ingatlan bérbeadás


nandy # 2010.03.14. 10:56

Ha a bérbeadó és a bérbevevő is magánszemély, akkor egyértelműen a bérbeadónak kell negyedévente befizetnie, és év végén bevallania az adót.

Járható út az, ha év közben befizeted a 25% adót, majd év végén, amikor már pontosan tudod, milyen egyéb bevételeid vannak (munkabér stb...) eldöntöd, melyik adózási mód a kedvezőbb, és aszerint vallod be.

macskás # 2010.03.13. 12:28

Sziasztok!

Sajnos én is kénytelen leszek kiadni a lakásomat. Sok kényelmetlenséggel fog járni, de muszáj! És ez nem elég, még egy szót sem értek abból, hogyan kell ezt az adózás -dolgot csinálni. Az rendben , hogy az APEH-nél kell adószámot kérni. Kell venni számlatömböt,------
  • az is megy.
A számlákat célszerű átíratni a bérlő nevére, ezt is tudom................. Minden hónapban be kell vinnem-adnom a számlákat? Kell hozzá a bérleti szerződés is? Azt meg főleg nem értem, melyik fajta adózást kell választanom, hogy jobban járjak? Tudom, le van írva, de akkor sem értem!!!!!!!!!!! Kell hozzá könyvelő, azt már sejtem, de kétséges, hogy így megéri-e, mert amit nem "visz" el az APEH, azt majd elkéri a könyvelő! NEM LEHET ÚGY MEGKÖTNI A BÉRLETI SZERZŐDÉST, HOGY A BÉRLŐK FIZESSENEK, ANNYIVAL KEVESEBB LENNE A BÉRLETI DÍJ? Teljes a zűrzavar a fejemben, és hiába olvasok utána, egy szót sem értek ebből a nyelvből! Nem tudná valaki, és azt igen megköszönném,egyszerű, érthető nyelvre lefordítani az egészet? Nagyon köszönöm előre is! Cic
nandy # 2010.03.02. 08:20

Adószámot kell kérni az APEH-tól a 10T101-es nyomtatványon (ha személyesen bemész az ügyfélszolgálatra, biztos segítenek kitölteni), az adószám birtokában veszel egy számlatömböt, és abba írod havonta a számlákat.
Fontos, hogy nem kell egyéni vállalkozónak lenned.

Bővebben: http://www.apeh.hu/…2._fuzet.pdf

MsHeadlum # 2010.03.01. 21:48

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy ha kiadnám a lakásomat milyen kötelezettségeim lennének így adózás szempontjából.
Például ha 15000 forint a lakbér.

Tisztelettel

Csizi # 2010.03.01. 18:26

@hunfrakk: Köszönöm a választ, de ebben a törvényben nem találtam semmi ide vonatkozót. Lehet hogy nem pontosan fogalmaztam.

Alapvetően a magánszemélyként kiszámlázható költségek szempontjából szeretném megtudni, hogy milyen helység, ingatlan rész adható bérbe, hogyan kell megfogalmazni a bérleti szerződést, pl.: lehet e a lakásom fele, külön helység megnevezés nélkül.

Előre is köszönöm a válaszokat!
CSizi

hunfrakk # 2010.02.28. 13:46
Csizi # 2010.02.28. 13:36

Szép napot mindenkinek!

A következőkre keresem a választ, de eddig nem sikerült megnyugtató választ találnom!

Kft-ként szeretném a saját lakásom egy részét bérbe venni. A székhelye a kft-nek oda van bejelentve.

Mi a szabály (, illetve melyik jogforrásban található) arra vonatkozóan, hogy milyennek kell lennie a bérelt helység(ek)nek? Lehet e az úgy a lakás része, hogy közös használatú, pl.: wc? Zárt terűnek kell e lennie, vagy egy amerikai konyhás lakás nappalija is bérbe adható? milyen bútoroknak kell benne lennie (tevékenységet alátámaosztó, vagy egy üres tároló is bérbe vehető)?

