végrehajtótól árverésen vett ingatlan birtokbavétel


kormosborz # 2021.10.27. 17:56

drbjozsef,
Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2021.10.27. 16:22

kormosborz,

A vészhelyzet alatt a helyszíne cselekmények nem foganatosíthatóak. Ilyen például a kilakoltatás.
De esetedben nincs kit kilakoltatni.
A helyes az lenne, ha megkeresnéd az adós, megkérnéd, hogy adja át a kulcsokat, ezt rögzítsétek jegyzőkönyvben, az ingatlan átadás-átvételével egyetemben. Aztán ezt csak be kell jelenteni a végrehajtónak, és kérni a 154.§ szerinti átadását. (NEM 154./A.§ szerint!) Ez nem jár helyszíni cselekménnyel, egy jegyzőkönyvvel megcsinálja.

Ha nem tudod/akarod elérni az adóst ,de eléggé biztos vagy benne, hogy nem lakik az ingatlanban, és nem is fog feltehetőleg szót emelni a birtokba lépésed ellen, akkor megteheted, hogy bemész, zárat cserélsz, birtokba veszed önhatalmúlag, és bejelented az átadást a végrehajtónak (mármint, hogy az adós átadta neked!) és kéred a 154.§ szerinti átadást. A végrehajtó nem fogja vizsgálni, igaz-e a bejelentésed, azt saját kockázatodra teheted meg. Mondjuk úgy, hogy bizonyos körülmények estén ez a célszerű, és nem is ritka, hogy így veszik birtokba az ingatlant.

kormosborz # 2021.10.27. 14:04

Üdvözlöm! Nyáron árverés által vásároltunk egy ingatlant, mely kapcsán a tulajdonjog már bejegyzésre került. Az ingatlanban több éve nem lakik senki. Kérdésem, hogy ezt milyen dokumentummal lehet igazán bizonyítani. Mi a legmegfelelőbb arra, hogy bebizonyosodjon, nem csak elutaztak a bentlakók...
Amint bebizonyosodik, hogy valóban nem él ott senki, miként vehetjük birtokba 2022. április 30. előtt? Hisz a kilakoltatási moratórium miatt jelenleg addig nem adja birtokba a végrehajtó... Van-e arra jogilag lehetőség, hogy ha tényleg nincs bentlakó, birtokba vehessük az ingatlant?
A végrehajtót van-e mód ebből a folyamatból kihagyni egyáltalán?
Köszönöm szépen!

Portauprince # 2021.09.17. 08:51

Tudom, hogy mit jelent a "beköltözhető", mikor licitáltam, akkor is tisztában voltam vele. Csak azzal nem számoltam, hogy ez ennyire elhúzódik majd. Először nem volt szó arról, hogy a pandémia miatt meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot. Erről csak később döntött a Kormány, mikor már benne voltunk a buliban. Akkor tolták ki szeptemberig a határidőt.
Leginkább az zavar, hogy teljesen normálisan álltam ehhez az egészhez, emberséggel, azt gondolom. Utánajártam már a bent lakóknak, rosszindulat nélkül írom, hogy nem véletlen, hogy oda jutottak, ahová.. csalások, átverések, körbetartozások, minden volt náluk.
Ultima ratioként kérdeztem ezt a cserelakás témát, hogy ezzel lehet-e valamit kezdeni...

drbjozsef # 2021.09.17. 08:00

Portauprince,

Ha 2021-ben vásároltál, akkor tisztában kellett lenned a vészhelyzeti szabályokkal. Vannak, akik lassan harmadik éve várnak a birtokon belül kerülésre, és rosszabb esetben még ennyit is várhatnak akár...

Nem kértél használati díjat. Hiba volt, ezzel is megvezettek : ugyanis ha nem kéred írásban, igazolhatóan, akkor visszamenőlegesen nem fog járni. Csak onnantól, amikortól kérted is.

