végrehajtótól árverésen vett ingatlan birtokbavétel


Vadsuhanc # 2022.12.09. 14:05

Kedves gepezet....

De a leírásodból az következik, hogy magát a lakást sem vetted még birtokba. Még mindig azt mondom, hogy az árverési hirdetmény és az árverési jegyzőkönyv részletesen tartalmazza, hogy pontosan mit is vásároltál meg. ( Igazából a garázs megvásárlását tartom kétségesnek, de ezt az árverési hirdetményből és a jegyzőkönyvből tudhatod meg )

Ha a teljes vételárat kifizetted, és az árveréstől számított 30 nap eltelt akkor kérd a végrehajtót, hogy az ingatlant adja át neked. ( Bírósági végrehajtásról szóló 1994.évi, LIII. törvény 154.§. -ra hivatkozva.)

Az ingatlan átadását a törvény szerint meg kell várnod. Önkényes elfoglalást nem javaslom, főleg egy társas házban...

Gepezet # 2022.12.09. 15:57

Vadsuhanc!

Garázst nem vettem, a kertbe állnak be a szomszédok kocsival. A társasház kertje az társasházi közös tulajdon és padlástér is.

Vadsuhanc # 2022.12.09. 16:40

Gépezet...

Nem tudod különválasztani. Ha egyben lett -mert egybe tartozik - árverezve az átadás is egyben fog megtörténni. Kérd az ingatlan átadását a lentebb leírt jogszabályra hivatkozva. Pontosan mikor nyerted az árverés és mikor fizetted ki a teljes vételárat ?

Majordomus # 2022.12.09. 20:51

Gépezet
.
Feleslegesen ragozzátok a semmit.
.
Még nem vagy tulajdonos.
.
Tulajdonos akkor leszel ha a Földhivatalban bejegyeznek a tul.lapra. az még odébb lesz,ha valaki megtámadja az árverést.
A jogaiddal akkor élhetsz ha az ingatlan t birtokbavetted. Addig nem. Ennyi.

drbjozsef # 2022.12.10. 07:08

Gépezet...,

Nehéz kérdés, szerintem a tételes jog alapján nehéz erre válaszolni. De szerintem nem a válasz a kérdéseidre.

Mint tulajdonost, ha már az leszel, bejegyezve, akkor megilletne minden használat a társasházban, ami a többi tulajdonost is. Pláne, hogy onnantól már a tulajdonhoz tartozó kötelezettségeidet teljesítened kell (közös költség, felújíási alap, kuka kihúzás, takarítás) akkor is, ha még nem vagy birtokon belül (ezek egy része utólag esetleg követelhető az adóstól, de a behajtási esélyek ugye elég csekélyek).

Ugyanakkor amíg az adós van birtokon belül, addig ő jogosult élni ezekkel is, akár az autóbeállás, akár a saját pincerész használata, akár a padlásra pakolás (ha ott nincs elég hely). Ez olyan, mint amikor albérletbe kiadod a lakást, és ezeket a jogokat átengeded a szerződésben a bérlőnek. Bár ez esetedben nem történt meg, a legtöbb ilyen dolog esetén ezt az analógiát szokták használni : mintha a bérlőddel már felmondtad volna a határozatlan idejű szerződésedet, de vitátok van, amit bíróság dönthet el, és a döntésig nem hajlandó kiköltözni. Lakáskiürítési perben kirakhatod, de addig megilleti a birtoklás joga, és minden olyan jog, amit a szerződés alapján szerzett - itt a szerződést az eddigi tulajdonlása helyettesíti.

Ha nincs az adósnak autója, ha nincs cucca a padláson, akkor szerintem nem tagadhatja meg a társasház tőled, mint tulajdonostól (ha már az vagy), hogy élj ezekkel, mármint a beparkolással, vagy a bepakolással. De amíg a "bérlőd" teszi ezt, addig pont úgy nem élhetsz vele, mint a lakás használatával, amiből nem akar kiköltözni.

Majordomus # 2022.12.10. 21:03

Vagyis nem!

Gyongyi965 # 2023.01.13. 07:23

Szép napot!

