Hogy is van ez?


drbjozsef # 2022.06.22. 14:32

Tehát nincs jogerős ítéletük, ezzel szemben a végrehajtó június 8-án inkasszózta a bankszámlámat.

Igen, teljesen jogszerűen megtehette, mert jogerős fizetési meghagyás volt a végrehajtási lap kiállításának alapja.

Ha kiderül, hogy ÖNHIBÁDON KÍVÜL nem tudtad átvenni a fizetési meghagyást, és EZÉRT emelkedett kézbesítési fikcióval jogerőre, akkor azt a végrehajtási lapot vissza fogja vonni, és a közjegyző újra ki fogja küldeni a fizetési meghagyást. Na, ANNAK is ellent kell mondani, leginkább elévülésre hivatkozva, illetve arra, hogy a követelt időszak jelentős részében nem is te voltál a tulajdonos.

De megmondom őszintén : igen kíváncsi lennék, milyen indokot írtál, amellyel bizonyítod az önhibádon kívüliséget. A bejelentett lakcímeden laksz?

Borzi # 2022.06.22. 11:00

Kovács_Béla_Sándor - osztap - Gerbera317

'22. június 7-én kaptam kézhez a végrehajtói felhívást az adósság megfizetésére, tehát ma június 22-én telik le a 15 nap. Mivel nem vagyok jogvégzett ember, ráadásul frászt kapok minden hivatalos irattól, azért jöttem ide hozzátok tájékozódni! Nagyon köszönöm a segítségeteket, postára adtam 1. db. kézbesítési kifogást + 1.db fizetési meghagyási ellentmondást. Tehát nincs jogerős ítéletük, ezzel szemben a végrehajtó június 8-án inkasszózta a bankszámlámat. A végrehajtó dr. Eckert Attilának hívják - a pontosság kedvéért.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.21. 16:33

Bocs az ismétlésért. Elsőre nem látszottatok.
A fórummotor monnyon le!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.21. 16:30

Egyáltalán nem kell indokolniuk. Van ugyanis egy ítélethatályú fizetési meghagyásuk.

Akkor tudsz ellentmondani, ha a tudomásszerzés óta még nem telt el 15 nap. Az ellentmondáshoz mellékelni kell a végrehajtó igazolását arról, hogy a végrehajtásban eddig felmerült költségeket megfizetted.

osztap # 2022.06.21. 16:04

Borzi,

Feltéve, ha még időben vagy, hogy az ellentmondást előterjeszd a közjegyzőnél, ne felejtsd el:

Az ellentmondás előterjesztésével egyidejűleg a kötelezett köteles a végrehajtás során felmerült, a jogosult által előlegezett költségeket
a végrehajtónál megfizetni. Ha ezt a kötelezett a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőnél okirattal nem igazolja, a közjegyző az
ellentmondást visszautasítja, ellenkező esetben a végrehajtási eljárást megszünteti. A végrehajtás során az ellentmondás előterjesztéséig
felmerült költségeket a kötelezett viseli (Fmhtv. 32. §).

Ez (is) le van írva a vh. lap végén. Igen, be is van keretezve.

gerbera317 # 2022.06.21. 15:51

@Borzi
Szerinted miért kérdezi itt mindenki tőled, hogy mikor szereztél tudomást az ellened folyó végrehajtásról? Talán azért, mert ez egy lényeges információ, nem gondolod? És ha az, akkor talán nem úgy kellene válaszolni rá, hogy "mikóhátakkó, amikor a végrehajtási lap megérkezett a jelenlegi címemre a végrehajtótól", hanem pontosan megjelölve az átvétel napját. Ugyanis azzal a nappal megnyílt 15 napra a jogod, hogy kézbesítési kifogást terjessz elő a fizetési meghagyás kézbesítése ellen, ha azt olyan helyre címezték, ahol nem laktál. Megjegyzem, ez a vh-lap végén is ott áll bekeretezve. Ha azt a 15 napot másra csexxted el (pl. vh-kifogásra), akkor lelked rajta: ha hallgattál, amikor szólni lehetett volna, akkor most már hallgass is mindörökre, és fizess.

