére lakásvásárlásra fordítjátok az értékesítést követő év március 20-ig, akkor biztosan nem kell egyikőtöknek sem ingatlan értékesítés utáni jövedelemadót fizetni.

Üdv.

anoli # 2004.05.28. 09:05

Tisztelt Mindenki!

Válasz Bubó-nak: Köszönöm, mostmár okosabb vagyok, de miközben átnéztem a papírokat észrevettem a tulajdoni lapon, hogy a bejegyzés a társasházi tulajdonról 1991-es. Szüleim 1961-ben költöztek ebbe a lakásba, amit akkor vállalati lakásként kaptak. Ezután az eltelt 43 év alatt édesanyám szerint többször kifizettették velük, úgy mondja, hogy megvették. Gondolom először a vállalattól, aztán a Tanácstól és mégis úgy néz ki, hogy az iratok szerint csak 13 éve saját tulajdon, illetve öröklakás, amit ők mindíg is annak hittek.

Jól gondolom, hogy a társasházi bejegyzéstől kell a tulajdonlást számítani, az a "szerzés időpontja," vagy tényleg 43 éve az övék a lakás, ahogy édesanyám állítja?

Most akkor mi a helyzet? Ha kevesebb mint 15 éve az övék a lakás, akkor kell adózni az eladás után?

Válasz Szebé-nek: A lakás kb.25-30 milliót ér.

Karika # 2004.05.28. 09:51

A tulajdonszerzés bizonyításához annál több kell, minthogy "többször kifizettették velük, úgy mondja, hogy megvették". A társasházi bejegyzéskor nyilván rögzítették, hogy melyik lakás kinek a tulajdona, de ennek nincs köze a tulajdonlás kezdő időpontjához, még akkor sem, ha a kettő egybe esik. Más okiratot kell keresnetek. Az önkormányzat, mint a tanács jogutódja, biztosan tud ebben segíteni.

Zoltán György # 2004.05.28. 15:06

Ha "csak" 13 éve vették meg, akkor a jövedelem (Bevétel-Költségek) 20%-a, azaz egyötödét kell jövedelemalapként beszámítani.
Azaz eladási ár 25.000.000.-Ft, Számlátok van 3.000.000.-Ft-ról, akkor a különbözet: 22.000.000.-Ft.
4.400.000.-Ft után kell adózni, illetve ilyen összeget lakáscélra fordítani.
Amit késöbb eladsz 4.400.000.-Ft-ért.

anoli # 2004.06.04. 12:13

Kedves Karika és Zoltán György!

Kerestem, és találtan egy adás-vételi szerződést, mely szerint a szóban forgó lakást 1991-ben a Magyar Állam képviseletében eljáró Fővárosi Ingatlanközvetítő Vállalattól vásárolták meg a szüleim (saját maguk által 30 éve )lakottan, nyilván jutányos áron, 396.000,- Ft-ért (!).
Tehát számlánk nincs, ez 396 eFt volt a vételár!
Akkor most hogy van ez a számítás kedves Zoltán György? A példa szerint 25 milló- 396 eFt a jövedelemalap?Az mégsem lehet! Nincs esetleg egy szorzó, amit ilyenkor alkalmaznak?

old-guy # 2004.06.04. 16:13

Kedves anoli,

ahogy Zoltán György helyesen írta, a 25 M - 396 eFt közötti különbözet 20 %-a lesz csak a jövedelemadó alap, amelynek 20 %-a az adó, 984160 Ft, és a tulajdoni hányadok szerint osztódik.

(Erre a jövedelemre igénybe vehető a lakásszerzési kedvezmény, ha a tulajdonos saját maga vagy gyermeke részére lakást vásárol az értékesítés évében. )

Üdv.
old-guy

Zoltán György # 2004.06.04. 17:52

Ha eddig eljutottál és tudtad követni, akkor 5.000.000.-Ft-ért vegyél egy kis lakást és add el fél év múlva 5.000.000.-Ft-ért.
Az itt jelentkező különbség 0, azaz nulla, aminek az adója ugyanannyi!