Árverésen vettem egy ingatlant, melynek 2 tulajdonosa van. A bentlakóval megállapodtunk a birtokba adás időpontjáról. A másik tulajdonos 10 éve nem lakik az ingatlanban.
Kérdésem az lenne, hogy a birtokba adásnál mind a két tulajdonosnak jelen kell e lennie, vagy elég, ha csak a bentlakó van ott?

Válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2023.01.13. 08:45

Gyongyi965,

Birtokot a birtokostól szerezhetsz.
Nem kell ott lennie annak, aki nem lakik ott. Legfeljebb, ha biztosra akarsz menni, megemlíthetitek a birtokbaadási jegyzőkönyvben, hogy a másik tulajdonos az nem birtokos, X éve nem lakott az ingatlanban, az állandó lakcíme nem szól ide. (bár ez se számít).

Vadsuhanc # 2023.01.13. 10:41

Bár szövegkörnyezetből kitűnik, de azért nem ártana tisztázni, hogy mindkét tulajdonos ellen folyt-e végrehajtási eljárás. Mert így nehezen képzelem el, hogy csak egy árverést nyertél meg, de két tulajdonos van. ( Mert akkor mindkettő ellen külön-külön végrehajtásnak kellett indulnia az ugyebár meg két végrehajtás...)

Gyongyi965 # 2023.01.13. 11:43

Egy árverésen belül indult mind a két tulajdonos ellen, mert 1/2+1/2 tulajdoni hányad volt, a végrehajtó 1/1 tulajdoni hányadot mondott, a jkv-ben is ez szerepel. Tehermentesen, beköltözhetően vettem.

Vadsuhanc # 2023.01.13. 12:49

,Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek,. Én a helyedben ennek eltelte után kérném a végrehajtót, hogy az ingatlan adja át neked. Ezt azért tartom célszerűnek, hogy később ne keletkezhessen jogvita az esetlegesen otthagyott másik tulajdonostárs ingóságaival kapcsolatosan vagy az átadás Vht szerinti átadásának hiányára nem tudjanak hivatkozni.

( Én simán beköltöznék most, ha az egyik tulajdonos átadja az ingatlant )

drbjozsef # 2023.01.13. 13:08

Gyongyi965,

Ha a lakó együttműködő, neked a legbiztosabb az lenne, ha megkérnéd, hogy vigye be a kulcsot a végrehajtónak, adja oda, mondja meg, hogy jegyzőkönyvvel, óraállásokkal az ingatlant átadta neked, kiürítette az ingóságait, a Vht 154.§ szerinti átadásnak részéről nincs akadálya, és ott el is mondhatja, hogy a másik tulajdonos nem ott lakott, nem birtokos, ingósága nincs és nem is volt ott.

Bár implicite nincs ez leírva a Vht.-ban, a „biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek” fordulat ezt jelenti, szóval ha húzódozik, mondhatod neki, hogy ez törvényi kötelezettsége is.

De ha nem, neked az is jó, ha neked adja át az ingatlant és a kulcsokat, és azt te jelented be a végrehajtónak.
Mindenképpen vedd birtokba, ha arra lehetőséget ad a lakó.

Majordomus # 2023.01.13. 20:37

Ez a legjobb eset ha az adós együttműködő!

drbjozsef # 2023.01.14. 11:41

Maradjunk inkább a lakónál, vagy birtokosnál.

Gyongyi965 # 2023.01.16. 15:44

Megbeszéltük, lefixáltuk, hogy pontosan mikor lesz az átadás, másik tulajdonos is eljön.
Köszönöm a segítséget Mindenkinek!

TSTS # 2023.08.16. 09:34

Sziasztok,
Segítsetek kérlek! A Vht azt írja, hogy
"Ha a másik lakásban a kötelezett ingóságait vagy egy részüket nem lehetett elhelyezni, raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről – a kötelezett költségére és veszélyére – a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 60 napig köteles tárolni, ezt követően megszünteti az ingóságok további őrzését, és az ingóságok megsemmisítése vagy hulladékként való átadása iránt intézkedik."
Addig tiszte, hogy árverési vevőként az elszállításról és az őrzésről nekem kell gondoskodni. Jól értem, hogy annak költsége azonban az adóst (korábbi tulajdonos) terheli? Ha igen, ez a gyakorlatban hogy szokott kinézni? A költségeket még utólag nekem kell behajtanom?
Köszönöm előre is!
Üdv,
TSTS

