végrehajtótól árverésen vett ingatlan birtokbavétel


Majordomus # 2023.12.27. 20:47

Eslyes hogy igy lesz...

OneKore # 2023.12.27. 18:19

Köszönöm szépem drbjozsef!

drbjozsef # 2023.12.26. 07:38

OneKore,

Csak egy megjegyzés : még véletlenül se a Vht. 154/A.§ alapján kérjétek a birtokbaadást. Csakis a 154.§ alapján.
Elvileg a "birtokbavétel" kevés, a birtokosnak kellene birtokba adnia, de igen csekély az esélye, hogy utólag majd valaki az MVH-tól ezen hepciáskodni kezd. HA kéredezné egyszer valaki, akkor tárva nyitva volt, az épület is, és az állag megóvásának érdekében vetted birtokba, mint tulajdonos, ugye, csakis a tulajdonjog bejegyzés után vetted birtokba persze. De senki nem fogja kérdezni.

Majordomus # 2023.12.25. 21:04

Semmit ne jelezzetek. Csak amit gerbera javasolt.

OneKore # 2023.12.25. 18:59

Gerbera317
Köszi szépen a választ így karácsony estéjén.
Valószínűleg a kutya sem fog ezzel törődni, de ha mégis, akkor sem kell velük foglalkozni. Lehet hogy zárta anno az Mvh, de ezt már valaki eltávolította.
A vht. 154. § lefolytatásánál jelezzük hogy birtokba vettük mivel nem volt bezárva?
Nagyon köszi mégegyszer

gerbera317 # 2023.12.25. 18:34

Ja, hogy ti zártátok be? Akkor vegyétek birtokba, és 30 nap elteltével kérjétek a végrehajtótól a Vht. 154. § eljárás lefolytatását.

OneKore # 2023.12.25. 18:11

Megvolt a szemle. Tudtuk hogy mit veszünk, nincs ezzel baj csak azt nem tudjuk, hogy miként tudjuk így birtokba venni.? Kinek kell szólni hogy nyitva van és hogy bezártuk / birtokba vettük? Van erre valami opció, hogy a 30. nap előtt használjuk is (jobban mondva elkezdenénk rendbe rakni). Kizárólag villany van rajta 0 kw fogyasztással.

gerbera317 # 2023.12.25. 17:54

Én első körben szemlét tartanék a nyaralónál (ha már látatlanban vásároltam), és ha nyitva van, rögtön birtokba is venném. De nem valószínű, hogy nyitva van, mert az MVH a vagyonkezelésnek csak a jogi részét csinálja töketlenül, a gyakorlati részét viszont komolyan veszi.

OneKore # 2023.12.25. 17:24

Sziasztok!
Vásároltunk egy nyaralót amiben nem lakik senki. A tulajdonos meghalt, így a Magyar Államra szállt és az Mvh zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.
Természetesen az Mvh zrt.-t elérni nem lehet a végrehajtó meg nem túl segítőkész. Az árveréstől számított 30 nap még nem járt le és így még nem kértük a végrehajtótól a birtokbaadást. A kérdés az lenne, hogy mit tegyünk, ha az ingatlan nincs bezárva, sőt kerítés sincs. Nagyon nem örülnék neki, ha valami okostojás birtokba venné az ingatlant, vagy poénból tönkretenne valamit… Ti mit tennétek? Előre is köszönöm

osztap # 2023.11.01. 08:01

aurora23,

Felteszem, hogy a 154/A. § (10) bek. szerinti 15 napban, levélben/epapíron (vagy jegyzőkönyvbe mondva) kérted a birtokba adást. Nem előtte, nem utána, nem telefonon, nem emailban, nem az árverési jegyzőkönyvben. Ha ez nem így van, akkor az első olyan végrehajtó, aki érdemben foglalkozik a birtokbaadásoddal, megmondja majd, hogy nem köteles Téged birtokba adnia. Akkor marad a birtokper a volt tulaj ellen.

A legújabb helyettesnek érdemes epapíron írnod, azt át fogja venni. Vagy bemész az irodájába. Hivatkozol a fenti kérelmedre, megsürgeted, hogy közölje a birtokbaadás napját.

Birtokba vehetem az ingatlant?
Önkényesen nem ajánlom, mert ha a volt tulaj nem is tudott az árverésről, esélyes, hogy nem veszi jó néven. És megkérdezheti, hogy mi lett az ő 25 kiló rúdaranyával, amit az ingatlanban tárolt. Járhatsz a bíróságra pereskedni vele.
Ha birtokba adja önként egy birtokbaadási jegyzőkönyvvel, akkor OK.

