társasházi közös képviselő

ragyasdezso # 2009.08.19. 19:47

Taxin_a
Az a baj, hogy ezt a tulajdonosok nem látják át (nem is láthatják, mert ügyesen van megszervezve, és egyébként se írnák vele alá másként a szerződést) sőt örülnek is hogy milyen rendes az építtető, még ezt is magára vállalja! Aztán kiderül, hogy ez nem is olyan jó buli!
Támadjátok meg minél előbb, egy jó ügyvéd nem árt, mert sokba kerülhet még az "alapítvány".

A kérdésedre meg: is is.

Taxin_a # 2009.08.19. 20:09

Köszi a tanácsokat.
Az alapítvány már így is nagyon sokba kerül. Ráadásul a k.k. egy ismert ügyvéd.
A tulajdonosok már kezdenek lázadni.

én ugyan csak exdb, de akor 3-an vagyunk, ha szabad ekként kifejeznem magam.
:-)
Köszi mindent.
Jó éjt!

mamargi # 2009.08.24. 11:36

Sziasztok!
Új közös képviselő keresése esetén mik azok a szempontok, amit szem előtt kell tartani?

• Van-e olyan igazolás, amit ilyenkor ellenőrizni kell? Olvastam a társasházkezelői képesítésről, annak mindenképp meg kell lennie? (Ha nem lakó töltené be a kk-i posztot)
    • Van-e annak túl nagy hátránya, ha mondjuk a kk jelölt egy 20 perces villamos útra lakik a háztól?
    • Egyéb?

Nagyon köszönöm előre is!

panel # 2009.08.24. 11:40

Szerintem kérjetek papírt a képzettségéről, végzettségéről, referencia-anyagot, nem baj, ha van erkölcsije, sohasem lehet tudni.

20 perc villamos szerintem nem akadály. A referencia fontos lenne.

ragyasdezso # 2009.08.24. 11:57

mamargi

Van e referenciája? Hány éve foglalkozik közös képviselettel? A vállalkozási összeg mindent "visz", vagy ha nem mit számít még fel? Saját maga könyvel, vagy kiadja másnak?

mamargi # 2009.08.24. 14:32

Köszönöm a válaszokat!
Azon már én is gondolkoztam, hogy ha kapunk referenciát, annak hogy tudok utánanézni? Egy számomra ismeretlen ház esetén hogy tudom kideríteni a valamilyen bizottság tagjainak elérhetőségét? Van ennek hivatalos módja, vagy csak ismerősök útján oldható meg?
( Megjelent előttem a kép, találomra becsengeteg: "Jó napot, érdeklődni szeretnék, meg van elégedve a közös képviselővel?" Leginkább elküldenek a ...ba. És abban sem lehetek biztos, hogy nem azt a kisebbséget találom meg, aki támogatja/ellenzi a rossz/jó kk-t.)

ragyasdezso # 2009.08.24. 14:46

mamargi
Egy évre kell megválasztani, és ha nem vagytok vele megelégedve, nem hosszabbít a közgyűlés!

pore # 2009.08.25. 13:10

Az sem biztos referencia,hogy hány éve dolgozik képviselőként,mert nálunk már elég régóta csinálja a munkát,de nagyon sok minden nincs rendben,csak sajnos a töbség nem foglalkozik vele.Azok járnak a gyülésre akik nem ismerik a társasház törvény meg valamilyen szinten ugy gondolom érdekeltségük is van abban hogy támogassák a további munkáját.Igy aki teheti inkább el költözik a házból.
Üdv

julesz

adams # 2009.08.25. 19:39

Kedves fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném kérni a segítségetek:
Egy 6 lakásos társasházban vagyok tulajdonos. A közös képviselő az egyik tulajdonostárs, a ház egyik régi lakója. Kb egy hónappal ezelőtt besurranó tolvajok eltulajdonítottak tőle 480 ezer ft készpénzt (egy szekrényből), amely állítása szerint a "ház pénze", a felújításra félretett alap volt. A rendőrség persze nem tudott semmit tenni, nem találták meg a tettest, lezárták az ügyet. A probléma az, hogy a közös képviselő azon a véleményen van, hogy őt ebben a helyzetben nem terheli semmilyen felelősség, hiszen meglopták.
Én személy szerint úgy tudtam, hogy ez a pénz egy bankszámlán van, utólagosan most azt az információt kaptam, hogy sosem volt. Ez nyilvánvalóan az én hanyagságom is, hiszen nem győződtem meg maradéktalanul arról, hogy a pénz bankszámlán van-e.
Logikailag nem látom, hogy miként lehet a "ház pénzét" meg az "én pénzemet" eltulajdonítani, a pénz pénz, nincsen megjelölve. Ha a párnájában volt még mondjuk 360 ezer, de azt nem vitték el, akkor őt személy szerint nem, de házat érte kár?

