társasházi közös képviselő

kisperec # 2009.10.06. 17:15

Ugyan, ne butáskodjatok! Ajánlott levélben közgyűlés kiírását határozzatok meg napirendi pont mellett közgyűlés megtartására. 15 napon belül meg kell tartani, ha nem, a tulajdonosok 1/10 része kezdeményezésére összehívja a közgyűlést a legkezdeményezőbb, - ügyeljetek a törvényességre- legyen kijelölt emberetek az új képviselő személyére,
számvizsgáló bizottságra, vagy Intéz Bizottságra,váltsátok le a képviselőtöket, de mihamarabb! Már él az új társasházi tv. néhány része, januártól pedig totálisan. Drukkolok nektek, ha kjell segítek minden tekintetben.

Sopeka # 2009.10.06. 18:28

Köszönöm válaszod! Volna még egy kérdésem: a lakógyűlés a tulajdonosok hány %-ával határozatképes, amikor a régi közös képvilető leválasztásáról dönt és újat választ?

dévé # 2009.10.07. 11:29

Tisztelt Szakértő!

31 lakásból áló szövetekezeti keretek között működő társasházban lakom. A ház ( lakók) tulajdonát képezi egy 39nm-es egyszoba összkomfortos lakás, amelyet a mai napig a volt házmester lakja jogtalanul.( semmit nem fizet, csak a villanyt) Mivel többszöri feslzólításra sem költözött el, így a bírósághoz fordult a szövetkezet, hogy kérje az illetéktelenül ottlakó kilakoltatását. Most itt tartom a kezemben a 2008. jan. 8-i keltezésű bírói határozatot, amelyben a bíróság a következőképpen határozott, miszerrint:

" A bóbíróság kötelezi a az alperest, hogy a Bp.... fsz. 1. sz. alatti lakást ingóságaitól kiürítve 30 napon belül bocsássa felperes( Szövetkezet) rendelkezésére."

Ez a mai napig nem történt meg. A bíróság egy végrehajtót jelölt meg, hogy kilakoltassa a jogtalan lakót, de a végrehajtó hónapok óta nem lépett, míg végül kb. 1,5 hónapja 20 000 Ft-tal megbírságolta a lakónkat, amiért nem költözött ki.És az emberünk változatlanul ott lakik, es semmit nem fizet.
Ilyenkor mit lehet tenni? Én mint egy lakó kérdezem, aki ha egy közös költséget nem fizetnék ki, rögtön azzal fenyegetnek, hogy ráterheli a szövetkezet az ingatlanomra. Nem lehet esetleg az, hogy nem a bíróság által kijelölt végrehajtó hajtsa végre az ítéletet? Vagy újra abírósághoz kell fordulni?

Köszönettel várom válaszát.

dévé

ragyasdezso # 2009.10.07. 11:43

dévé

A bírói határozat birtokában a jegyzőtől kérhető birtokvédelem, ami lehetővé teszi a lakás kiürítését, akár rendőri segédlettel is.

dévé # 2009.10.07. 12:21

Köszönöm,szépen...És ennek mi a menete? Megvan a a jegyzőtől a birtokvédelmi papír, és el lehet menni vele a rendőrségre?

kisperec # 2009.10.07. 17:43

Sopeka! 50+1%. Bátorság, vágjatok bele, de legyen előre jelöltektek.

Egyjogász # 2009.10.08. 11:35

A TTOE elnöke (tehát a kérdést jól, belülről ismerő hölgy) az alábbiakat nyilatkozta arról, hogy a tulajdonosok miért nem tudnak intézkedni a kk-val szemben: "Sokan ugyanis nem járnak el a közgyűlésekre, külföldiek vagy bérbe adják a lakásaikat, a tulajdonosok egy másik csoportjától - főleg az idősektől - a közös képviselő összegyűjti a meghatalmazásokat, így a maradék tulajdonosi csoport képtelen a közös képviselőt felmenteni."

Azaz ezek szerint a tulajdonosok egy része xarik bele, az időseket (miért pont az időseket? ha valaki idős nem jelenti egyben azt is, hogy hülye...)meg ezek szerint a kk-nak semmiből nem áll megvezetni, hiszen a kk. a meghatalmazásaikkal úgy szavaz, ahogy akar...

Csak azt nem tudom, ha január 1-től jön felszabadítani a kk-tól elnyomott tulajdonosokat a Tenkes kapitánya....bocsánat az ügyész, akkor ez miben fog változni.

Azon, hogy a tulajdonosok egy része továbbra is xarni fog bele, másik része meg meghatalmazza a kk-t, hogy a nevében úgy szavazzon, ahogy akar, az ügyész sem fog tudni változtatni.

Már csak azért, mert a neten és itt a Fórumon is olvasgatva egyesek úgy várják az ügyészségi felügyeletet, mintha január 1-től maga a Társasházak Tulajdonosait Oltalmazó Messiás szállna le közéjük.....