A helyedben inkább arra próbálnék hivatkozni, hogy a moratórium a Vht. 182/A. § (3) a) vagy c) alapján nem játszik, mert vagy a volt tulaj más ingatlan használatára jogosult, vagy a Te lakhatásod másképp nem biztosított. Ezt végrehajtási kifogásban kell kérned a bíróságtól, a végrehajtó nem dönthet erről maga.

Majordomus # 2023.10.31. 21:23

Hát ha az árverezésről sem tud,akkor érdekes lesz az eset.

Nézd meg mikor jár le a végrehajtási kifogás határideje s addig ne lépj.

aurora23 # 2023.10.31. 13:52

Kedves Fórumozók!
Segitséget szeretnék kérni, mert nem tudom mi tévő legyek, hova forduljak és hogyan tovább.
2023. 03.31-el licitáltam egy házra, amit meg is nyertem. 07.04-n került a nevemre az ingatlan az illetékes hatóságnál. Azóta folyamatosan, hetente "zaklattam" a végrehajtói irodát, hogy tűzzék ki a birtokbaadás időpontját, melyet az ingatlanárverési jegyzőkönyvben rögzítettek is, hogy szeretnék kérni. Nagy nehezen sikerült kitűzni az időpontot szept 25.re, melyről hivatalos tértivevényes levelet is kaptam. Szeptember 22-n telefonált egy hölgy, hogy a bírósági végrehajtót felfüggesztették, és nem lesz birtokbaadás, érdeklődjek az mbvk honlapján, hogy ki lett a helyettes... Eltelt 5 nap, még akkor sem tudták megmondani, hogy ki lett a helyettes, ekkor írtam epapíron, így kaptam hivatalos választ, az állandó helyettesről. Megint állandó telefonálgatás, újra írnom kellett egy kérelmet a végrehajtónak, hogy kérem az ingatlan birtokba adását. Sikerült egyeztetnem a végrehajtóval 10. 28-n, hogy még a moratórium előtt birtokbaadja az előzmények miatt, és mivel van ügyfélkapum, azon keresztül küldi majd. Nem küldte. Ma újra telefonáltam, és kiderült, hogy megint új helyettest neveztek ki. Az új helyettes megadott számán pedig előfizetés nem kapcsolható.
A ház beköltözhetően került árverésre. A volt tulajdonost nagy nehezen sikerült telefonon elérni, külföldön van, talán decemberben jön haza, állította, hogy ő nem tud semmit az ingatlan árverésről.
Mit tudok tenni? Birtokba vehetem az ingatlant? Ha igen, akkor hogyan? Az új végrehajtó már kizárt, hogy a moratórium előtt birtokba tudná adni az ingatlant, nekünk viszont már sürgős lenne.

drbjozsef # 2023.09.04. 05:26

monszun,

Ne baszakodj az MVH-val. Nem érdekes, ők aztán soha nem fognak hisztizni a birtokbaadás miatt. Már csak azért sem egyébként, mert ezek szerint az MVH bár tulajdonos volt, de nem volt birtokos.

Intézd el a birtokbaadást a birtokossal, a lakóval. Legyen jegyzőkönyved az átadásról, óraállások, miegymás, legalább 2 példány.
Azzal ballagj be a végrehajtóhoz, és kérd a Vht.154.§ szerinti átadást. Írásban, a jegyzőkönyv egy példányának csatolásával.
Ha nyavajgás van, hívd fel a figyelmét ,hogy NEM a Vht. 154/A.§ szerinti átadást kéred, mert a birtokos elhagyta az ingatlant, azt neked jegyzőkönyvvel átadta, a kulcsokat is neked adta.

Majordomus # 2023.09.03. 19:48

Fordulj helyi szakemberhez....

gerbera317 # 2023.09.02. 20:39

Azt hol látod a Vht-ban, hogy a 154. § szerinti átadást kérni kell, jogvesztő határidő terhe mellett?!?
Tudod mit: Mégse kérdezd meg a végrehajtót, hogy mit nem ért a 154. §-ból, amíg te magad sem érted!

Majordomus # 2023.09.02. 20:36

Annyira túlbonyolitod hogy a végén magad sem érted.

