Ennek ellenére is meg lehetne próbálkozni behajtani rajta a kölcsöntartozás rá eső részét az élettársi vagyonközösségre tekintettel. De valószínűleg hosszú és csúnya per lenne.
Banki tartozásért börtön?
áh, ahogy ismerem az ismerősöm,tuti nem menne bele.. annyit kellett rágni a fülét már azért is,hogy hozzá már el a cuccait az exétől, de ő még azt sem akarta volna, mert ő amit egyszerre el tudott hozni, azt elhozta, a többivel meg legyen boldog az ex.. (otthagyott nála telefont, számítógépet, számítógépasztalt, autómata kávéfőzőt meg még sorolhatnám...)
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Egyik rokonom felvett hiteleket, de elég nagy összegeket (pl. 1,8 millió, 500e, több helyen 100e, össz.:közel 2,8 millió) különböző bankoknál. Időközben megszünt a munkahelye (felmondtak neki), így nem tudja fizetni a havi közel 100e Ft törlesztőrészleteket. Hozzánk költözött ideiglenesen, mert nincs saját lakása és nem tud albérletet egyedül fenntartani - mert nincs miből. Emellett már kapott többszöri felszólítást, h fizessen.
A kérdésem, hogy ha bíróságra kerül az ügy, mit fognak tőle elvenni, ha nincs semmije, csak pár ruhája? Mit tehet a bíróság, ha pl. kiszab egy összeget, de nem tudja a rokonom fizetni?
Ilyenkor pl. tőlünk is behajthatják az adósságot?
Köszönöm a választ
Miért hajtanák be rajtatok?! Ne butáskodjunk már!
Ha nincs mit végrehajtani, akkor nincs mit végrehajtani. Majd melegen tartják az ügyet, amíg lesz.
Kérdésem lenne hozzáértőktől.
Ismerősöm (illetve szülei) vettek egy autót résztetre kb. 2 éve. Én vagyok a kezes. Az autót elvitték tőlük a napokban nem fizetés miatt. A faterja nevén van az autó, de munkahelye nincs már. Házuk van de az a muterja nevén van és csak élettársi kapcsolatban vannak. Nekem semmi nincs a nevemen viszont van munkahelyem.
Mire számíthatok a következőkben? Tudtommal az az eljárás menete hogy értékesítik az autót és az eladási ár meg a márbefizetett részleteket levonják a visszamaradó banki hitelből és a különbözetet hajtják be. Csak az a kérdésem hogy kitől hajtják be? Az én 60.000Ft-os fizumból?
Köszönöm előre is a válaszokat...
chooky! Készfizető kezes vagy?
Egyébként abból a szempontból mindegy, hogy igen, a Te 60.000,- Ft-os fizudból fogják végrehajtani. Csak az a kérdés, hogy előbb, vagy utóbb.
Mit jelent az hogy készfizető kezes vagyok-e?
Elsősorban a fizetésedből/jövedelmedből, másodsorban az esetleg vagyonodból...
Chooky! Nem mindegy. Ezt nem magyarázta el senki, amikor szerződtetek?!? Hihetetlen alakok vannak! Szóval: a "sima" kezestől csak akkor követelhetnek (hajthatnak tőle végre), ha az eredeti adóstól nem behajtható. (Mögöttes felelősség.) A készfizető kezesől azonban akkor is végrehajthatnak, ha az adós egyszerűen nem akar fizetni, vagy tőle macerásabb lenne a végrehajtás. (Pl. van neki egy nehezen eladható nagyobb értékű ingatlana, feketén keres százezreket, de nem fizet és a végrehajtás letiltásból hosszadalmasabb lenne.) A bankok ebben az esetben a könnyebb ellenállás (készfizető kezes) irányába mehetnek el.
szertném meg kérdezni hogy ha az élettársamnál lakom akkor az ö tulajdonát bánthatják e a végre hajtok? melyik cimre mennek ki?
üdvözletel
Angelika!
Neked van tartozásod vagy az élettársadnak?
