Német örökösödési jog


osztap # 2023.01.25. 16:51

Nagy valószínűséggel ennek az ingatlannak az öröklési szabályait már egy magyar közjegyző fogja ismerni hagyatéki eljárás során.
És egyből megmondja, hogy a német jogot kell alkalmazni, és a német bíró/közjegyző az illetékes. Már ha az örökhagyó szokásos tartózkodási helye Németországban volt a halálakor.
https://www.mokk.hu/…rendelet.php

Szomorú örökös # 2023.01.25. 16:44

Torpillacska

Németországban, ha nincs örökös ki örököl?

Erről nem lehet, hogy esetleg Németországban egy német ügyvédnél kellene érdeklődni, tanácsot kérni?
Szerinted itt ki ismeri a német jogi szabályokat?

Mi a helyzet, ha kettős állampolgár ott hunyt el, de Magyarországon is van ingatlanja? Annak tulajdoni viszonyai hogyan alakulnak?

Nagy valószínűséggel ennek az ingatlannak az öröklési szabályait már egy magyar közjegyző fogja ismerni hagyatéki eljárás során.

Torpillacska # 2023.01.25. 14:37

Németországban, ha nincs örökös ki örököl? Mi a helyzet, ha kettős állampolgár ott hunyt el, de Magyarországon is van ingatlanja? Annak tulajdoni viszonyai hogyan alakulnak?

Szomorú örökös # 2021.12.04. 06:18

melinduska69

Ez német jogi kérdés, félek, hogy itt ezen a fórumon nem találsz rá jogászt, aki segíteni tudna.

melinduska69 # 2021.12.03. 22:06

Jó napot kívánok
3 hónapja halt meg a férjem,itt éltem vele németországban,9éve házasok voktunk.Van 3 lánya neki.A férjemmel a régi családi házba laktunk,ami állítólag az egyik lánya nevin van,már régen,de én hivatalos papírt erről nem láttam,állítólag az édesapjának csak lakhatási engedélye volt.A lányai siettetnek,hogy kiköltözzek innen,külföldre,mert tudják,hogy onnan nehezebb mindent intézni.
Még temetési pénz számlát sem küldtek,pedig megbeszéltük.Amúgy ami a lakásban volt,elosztottuk 4 fele,de a ház,az még nem tiszta,nagyon sürgetnek.Az édesapa nem hagyott állíttólag hátra semmi iratot,amúgy az egyik lánya közjegyzőnél dolgozik,nagyon gyanus minden,pont aki az apjával nem nagyon beszélt...Szóval nagyon zűrös minden,én meg tanácstalan vagyok.
Egy ismerősöm adott egy ügyvédnő telefonszámot,e-mailon értekezünk.Azt irta megtudják nézni,ha kifizetem az 500euro díjjat,hogy lám az apa neve szerepel-e a telekkönyveb,mert akkor negyede engem illetne.
Kérdésem,hogy ez mennyire igaz.
Folytassam-e külföldről az ügyet,de ha nem akkor nemhagy nyugodni az ügy,mert anyagilag nem állok jól én sem.Ez egy 3 emeletes régebbi ház.Mindent én rendeztem,senki nem,az apa sem,az albérlet kiadásoktól,a pince,hóhányásig el egyedül.
Kérném a segítséget,ha lehetséges.Előre is megköszönöm.
Maradok Tisztelettel Melinda.

Dr.Attika # 2016.10.25. 07:58

https://e-justice.europa.eu/…MS_EJN-hu.do?…

Itt lelhető fel érthető tájékoztatás a német öröklési jogról.

Azt javaslom, hogy a német házassági vagyonjogról kérjen német ügyvédi tanácsot. Nagyon sok magyarul beszélő német ügyvéd praktizál. Cca. 150-200 EUR a tanácsadás díja. Ha megírja a lakcímét, akkor segítek közelben lévő magyarul beszélő német ügyvédet keresni.