Ahol a kk-nak erre késztetése van, ez után is ugyanúgy fog kiskirálykodni mint eddig, ha a tulajdonosokat ez nem érdekli és MAGUK nem tesznek ellene...

profana # 2009.10.08. 22:09

Egyjogász!
Köszönöm én is az elnökasszonynak a véleményét, és nem igazán tudom, kit tart ő idősnek. Nálunk a házban idősek-fiatalok egyaránt nem foglalkoznak a házzal.
Miután a kk. nem hívta össze a közgyűlést a májusi határozat szerint szeptemberre, úgy gondoltam, kiteszem a faliújságra a határozatokat egy kérdőjellel, hogy hol marad a közgyűlés.
Meg is volt a hatása, tegnap éjjel kitettek, illetve bedobtak a postaládába egy meghívót, ami bizony nem felel meg a jelenleg hatályos törvénynek, sőt még a májusi közgyűlési határozatnak sem. Az éves beszámoló elfogadása helyett az SzB beszámolójáról lehet dönteni, holott májusban az átadott 2008-as beszámolót magát sem fogadtuk el.
Aztán határozathozatal új pályázatokról.
Természetesen semmiféle háttéranyag nincs mellékelve, holott a Tht. szerint október 1-tól ez kötelező.
Ugyanaz történt, mint májusban, ott a beszámoló nem felelt meg a törvényi előírásoknak, többek között hiányzott a közös költségek illetve a panel hitelt fizetők listája, vagyis nem tudunk semmit sem arról, hogy a felvett 10 millió forint hitelt ki fizeti, ki nem, és egyáltalán, hol tartunk, ezért nem fogadtuk el többek között a beszámolót.
Most, miután az előző közös hitellel sem számoltak el, újabb hitelt vennének fel úgy, hogy semmi információt nem adnak.
Mi a véleményetek: most írjam ki, hogy a meghívó sem alakilag, sem formailag nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közgyűlés legitimitásával gond lehet, vagy várjam meg a közgyűlést, és ott ne szavazzam meg a határozatokat, aztán jöhet a határozat bírósági megtámadása.
Egyáltalán, van értelme bárminek is?

Egyjogász # 2009.10.09. 05:43

Mazsola, csak nem ügyész vagy?:))

Egy ügyész ismerősöm ugyanis pont ezt a kifejezést használta, hogy nem akarnak panaszirodai ügyintézők lenni és reggeltől estig a saját ügyeiket kezükbe venni képtelen tulajdonosok egymásra és a kk-ra vonatkozó fröcsögéseit hallgatni....
Fel vannak ezen háborodva, nem értik az OGY miért nem vette figyelembe a köztársasági elnök úr ezzel kapcsolatos álláspontját....

Sopeka # 2009.10.09. 06:36

kisperec-nek: Muszáj lesz, mert így egyre rosszabbá válik a helyzet.

A lehetőséget -további kérdésekre- szintén köszönöm, lehet, élni fogok vele:)

Szép napot!

ragyasdezso # 2009.10.09. 06:53

Egyjogász

Pedig azok lesznek! Nagyon sok "elkeseredett" (megkeseredett) tulajdonos már vágja a centit! :lol:

ragyasdezso # 2009.10.09. 07:36

Mazsola66

Azért ott a tulajok ill. az SZB sem volt a helyzet magaslatán. Az SZB-nek csak fel kellett volna tűnni, hogy számla nélkül viszik a szemetet! De most sem vagyok biztos benne, hogy az "olcsó" megoldás keresése miatt nem jutnak még rosszabb helyzetbe!

Egyjogász # 2009.10.09. 08:38

"olcsó közös képviselőt“ keresnek:)"

Pedig olcsó (közös képviselő) húsnak híg a leve...:)))

Az ügyészség meg szerintem kb. ugyanazt fogja csinálni, mint a PKKB, amikor a nyakába borították az összes fővárosi parkolási társaság behajtási ügyét, plusz bírót meg nem kaptak erre...

ragyasdezso # 2009.10.09. 08:42

Mazsola66

Hülyének lenni állampolgári jog, ez ellen az ügyész semmit nem tud tenni! :lol:

kisperec # 2009.10.09. 18:17

Figyuka, a vidékiekkel mi lesz ugyan, mert ott egyáltalán nem működik a társasházi törvény! én már csak tudom, Pestről jötterm haza a vidéki kis városba, úgy visszakergetnek a tudományommal és a törvényemmel együtt, hogy csak na! Itt hogyan lehet majd rendet tenni a társasházakban, sőt, még évi költségvetések, beszámolók sincsenek,még az alapdodumentumok sincsnenek rendben, nemhogy képviseleti díjjért dolgozzon az ember? Ezt húzzátok ki! Itt milyen dolga lesz az új tv. szerint az ellenőrzési szervnek? Ez tényleg tök komoly, szerintetek?