Megjegyzem, a "beköltözhető" címke az árverésnél egyáltalán nem azt jelenti, amire te gondolsz (de ha tájékozódtál az árverés részleteiről, ez sem kellene meglepjen). Ez egy Vht. szerinti fogalom, egyáltalán nem jelenti azt, hogy be tudsz költözni rögtön, sőt, évek alatt se, sőt, most a pandémia miatt még sokkal tovább sem. Nincs köze a te birtokbavételi időpontodhoz.

wers # 2021.09.17. 07:15

Gondolom, hogy sokan inkább fizetnének, hogy megoldódjanak a gondjai, de én már elvből se.

már eléggé magam alatt vagyok a hónapokon át tartó huzavona miatt.

Akkor jobb, ha belenyugszol. Az egészséged fontosabb. Nem tudom mennyit kérnek, de ha már elvből sem akkor az mindegy is.

Portauprince # 2021.09.17. 06:34

drbjozsef,
igen, tudtam, hogy mibe vágok bele. Tudom azt is, hogy a bentlakóknak sem egyszerű a helyzetük, éppen ezért semmiféle "felsőbbrendűséget" nem éreztem és nem is éreztettem velük, mikor beszéltünk, sőt, épp ellenkezőleg. Próbáltam egyezkedni velük, meghallgatni őket, kérdeztem, hogy miben segítsek.
Tekintettel arra, hogy az egyik bentlakó éppen házat vásárolt - állítása szerint -, tehát van hová menniük, maguk mondták, hogy még az év végéig kiköltöznek - én pedig felajánlottam, hogy, amennyiben ez így van, nem kérek használati díjat tőlük. De most már megfordult a helyzet, ők követelőznek, ráadásul minősíthetetlen stílusban.. Most már áprilisig nem költöznek ki, ha nem fizetek nekik. Ez háborított fel.

Egyébként azért arra nem számítottam, hogy a folyamat több mint egy-másfél évig fog tartani.. Tekintettel arra, hogy "beköltözhetően" vettem az ingatlant - és kikiáltási ártól magasabban, nem lecsökkentett, ráadásul szinte piaci áron..

Köszönöm a válaszát, sajnos én is azt gondolom, hogy a B verzió lesz a nyerő..

drbjozsef # 2021.09.17. 05:11

Portauprince,

Nincs. _Jogszerű_ ötlet nincs, "megkerülni" nem tudod őket.

Az árverés ilyen műfaj. Vele jár. De hát ezt biztos tudtad, ha már belevágtál.

Portauprince # 2021.09.16. 20:54

Szép estét mindenkinek!

Egy elég komplikált ügyben szeretnék segítséget kérni. 2021. februárjában vettem árverésen egy ingatlant, melyet beköltözhetően bocsátottak árverésre. (A fizetésre halasztást kértem és kaptam is, majd a birtokbaadásra kérelmet terjesztettem be a végrehajtóhoz.) Az adós tulajdon- és a hasznonélvező vagyoni értékű joga is törlésre került.

Az ingatlan birtokbaadására a moratórium miatt eddig nem került sor, és áprilisig már nem is kerülhet sor (az eljárási határidők újraindulása után belecsúszunk a téli kilakoltatási moratóriumba is), de ha jön a vírus 28. hulláma is, akkor ráadásul erre bizonytalan ideig nem is lesz lehetőségünk.

A lakáshasználókkal szóban már történt egy megállapodás, miszerint ha még év vége előtt kiköltöznek, eltekintek a használati díjtól - az írásbeli megállapodásra már nem került sor, mert meggondolták magukat és most már - a megfogalmazásuk szerint - "lelépési díjat" kérnek. Vagyis fizessek, hogy menjenek. Azt mondták, hogy tudnának hová menni, de ha nem fizetek, akkor bent maradnak áprilisig, és még használati díjat se fogok tőlük kapni, ugyanis az egyikük nem, a másikuk pedig csak részmunkaidőben dolgozik.