a válaszokat előre is köszönöm!
Csizi

csami # 2010.02.19. 13:24

Kedves Nandy!
Nagyon köszönöm gyors válaszodat.
A tételes költségelszámolásnál el lehet számolni a rezsi számlákat, a biztosítási díjat, a karbantartási költségeket, az anyagköltséget ha az én nevemre szól a számla?

nandy # 2010.02.16. 16:53

Ja, és ha a bérbeadásból származó éves jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, akkor 14% eho-t is kell fizetni.

nandy # 2010.02.16. 16:52

csami:

Nem muszáj mindkettőtöknek adószámot kérni, elég egy is, aki aztán számlázni fog.
Akár te is lehetsz, mert a TGYÁS/GYED-et nem veszélyezteti.
Az adót kétféle módon lehet megállapítani:

  1. 25% forrásadó, ilyenkor nincs lehetőség költségek levonására
  2. önálló tevékenységből származó jövedelemként,

ezen belül is
2.a/ 10%-os költséghányad alkalmazásával, vagyis a bevétel 90%-a után kell adót fizetni
2.b/ tételes költségelszámolással, de ahhoz gyűjteni kell a számlákat.
Ha önálló tev. jövedelmeként adózol, akkor az adókulcs lehet 17% vagy 32%, attól függően, hogy milyen más jövedelmed van (munkabér, GYED/TGYÁS stb.).

nandy # 2010.02.16. 16:47

Itt is vannak hasonló témák, érdemes keresgélni.

guluku # 2010.02.15. 23:32

Kedves Nandy! Hosszú idő után ismét a segítségéért esedezem. Szeretnék egy hasonlóan hasznos, precíz, de ezüttal olyan jogi oldalt találni, ami egy albérlőtől való megvállásban tudna a segítségemre lenni.

Köszönöm,

Péter

csami # 2010.02.14. 09:48

A segítségeteket szeretném kérni. A férjemmel közösen vásárolunk egy házat, bérbeadás céljából. Mindkettőnknek munkaviszonya van, de én nyáron fogok szülni. Utána terhességi gyermekágyi segélyre, majd gyedre szeretnék menni. Ha olyan bérlőnk lenne akinek számla kell, akkor (ha eddigi írásaitokat olvasva) adószámot kell kérni az Apeh-től az ingatlan bérbeadásra. Ha az én nevemen is van a ház nekem is kell-e adószámot kérni és nekem is kell-e számlázni 50-50%-os arányban? Jogosult vagyok-e akkor thgyásra és gyedre?
Mennyi az adófizetési kötelezettség a számla értéke után? Költségek elszámolhatók-e a bérbeadással kapcsolatban?
Segítségeteket köszönöm.

nandy # 2009.12.09. 14:01

..

nandy # 2009.12.09. 14:01

.

nandy # 2009.12.09. 14:01

.

nandy # 2009.12.09. 14:00

Nem kell feltüntetni a forrásadó összegét. Máshol ezt úgy oldják meg, hogy a számlára bruttót írnak, és pénztárbizonylaton vezetik le a teljesítést (banki átutalásnál egyértelmű).

Mary2 # 2009.12.06. 21:42

Tisztelt Fórum!

Társasház ingatlanának bérbeadásáról kiállított számla tartalmi követelményét szeretném tudni.
A Társasház a számlát úgy állít ja ki, hogy feltünteti a bruttó - szja-val növelt - összeget és a következő sorban mínusz tételként feltüntetjük a forrásadó összegét is, majd a fizetendő végösszeg a bruttó és az szja-val csökkentett összeg lesz. A bérbevevő természetesen a csökkentett összeget fizeti ki részünkre.
Helyesen járunk el, ahogy kitöltjük a számlát, vagy nem kell feltüntetnünk a forrásadó összegét és eleve csak a nettó összeget kell ráírni a számlára?
Vagy mindkét módon történt számlakiállítás megfelelő?

Megköszönöm gyors válaszukat, ha lehet, törvényi hivatkozással.

Tisztelettel: Mary2

Petradomi # 2009.12.03. 11:00

Tisztelt nandy!

Igen, ezek szerint mi voltunk fogalomzavarban. Köszönöm, a leírtak szerint fogjuk megoldani.

nandy # 2009.12.03. 09:45

Az ott van a szövegben, hogy amennyiben a kifizető nem vonta le az adót... De a levonás elmulasztása miatt a kifizetőt bírságolni fogják.

