ingatlan bérbeadás


nandy # 2009.12.01. 15:38

Akkor nem állapodhattok meg jogszerűen abban, hogy te fizeted a forrásadót...
A kifizetőnek ugyanis kötelessége levonni tőled, és a megfelelő módon havonta jelenteni és befizetni az APEh felé.

Ha ellenőrzést kap a Bt., és kiderül, hogy nem vonta le az adót, akkor nagyon meg fogják büntetni. Ez alól nem mentesíti az, hogy te magadra vállaltad...

Petradomi # 2009.11.30. 12:03

A kifizető pedig Bt.

Petradomi # 2009.11.30. 12:02

Magánszemély vagyok de 7-es adószámmal
köszönettel

nandy # 2009.11.29. 22:04

Egyéni vállalkozó vagy, vagy pedig adószámos magánszemély?
A kifizető (bérlő) magánszemély?

Petradomi # 2009.11.29. 10:01

Tisztelt Frumozók!

Szeretném megkérdezni, ha egy 19 nm-es kis üzletet hivatalosan bérbeadok 36.000.- Ft/hó és (megállapodás alapján a 25% forrásadót én fizetem, a számlán feltüntetem), a nyugdíjam különadózó jövedelem 116.000.-Ft/hó, akkor megfelel-e így az apeh előrásainak?
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.29. 08:49

Köszi Nandy, át fogom tanulmányozni.

Remélem a biztosítási jogviszony nem vonatkozik rá.

Azt le sem írom, hogy mekkora pénzügyi apparátust foglalkoztatunk.

Mindent köszönök. :))

nandy # 2009.11.29. 08:39

De vannak kivételek is:

http://www.apeh.hu/…izt_kot.html

nandy # 2009.11.29. 08:36

De az lesz még érdekes, hogy a kifizetőnek jelentős többletköltsége lesz, úgy 150 ezer forint, a kifizetői (26 és 29%) TB miatt...

nandy # 2009.11.29. 08:34

Igen. lehet nyilatkoztatni, de ha azt mondja, egyéni vállalkozó, akkor mutassa be az EV-igazolványát.

A költséglevonásos nyilatkozatot is a magánszemélynek kell adnia. Azt ő tudja, hogy tud-e költséget elszámolni vagy sem. (Ha tételes költségelszámolásról nyilatkozik, akkor max. 50%-ot lehet elfogadni).
Nyilatkozat hiányában 10% a költséghányad, és 36% szja-t kell tőle vonni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.29. 07:42

Nandy, nagyon köszönöm.

Tehát lehet magánszemély, vagy akár egyéni vállalkozó, az adószáma 7-es, azon nem tud változtatni. Ez lényeges, mert a pénzügyesünk olyan adószámot kért, ami nem hetessel kezdődik.

Szerinted írásban nyilatkoztassuk, hogy magánszemély-e, vagy egyéni vállalkozó?

Eléri bizony. Egyszeri megbízás, egy adott feladatra, 3 hét időtartamú, díjazás a minimálbér 8x-a.

Ezzel a költséglevonással nekünk kifizetőknek kell foglalkoznunk?

Előre is köszönöm a válaszod.

Üdv. Imma

nandy # 2009.11.28. 17:47

(Emiatt nem nagyon szeretik a kifizetők a 7-es adószámúakat...)

nandy # 2009.11.28. 17:46

Először is azt kell tisztázni, hogy valóban magánszemélyről, vagy pedig egyéni vállalkozóról van szó. A 7-es adószám ebben nem segít, mert pl. ha valaki először magánszemélyként kér adószámot, és aztán kiváltja a vállalkozóit, nem adnak új számot, marad a 7-es.

Sokakat megtéveszt az, hogy az illető számlát ad...

De ha magánszemélyként adja a számlát, akkor valóban a kifizető kötelessége levonni az adót, járulékot. Ha elmulasztja, bírságra is számíthat. Ez alól az sem mentesít, ha a magánszemély befizeti maga után az adót.

Szja-t mindenképpen kell vonni.
vizsgálni kell még, hogy a jövedelem eléri-e a minimálbér 30%-át. Az sem mindegy, hány napra szólt a megbízás. Mert pl. egy napra kifizetnek 10.000,-Ft-ot, amiből még levonható a ktg. is, mondjuk 10% átalány. Így a jövedelem 9.000,-Ft, ez több, mint az egy napra eső minimálbér 30%-a (715,-Ft/nap). De ha a kifizetés 15 napra szól, akkor a napi jövedelem 600,-Ft.