Ilyenkor terheli e felelősség a közös képviselőt? Felel-e érte személyes vagyonával? Milyen jogi úton tudok/tudunk utánamenni a felújításokra befizetett pénznek? Indítsak polgári peres eljárást?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ui: jóhiszeműen feltételezem, hogy valóban meglopták

ragyasdezso # 2009.08.25. 22:24

adams

Rosszul hiszi, hogy nincs felelőssége hiszen a közös képviselő teljes összeg erejéig felel a Társasház kp.-ben levő értékeiért, mivel egyedül és kizárólagosan kezeli. A háznak kötelező a pénztárszabályzat megléte (500 ezer a hiánya az APE
  • nél), amiben meg van határozva a kp. kasszában tartható összeg nagysága. A szokásos összeg a kp. pénztárban kb. 10 ezer Ft, ezért bőven beadhatjátok a fizetési meghagyást!
ragyasdezso # 2009.08.25. 22:26

APEH

mamika49 # 2009.08.26. 16:14

A segítségeteket kérem mellékvízmérő fogyasztás ügyében. Talán előfordult ilyen mással is, és átadná a tapasztalatát.
2006 és 2008 között egy baráti család lakott a lakásunkban, amíg felújítás folyt abban a házban, ahol ők laknak. 2006-ban lecserélték a konyhában lévő egyik vízórát (melegvíz), de se nekünk, se a Vízműnek nem jelentették, így persze a kk se tudott róla. 2 havonta kiírták a fogyasztást az új óra számával, amit nem vett észre a leolvasó, holott a Díjbeszedő honlapján a kötelességük a rendellenességet, hibát jelezni.
Az idén év elején derült ki a csere, amikor a vízóracsere jegyzőkönyvben nem az általuk nyilvántartott számú vízóra szerepelt. A Vízmű felszólított a helyesbítésre és bár nem volt hiteles az óra, hajlottak arra, hogy a fogyasztást, ami 40m3 volt, elfogadják, ha a kk aláírja. Mi pedig vállaltuk, hogy befizetjük a tház pénztárába utólag, így nem éri kár a ház többi tulajdonosát.
A kk azonban közölte, hogy nem, különben se fogadja el a 40 köbmétert fogyasztásnak a 2006-2008 közötti időszakra, mert ő úgy gondolja, hogy a duplája volt a fogyasztás, ezért 2009-es áron fizessük ki a 80m3-es fogyasztást, vagy feljelent bennünket. Ennek érdekében írjunk egy új jegyzőkönyvet, hogy a leszerelt órán 0 fogyasztás volt, ami hamisítás, hiszen a Vízmű szerelője írta be a jegyzőkönyvbe a fogyasztást.
Bizonyíték nincs, de egy biztos, hogy a barátaink által fogyasztott vízmennyiség – az óra szerint 40 m3 – árát a ház fizette a barátaink helyett, illetve tulajdonosként helyettünk, de ezt mi nem téríthetjük meg a háznak olyan áron, ahogy a Vízmű kiszámolta, hanem a kk mint hatóság megbüntet bennünket.
Pereskedni nem akarunk, ha nincs más megoldás, fizetünk, de egy összegben ezt biztosan nem tudjuk megtenni, és a barátainktól is csak részletekben kérhetjük, ebbe ők belementek, hiszen ezt a fogyasztást tényleg nem fizették ki.
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm.

egynő # 2009.08.26. 19:46

Jó estét.
Segitséget szeretnék kérni. Én mint tulajdonos milyen papirokat kérhetek ki a közös képviselőtöl, ha irok egy tértivevényes levelet neki, mivel aggályaim vannak a ház gazdálkodásával kapcsolatban? ( 2 éve nem kaptunk semmiféle részletes elszámolást csak annyit, hogy x forintja van a háznak! ) Tudja valaki konkrétan, hogy miket van jogom kikérni a levelemben? Köszönöm a segitségüket!