A le nem vont adó esetében egyébként az a szabályos eljárás, hogy a kifizető ezt a tényt külön bejelenti az APEH felé, és az APEH behajtja a magánszemélytől - ha a msz. nem fizette meg.

nandy # 2009.12.03. 09:42

Ha már befizetted az előleget, akkor majd jövőre igényelheted vissza. Célszerű mielőbb beadni a bevallást (és nem megvárni a májust), mert március 1-től már utalják vissza a pénzeket.

Az idézett mondat helyes, de nem erre az esetre vonatkozik.

szja tv.
74. §. (6) Más ingatlan bérbeadása esetén az adót a kifizető állapítja meg, vonja le, fizeti be. Nem kell az adót levonnia a kifizetőnek akkor, ha a magánszemély igazolja, hogy ingatlan bérbeadási tevékenységét egyéni vállalkozóként végzi, valamint - a társasház kivételével - közös tulajdonban lévő ingatlannak tulajdontársak közössége által történő bérbeadása esetén. Ha a jövedelem nem kifizetőtől származik, illetőleg a kifizető bármely ok miatt az adót nem vonta le, az adót a magánszemélynek kell megállapítania, és negyedévenként az adózás rendjéről szóló törvénynek az adóelőlegre vonatkozó rendelkezései szerint kell megfizetnie.

Petradomi # 2009.12.02. 17:09

Tisztelt nandy!

Eszembejutott, annak idején ennek a cikknek alapján döntöttünk így, hogy nem vonja le a kifizető és én vallom be és fizetem be, mert nem az összevont adóalap része a bérleti díj.

Nyugdíjas vagyok, és 7-es adószámmal, mint különadózó jövedelem szerepel a bevallásomban.

Akkor az alábbiakat rosszul értelmeztük?!

Nagyon megköszönöm a segítséget mert fogalomzavarban vagyunk ezek szerint.

"2.1.1. A kifizetőre (munkáltatóra) vonatkozó szabályok
A kifizető az önálló tevékenységet végző magánszemély részére történő kifizetéskor
(juttatáskor, a továbbiakban együtt: kifizetéskor) is köteles megállapítani és levonni a bevételt
terhelő adóelőleget, ha olyan bevételt fizet ki, amely esetében a bevételből megállapított
jövedelem részét képezi az összevont adóalapnak. A kifizetőt bevallási és befizetési
kötelezettség is terheli a levont adóelőleg tekintetében."

Petradomi # 2009.12.02. 15:54

Oké, ezt értem, de én már az APEH-nak befizettem minden negyedévben a forrásadót, tavaly is meg ebben az évben is. Akkor most kérjem vissza?! Hú ez nagyon gáz.....

nandy # 2009.12.02. 14:59

Én azt javasolnám, hogy tegyétek rendbe visszamenőleg is.
Kiállítod helyesen a számlát (egyébként nem kötelező ráírni, hogy "mínusz 25% forrásadó"), pénztárbizonylaton visszaadod a többlet-kifizetést, a cég pedig szabályosan, önellenőrzés keretében bevallja, és befizeti. 2010. január 31-ig pedig kiadja az M30-as igazolást, mely alapján beállítod az adóbevallásodba.

Nem tudom, miért lenne a bérbeadó a felelős azért, ha a bérlő nem fizeti be az adót. Szinte abszurdum...

Petradomi # 2009.12.02. 10:11

Köszönöm nandy!

Akkor azt fogom csinálni, h a 2010. januárit lesztornózom, és új számlát csinálunk, január végén úgyis találkozom vele és február 12-ig kell neki befizetni. A tavalyi meg sajnos most már úgy marad, bár pénzügyileg le van rendezve. Hát ez nagyon nagy baj amit csináltam, pedig ő könyvelő, mondhatta volna h nem szabályos amit kértem.

Egyébként én halottam olyat, h a bérlő kifizető nem fizette be az adót és a bérbeadónak kellett megfizetni, problémája volt belőle.

nagyon köszönöm a jótanácsot!