Ha biztosítási jogviszony keletkezik, akkor vonnik el a 9,5% nyj-t, 4 ill. 6% ebj-t. A kifizetőnek pedig fizetnie kell 26% TB-t.
Ha nem keletkezik biztosítási jogviszony, akkor az szja-n kívül nem kell vonni semmit, a kifizetőnek pedig 11% eho-t kell fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.28. 16:22

szja. 49. § (1) A magánszemély negyedévente, a negyedévet követő hónap 12. napjáig megállapítja a bevételt terhelő adóelőleget, ha a negyedévben olyan bevételt szerez, amelynek alapján meghatározott jövedelem az összevont adóalap részét képezi. Nem terheli e kötelezettség a magánszemélyt, ha a bevételt terhelő adóelőleg megállapítására a kifizető, a munkáltató köteles.

(15) A magánszemély a negyedévet követő hónap 12. napjáig megfizeti a negyedévben megszerzett bevétele alapján

  1. általa megállapított adóelőleget;
  2. a kifizető által megállapított, de le nem vont, a kifizető által kiállított igazoláson feltüntetett adóelőleget, ha annak megfizetésére a kifizető nem köteles.

Most azt kérdezném, hogy a kifizető nem köteles adóelőleget levonni? A kifizetőnek ki kell állítania egy igazolást és megküldenie az apeh-nak és a számlakiállítónak?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.28. 16:13

:) Köszi.
Rátaláltam az adófórumra.

"Az adószámmal rendelkező, számlát kiállító, művészeti tevékenységét önálló tevékenység keretében folytató (szabadfoglalkozású) művész az e tevékenységből származó jövedelmét terhelő adóelőleget negyedévente maga is megállapíthatja és megfizetheti, szemben a korábbi időszakkal, amikor ezt csak a kifizető állapíthatta meg és vonta le.

E szabály háttere az, hogy a művészeti tevékenységet önálló tevékenység keretében folytató magánszemélyek egy része nem választja az egyéni vállalkozói jogállást. A kifizető az ún. adószámos művésznek történő kifizetéskor a bevételből a művész nyilatkozata szerinti költség levonásával megállapított adóelőleg-alap (de legalább a bevétel 50 százaléka), nyilatkozat hiányában a bevétel 90 százaléka szerinti adóelőleg-alap (jövedelemtartalom) alapján vonja le az adóelőleget. Az adószámmal rendelkező, művészeti tevékenységet önálló tevékenység keretében folytató művész az általa kiállított számlák alapján megszerzett bevételei után az adóelőleg-fizetési kötelezettséget a magánszemély adóelőleg-fizetési kötelezettségére irányadó rendelkezések szerint (azaz negyedévente) teljesíti, és ebben az esetben a kifizetőnek az adott kifizetésből nem kell adóelőleget megállapítania (levonnia). "

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.28. 16:07

Ez egy iü. szakértő, most azt kérdezném, hogy mi a probléma lehet a számlájával, illetve a cégünknek mi lehet a gondja? Adót nem számolt el, azt tudom.
Ha ilyen számlája van, akkor ilyen van, gondolom miattunk nem fog vállalkozási igazolványt kiváltani, nemde?

monalisa1 # 2009.11.28. 15:29

A 7-es adószámot a vállalkozási igazolványhoz nem kötött tevékenységhez lehet igényelni, pl. bérbeadóknak, óraadóknak ill. szellemi tevékenységre lett kitalálva. Számla köteles, de nem vállalkozás.

(A Google-ből summásan ez a lényeg.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.11.28. 13:01

Hej de jó, hogy szóba jött!

Meg tudja valaki mondani nekem, hogy mi az a hetes adószám?

Egy szakértő benyújtott nekünk 7-es adószámmal számlát, a pénzügyesünk visszadobta nekem!!, hogy erre nem fizet. Én meg azt sem tudom, hogy most mit kérdezzek a szakértőtől, vagy mit mondjak neki.

Köszönöm, ha valaki elmagyarázza.

nandy # 2009.11.28. 10:53

igen. lehet.

szilvia7676 # 2009.11.28. 09:23

Sziasztok!
Tudja valaki, hogy gyed mellett lehet-e ingatlan bérbeadásból jövedelem? van 7-es adószám.

