társasházi közös képviselő

littlejohn (törölt felhasználó) # 2011.09.08. 15:14

Kedves fórumozók!

A mai gyakorlatban mi a legnépszerűbb (leggyakrabban használt) módja annak, hogy a k.k. a SZVB tagjai számára lehetővé teszi a számlák, kivonatok, stb. havi ellenőrzését? hogyan jutnak el a dokumentumok vagy másolatok a szvb tagjaihoz rendszeresen? (Főleg arra az esetre gondolok, amikor a k.k. nem lakik a társasházban, esetleg még más városban is lakik.)

20 évvel ezelőtt biztos hogy a SZVB tagjai vagy az eredeti számlákat nézték át, esetleg fénymásolatokat, de ma, a 21. században, az Internet és komputer fénykorában sokkal logikusabb lenne, szkennert, emailt, fórumokat használni, illetve on-line adatbazist. (Legalább is én így érzem.)
De erre vonatkozo írásokat nem nagyon találok az Interneten.

osmi # 2011.09.08. 17:37

Miután Ti vagytok a megbízók hát szerződjetek így...:)

Mufurc_nagyon # 2011.09.08. 18:09

Kedves littlejohn!

A legnépszerűbb (amit legtöbben gyakorolnak) nem néznek semmit, mert akkor avval foglalkozni kell.
mottó jobb a békesség.

Így előfordul, hogy a társasház működésképtelenné válik (sajna elég sok)

Az csak duma, hogy a nem fizetők miatt.

Találkozhat elektronikusan "fejlett" képviseletekkel is. Körül kell nézni a neten. Van itt a topikban is nem is egy-két hozzászóló, aki az ügyek egy részét web oldalon keresztül intéző képviselet vezetője, alkalmazottja.
(könyvelés, tulajdonosi egyenleg, hirdetmények, jogszabályok.)

Az eredeti doksik scannelését nem szokták vállalni. Igen munkaigényes. Persze, ha valaki megfizeti.
A fénykép másolat gyorsabb és "színes" is. ;-)

A dolog Achilles-sarka a személyességi jogok védelme. Rossz jelszó képző rendszerrel számítástechnikai tudás nélkül is "feltörhető" a webes társasház nyilvántartó rendszer.

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

littlejohn (törölt felhasználó) # 2011.09.08. 18:21

Osmi: köszönöm a szemkinyitó (eye opener) választ, néha úgytűnik nekem, hogy nem látom a fától az erdőt.:)

1. Mi alapján döntsük el hogy egy új szabály vagy határozat amit a közgyűlésen szavazással hoztunk létre, az SZMSZ-be kerüljon vagy a Közgyűlési Határozatok könyvébe??
  2. Mi a különbség a két dokument között jogi hatáskörben?
  3. Mikor érdemes átvinni egy határozatot a közgyűlési határozatok könyvéből az SZMSZ-be?
Mufurc_nagyon # 2011.09.08. 19:10

Kedves littlejohn!

Egy közgyűlési határozat a jelenlévők többségének támogatásával végrehajtandó(?) és a határozatok könyvének lakója lesz. Ez gyakorlatilag akár 5th% is érvényes lehet ;-)

Az SzMSz a th általános működését szabályozza, ami elvileg évekig változatlan maradt(hat).

Az SzMSz hez ügyvédi ellenjegyzés és egy pld a Földhivatalba kell küldeni
ÉS az összes tulajdoni hányad 50+1% támogatása.
ja és sima közgyűlési határozattal nem változtatható.
Az SzMSZ -t elfogadó közgyűlés összehívásának is külön szabályai vannak lsd. a Ttv.

Az előzőkből következik, a "sima" átvitel nem lehetséges ;-)

{autodidakta}

osmi # 2011.09.08. 19:38

A SZMSZ közgyűlési határozatok sorozata. A tulajdonközösség alapvető és hosszútávra szóló döntéseinak a gyüjteménye- sztem. Miután az összes tul.hányad fele + 1 szavazat kelletik az elfogadásához nem célszerű havonta módosítgatni.Jogvita esetén kötelező kellék a bíróságon az Alapító Okiratal együtt, hisz a bíró annak rendelkezéseit veszi alapul a tv.-i szabályozáson belül. Rendkívül fontos a tartalma, érdemes időt és -esetleg- pénzt áldozni a tervezet elkészíttetésére.Én a tházkezelővel kötendő megbízási szerződésre is ugyanezt gondolom.

mela20 # 2011.09.09. 15:26

Kedves Mufurc_nagyon

Köszönöm szépen a gyors választ.
Ma voltam a hivatlaban hátha tudnak lépni és ők mondták hogy kérjem ki a társasház alapító okirat másolatát és az alapján fogjuk látni hogy a problémás fal közös fal vagy sem, márpedig az és így megkell csináltatnia.azt mondták ha ez meg van szólítsam fel hogy igenis az ő dolga elidítani a javítatást és ha így sem akarja akkor menjek be a bírosághoz vigyem az alapító okiratot és majd ők felszólítják rá.Ők az mondták hogy 60 napja lesz rá hogy elindítsa a szigetelést.Ha a bírósághoz kell mennem akkor ott kell fizetnem ezért??Köszönöm

Mufurc_nagyon # 2011.09.12. 07:41

Kedves mela20 # e-mail 2011.09.09. 17:26 !

