KATA fizetés


Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 12:58

Te se legyél hülye, doktor! Az ilyen cinikus, demagóg beszólások gyengítik a közbizalmat. Persze, ha épp a célod, akkor nem szóltam.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.18. 12:57

Na, ugye, hogy nem csak nekem tűnt fel még július 12-én.
Tényleg azzal dicsekszel, hogy nem csak te vagy kekec hülye, hanem legalább egy ügyvéd is?

Elmondom, mi lesz: társadalmi egyeztetésnek bőven megteszi, hogy a kamarával alaposan megbeszélték, a kamara nem csak támogatta, hanem kifejezetten kérte a változtatást. (Kivel kellett volna egyeztetni "társadalmilag"? A Biciklisfutárok Érdekvédelmi Egyesületével vagy A Költségvetési Csaló Vállalkozások Egységfrontjával?) A hatástanulmányt pedig bemutatják.

Szomorú örökös # 2022.08.18. 11:17

jani65

A
ezt a könyvelők is jól tudják és visszaélhetnek ezzel, (Reméljük nem élnek vissza.) mert más választási lehetőség szinte nem lesz, úgy emelhetik a könyvelési díjat, ahogy nekik megfelelő.

Vagy pedig azért emelnek díjat a könyvelők, mert javarészük szintén KATA-s volt.

drbjozsef # 2022.08.18. 10:26

efi99,

Feltűnt az mindenkinek.
Csak nem foglalkozott vele senki (eddig), hiszen az AB híresen pártatlan működése eleve borítékolja az eredményt...

efi99 # 2022.08.18. 09:37

Na, ugye, hogy nem csak nekem tűnt fel még július 12-én.
https://index.hu/…nybirosagon/

jani65 # 2022.08.18. 07:57

Válasz.
Tisztelt Szomorú örökös.

Egyet értek véleményeddel.
Én katás vagyok és tartok könyvelőt, azon érdekekből, melyet te is leírtál. (Ők ismerik a jogszabályokat, én dolgozni szeretnék, nem adminisztrálni.)
Én a 75 ezrest fizetem, mert többet nem is választhatok.

Amit idéztem egy könyvelői véleményből, arra ad aggodalmat, hogy ezt a könyvelők is jól tudják és visszaélhetnek ezzel, (Reméljük nem élnek vissza.) mert más választási lehetőség szinte nem lesz, úgy emelhetik a könyvelési díjat, ahogy nekik megfelelő.

Engem az bosszant, ha azt halljuk, hogy dübörög a gazdaság, egyes szerveknek és minisztereknek osztogatják a milliókat, akkor miért kell a katásokat bántani.

Órbán Viktor söralátétje azért volt jó katásoknak, mert egy átutalással vagy csekken, letudhattuk a befizetést, valamint, nem kellett %-osan számolgatni, mire mennyit fizessünk.

Szomorú örökös # 2022.08.17. 18:49

Majordomus

Nem egy ökör ára 8-10 ezer ft/hó

Jó lesz az 18 ezernek is havonta. :-(

Majordomus # 2022.08.17. 18:44

Nem egy ökör ára 8-10 ezer ft/hó.

Mi megoldjuk családon belül.

A Parragh úgy hülye ahogy van.

Itt arról szól a történet,hogy április előtt kiszórtak 1200 milliárdot hgy mm egveg y-t ék a szavazatokat - fegyverpénz 13.havi nyugdij - most meg fizessük vissza.

Szomorú örökös # 2022.08.17. 15:15

jani65

eddig a katásoknak nem kellett könyvelő, most az új szabályok szerint, azoknak, akik váltanak, nem lesz olyan adózási forma, amelyben ne lenne szükség a munkájukra.

Én tételes vállalkozói adózás mellett sem tartottam könyvelőt, de nem is volt könnyű.
Most lesz könyvelőm, mert nincs kedvem szenvedni a havi és éves bevallásokkal.
Ők ismerik a jogszabályokat, nekem meg folyamatosan utána kéne járjak.
Márpedig én dolgozni szeretnék, nem adminisztrálni, ennyit meg megér egy jó könyvelő.

jani65 # 2022.08.17. 12:45

KATÁS vállalkozók írjátok meg bátran az új rendeletről, véleményeiteket.

Van ezen a fórumon is, egy beépített KATA ellenes hozzászóló, melyet könnyen kiszúrhattok, ha végig nézitek a hozzászólásokat, ne foglalkozzatok vele.

Idézet egy könyvelői véleményből:
„ Míg eddig a katásoknak nem kellett könyvelő, most az új szabályok szerint, azoknak, akik váltanak, nem lesz olyan adózási forma, amelyben ne lenne szükség a munkájukra.

Nagyon nehéz lesz azoknak könyvelőt találniuk, akiknek eddig nem volt.
Már pedig biztosan kell majd a segítségünk, mert ha az átalányadózást választják, havi bevallást kell készíteni.
A tételes költségelszámolás esetén pedig mellékállásban negyedévente kell előleget számolni, főállásúként pedig a havi bevallásokat kell elkészíteni. „

A KATA adózás kimagaslóan népszerű volt, 2013-as bevezetése óta az egyéni vállalkozók körében. Orbán Viktor söralátétjét, megsemmisítették.
A kisadózó vállalkozók tételes adója 50 ezer forint lett, az ellátási alap - táppénz, nyugdíj számítása esetén - pedig 108.000 ft. Ez a végleges kata kivégzés.