ragyasdezso # 2009.08.26. 21:16

mamika49

A hiteles óra nélküli tulajdonosokat általában 1,5*-val szokták számolni. A konyhai mosogatásnál a 3 év alatt kb. 40-45 m3 víz mehet el (amit az óra mutatott) tehát egy 60 m3 felszámolása jogos. De mivel leolvasták, gondolom ki is fizették a 40 m3 vizet. Tehát a társasháznak 20 m3 vizet kell megfizetni, és a plombálás után a mért mennyiséget. Egyezkedjetek a k.k.-vel, ugyanis amit leírtam, az csak akkor érvényes ha az SZMSZ rendelkezett róla. Ha nem köteles a szolgáltató által vélelmezett fogyasztást figyelembe venni.
Ui.:
Feljelenteni hova gondolt benneteket?

egynő

Ezeket köteles évente (legkésőbb május 31.-ig) kiadni:

A számviteli szabályok szerinti könyvvezetés és beszá­moló alapján a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság éves elszámolása tartalmazza:

1. a tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként és a közös költség megosztásának a szervezeti-működési szabályzatban megállapított szabálya szerinti bontásban, ezen belül az üzemel­tetési kiadásokat, valamint a karbantartásokat és a felújításokat az elvégzett munkák részletezésében,
  2. a tervezett és tényleges bevételeket források szerint, ideértve a közösség javára még nem teljesített - lejárt - követelések részle­tezését és a behajtás érdekében megtett intézkedéseket is,
  3. az a-b) pont különbségének záró egyenlegét a pénzkészletek kezelési helye szerint részletezve,
  4. a közösség tulajdonát képező vagyontárgyak tárgyieszközleltárát,
  5. a tárgyévhez tartozó, a közösség egészét terhelő kötelezett­ségeket, továbbá
  6. a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.
preston # 2009.08.27. 09:50

T.szeretnék konzultaciót kapni problémámmal kapcsolatban olyan jogásztól,aki konkrétan a társasházi törvény alkalmazásában jártas.már a keresetem benyújtásával elkövettem egy alaki hibát,nem irtam kézzel a beadványt illetve nem irattam alá két tanúval. ezt bepótoltam, de pár nappal a 60 napos határidő után.

1. várhatom, hogy emiatt a keresetemet visszautasitják?
  2. ügyemben már irtam, arról van szó, hogy a biróság már árvénytelenitette a tuljdonosok egy többségi csoportjának közös fütéssel kapcsolatos határozatait.ennek ellenére a kk előterjesztésében közös fütéssel kapcsolatos direkt és indirekt költségeket (perköltség, alkatrész és pénz letétbe helyezése a fütést kiépitő cégnek)fogadtak el egyszerü szavazati többséggel.

keresetemben arra hivatkozom, hogy a társasházi törvény kógens előirásai nem engedik, hogy a kk nem közös tulajdonra számoljon el költségeket, ráadásul
a tulajdonosok tobb mint 1/5 része a beszámoló ellen szavazott, ahol egy érvénytelenitett határozatból következő beruházás jellegü költségek megjelentek.
a beszámoló sem felel meg formailag az előirásoknak.
ha a forum kereteiben ez nem lehetséges, kinél kaphatnék fizetett konzultációt. én budapesten élek, a társasház ügyében veszprémi biróság illetékes.mivel csak egyedül küzdök, kisebbségi partnereim belefáradtak az első nyertes peres ügybe,ha ez lehetséges, magam szeretném képviselni ügyemet, előzetes konzultáció alapján. lehetséges , hogy a biróság előtt nem tudom érvényesiteni érdekeimet, ha a társasházat esetleg egy helyi ügyvéd fogja képviselni? nem annyira evidens az ügyem? biztató, hogy már felhivott egy helyi ügyvéd, aki az engem sértő határozatokat hozó közgyülést levezette a kk kérésére és elmondta, hogy reménytelen az ügyemet
biróságra vinni.sürgős tanácsot kérek.

ragyasdezso # 2009.08.27. 12:06

preston
Ha ügyvéd vezette le a szóban-forgó közgyűlést, nehezen fogsz fogást találni benne. Ha meg egyedül akarod (ügyvéd nélkül képviselni) az ügyedet, sima bukta lesz.
Én azt javaslom, hogy fordulj ügyvédhez (nem kell összeesküvés elméletet gyártanod: helyi ügyvédhez is fordulhatsz!) és azután dönts arról, hogy egyáltalán érdemes e belebonyolódnod.

egynő # 2009.08.27. 15:05

ragyasdezso köszönöm.