A kérdésem a hosszú felvezető után az, hogy hogyan tudnám megkerülni őket.. Gondolom, hogy sokan inkább fizetnének, hogy megoldódjanak a gondjai, de én már elvből se. Sokan úgy gondolhatják, hogy nekem mint árverési vevőnek erkölcsileg vagy morálisan megkérdőjelezhető a jellemem, de ez nem így van. Február óta próbálok egyezkedni az adósokkal, és nem kopogtam rögtön használati díjért az ajtajukon, sőt, még csak az ingatlanhoz sem mentem oda - habár már május óta a tulajdonos vagyok - mert nem akartam őket kellemetlen helyzetbe hozni.

Arra gondoltam, hogy cserelakást ajánlok fel nekik, hátha kényelmetlennek találnák a költözéssel járó hercehurcát és meggondolják magukat.. De hiába próbáltam utánajárni a témának, nem találtam megfelelő információkat erről egy oldalon vagy jogszabályban sem. Csak a lakottan árverezett ingatlanoknál olvastam, hogy fel lehet ajánlani cserelakást. Viszont a mikéntjét sem ismerem. Bár gondolom nem kötelesek elfogadni a felajánlott ingatlant - ebben az esetben viszont ott vagyok, ahol a part szakad..

Aki vette az erőt, hogy ezt elolvassa, és esetleg van valami használható ötlete, kérem, hogy ossza meg velem, mert már eléggé magam alatt vagyok a hónapokon át tartó huzavona miatt.
Köszönöm, és további szép estét mindenkinek!

gerbera317 # 2021.07.08. 07:48

úgy tudom, hogy a birtokbaadástól felelek csak a kötelezettségekért
Ezt rosszul tudod.
Milyen eljárásban, hol
Hát abban az eljárásban, amelyikben köteleztek a felújításra, annál a hatóságnál, aki kötelezett.
mire tudok hivatkozni?
Csakis arra, hogy az ingatlan nem áll a rendelkezésed alatt, onnan a te a törvény erejénél fogva ki vagy zárva, ezért méltányossági alapon haladékot kérsz a felújításra.
De ezeket te magad is leírtad, éppen az imént olvastam ezeket...

Gowan # 2021.07.06. 23:11

Üdv!
Végrehajtói árverésen vettem egy ingatlant, kifizettem.
A tulajdonjogot is bejegyezték, csak a végrehajtó a vírus miatt nem adja birtokba.
A kormányhivatal engem kötelezett a feljavítására.
Mit tudok csinálni, mert úgy tudom, hogy a birtokbaadástól felelek csak a kötelezettségekért.
Milyen eljárásban, hol, mire tudok hivatkozni?
Köszönöm a válaszokat.

Gowan # 2021.07.06. 23:10

Üdv!
Végrehajtói árverésen vettem egy ingatlant, kifizettem.
A tulajdonjogot is bejegyezték, csak a végrehajtó a vírus miatt nem adja birtokba.
A kormányhivatal engem kötelezett a feljavítására.
Mit tudok csinálni, mert úgy tudom, hogy a birtokbaadástól felelek csak a kötelezettségekért.
Milyen eljárásban, hol, mire tudok hivatkozni?
Köszönöm a válaszokat.

papinianus88 # 2021.05.13. 13:21

A kormányrendeletre hivatkoznak, hogy amiatt nem áll módjukban intézkedni (jelenleg).
Ha annyit írnak, hogy "meghalt", akkor azt is tudod, hogy nem én, nem te, nem mi, hanem ő, anélkül, hogy le kellene írni :)

Nyilván, amennyiben határidőben kérelmezted az ingatlan birtokbaadását, akkor amint a jogszabályi feltételek ezt biztosítják, intézkedni fog róla (ezért hivatkozik a korm.rendeletre, nem pl arra, hogy a Vht. alapján nincs rá lehetősége)

papinianus88 # 2021.05.13. 13:19
  1. honnan veszed, hogy május 23. napjáig nem intézkedhet? :) megsúgom nem láthattál ilyet.
  2. Tájékoztatott korrekten, hogy miért nem, szóval ha nem akarod a 15.000 - Ft végrehajtási kifogáshoz tapadó illetéket elbukni, akkor ne pattogj :)
Wiktor_91 # 2021.05.13. 12:57

Sziasztok,

Vettem egy házat árverésen, a birtokba adásra várok jelenleg.
A végrehajtótól kaptam egy levelet, hogy a 229/2021. (V.5) Kormányrendelet 1. paragrafus alapján a birtokba adás iránt intézkedni nem áll módjukban.

