Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi

Dr.Attika # 2017.04.05. 21:43

Tisztelt TRTW!
Nyugodtan vegye meg itthon. Nem lesz olcsóbb, ha Kínából rendeli vagy a német lerakatból. Az ÁFA 27%, ha a németektől, hozza, ha itt vásárolja. Ha itthon veszi, akkor garanciális, szavatossági igényét a magyar jog szerint érvényesítheti.

A könyvelővel kapcsolatban. nem a könyvelő feladata, hogy vám, Áfa kérdésében tájékozódjon. Ez Önnek a feladata, mint felelős gazdasági társasági vezetőnek. A könyvelő mindig egy végbe ment gazdasági eseményt könyvel le a bizonylatok alapján.

Rexor # 2017.04.06. 07:39

"Az ÁFA 27%, ha a németektől, hozza, ha itt vásárolja":

Itt azért vannak különbségek:

1. Ha nem áfa alanyként vásárolja a terméket Németországból (ez nem derül ki a kérdésből) akkor alapesetben német áfát fognak felszámítani. Ha vámáruról van szó, amelyet itt fognak vámolni Magyarországon akkor a vámhatóság fogja megállapítani az áfát.
  2. Ha áfa alanyként rendeli a terméket, akkor -ha nem vámáruról van szó- Közösségi termékbeszerzésként lehet megállapítani fizetendő és levonható áfaként, tehát nem lesz áfa hatása a tranzakciónak) - feltéve hogy a termék a vállalkozás érdekét szolgálja.Ha a vámhatóság állapítja meg az áfát, akkor ezt kell megfizetni (és lehet levonásba helyezni ha a vállalkozás érdekét szolgálja).
Zoli752 # 2017.04.06. 10:46

Üdvözlök mindenkit! Egy Cseh cégtől szeretnék behozni egy alkatrészt, amelyet a saját kft-mben szeretnék felhasználni. Kell ez után áfát fizetnem és ha igen, melyik országban? Kérhetem a terméket áfa nélkül? Köszönöm a segítséget.

wers # 2017.04.06. 11:33

Persze, hogy kell. Az eladó cég "0" adóval állitja ki a számlát (szerintem kérned sem kell), majd itthon kell a forgalmi adót megfizetned, a könyvelőd tudni fogja.

Rexor # 2017.04.06. 11:39

Illetve mégsem kell, mert ugyanezt az adót levonásba is helyezheted, ha a termék a vállalkozás érdekét szolgálja (de ezt a könyvelőd úgyis tudni fogja, ahogy wers említette :).

wers # 2017.04.06. 13:38

na igen, az áfát majd elszámolják, inkább kérdéses, hogy az EN szerint megtörtént-e az unios forgalomba helyezés, vám megfizetés, szabványoknak megfelelés stb.

Ez vonatkozik TRTW kérdésére is. Attól még, hogy az unio bármely országából rendel valaki valamit, még bármilyen export is lehet.

Rexor # 2017.04.06. 13:55

"Attól még, hogy az unio bármely országából rendel valaki valamit, még bármilyen export is lehet."

Ebből export bajosan lesz a megrendelő oldaláról nézve. De ahogy Einstein is mondta: "minden relatív" :).

wers # 2017.04.06. 14:33

jóóóóvana :))) cikizzél csak. Import. (de nevezhetjük akár reexportnak is, és tudnék még róla beszélni)
De a régebbi kérdésemre még mindig nem adtál választ: Milyen küzdősport?

Rexor # 2017.04.06. 14:46

Shaolin kung fu :)

Zoli752 # 2017.04.06. 17:37

Köszönöm a segítséget! :)

TRWT # 2017.04.07. 21:02

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét!

Akos004 # 2017.04.10. 15:26

Tisztelt Szakértők!

A szíves segítségüket kérném az alábbi ügyben. Németországból szeretnék rendelni egy terméket, magánszemélyként, webshopon keresztül. A termék ára nagyjából 500 euró, ami a leírás alapján tartalmazza a német 19%-os ÁFA-t (és a szállítást). Jól értelmeztem, hogy ezután nem keletkezik se VÁM, se ÁFA fizetési kötelezettségem? Előre is köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2017.04.10. 16:09

Tisztelt Akos004!
Jól értelmezi. Sem vámot, sem áfát nem kell fizetnie. Megjegyzem tisztelettel, hogy Magyarország 2004. május 1-e óta tagja az Európai Uniónak és mint közös vámterület vám fizetés szóba sem jöhet.