TSTS # 2023.08.16. 09:58

+1
zárfelnyitó lakatosról is nekem kell gondoskodni?

drbjozsef # 2023.08.16. 11:00

TSTS,

Felnyitja a lakatos a lakást.
Igen, neked kell biztosítani, fizetni. A végrehajtó nem műszerész.
Ha neked megfelel, bepakoltok egy szobába, azt pecsételi le, és akkor nem kell se szállítani, se tárolni, így ezeket fizetni se.
Ha nem, te intézed ezt mind, utána igen, egy fizetési meghagyással megpróbálhatod behajtani az adóson. Amikor már lakása sincs, ez nem biztos, hogy valaha is sikerül.

monszun # 2023.08.31. 22:16

Sziasztok,
szeretném megkérdezni, hogy üres telek, illetve társasházi tároló vagy garázs esetén is szükséges a birtokbaadás árverési vételnél?
A végrehajtó nem lakóingatlant nem ürít ki, nem adja birtokba, szerintük társasházi tárolónál elég zárat cserélnem, és használhatom. Ez szabályos?
Teleknél viszont kell birtokbaadást intéznem az adósokkal szerintük. Nem találtam ehhez kapcsolódó jogszabályt sem eddig. Az egyik teleknél az MVH Zrt-nek résztulajdona van, és várok tőlük egy igazolást, az ingatlan kiadása iránti igény átruházásáról, legalábbis ezt írták, hogy kiállítják, csak sokáig tart.
Ez elég lehet, vagy ezután is kell tenni valamit, vagy innentől akár el is adhatom? A magánszemély adós, aki a másik résztulajdonos, együttműködő.
Köszönöm, ha tudtok segíteni.

gerbera317 # 2023.09.01. 10:34

A törvény ezt mondja: 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
Kérdezd meg a végrehajtót, hogy mi nem érthető ebből!

Majordomus # 2023.09.01. 19:42

Azért egyeztess a közös képviselővel is. Érdekes sztorik vannak ebből.

gerbera317 # 2023.09.02. 10:54

@monszun
az ingatlan kiadása iránti igény átruházása
Mondd, te érted ezeknek a szavaknak a jelentését?!? Ez itt fent azt jelenti, hogy te lemondasz az átadás iránti igényedről valaki más javára! Biztos, hogy ezt akarod?
Most akkor ki akar átruházni kire, és micsodát?

monszun # 2023.09.02. 12:25

Sziasztok,
köszönöm a segítséget!
Gerbera317, az ingatlan kiadása iránti igény átruházásáról szóló igazolást az MVH Zrt fogja kiállítani nekem. Ennyit találtam erről: https://borsyugyveditarsulas.hu/…-uj-ptk-ban/
"Ha a dolog 3. személy birtokában van, a birtok átruházása, a dolog kiadása iránti igénynek a birtokot szerző félre való átruházásával megvalósul, ha ebben a birtokos és a birtokot szerző fél megállapodnak (a dolog kiadására vonatkozó jog engedményezése)."
A Magyar Állam lehet itt a 3. "személy", mert örökölte olyantól a telket, akinek adóssága volt, amikor meghalt, és azt hajtotta be a végrehajtó. Gondolom, ezért adnak ki ilyen igazolást, mert nem ők voltak az eredeti adósok?
Illetve még szóba jöhet a jegyzőtől kért birtokvédelmi eljárás, ha úgy alakul?

gerbera317 # 2023.09.02. 13:54

Hablatyolsz itt összevissza! Követeld a végrehajtótól végrehajtási kifogás kilátásba helyezésével, hogy irodai intézkedéssel, a 154. szakasz szerint adja át neked azt, amit árverésen megvettél, utána pedig vedd ténylegesen is birtokba a dolgot, elzavarva onnan az adóst (ha egyáltalán ott van, mert hát mit keresne egy beépítetlen területen?). A másik tulajdonos képviselőjének vakarózásával pedig ne foglalkozz, az úgyse fog csinálni semmit: az MVH-nál töketlenebb állami szervezetet még nem hordott hátán a Föld.

gerbera317 # 2023.09.02. 13:58

Kimaradt: A másik tulajdonos tulajdonát nem adhatod el. Hogyan jutott ez eszedbe?