Ebben a kormányrendeletben van leírva a vírushelyzet miatti csúszás. Ez mellett az is, hogy Május 23-án hatályát veszti a rendelet.

Ha azt írták volna, hogy MÉG nem áll módjukban, akkor semmi bajom nem lenne. Na de ez nincs odaírva.

Kérdés:
Fellebbeznem kellene 15 napon belül, hogy mégis intézkedjenek majd amikor tudnak, vagy csak "elfelejtették" odaírni a "még" szócskát és igazából semmi teendőm nincs?

Köszönöm.

drbjozsef # 2021.04.27. 04:53

Mázlee2021,

Lehetséges olyan ok, vagy körülmény ami miatt ettől eltérnek.

Nem, az árverés napja a jegyzőkönyv aláírásának a napja. Mi az, hogy "nem megfelelő idő" a kérelem beadására? Nem érsz rá?

Mázlee2021 # 2021.04.26. 20:09

Tisztelt Szakértők!
Árverésen vett ingatlan birtokba adási kérelem beadási dátumával kapcsolatos problémával fordulok segítségért a hozzáértőkhöz.
A tények röviden: árverés napja 03.17, a jegyzőkönyv aláírása 04.01.
Az aláíráskor a végrehajtó-helyettes szóban arról tájékoztat, hogy "A kötelezettnek az árveréstől, azaz a licitnapló lezárásától (03.17) 30 napja van, hogy átadja az ingatlant a vevő részére, amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy ezen határidő lejártát követő 15 napon belül kérheti az árverési vevő a végrehajtótól az ingatlan birtokba adását". Ezt azóta e-papíron is megkaptam írásban.
Sajnos, mivel számolásom alapján nincs olyan nap ami mind a kettő dátumtól számolva megfelelő lenne a kérelem beadására elégé elbizonytalanodtam. Eddigi ismereteim szerint az árverés napjának a jegyzőkönyv aláírását tekintik.
Lehetséges olyan ok, vagy körülmény ami miatt ettől eltérnek.

drbjozsef # 2021.04.13. 09:39

bocsa69,

A szolgáltatókhoz nyilván nem fog kelleni a régi tulaj aláírása.

Tulajdoni lap fog kelleni, jogcím árverési vétel, ha ezt kell nekik igazolni, akkor az árverési jegyzőkönyv másolatát odaadod.

gerbera317 # 2021.04.13. 08:55

Ha tárva-nyitva van az ingatlan, akkor bemész (persze 2 tanút viszel magaddal), birtokba veszed, és ennek a tényét bejelented a végrehajtónak, azzal, hogy az adós passzív magatartással biztosította a birtokba vételt. Egyúttal kéred a végrehajtót, hogy irodai intézkedéssel hivatalosan is adja át neked az ingatlant.
van még joga bármilyen nyilatkozatot tenni
Egyébként van, mivel az ő birtokában van az ingatlan. Ettől a jogától most szépen megfosztod.
és a szolgáltatók felé kinek az aláírása kell szerepeljen
Mit jelent az, hogy "a szolgáltatók felé"? Nem magyar az anyanyelved? Baszki.

bocsa69 # 2021.04.13. 07:46

Tisztelt Szakértő!