Ha neked, akkor a végrehajtó akkor is bemegy a lakásodba - hatósági tanú jelenlétében - amikor tán éppen nem vagy otthon és foglal amit tud. Ha szerencsés vagy és éppen otthon tartózkodsz amikor érkezik hozzád a végrehajtó, az értékesebb dolgok közül esetleg néhányról "elhiszi" hogy az nem a tiéd hanem valaki családtagé, már ha nem kimondottan egymagad lakod a lakást.
Amúgy a végrehajtás költsége is növeli a tartozást...
ahol anyukám lakik arra a cimre lett felvéve a pénz anyukámnak csak nem fizete ezért én szivok oda is mehet végrehajto? mi az KHR??????
üdvözletel
Vagyoni értékű jog, pl. ingatlan haszonélvezeti joga is képezheti végrehajtás tárgyát ?
Nyugdíjas nyugta?
Angelika!
Ha az édesanyád címén még megvan a valamikori leánykori szobád, nos ha igen, akkor onnan/abból vihet a végrehajtó ezt -azt, bár vélem érdemlegesebb holmid nincs már ott. Így tehát várakozik (...) és mi mást tehet mint egyre-másra küldi a felszólítást arra címre és nevedre, a hiteltartozásod mielőbbi lerendezésére. És minél később fizetsz, a késedelmi kamat és az újabb és újabb végrehajtási költségek egyre csak növelik a tartozásodat. Javaslom mielőbb vedd fel a kapcsolatot a végrehajtóval és egyezz meg vele részletfizetésben.
Aalbert!
Amennyiben a haszonélvezettel rendelkező hivatalosan bejelentve szobát/lakást/háza/termőföldet stb. ad bérbe, úgy az abból bejövő jövedelem képezheti végrehajtás tárgyát.
Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) az előző Bankközi Adós- és Hitelinfrmációs Rendszernek (BAR).
köszönöm
üdvözletel
Aalbert: főszabályként igen. De a haszonélvezet momentán éppen nem.
Adj' Isten!
A következő a kérdésem:
Tavaly eladtuk a megörökölt családi házunkat, ahova még most is szól a lakcímkártyám.
Rá pár hónapra vettem fel egy személyi kölcsönt amiben még mindig az a lakcím szerepel.
A kölcsön felvételekor megkérdezték, hogy tulajdonos vagyok-e, vagy családtag stb.
Én vagy tulajdonost, vagy családtagot X-eltem be.
A kérdés, hogy ezzel megvalósítottam a hitelezési csalást?
Ilyenkor mi van?
Akkor - álláspontom szerint - már lehet csalás feltéve, hogy direkt azért adtál meg téves adatot, hogy aztán nem fizetsz és megnehezíted a követelés érvényesítését. Ekkor már ott van a jogtalan haszonszerzés szándéka! De ebben a témában most mondott egy érdekeset az LB. Ha valamelyik kolléga belinkelné, jó lenne...
A hitelezési csalásnál ott van a "gazdasági tevékenység gyakorlásához" kitétel...
Minden hitelnél lényegében minden vagyontárgyad, jövedelmed a hitel "fedezete", hiszen ezekre tekintettel adja neked a bank a hitelt. A (jelzálog)hitelnél annyi a könnyebbség a hitelezőnek, hogy a zálogból közvetlenül kielégítést kereshet.
És ha egy éven keresztül rendesen fizettem a törlesztőrészleteket, csak most elcsúsztam eggyel?
Gyorsan fizessed be, akkor nem kezdenek el kutakodni a vagyontárgyak után és sose derül ki... Vagy bemehetsz, és "sírj" egy kicsit, hogy véletlenül rosszat jelöltél be... De ekkor is legyen rendezve az aktuális részlet! Ha ez az adat nem volt feltétel a hitelbírálatnál, nem nagyon szívózhatnak...
Az a probléma, hogy senki nem tudja, hogy milyen adat volt feltétel a hitelbírálatnál. Ezt nem közlik az emberrel, hogy konkrétan milyen adatot vizsgáltak meg.
Az ilyen igénylőlapokon már majdhogynem a vércsoportot és a DNS láncolatot is megkérdezik.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02