Hallgass gerberára!

monszun # 2023.09.02. 19:09

Ha valaki még tudna mondani valamit erről, azt nagyon köszönöm előre is!
Már átléptem a határidőt, ameddig kérhettem volna az átadást. Mindkét tulajdonos - állami és magánszemély - is adós volt, 1/1-es tulajdont vettem meg. Az állam (MVH Zrt.) örökölte az ingatlan felét, egy szintén adós magánszemélytől, aki meghalt. A másik fele egy élő magánszemélyé, aki együttműködő. A magánszemély birtokba adta, az MVH Zrt. pedig elvileg ezt az igazolást fogja kiállítani, annyit szerettem volna tudni, hogy ez elég-e... Vagy a határidő letelte után - ameddig kérhetem az átadást a végrehajtótól - működhet-e az illetékes jegyzőtől kért birtokvédelmi eljárás?

gerbera317 # 2023.09.02. 13:58

Kimaradt: A másik tulajdonos tulajdonát nem adhatod el. Hogyan jutott ez eszedbe?

gerbera317 # 2023.09.02. 13:54

Hablatyolsz itt összevissza! Követeld a végrehajtótól végrehajtási kifogás kilátásba helyezésével, hogy irodai intézkedéssel, a 154. szakasz szerint adja át neked azt, amit árverésen megvettél, utána pedig vedd ténylegesen is birtokba a dolgot, elzavarva onnan az adóst (ha egyáltalán ott van, mert hát mit keresne egy beépítetlen területen?). A másik tulajdonos képviselőjének vakarózásával pedig ne foglalkozz, az úgyse fog csinálni semmit: az MVH-nál töketlenebb állami szervezetet még nem hordott hátán a Föld.

monszun # 2023.09.02. 12:25

Sziasztok,
köszönöm a segítséget!
Gerbera317, az ingatlan kiadása iránti igény átruházásáról szóló igazolást az MVH Zrt fogja kiállítani nekem. Ennyit találtam erről: https://borsyugyveditarsulas.hu/…-uj-ptk-ban/
"Ha a dolog 3. személy birtokában van, a birtok átruházása, a dolog kiadása iránti igénynek a birtokot szerző félre való átruházásával megvalósul, ha ebben a birtokos és a birtokot szerző fél megállapodnak (a dolog kiadására vonatkozó jog engedményezése)."
A Magyar Állam lehet itt a 3. "személy", mert örökölte olyantól a telket, akinek adóssága volt, amikor meghalt, és azt hajtotta be a végrehajtó. Gondolom, ezért adnak ki ilyen igazolást, mert nem ők voltak az eredeti adósok?
Illetve még szóba jöhet a jegyzőtől kért birtokvédelmi eljárás, ha úgy alakul?

gerbera317 # 2023.09.02. 10:54

@monszun
az ingatlan kiadása iránti igény átruházása
Mondd, te érted ezeknek a szavaknak a jelentését?!? Ez itt fent azt jelenti, hogy te lemondasz az átadás iránti igényedről valaki más javára! Biztos, hogy ezt akarod?
Most akkor ki akar átruházni kire, és micsodát?

Majordomus # 2023.09.01. 19:42

Azért egyeztess a közös képviselővel is. Érdekes sztorik vannak ebből.

gerbera317 # 2023.09.01. 10:34

A törvény ezt mondja: 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
Kérdezd meg a végrehajtót, hogy mi nem érthető ebből!

monszun # 2023.08.31. 22:16

Sziasztok,
szeretném megkérdezni, hogy üres telek, illetve társasházi tároló vagy garázs esetén is szükséges a birtokbaadás árverési vételnél?
A végrehajtó nem lakóingatlant nem ürít ki, nem adja birtokba, szerintük társasházi tárolónál elég zárat cserélnem, és használhatom. Ez szabályos?
Teleknél viszont kell birtokbaadást intéznem az adósokkal szerintük. Nem találtam ehhez kapcsolódó jogszabályt sem eddig. Az egyik teleknél az MVH Zrt-nek résztulajdona van, és várok tőlük egy igazolást, az ingatlan kiadása iránti igény átruházásáról, legalábbis ezt írták, hogy kiállítják, csak sokáig tart.
Ez elég lehet, vagy ezután is kell tenni valamit, vagy innentől akár el is adhatom? A magánszemély adós, aki a másik résztulajdonos, együttműködő.
Köszönöm, ha tudtok segíteni.

drbjozsef # 2023.08.16. 11:00

TSTS,

Felnyitja a lakatos a lakást.
Igen, neked kell biztosítani, fizetni. A végrehajtó nem műszerész.
Ha neked megfelel, bepakoltok egy szobába, azt pecsételi le, és akkor nem kell se szállítani, se tárolni, így ezeket fizetni se.
Ha nem, te intézed ezt mind, utána igen, egy fizetési meghagyással megpróbálhatod behajtani az adóson. Amikor már lakása sincs, ez nem biztos, hogy valaha is sikerül.