Banki tartozásért börtön?

davemixwell # 2009.07.22. 19:50

Tehát a helyzet a következő:

1. ha fizetem rendben a tartozást, akkor esetleg az egész nem derül ki
  2. ha fizetem rendben a tartozást, de valahogy mégis kiderül, akkor hivatkozzak arra, hogy nem szándékos volt a megtévesztés, hanem véletlen húztam rossz helyre az X-et?

Ezen kívül van egy olyan problémám is, hogy van folyószámla hitelkeretem is, amihez viszont szóban mondtam ki (felvétel készült róla) hogy családtag vagyok (vagy tulaj, már nem emlékszem mit mondtam) és történetesen ez a felvétel is a bank birtokában van.

Lhotse # 2009.07.22. 19:55

Igen, lényegében ez lenne a helyes eljárás. Minden hitelt tessék rendben fizetni. (Tudom: Ha ez ilyen egyszerű lenne...!)

davemixwell # 2009.07.22. 20:16

Na jó. Megnéztem a szerződést, tulajdonosként vagyok feltüntetve a lakcímemen. Aminek már előtte két hónapja nem voltam a tulajdonosa. Na most mi lesz?

Kurvára nem szeretnék sittre vonulni, remélem hogyha befizetem a törlesztőket, akkor békén hagynak, és nem kezdenek vizsgálódni.

Mennyi erre az esélyem? Mármint hogy akkor hagynak...

davemixwell # 2009.07.22. 20:30

Még annyit azért kérdeznék, hogy abban az esetben mi a pálya, ha:

• befizetem a törlesztőket, bemegyek, és megmondom, hogy tévesen lett beikszelve a lakcímhez tartozó jogviszony, és írjuk át.

(a) Fennáll-e esetleg annak a lehetősége, hogy ezzel magam alatt vágom a fát, mivel ki tudja, hogy mennyire játszott ez szerepet a banki hitelbírálatnál.

(b) Vagy gond nélkül írunk egy új szerződést adatmódosítással?

Erre azért direktben nem szeretnék rákérdezni a banknál, hátha az (a) eset áll fent. Márpedig nekem van egy ilyen sanda gyanúm.

Lhotse # 2009.07.23. 07:47

Ne aggódj nagyon, a személyi kölcsön - gondolom - néhány százezer forintos volt (nincs 2 millió), illetve - gondolom - büntetlen előéletű vagy, így gyakorlatilag kizárt a szabadságvesztés büntetés alkalmazása. Tehát legrosszabb esetben pénzbüntetés nézhet ki. De ha fizeted rendesen, sose derül ki...

Ami az a) és b) lehetőségeket illeti, az nem jogi kérdés, ez a bankon múlik, illetve azon - amit nem tudunk - hogy mennyiben volt szempont a hitelbírálatnál a tévesen megadott adat.

Tyson666 # 2009.07.23. 21:40

sziasztok,segitségeteket kérem 2évvel ezelött vettem egy robogot 500.000ft-ért és fél év után eladtam,1 évig semmi gond nem volt,sajnos nem lett állásom és ezáltal nem tudtam fizetni a törlesztöt,4 havi csekkel voltam elmaradva 90ezer de ök azt mondták fizessem be és nem lesz gond eközben ök megtudták hogy a motort eladtam ezek után már a bankot nem érdekli hogy ha befizetem vagy sem nem fizettem be de nem értettem öket mivel nincs meg a motor feljelentettek,pedig én akartam fizetni,de már öket nem érdekelte.Jövö héten megyek a rendörségre kihalgatásért,Mire számithatok meg tudhatnám valahogy oldani? elöre is köszönöm a választ.

davemixwell # 2009.07.24. 17:42

Az a baj, hogy szerintem csak úgy nem adhatsz el egy hitellel terhelt járművet, mivel annak törzskönyve a banknál van (tehát a bank tulajdona és nem a tiéd elvileg). De okoskodni nem akarok, úgyhogy inkább ne rám hallgass, csak a véleményemet mondtam el.

Feri29 # 2009.07.24. 18:09

Tyson666!

Ha lehetőséged van rá, akkor azonnal fizesd ki az egész tartozást (ne csak az elmaradt részleteket), függetlenül attól, hogy feljelentettek!

Ha tartozás fedezetének elvonásával gyanúsítanak, akkor nem leszel büntethető ha a vádirat benyújtásáig visszafizeted a hitelt.

Ha mással gyanúsítanak, az akkor is egy jó pont ha nem okoztál kárt.