Borzi # 2022.06.21. 15:14

oligaliga
Jó, akkor küldök egy ellentmondást a fizetési meghagyásra. Egyébként a végrehajtási lapon az szerepel, hogy 2003. január 1-től (!!!!!!) 2022. december 31-i időszakra fizessek 1.807.000 ezer forintot. Amit 2010-ig még értek, utána már nem. Döbbenet! Szerinted ezt várhatóan mivel fogják indokolni????
Köszönöm a pontos segítséget! :-)

oligaliga # 2022.06.21. 14:09

Az önkormányzat vagyonkezelőjével meg nem érdemes beszélgetni, majd a keresetlevélben leírja, hogy szerinte miért tartozol egy olyan lakás közös költségével, ami 11 éve nem a tiéd, illetve azt is, hogy melyik időszakra követeli tőled azt a közös költséget. A fizetési meghagyásban ennyire részletesen nem szoktak leírni semmit.

Ha a régi tartozásod kifizetéséről megvannak a papírjaid, azokat majd a bíróságra kell benyújtani, HA megkapod a keresetlevelet.

oligaliga # 2022.06.21. 14:06

Borzi

Nem végrehajtáési kifogást kell benyújtani, hanem a fizetési meghagyásnak ellentmondást.

Borzi # 2022.06.21. 13:31

oligaliga: Természetesen a végrehajtási kifogást rögtön megtettem, sőt felvettem a kapcsolatot az önkormányzat vagyonkezelőjével, tőlük jött az a válasz, hogy szedjem elő a régi papírokat, befizetést igazoló csekkeket esetleges periratokat, mert nekem is volt tartozásom. Valóban volt, 2010 előtt, ami ki lett fizetve, ez is látható a tulajdoni lapon. Ezt leírtam a válaszoló jogásznak is, azóta (2. nap) nincs válasz.
vadsuhanc: az saját tulajdonú lakás volt, nem bérlemény. Ezért csodálkoztam, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy nem én vagyok a tulajdonos, így a közös költség fizetésére kötelezett, s arról sem tudnak, hogy nem ott lakom, mert ha lekérik a tulajdoni lapot azon minden látható. Beküldtem a tulajdoni lap másolatot is nekik, amit én kértem le, a lakcímkártyát, ahova tíz éve be vagyok jelentve.

oligaliga # 2022.06.21. 13:16

Vadsuhanc

Közös költséget követelenek tőle egy olyan lakásra, aminek majdnem 20 éve nem tulajdonosa. Az önkormányzat itt az önkormányzati vagyonkezelőt jelenti, aki társasház kezelést végez és közös képviseletet is ellát.

Vadsuhanc # 2022.06.21. 13:05

Szerintem először is azt kellene tisztázni, hogy amikor kiköltöztél a bérleti szerződést felmondtad-e? Röviden a kérdés lényege..Tudod-e igazolni, hogy megszüntetted a bérleti szerződést az önkormányzattal. Ha nem és Te vagy még mindig papíron a bérlő akkor az önkormányzat követelése jogos. ( Az, hogy mennyi hajtható be belőle és mi évült el azt majd csak azután) Szóval jelenleg papíron Te vagy a bérlő vagy sem ?

oligaliga # 2022.06.21. 12:58

borzi

Akkor szereztem róla tudomást, amikor a végrehajtási lap megérkezett a jelenlegi címemre a végrehajtótól. Érdekes módon, ő tudta a címemet, míg a végrehajtást kérő a régi lakcímemre adta be a közjegyzőhöz, mivel úgy tudta, hogy én vagyok a tulajdonos és ott lakom. A közjegyző is odaküldte ki, majd miután visszament a postára, vélelmezett küldeményként emelkedett jogerőre.

Azon a végrehajtási lapon rajta kellett lennie, hogy a vélelmezett kézbesítés miatt a vh-lap kézhez vételét követő 15 napon belül ellentmondást nyújthatsz be az eljáró közjegyzőhöz (ahhoz, aki a fizetési meghagyást kibocsátotta). Megtetted? Mert amit itt leírtál, az alapján egy perben elég könnyű bizonyítani, hogy a követelés jogos vagy jogtalan. Ha nem nyújtottad be, akkor azonnal tedd meg, mert ha kifutsz a határidőből, akkor semmilyen jogi eszközöd nem marad a tartozás elhárítására.

drbjozsef # 2022.06.21. 12:56

Borzi,

Természetesen a megfelelő helyen (!) és időben (!!) kérted a kézbesítési fikció megdöntését? Ugye?