Köszönöm

ytted # 2009.11.25. 17:22

Köszi a segítséget!

ronix # 2009.11.25. 10:44

Ytted!
Az APEH-nek van olyan információs vonala, ahol akár a saját adataid megadása nélkül, anonim is bejelentést tehetsz... A www.apeh.hu oldalán megtalálod az elérhetőségeket.
De megfelelő kapacitás hiányában egy teljesen anonim bejelentéssel nem hiszem, hogy foglalkoznának. Hacsak nem valami nagy horderejű dologról van szó.
Szerintem ez azért nem az.

De gyorsan hozzá kell tegyem, hogy nem gondolom helyes lépésnek az ilyen jelegű „árulkodást”.
Igaz nem ismerem a helyzetedet, hogy miért fontolgatod ezt lépést.
Lehet, hogy Te is ingatlanhasznosítással foglalkozol, teljesen szabályosan, bejelentve és a bevételeidet leadózva, és zavar, hogy közeledben más is ezt teszi, de a bevételei eltitkolásával?
Vagy az a valaki olyanoknak adja bérbe az ingatlanát, akik zavarnak téged?

Rengeteg oka lehet annak, hogy az illető (fel)jelentésén gondolkodol és valószínűleg érthető is a felháborodásod, de én akkor is azt javasolnám, hogy egy konfliktushelyzet kezelésére más megoldást kell találni.
Valószínűleg nem mindenki osztja majd a véleményemet, de szerintem nem vezet jóra az egymás feljelentgetése. (Óvodai emlékeket idéz bennem.)

Egyébként az én információim szerint neked, mint bejelentőnek nincs egyéb bizonyítási kötelezettséged. Az Apeh fogadja a bejelentésedet, és azt előzetesen mérlegelve teszik, vagy nem teszik meg a következő lépést.
Természetesen ha nagyon valótlant állítasz és kiderül, akkor szerintem Téged is elővehetnek.
Arról nem is beszélve, hogy az akire panaszkodtál, ha megtudja, akár ellened is indíthat hasonló lépést. Aztán sosem lesz vége...
Éppen a jószomszédi kapcsolatokra apellálva vezették be ezt a bejelentési lehetőséget.
ronix

nandy # 2009.11.25. 10:26

Névtelen feljelentésekre nem igazán indul be az APEH, nincs is rá apparátusuk, főleg mióta a nyakukba sózták az illetékügyeket, plusz jövő évtől a helyi iparűzési adót is...

Ha a bejelentés tartalmazza a bejelentő nevét, adóazonosító jelét, akkor talán komolyabban veszik. De arra számíts, hogy a vizsgálat eredményéről téged nem fognak tájékozatni, mert adótitokról van szó...
Továbbá nem biztos, hogy találnak szabálytalanságot.

Az sem lenne jó, ha a fagyi visszanyalna...

ytted # 2009.11.24. 14:55

Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mit tudok tenni olyankor, hogyha tudom, hogy valaki kiadja a lakását, de nem hivatalosan, tehát az APEH nem tud róla! Én ezt szeretném jelenteni, de nem tudom, hogy milyen formában kell és hogy milyen büntetésre számíthat az illető? És mi kell ahhoz, hogy ezt bizonyítsam?
Segítségeteket előre is köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.07. 10:49

A fénymásolt okirat is bizonyíték, legfeljebb nem olyan jó, mint az eredeti.
Egyébként nem szerződést kötöttetek, hanem tartozáselismerést írtatok alá. Nem kellett volna.

Noncsy # 2009.11.07. 00:26

Az eredeti példány az a tulajnál van, mi fénymásolatott kaptunk.Mikor elolvastam nem volt az összeg feltüntetve, csak a leolvasott órák állása.A 145 ezer az az elmaradásunk!Az albérlet havonta 25 ezer volt, a rezsi az elég sok volt, mert általány volt, gáz:27 ezer, villany:18 ezer a víz pedig fogyasztásra volt. De kb. havonta 60-70 ezer között volt az összes. De kérdésemre még mindig nem tudom a választ, hogy azt az összeget bármilyen módon be tudná-e hajtani rajtunk a tulaj vagy sem?