Lhotse # 2009.07.24. 22:02

Vagy közvetítői eljárásban is megtéríthetnéd a kárt. Ebben az esetben megszüntetik az eljárást. Részleteket ügyvéd kollégától!

bigdady # 2009.07.25. 06:21

Egyátalán a robogó a fedezete a hitelnek? Lízing vagy csak hitelt erre fordítottad? Nem mind1.

Tyson666 # 2009.07.25. 11:22

Igen a robogo volt a fedezet mivel lizing hitel az a baj hogy 650.000ft-ot kéne kifizetnem de én nem tudom vagy a robogot kéne visszaadnom és a töbletet részletekben fizethetném,de a robogot hogy hozzam vissza mikor eladtam és senki nem menne bele abba hogy én ugy hozzam vissza hogy majd részletben fizetném neki.Fogalmam sincs mit tegyek,a Raiffeisen bank nem enged csak ebben a két esetben,de én nem tudom ezt a kettöt teljesiteni.Remélem nem lesz priuszom mert akkor bucsut mondhatok az uj vagyonörimnek.Köszönöm hogy probáltok segiteni,mindenkinek hálás vagyok ezért,de ha van még valakinek ötlete az szoljon.

davemixwell # 2009.07.25. 16:16

Mit csináltál a pénzzel, amit a robogóért kaptál?

Tyson666 # 2009.07.25. 19:58

Beszéltem egy illetékessel és ö ezeket mondta: Kérjem el a motor papirjait attol akinek eladtam és mondjam azt hogy megvan a motor ráadásul nem is adtam el ,mit állit a bank ezzel egyidejüleg meg jelentsem fel a bankot.A rendörséget sem érti mert az let volna az eljárás hogy ki küldenek egy idézést ehejett telefonon egyeztetet idöpontot,már ez sem stimmel.Ráadásul a motort álitolag nem vehetik el nincs joguk ha én fizetni akartam volna a törlesztöt de a bank kitalácioi miatt nem engedték és felbontásra került a szerzödés. Szerintetek?

Feri29 # 2009.07.25. 20:45

Szerintem ezzel csak súlyosbítanád a helyzeted.
Legjobb az lenne ha megbíznál egy ügyvédet a védelemmel.

Sziszisz # 2009.09.10. 07:45

Szép napot kívánok, nekem is lenne egy kérdésem. Ha munkabérem és más vagyonom sincs, viszont egyéni vállalkozó vagyok (óraadó tanárként és könyvelőként dolgozom), a vállalkozói díjamból bírósági határozattal tudnak-e letiltani?
Vagy a vállalkozói jövedelmem (tehát már a kiadásokkal csökkentett összeg) egyáltalán alapja lehet?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv, Sziszisz

honeybear45 # 2009.09.10. 07:48

Tudtommal az adósok börtöne kifejezés már idejét múlta.
Nem csukják miatta börtönbe, elég börtön lesz neki az élete a folyamatos zaklatas a végrehajtó részéről stb...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.10. 08:51

Letiltani értelemszerűen nem tudnak. Viszont inkasszózzák a pénzforgalmi számlád teljes egyenlegét. Valamint lefoglalhatják a követeléseidet is.

Sziszisz # 2009.09.10. 09:11

És a követeléseim lefoglalásakor pedig nem nézik, hogy annak csak az egyharmada legyen, hanem a teljeset, gondolom. Akkor inkább legyen az ember főállásban alkalmazott, így a nettó munkabér egyharmadát vonják csak, ugye?

nandy # 2009.09.10. 09:42

Az 1/3-ados korlát valóban csak a jövedelemre vonatkozik, a vagyonra nem.

Attól még, hogy tiltanak a munkabérből, foglalhatnak továbbra is pénzt (inkasszó),ingóságot, ingatlant, követelést...

Sziszisz # 2009.09.10. 09:55

Közben még egy kérdésem felmerült. Mivel én "csak"
kezes vagyok, a hitel felvételekor az adósnak fizetnie kellett a Hitelgaranciához is díjat, tehát van az OTP-s Lendület Plusz-os hiteléhez Garantiqa Hitelgaranciás kezesség. Ilyen esetben a Hitelgarancia kifizeti az OTP-nek a hiteltartozás 80 %-át? Illetve vannak-e kivételek? Hogy milyen esetben nem? Plusz a maradékot követelik majd csak a kezestől, azaz tőlem, vagy a teljeset is majd, csak a továbbiakat a Hitelgarancia hajtja be?

És az eddigi válaszokat is nagyon szépen köszönöm!

Petike08 # 2009.09.16. 21:51

Sziasztok!