Tadegi # 2022.06.21. 12:44

No várjál. Az elején azt írtad, hogy igazoltad, hogy a "tartózkodási helyed" máshol van. De a lakcímed még mindig hivatalosan ugyanaz? A jegyzőnek valószínűleg az első dolga volt, hogy lekérte az adataidat a lakcímnyilvántartásból. Ha még mindig oda vagy bejelentve, akkor gondban vagy. Ha meg rossz helyre küldték az FMH-t, akkor azt bíróság előtt fel lehet hánytorgatni.

Borzi # 2022.06.21. 12:23

Vadsuhanc! Nem véletlenül maradt ki, csak nem akartam hosszúra nyújtani a történetet. Akkor szereztem róla tudomást, amikor a végrehajtási lap megérkezett a jelenlegi címemre a végrehajtótól. Érdekes módon, ő tudta a címemet, míg a végrehajtást kérő a régi lakcímemre adta be a közjegyzőhöz, mivel úgy tudta, hogy én vagyok a tulajdonos és ott lakom. A közjegyző is odaküldte ki, majd miután visszament a postára, vélelmezett küldeményként emelkedett jogerőre. Most már csak azt nem tudom, hogy csak a tizenegy évvel ezelőtti tartozást kell igazolnom, vagy ki kell fizetnem a jelenlegi tulaj 11 éves tartozását is, mint egy becserkészett hülyegyereknek. Az önkormányzatnak mindegy, hogy jogtalanul is, de valaki fizessen - ez a lényeg! Ez így megtörtént és pillanatnyilag így áll, tőlem várják a 11 évvel ezelőtti iratokat, amikor még az adóhivatali papírokat is csak öt évig köteles megtartani az ember.

Vadsuhanc # 2022.06.21. 12:00

Valószínűleg véletlenül kimaradt a történetből, hogy mikor szereztél és hogyan a végrehajtásról és azt megelőző fizetési meghagyásról.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.21. 11:59

Ugyan, ugyan. Van veled szemben egy jogerős ítélet (vagy azzal azonos hatályú fizetési meghagyás), azt hajtják végre. Nincs itt semmi látnivaló.

Borzi # 2022.06.21. 10:33

Szürreális történetem: végrehajtást kezdeményezett ellenem az önkormányzat vagyonkezelő cége 1,8 milliós összegre, közös költség tartozás címén, egy olyan lakásra, aminek 11 éve nem én vagyok a tulajdonosa és nem is én lakom az ingatlanban. A történet pikantériája, hogy közel 20 éves időszakra 2003. január és 2021. októbere közötti időre követeli tőlem az adósság megfizetését. Megkerestem őket, tulajdoni lappal igazoltam, hogy nem én vagyok a tulajdonos, lakcímkártyával a tartózkodási helyem. Mire azt a választ kaptam, hogy régebben (2010 az új tulajdonos előtt) volt tartozásom, ők most (3 éve!) vették át a régi társasház kezelőtől a munkát és ő adóssággal adta át a házat. Közöltem velük, hogy ez engem mennyiben érint, hiszen az adósság követelésének jogossága 5 év után elévül, ráadásul rajtam mind a régi közös képviselet, mind a lakás jelenlegi tulajdonosa vastagon behajtotta a tartozást. Erre annyit közöltek, hogy szedjem össze a befizetési csekkjeimet és a peres papírjaimat (12 évvel ezelőttről) addig ők nem tudnak semmit sem tenni. Ordenáré jogtalanság, de miközben az illetékes bíróságtól kértem a végrehajtás leállítását, a végrehajtó zárolta a bankszámlámat. Ilyenkor mit tudok tenni????????? Vagy az önkormányzat az atyaúristen, hogy bármit megtehet jogtalanul?