Rexor # 2017.04.10. 16:49

Illetve keletkezik áfa fizetési kötelezettség, de ahogy írtad ezt már Németországban megfizeted.

Dr.Attika # 2017.04.10. 16:56

Nem ő fizeti meg, hanem a német cég, amit utólag behajt rajta.

Bosszús vagyok # 2017.04.10. 17:03

Tisztelt Szakértők!
Szlovákiából szeretnék (magánszemélyként, saját felhasználásra) webshopon keresztül személygépjármű gumiabroncsot rendelni. Kérdésem az lenne, hogy keletkezik-e bármilyen fizetési kötelezettségem (ÁFA,környezetvédelmi hozzájárulás, stb.)?
Köszönöm válaszukat!

Dr.Attika # 2017.04.10. 19:48

Tisztelt "Bosszús vagyok"!
Nem keletkezik. A szlovák cég számlájában minden közteher fizetési kötelezettségnek benne kell lennie.

Parpad # 2017.04.11. 08:42

Tisztelt Szakértők!
A kérdésem a következő lenne, szeretnék 1000 euró körüli értékben Ausztriából kutyatápot hozni magánszemély ként. Van e bármilyen plusz költség amit meg kell fizetnem? Vagy nyugodt lelkiismerettel kimehetek vásárolni és haza is hozhatom fennakadás nélkül?

A választ előre is köszönöm!

Bosszús vagyok # 2017.04.12. 07:29

To: Dr.Attika
Köszönöm!

Dr.Attika # 2017.04.12. 07:45

Tisztelt Parpad!
Ha Ausztriában vásárol bármit magánszemélyként az ugyanolyan, mintha otthon vásárolná az állateledel boltban. Semmilyen plusz költsége nincs, mint kifizeti a bolti számlát.

Heni0211 # 2017.04.12. 12:52

Üdv!

Rendeltem egy hónappal ezelőtt egy terméket (cipőt) Németországból (itt élünk!), a weboldal szerint Angliából küldték, de a csomagfigyelőn láttam, hogy Hong Kongból érkezik.
A cipő 70,20 Euróba került - expressz szállítással együtt.
A csomagot a szomszédom vette át, mert nem tartózkodtunk itthon. Közölte velem, hogy még 38 Euró-t fizetett a DHL futárnak (ÁFA illetve Vám!). Kérdésem az lenne: jogos volt-e ennek a díjnak a kérése, mert nekem nem volt tudomásom erről, nem tudtunk ennek az összegnek a fizetési kötelezettségéről sem, valamint nem adtak erről felvilágosítást a rendelés során. Élhetek -e reklamációval és panasszal, valamint ennek az összegnek a visszakövetelésével? (vásárló megkárosítása)

Köszönöm Válaszukat!

Dr.Attika # 2017.04.12. 13:26

A német vámhatóság jogszerűen járt el. Unión kívüli országból érkezett, ezért vám és Áfa terheli a küldeményt. Panaszt legfeljebb a küldő felé tehet.

wers # 2017.04.12. 15:56

most kezdenek ráugrani az ilyen közvetitőkre, és elmarasztalni őket. a hirdetésben igen is fel kellett volna tüntetni, ténylegesen mennyibe fog kerülni a termék.A magyarok e tekintetben sokkal szigorúbbak. A hirdetők arra játszanak, hogy azért a pár euróért senki sem fog a hatóságnál reklamálni. De ha senki sem reklamál soha nem teszik rendbe.

Dr.Attika # 2017.04.12. 16:43

Egy cipőt Angliából kell rendelni, ami végül is Hon Kongból érkezik? Ha valaki ennyire "igényes" az vállalja ennek következményeit.

Dr.Attika # 2017.04.12. 16:45

Itt van egy másik probléma. Ne hatalmazzunk meg szomszédot, hogy vegye át a részünkre kézbesített postai küldeményt.