Mivel máj 31. rég elmúlt, van-e esetleg lehetöségem már csak e miatt a mulasztása miatt is bármilyen hatóságnál, biróságon vagy bárhol eljárást indittatni a k. képviselö ellen ?

mamika49 # 2009.08.27. 19:25

Köszönöm Rezső!
Sajnos a helyzet az, hogy a 40m3-es fogyasztást nem fizettük, mert a Vízműveknél nem volt regisztrálva az óra, így hiába írták ki a fogyasztást, nem számlázta ki nekünk a Díjbeszedő. A kk-val meg nem lehet egyezkedni.
Megyünk a Vízművekhez és bevalljuk, hogy az óra nem lett bejelentve, aztán, gondolom, majd fizetnünk kell büntetést, vagy késedelmi kamatot, szerelői aláírásunk sincs.
A szemétség az, hogy a Díjbeszedő ki is számolta, mennyit fizetett a ház helyettünk, de ezt a kk nem fogadja el még felárral sem. Nincs megállapodás.
Mindenesetre kösz a 1,5-ös szorzót. Lehet, hogy ennyivel beérik, csak azt nem tudom kk és szerelői aláírás nélkül elfogadják-e. A 40m3-es óra szabályosan került leszerelésre, a Díjbeszedő meg közölte, hogy mikor szűnt meg a régi óra, így, gondolom, a szolgáltató majd csak elszámol velünk.

ragyasdezso # 2009.08.27. 21:08

egynő
10% tulajdoni hányad tulajdonos kell hozzá, és köteles összehívni. Ha nem hívja össze a beadástól számított 2 héten belül, Ti is összehívhatjátok! Ha ott jártok, írj és segítek.

ragyasdezso # 2009.08.27. 21:11

mamika49
Ha nincs benne az SZMSZ-ben a büntető kvóta, köteles egyezkedni veletek. Ha kiveti a 80m3, ne fizessétek be, a fizetési meghagyást támadjátok meg bíróságon, és tuti hogy nyertek.

mamika49 # 2009.08.28. 15:50

Kösz Dezső! Kíváncsi vagyok, mit fog lépni. Most várjuk a Vízmű levelét, és az ugyanolyan etalon lesz, mint a Díjbeszedő adatai.
Biztos, hogy semmilyen büntető szankció nincs az SZMSZ-ben, ugyanis ezt tegnap elismerte, és eléggé ideges lett attól, ahogy eddig is, amikor a számítógépes nyilvántartást említettem neki. Be fogok számolni a fejleményekről.

Laccasz # 2009.08.29. 18:17

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni:
A társasházi törvény azt írja, hogy a Számvizsgálóbizottság tagjait a tulajdonostársak maguk közül választják meg. Ez kizárja annak a lehetőségét, hogy olyan tagja legyen a SZVB-nak aki nem tulajdonos, de bejelnetett állandó lakcímmel rendelkezik az adott társasházban?

A segítséget előre is köszönöm!

osmi # 2009.08.29. 18:25

Igen, kizárja.

profana # 2009.09.03. 09:28

Sziasztok!
Sajnos megint itt vagyok. Gondolom, untok már, de sajnos legalább a saját érdekeimet szeretném megvédeni, ha már a többi tulajdonos nem védi meg a sajátját. 2 kérdésem lenne:

1. Mennyi tulajdoni hányad kell ahhoz, hogy az általunk javasolt napirendi pontokat a közös képviselő kötelezően bevegye a többi közé? 10%? Ha nincs meg, akkor nincs más lehetőség?
  2. Ha cég látja el a közös képviseletet, csak a cég vezető tisztségviselője, ügyvezetője lehet a megbízott személy, - aki, személy szerint képviseli a házat, és szerepel a neve a szerződésben, - vagy lehet tulajdonostárs is?

Előre is köszönöm a választ.

ragyasdezso # 2009.09.03. 12:14

profana
10% kell!

A második kérdésedet nem egészen értem: ha cég képvisel, hogy kerül bele tulajdonostárs?

Egyébként a társasházat a megválasztott közös képviselő képviselheti.