Rexor # 2016.10.25. 07:38

Csak ismételni tudom magam: végrendelet (ha van ilyen):

kisne61 # 2016.10.25. 07:32

Tisztelt Rexor

Én megbizom a férjemben . Bank kérte ugye a házasstárs aláirását, igy gondolom mint otthon kőlcsőnt nekem kell visszafizetnem ha gond van.Én még nem megyek el a hivatalos nyelvezeten, mint irtam 7 éve élek kint Németországban,

Én az őrőkősődési sorrendre vagyok kiváncsi, mi jár az őzvegynek.?
Otthonit tudom, de idekint, ha itt a forumon nem tudnak segiteni, persze ügyvéd lessz a vége idekint, remélem sokára.

De mint irtam a férjem lánya beszolása miatt lettem kiváncsi, az őrőkősődési sorrendre.
Kőszőnettel Terézia

Rexor # 2016.10.24. 12:21

Ezt egy német ügyvédtől kellene megkérdezned, de gyanítom ő sem fog tudni sokat segíteni, ha nincs a birtokában pl. a férjed végrendelete.

Az egyébként nem zavar, hogy aláírtál valamit, amiről nem tudod hogy mit tartalmaz konkrétan?

kisne61 # 2016.10.24. 12:05

Tisztelt Szakértő -ők !

Szeretnék ügyemben tisztán látni.És szeretnék tanácsot kapni.

7 éve élek Németországba , Német párommal. akinek mikor kikerültem volt már ugye egy 6 lakásos háza. 4 évet kőzősen éltünk és 3, 5 éve őssze is házasodtunk, Férjemnek van 2 gyermeke. És férjem vállakozo tavaly ugy dőntőtt megint épit egy 6 lakásos házat, Aminek az egyik gyereke nagyon őrült mondván előttem, hogy Őrőkől jó sokat.
Kárdésem , evvel kapcsolatos mivel ugye fogalmam sincs a Német őrőklésről hogy zajlik. ? Nem vagyok már fiatal lassan nyugdijjas korba érek .és idekint dolgozom már 7,5 éve is.

Mit fogok én őrőkőlni ha ne adj Isten tőrténne valami a párommal.
El kell mondanom , hogy a mostani ház épitésséhez sok kőlcsőnt is fel vett. Én a banki papirokból egyszer láttam valamit mikor is alá kellett irnom a nyomtatványokat, de hogy mit, huu.
Semmibe nem von be ,minden maga intézz. Mondva jobb ha Ő intéz mindent.Őnfejü német :) :)

Fogalmam sincs mi vár rám. lehet a fia ki is tehet a kőzősen lakott lakásunkból , és mi lessz a tőbbivel meg a most épiettel, amiben azért a munkából is keményen kivettem a részem.
Kőszőnettel várom a válaszokat. Terézia

ercsike40 # 2016.07.27. 10:43

Még valami,
az állam általi megelőlegzés mit jelent?
Azt egyszer valakin behajtják? Ha nem apukán, akkor kin?

ercsike40 # 2016.07.27. 10:37

Köszönöm a hozzászólásokat!

Tehát... mint legelső írásomban benne volt két éven keresztül kaptam gyerektartást, tehát végigjártam a Dr.Attika által leírt jogszabályban leírtakat, volt ítélet,költségmentesítési kérelem, devizaengedély stb.
Ez még jóval az Unióba lépés előtt volt. (1999-2000)
De a folyósítás sajnos csak két évig tartott, utána beteg lett az apuka és nem tudták tőle behajtani.
Nem is fogják ebben az életben.( No, erre kellene jogszabály, hogy ilyenkor mit lehet tenni.)

Ezért gondoltam a családi pótlékra. Én is úgy gondolom, hogy már a felnőtt lányomnak kellene ezt igényelni, hiszen még járna neki, még tanul.
Írok az IM-nek is, a Konsult is megpróbálom, hátha...
Ha valami pozitív fejlemény lesz megírom.
Üdv.

Burn Out # 2016.07.26. 15:54

Értelek, de Attikával ugyanarról beszéltek?

Burn Out # 2016.07.26. 15:53

Erre van az, hogy a német bíróság végrehajthatónak nyilvánítja a tartásdíjról szóló határozatot. Ezt az IM intézi a német IM-en keresztül.

wers # 2016.07.26. 15:48

megkeresi az adöst, és intézik a végrehajtést, ok, de előbb nem kellene megállapitani, mit kell végrehajtani? Ahhoz kell a német hatóságtól egy végrehajtható határozat nem? Itt apucu részéröl van szó.