Árverésen vettünk egy ingatlant, (lakóingatlan, beköltözhető állapotban) minden teljesen rendben zajlott, 2021.02.08 már be is jegyezték a földhivatalban a tulajdoni jogot, fel vagyunk tüntetve, a többi bejegyzés törölve, ez a rész rendben van.
Az ingatlan már évek óta üresen áll,a régi tulajdonosnak (adósnak) már más cím szerepel az ügyiratokban is, a szomszédok elmondása szerint évek óta nem látták. A végrehajtó tájékoztatott, hogy hiába üres az ingatlan, a kilakoltatási moratorium miatt, sőt, jelenleg a kihirdetett veszélyhelyzet miatt, csak a veszélyhelyzet vége után (2021.05.22) lesz lehetősége a birtokba adást kezdeményezni, mivel ez idő alatt fel van függesztve minden birtokba adás, mert nincsenek helyszíni eljárások.
Azt tanácsolta, hogy keressük meg a régi tulajdonost és írásban nyilatkoztassuk, hogy ő önként átadja az ingatlant. Ez egyik kérdésünk, hogy a régi tulajdonosnak van még joga bármilyen nyilatkozatot tenni a végrehajtási eljárás megkezdése után, vagy már csak a végrehajtó rendelkezhet az ingatlan felett és a szolgáltatók felé kinek az aláírása kell szerepeljen, a régi tulaj, vagy a végrehajtó az átadó?
Az ingatlan jelenleg nyitva van, ha birtokba vesszük és legalább lezárjuk, mivel szeretnénk az állagát megőrizni, milyen következményekkel járhat? a szolgáltatóknál el lehet indítani a mérőhelyek újra bekapcsolását? Minden mérőóra megvan, de mind ki vannak kötve, a szolgáltatási szerződések már megszüntetésre kerültek a régi tulaj nevéről.
Segítségét Köszönöm.

gerbera317 # 2021.04.06. 18:17

@Mázlee
A törvény szerint adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha tehát 60 nap halasztást kaptál, akkor az adós a február 18-át (merthogy ez az árverés napja) követő hatvanadik napig köteles kiköltözni, függetlenül attól, hogy te lényegesen hamarabb megfizetted a vételárat. Ez valamikor április 18. körül jár le - de ha van rá érkezésed, akkor számold ki pontosan. Ha viszont addig nem költöznek ki, akkor az onnan számított 15. napig (gyakorlatilag az árveréstől számított 75. napig) kérheted a végrehajtótól az ingatlan átadását. Feltéve persze, hogy valóban nem érkezett az árverés ellen kifogás.
OFF Azok a felézős mondataid valóban ocsmányak; mielőtt a fenti választ megírtam, előbb én is elhánytam magamat. Szerintem fogadd meg Grave tanácsát, és tanulj meg magyarul (is). ON

Grave7 # 2021.04.06. 17:30

@Mázlee2021: A végrehajtó „felé” biztosan ne add be, mert a végén elmegy mellette a leveled, hiszen nem neki küldöd, csak „felé”.

Ha többféle választ kapsz, akkor jobban jársz ha mindegyik alapján benyújtod a kérelmed, az egyik csak jó lesz - egyébként olvasd el a Vht. 154/A. § (1) és (10) bekezdését, abból kiderül.

Mázlee2021 # 2021.04.06. 16:53

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni árverésen vett ingatlan birtokba adásával kapcsolatban, mivel a végrehajtói irodától rendre ellentétes infót kapunk! Az árverés 02.16-án nyertem, 02.18-án a jegyzőkönyv aláírásakor kértem és kaptam 2 hónap haladékot a vételár különbözet megfizetésére.03.25-én kifizettem a késedelmi kamattal együtt a vételár különbözetet. Kérdésem, hogy mettől-meddig kell beadnom a végrehajtó felé a birtokba adási kérelmet? További info, hogy 03.23-ig a végrehajtó felé nem terjesztettek be kifogást.

tmisi024 # 2021.04.04. 09:44

Köszönöm szépen a választ :)

Grave7 # 2021.04.03. 20:58

Ha van ügyfélkapud, akkor az epapir.gov.hu weboldalon keresztül el tudod küldeni.
Az e-mail nem joghatályos beadvány (az e-mail melléklet scannelt irat sem az).
Egyébként a postára feladás dátuma számít, hogy a "31-45. nap" egyikére essen.

Nincs minta. Legyen benne a végrehajtói ügyszám, az ingatlan hrsz-e meg az, hogy te vagy az árverési vevő és kéred az ingatlan birtokba adását.