Az új kata törvény alól kivételt élveznek a taxis személyszállítást végzők, de ne legyenek sokáig azok, ezért 50 ezer forintra korlátozták őket.

Mindenkinek, akit érintett a változásban szeptember 25-ig nyilatkoznia kell a NAV felé, hogy megfelel-e az új feltételeknek.

Miért kellett a kamara szerint módosítani?
"Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították"

Az ügyvédeket, magánorvosokat, meg sem említi, de az egyes munkaadókat igen.

Eddig is, sok katás választotta a 75 ezres lehetőséget, de erről nem írnak.
Mért nem adtak több választási lehetőséget, 100, 125, 150 ezrest, melyekből több katás is választana, ezzel is növekedett volna az adózási bevétel, és maradt volna a söralátét.

Aki látta azt a TV műsort, melyben a kamara elnökét kérdezték, egy kérdésre sem tudott és nem is akart válaszolni, mert tudta, hogy ők vannak a változás kikényszerítésének hátterében.

Majordomus # 2022.08.12. 19:34

Ettől függetlenül megszívattak 450 ezer embert.

2 nap alatt átnyomni egy törvényt...

drbjozsef # 2022.08.12. 16:50

maradt az 50000-es választási lehetőség. Ezzel további vállalkozásokat tesznek tönkre, mert sokan választották a 75 000-es lehetőséget, hogy több nyugdíjalapjuk legyen.

Akadályozza őket valaki, hogy azt a havi 25rugót félretegyék nyugdíjas éveikre?
Aki nem tök hülye, az még jobban is jár. Aki meg az, annak meg úgyis mindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.12. 14:52

Teli vagyunk szakértőkkel. Itt is egy.

jani65 # 2022.08.12. 14:00

Jelenleg tudomásom szerint, kettő ingyenélő ( bevétel elszívó ) élősködik a vállalkozásokon.

  1. IPARI KAMARA. Semmittevéssel akarja növelni bevételeit. Nekem a vállalkozás indításakor, és azóta sem, semmilyen szolgáltatást nem tettek, de az adó befizetésére köteleznek.
  2. GLN új cégnéven GS1 MAGYARORSZÁG Kht. Amikor reklamáltam a túlzott emelés ellen, a következő levelet kaptam. Fizetendő éves adót úgy igazítják, hogy az éves kiadásaikat azok fedezzék. Tehát az éves fizetendő adódat úgy határozzák meg, melyet ellenőrizni senki sem tud, ha több bevételre van szükségük, akkor emelik a befizetés mértékét.
jani65 # 2022.08.12. 13:19

Kinek volt igazából érdeke?
IPARI KAMARÁNAK.
Miért: Eddig a katások 5000Ft-ot fizettek, melyet a kamara megakart emelni. Ez most sikerül neki.
Támogatásával hozzájárult ahhoz is, hogy minél többen változtassanak, és fizessenek többet.
Eltörölték KATÁS vállalkozásoknál a választási lehetőséget, ( 25000 - 50000 - 75000) sávokat, és maradt az 50000-es választási lehetőség. Ezzel további vállalkozásokat tesznek tönkre, mert sokan választották a 75 000-es lehetőséget, hogy több nyugdíjalapjuk legyen.
Kérdem, mért nem adtak több választási lehetőséget, PL: 100000 vagy 125000, ezzel is növekedett volna az állami adózásba beáramló összeg, és a vállalkozó is választhatott volna, milyen összeget fizet nyugdíja érdekében.
Minden maradhatott volna, ha csak a céges számlák után plusz adót kellett volna a KATA vállalkozóknak fizetni.

efi99 # 2022.07.12. 11:28

@osztap 6:09
És mit számít az?
Én is inkább magamnak raknám a nyugdíjat össze abból, ami megmarad azért, mert felét sem adóznám a mostaninak (mint bérből és fizetésből élő ugye), mintsem, hogy Kiflicsücsök kisasszonyra bízzam.

efi99 # 2022.07.12. 11:25

Szerencsére éppen 4 napja ígérték meg, hogy nem nyomnák át törvényeket 1 nap alatt, szóval mindenki megnyugodhat, először 3 hónapos társadalmi egyeztetésre bocsátják.
Vagy nem...

Rexor # 2022.07.12. 11:18

Osztap: egy józanul gondolkodó KATÁ-s tisztában van vele mennyi az ellátási alapja, és gondoskodik magának a nyugdíjról. De ez a probléma hamarosan megoldódik.

off : Kiváncsi vagyok mekkora szerepe volt ebben Parragh úrnak, vagy mennyire osztották csak rá a hasznos idióta szerepét. Én az utóbbit tartom valószínűnek :).

osztap # 2022.07.12. 06:09

emeljék meg a KATA összegét

Ami nem ártana, mert a vidáman havi ötvenezret fizető katások meg fognak lepődni, amikor majd a nyugdíjszámításnál kiderül, hogy 108 eFt jövedelemmel veszik számításba a katás hónapokat, és egy katás év durván fél év szolgálati időt keletkeztet.