Nos nagy bajban vagyok. Lett az egyik banknál 113.000ft tartozásom ,ami személyi kölcsön néven fut. Nos a gond az ,hogy kirúgtak az állásomból és bevétel nélkül nem tudtam fizetni. A bank (Erste) átadta az ügyet egy külsős cégnek aki be akarja rajtam hajtani, és azt mondta hogy fizessem ki nekik Január elséjéig a teljes összeget mert ami marad utánna azzal feljelentenek és perköltség stb. Azt mondták hogy ha feljelentenek akkor a perköltség +200.000ft-ot jelent ami engem terhel. Nos én ezt nem tudom kifizetni mert nincs jövedelmem és állásom sincs sajnos.

A kérdésem a következő lenne: Mit tud/fog velem csinálni az Erste/behajtó ha nem tudom nekik kifizetni a kölcsönt egy összegben, és a törlesztőrészletet kezdetét sem tudom válalni minimum 2010.02.01.-ig? Mehetek ez miatt börtönbe? A nevemen sajnos nincs semmi, nincs semmi vagyonom és ingóságom sincs.

Aztán lenne itt még valami :( :

Nos elmentem régebben egy albérletbe ahol körülbelül 1évet laktam. Ez alatt az 1 év alatt a tartozásom (munka megszüntetés miatt) itt is felment 200.000ft-ra. A hölgyel kötöttünk szerződést a beköltözéskor és tanuk jelenlétében alá is írtuk. Jelenleg már 4-5 hónapja nem lakom az albérletben és havi szinten (mikor tudtam) törlesztettem neki havi 20.000ft-al. Jelenleg most azt mondta hogy ,vettek fel a főnökétől hitelt amiből kifizettek minden "rezsi-jellegű" csekket. Tehát most nekem neki kell törlesztenem a tartozásom (és nem az elmaradt rezsit fizetni) Miután már rég fizettem neki törlesztő részletet ,a mai napon felhívot és azt mondta, hogy ha nem fizetek ki neki egy X összege akkor feljelent. Itt most a hangsúlyt arra fektetném hogy: mi fog velem történni ha feljelent? Ez miatt mehet börtönbe?, vagy (nem nagyon vagyok az ilyen nagy szavak embere) mit fognak mondani a bíróságon ,mire számítsak. Itt is lesz per költség, ki kell fizetnem neki egy összegben? Ad a bíróság részletfizetést vagy esetleg részletfizetési halasztás?

A mielőbbi választ nagyon köszönöm ,és jobb éjszakákat mint nekem vannak.

Üdvözlettel: Petike

Feri29 # 2009.09.16. 22:11

A feljelentés az első esetben blöff, a második esetben blöff vagy tudatlanság. Ettől nem kell tartanod, tartozni valakinek nem bűncselekmény, ezért nem is fogsz börtönbe kerülni.

A követeléseket polgári jogi úton tudják rajtad behajtani, valószínűleg fizetési meghagyással fognak próbálkozni. Ennek lesz párezer forintos többletköltsége, amit majd neked kell megfizetni, plussz a kifizetés napjáig rárakodó késedelmi kamatokat.

Petike08 # 2009.09.16. 22:52

Üdv ismét és köszönöm a rendkívül gyors választ.

Nos akkor ahogy a szavaidból kivettem mind a bank ,mind az albérletes személy be tudja rajtam hajtani a tartozást? (Ez nem azt jelenti hogy nem akarok fizetni, mert akarok, csak egy összegben és egy darabig részletfizetéssel sem tudok törleszteni) Az nem lehet megoldás hogy például ha majd lesz állásom akkor a jövedelmemből vonjanak le egy bizonyos %-ot a bank és az albérletes személy felé? Ez lenne számomra az ideális megoldás remélem ki tudom vagy ki lehet ezt harcolni. Akkor most milyen lépést tegyek a bank illetve az albérletes személy felé? Kicsit tág kérdést tettem fel tudom de érdekelne egy kézenfekvő megoldás ami minden fél számára "gazdaságos". Bocsi télleg a kérdés miatt de most berezeltem télleg emiatt a tartozások miatt. :(

A választ ezúttal is köszönöm, Üdv.: Petike

Petike08 # 2009.09.16. 22:56

Ja és nem mellékes hogy a havi törlesztésről papírt nem írtunk alá semmiylen formában ,hogy én azt kifizettem vagy nem fizetem ki. Ebből nem lehetne valami hasznot húzni vagy javamra fordítani ha esetleg per lesz a vége?

Üdv.: Petike

Petike08 # 2009.09.16. 23:05

Bocsánat a "szemetelés" miatt de sajnos az nem írtam le ,hogy az albérletessel személlyel nem írtunk elismervényt a havi albérlet illetve rezsi kifizetéséről