Amiről én beszélek, az az, hogy a lány a németektől, az államtól, kaphat-e valamit. Ott azért talán nincs szükség végrehajtásra, ha nénetek megállapitanak valami tudomisén hogyhivjákot, azt ki is fogják fizetni.

Burn Out # 2016.07.26. 15:38

Valahol elvesztem a részletekben. Attika azt írtad, hogy a kérdezőnek nem a minisztériummal kellett volna leveleznie, hanem konkrét lépéseket kellett volna megtennie.

Mik ezek a konkrét lépések?

Mi mindig az IM-be küldjük fel a kérelmeket. Az IM Nemzetközi Magánjogi Főosztálya felveszi a kapcsolatot az adott tagállam igazságügyi minisztériumával és úgy intézik a végrehajtást. (Ha Magyarországra jön a kérelem, akkor az IM megkeresi az adóst, tájékoztatja, hogy fizetnie kell. Ha önként nem fizet, akkor az IM megkeresi az adós utolsó ismert belföldi lakóhelye szerinti jogsegély szolgálatot, a jogsegély szolgálat pártfogó ügyvédet rendel ki. A külföldi határozatot végrehajthatóvá nyilvánítása és a végrehajtási eljárás megindítása érdekében utána a pártfogó ügyvéd jár el. Aztán a végrehajtás vagy eredményes lesz, vagy nem...)

wers # 2016.07.26. 15:11

Ha hiszed, ha nem, valahogy már sikerült odaérkeznie hasonlónak, és sikerült tudni, mit kell tenni. De sok ilyen van, hogy rossz helyre landol egy ügy. Át kell helyezni a megfelelő helyre. (mellesleg innen tuom, hogy először a konzul)
Pl. a magyar rendőrség előszeretettel a helyi okmányirodába küldi a levett külföldi rendszámokat. Hát ott biztos nem kerül forgalomból kivonásra.

De visszaolvasva szerintem másról beszéltünk, én a német hatóság által mostantól esetleg igényelhető dijról beszélek. Attika pedig a múltró, hogy az apa részét végső soron lehet érvényesiteni.

Rexor # 2016.07.26. 14:43

"de ahogy néhányukat ismerem, fogalmuk sem lenne, mit kell egy ilyennel kezdeni.": nem is kell tudniuk, mert nem hozzájuk tartozik ez. Ha ott dolgoznék én sem tudnám :)

wers # 2016.07.26. 13:59

de ahogy néhányukat ismerem, fogalmuk sem lenne, mit kell egy ilyennel kezdeni. Még a magyar hivatalok között is tud köröket leirni egy macerás ügy, nemhogy ha kinyúlik a határon

wers # 2016.07.26. 13:55

nem azt kérdöjelezem meg, hogy be lehet jahtani, de ne a Járási Hivatalnál kezdjék, mert belassitja rendesen a folyamatot. Az tuti, hogy ők maguk saját hatáskörben nem fognak eljárni.

Dr.Attika # 2016.07.26. 13:52

wers! Nem magyar apa. Mindegy milyen apa, magyar jogosult. De teljesen mindegy. A lényeg, hogy rengeteg jogszabály rendelkezik már a külföldön lakó személytől a tartásdíj behajtására. A kérdezőnek nem a minisztériummal kellett volna leveleznie, hanem konkrét lépéseket kellett volna tenni a behajtás érdekében.

wers # 2016.07.26. 13:46

csak megjegyzem, a Kormányhivatal csak és kizárólag a magyar jog szerint tud eljárni, a német szerint ugyan hogyan?

wers # 2016.07.26. 13:42

Még egy, mert sokan keverik (nem Attikára gondolok) nem Nagykövetség, Konzulátus. Nem mindegy.

Burn Out # 2016.07.26. 13:40

oké, most nézem családi pótlék... tartásdíjban gondolkodtam...

Burn Out # 2016.07.26. 13:39

Attika: csak kérdezem, ez mitől jobb, mint a 4/2009/EK rendelet?