gylab # 2021.12.02. 10:29

Ez nem pont az az eset, amikor a kivétel erősíti a szabályt? Ha leírják a kivételt, nyilván azért mert a szabály a kivételektől eltekintve nem ez.

drbjozsef # 2021.12.02. 10:00

HZsófia,

Kimész, leellenőrzöd a papírokat, jelzed, hogy ez rendben van-e vagy sem, aztán leellenőrzöd a terméket is, ha van kipipálod, ha nincs, akkor leírod, hogy eladta, és mellé azt is, hogy ez is rendben van, hiszen a 3 éves elidegenítési tilalom lejárt. Ha a főnöknek nem tetszik, majd ő indítson eljárást vagy pert, vagy amit akar, és majd az illetékes hatóság helyreteszi.

Pontosan azt a jogszabályi hivatkozást mutathatod neki, ami alapján te itt kijelentetted, hogy 3 év az elidegenetítési tilalom. Az csak meg van, melyik?
Feltételezem olyan szabály nincs, ami leírná, hogy konkrétan 3 év után eladható, hiszen ez csak felesleges megerősítés lenne.

Például a CSOK törvény se engedi meg konkretice, hogy 10 év után eladd a házat. Csak azt mondja, hogy addig nem adhatod el. Tehát logikus...

gerbera317 # 2021.12.02. 09:42

Ha felvázoltad neki az aggályaidat, és ennek ellenére ragaszkodik az eljárás lefolytatásához, akkor inkább tedd, amit ő akar. Arra ügyelj csak, hogy ne te legyél az ellenőrzés vezetője, mert az felel mindenért.

HZsófia # 2021.12.02. 08:18

Tiszteletem!

Ahhoz szeretnék segítséget kapni, hogy egy fejezeti kezelésű előirányzat terhére nyújtott lakossági (energiamegtakarítási) pályázat esetében, ahol 3 éves fenntartási időszakra köteleztük a kedvezményezettet, jogunk van-e a fenntartási időszakot követően a helyszínen ellenőrizni a magát a beruházás FENNTARTÁSÁT is. Az Ávr. szerint a papírok ellenőrzésére később is (akár 5-10 évvel) sor kerülhet, de egy szót sem ír magának a beruházásnak a FENNTARTÁSÁRÓL és konkrétan annak ellenőrizhetőségéről.
Szerintem a Támogatói okiratban előírt 3 év után ezt már nincs jogunk ellenőrizni, az elidegenítési tilalom lejár, a terméket, eszközt ezután eladhatja, leszerelheti, stb.. Viszont a munkáltatóm ki akar küldeni több helyszínre is ezt is leellenőrizni, pedig ez a határidő már eltelt és hiába próbálom meggyőzni, hogy ehhez nincs jogosítványunk, csak a papírok bemutatásához és úgysem élhetünk semmilyen szankcióval akkor sem, ha (már) nem találjuk az eszközt.
Tudna nekem olyan jogszabályi hivatkozással segíteni, amely ezt alátámasztja, vagy ha nincs igazam megcáfolja?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
Zsófia

nanemaaa # 2021.11.23. 10:41

A kamatok számítását, beszámítását nem tudom. Az biztos, hogy a már kifizetett összeget levonják az árból.
Az önkormányzatnál kell gondolom kezdeményezni a megvásárlást. Ha nincs egyezség, akkor érdemes esetleg próbálkozni a kormányhivatalnál kisajátítást kérve.

Xavus # 2021.11.23. 09:31

Tisztelt nanemaa!
A kártalanítási bírósági végzés útján lett, megitelve.. Tudomásul vettem, csak én úgy gondoltam kevés a 20% értékcsökkenés , de ezzel már nem foglalkozom.
A törvényben olvastam, hogy "ki kell kenyszetiteni," hogy megvegye az Önkormányzat!

Hiszen nem valósult meg amiért az ingatlant korlatozza, nincs véderdő!

Azért kérdeztem, hogy ilyenkor a kamat nélküli kártalanított összeget veszik figyelembe és levonják az ingatlan vételi árából?

A Kormányhivatalba a kell benyujtani, hogy vegyék meg az ingatlant?

A válaszokat előre is köszönöm!