kezelő # 2009.10.11. 15:11

Kisperec

Nem kellene általánosítanod, én is vidéken élek és dolgozom és nagyon igyekszem azon, hogy törvényesen végezzem a munkámat.
Sokat beszélgetek Bp. i kollégákkal és elmondhatom, hogy bizony nálunk legalább akkora rend és szabály ill. törvénytisztelet van mint náluk, sőt.
Gondolom téged az előadásmód, a hangnem miatt küldenek valahová a többiek.

további szép napot

kisperec # 2009.10.11. 19:55

Ne értsetek félre, nem rosszindulatú akartam lenni, valóban nehezen működnek a dolgok, nem vagyok pesti, sőt lekezelő sem. Kezelő, nagyon tisztellek, végtelen értékesek és hasznosak a hozzászólásaid, nagy hozzáértésre vallanak,jó emberismerő is lehetsz mindenek felett.Tényleg nem ez a stílusom, ahogyan legutóbb írtam, - nem vagyok már fiatal, komolytalan sem - soha nem nyilatkozom így hivatalosan, ahogyan tettem, -reagáltatok is rá rögtön - valóban helytelen volt, hiszen nem ismerhettek, pillanatnyi kajlaság volt a stilus. Mazsola66, dehogy akarok én minden házat bevállalni, nem ebből kell megélnem szerencsére, -nem irígylésre méltó feladat -egyszerűen szeretem csinálni minden gondjával, bajával. Egyáltalán nem akarok feljelentéssel, élni,még az is zavar,ha valakivel szemben felszólítást kell írnom a közösköltség elmaradása végett. A kisvárosi nehézséget akartam ecsetelni, de a hibámból, a rosszul választoit stílusból rosszul sült el. A kritika számomra építő szándékú volt, tanultam belőle. Továbbra is kiváncsian olvasom hozzászólásaitokat, tanácsaitokat.

ragyasdezso # 2009.10.11. 21:15

kisperec

Ha el akarod kerülni a gyanúsítást, ne kösd be a cipődet a dinnyeföldön.

ragyasdezso # 2009.10.12. 07:04

Mazsola66

Ez tényleg csak kötözködés. Ha 3 alternatíva van és pld. az első a szavazáskor eléri a előírt szavazati arányt nem kell megszavaztatni a többit, mert a szavazás elérte a célját!
De ez a felvetés is mutatja, hogy milyen aprólékosan kell átgondolni, és elkészíteni az SZMSZ-t! (lassan ott tartunk mint Amerikában, ahol a mikro használati utasítása tételes, pld.: a macskát ne tedd a mikróba, mert ártalmas lehet, rád és a macskára nézve!)

profana # 2009.10.14. 21:50

Szép estét, vagy éjszakát mindenkinek!
Mi a véleményetek erről a cikkről?

http://www.origo.hu/…ugyelet.html

Komolyan lehet ezt venni? Szívesen venném, ha nálunk lenne egy felügyeleti biztos, de azt is, ha a végrehajtó járna el a közös költséget nem fizetők ügyében.
Kíváncsian várom a véleményeteket és előre is köszönöm.

ragyasdezso # 2009.10.15. 06:50

profana
Ha "olcsójános" a k.k., akkor semmi nem fogja rávenni a következetes munkára! Ha meg van fizetve, akkor lehet követelni. Egyébként a mostani helyzet is az olcsósságra törekvés következménye! Anno a k.k. a ház alkalmazottja volt, havi fizetésért. De hogy spóroljanak, belementek a vállalkozási szerződésekbe! Ettől a pillanattól kezdve kicsúszott a házak kezéből a felelősségre-vonás leghatásosabb eszköze: a munkaviszonyt 2-3 SZB írásbeli figyelmeztetés után meg lehetne szüntetni! Könnyebb lenne a kártérítés, az elszámoltatás!

nandy # 2009.10.15. 07:03

Miért lenne könnyebb a kártérítés, ha munkaviszonyban van a kk.? Épp a megbízási szerződéssel biztosított a korlátlan felelősség, vagy nem?

nandy # 2009.10.15. 08:12

Kedves Mazsola!

A teljesség kedvéért megjegyezném, hogy nem csak a kk. szakmában vannak "olcsójánosok". Ez szinte minden szakmára igaz... sajnos.

ragyasdezso # 2009.10.15. 08:27

nandy

Mert munkaviszonynál szorosabb ellenőrzés valósítható meg, és nem kell megvárni, mire elúsztatja a házat! Mert miért is vállalják el féláron a házakat egyesek....? Vállalkozási szerződésnél az ellenőrzés nehezebb, hiszen a munka elbírálása a beszámoló közgyűlésen történik meg! Közben meg eltelik egy év!!!

ragyasdezso # 2009.10.15. 08:38

Mazsola66

A lakásonként fizetett 1000.-Ft. a havi fűtési költség 30-ad része. Vagy 4 gömb fagyi! Akkor mi a drága? Az a baj, hogy a ráfordítások elszakadtak az effektív munkavégzéstől!