Lesz itt sírás-rívás és fogaknak csikorgatása...

Szomorú örökös # 2022.07.12. 02:53

KBS

az a szabály megmarad, hogy ha nincs jövedelmed, akkor is be kell fizetned a tb-járulékot a minimálbér vagy a garantált bér összege után.....Ezen semmiféle költségszámla nem segít.

Ez mind oké, csak eddig havonta befizettél havi 50 ezret és minden le volt tudva jelentős adminisztrációs teher nélkül. Bárki kiegyezne azzal, hogy emeljék meg a KATA összegét és minden maradjon úgy, ahogy eddig. Mert pl. ha most majd nem tudja számlával lefedni a jövedelmét, akkor hozzájön még a 15 % jövedelemadó is, ami jócskán megnyomja a terheit. És ezen kívül jön mellé a rakás adminisztrációs teher, havonta TB bevallás határidőre, az éves adóbevallás is jóval nagyobb cécó, ha pedig megcsúszol vele, akkor jöhet simán a mulasztási bírság, stb. A legtöbb vállalkozó, aki eddig meg tudta saját maga is oldani a KATA nyilvántartását és a kb. 3 oldalas adóbevallását, az most ismét könyvelőt lesz kénytelen alkalmazni, hogy átlássa a dolgait, ami nyilván ismét havi teher. Aztán amikor az ügyféllel közlöd, hogy sajnos áremelés volt és a többszöröséért dolgozol, mint eddig, akkor lehet, hogy ügyfél- és munkavesztés is lesz belőle. Jelenleg úgy fest, hogy a komplett előadóművészi kört is kicsukják a KATA-ból, mivel ők is intézményeknek számláznak mindig, nem közvetlenül a lakosságnak. Ahogy olvasgatom, hatalmas a népharag, egyelőre nem tudni, hogy mi lesz belőle. Semjén bácsi nagyon gyorsan át akarja tolni ezt a törvénytervezetet a parlamenten, azonban úgy fest, hogy ezt elqrta...nem kicsit, nagyon! Gyakorlatilag a vállalkozói kör közel felét tönkre akarják tenni és szépen csendben kinyírják vele a KATA-t, ahogy a jelen állapot mutatja.

Gyanítom, hogy mi lesz a következő lépés. Parragh képes lesz kötelezővé tetetni ismét a kereskedelmi és iparkamarai tagságot, ami nem csak az éves regisztrációs díj lesz, hanem még több díj fizetése a hatalmas nagy semmiért. Anno egyszer elmentem egy éves kamarai közgyűlésre kíváncsiságból. Bevallom, akár egy régi pártgyűlésen lettem volna: órákig beszéltek a hatalmas semmiről. Na akkor éppen kétszer láttak engem ilyenen: először és utoljára. :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.11. 20:19

Csakhogy az a szabály megmarad, hogy ha nincs jövedelmed, akkor is be kell fizetned a tb-járulékot a minimálbér vagy a garantált bér összege után. 66 250,- vagy 86 125,- Ft. (Ha emelik jövőre is a minimálbért, akkor még több.) Ezen semmiféle költségszámla nem segít.

Szomorú örökös # 2022.07.11. 16:45

Az még hagyján, de én special többnyire adószámos társasházaknak és intézményeknek írok számlát. Elviekben a tervezet alapján csak a lakosságnak közvetlenül számlázó vállalkozók választhatják a KATA-t. Ha ezt így megszavazzák, a KATA-s vállalkozók többsége kiszorul belőle és az eddigi tisztességes adófizetés helyett ismét gyűjtögeti majd a számlákat, hogy minél kevesebb jövedelme maradjon év végére. Ergo ebból megint ló....sz bevétele marad a végére állam bácsinak, pedig inkább a több bevétel irányába akarta elvinni a történetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.11. 12:09

És igen. A tervezet szerint ki-.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.11. 12:06

Nem. Az Art. szerinti kifizető nem jogi személyt jelent. (Ha azt akarták volna írni, azt írták volna.)

dutow # 2022.07.11. 11:39

Udv!

Az uj kata tervezetben (https://www.parlament.hu/…83/00583.pdf) az szerepel, hogy a KATA jogviszony megszunik:

"...a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a
külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis
személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot..."

Jol gondolom, hogy itt az "ideertve a kulfoldi kifizetot is" resz azt jelenti, hogy ez a "kulfoldi illetosegu jogi szemelyre" is vonatkozik, amit alapesetben az art. szerinti kifizeto ugy nezem hogy nem definial annak?

Tehat hogy a modositas utan pl. a kulfoldi megbizonak torteno szoftverfejlesztes (akar fixen egynek, akar freelancer/upwork/stbn keresztul rovid projektekre) kizarja a katat?