Valamit félreértett.

Az alapító okirat egy példányának a közös képviselő birtokában kell lenni. Azt lehet fényképezni vagy fénymásolni.
Ha nincs akkor a Földhivatalnál található még példány. Sajna ez 100Ft/old költséggel jár.

A birtokvédelmi eljárást mindenképp a jegyzőnél indítsa. Ez olcsóbb és gyorsabb.
A bírósághoz csak kedvezőtlen döntés esetén kell fellebbezni, ahol a 2200 Ft illeték beszámításra kerül.

Amennyiben nincs tértivevényes felszólító levele a képviselő felé, akkor azt tegye meg, mert minden mást nehéz bizonyítani. A levélben megadott határidő után lehet birtokvédelmi eljárást kezdeményezni.

{autodidakta}

littlejohn (törölt felhasználó) # 2011.09.13. 17:04

Kedves Mufurc_nagyon és osmi! Csak most jutottam komputer közelbe, nagyon köszönöm a részletes válaszotokat az SZMSZ-ről.

Az nem világos előttem, hogy a bíró a határozatok könyvét is bekérheti ugyanúgy mint az SZMSZ-t vagy nem? (tehát jogi szempontból mindegy, hogy melyik dokumemtumban található az a határozat, amelyikre vagy az egyik, vagy a masik fél hivatkozik?)

Mufurc_nagyon # 2011.09.13. 17:52

Kedves littlejohn # e-mail 2011.09.13. 19:04 !

A bíróság elrendelheti a határozatok könyvének bemutatását. Én a bíró helyében a közgyűlési jkv-t kérném be, mert a határozatok könyve nem tekinthető hiteltérdemlő bizonyítéknak.
Azt egy ismeretlen másolta át a jkv-ből.
A jkv-t viszont a levezető elnök, jkv vezető? és két hitelesítő is aláírta.

Amennyiben a határozat ellent mond az SzMSZ nek és az nem az SzMSz módosítására irányult akkor az SzMSz a nyerő (a tulajok 50th%+1 kell hozzá és hosszabb tanulmányozási idő, nem 8 nap (közgyűlési meghívó).
lsd. a Ttv-t.
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/135

{autodidakta}

littlejohn (törölt felhasználó) # 2011.09.15. 00:19

Kedves Mufurc_nagyon! email# 2011.09.13. 19:52

Köszönöm a határozatok könyvének részletes magyarázatát, most már világos nekem is, hogy ennek a könyvnek inkább gyakorlati haszna van mint jogi.

nemuria # 2011.09.15. 09:23

Kedves Közös Képviselők!
Az ügyben kérem véleményetek, a ti gyakorlatoknak megfelelően, hogy kötelező-e minden tulajdonosnak a közös költség befizetése esetén külön bizonylatot adni? Nem lenne elég egy összesítő, a tulajdonosok aláírásával, majd 1 bevételi bizonylattal bevételezni a pénztárba? Van erre valamilyen törvény.
27 lakástulajdonos fizet havonta közös költséget a pénztárba, - nem akarnak bankon keresztül - melyet mindig bevételi bizonylattal vételeztem be. Szeretném egyszerűsíteni a dolgot és költségeket is csökkenthetne a váltás.
Köszönöm a segítségeteket.
nemuria

ragyasdezso # 2011.09.15. 10:46

nemuria

A Számviteli trv. befizetésenként kötelez erre!(Illetve saját pénztár szabályzatotoknak is lenni kellene! A hiánya 500 e. Ft. az APEH ellenőrzés során!) 27 bevételi bizonylat kiállítása egyébként sem egy teljesíthetetlen dolog.

nemuria # 2011.09.15. 12:57

Köszönöm válaszod, segítséged.
A pénzkezelési szabályokat nálunk az SZMSZ tartalmazza.
Nem tudtam róla, hogy külön szabályzat is kellene. Azért is kérdeztem, mert a számviteli trv.-ben nem találtam olyant, hogy kifejezetten kérné a külön bizonylatokat.

mela20 # 2011.09.16. 15:25

Kedves Mufurc nagyon!!

Jelenleg folyamatban van az ügy, köszönöm szépen a segítséget ha megakadok akkor még írok.Amúgy a közösképviselőnek ha van alapító okirata akkor sem adná oda, mert szépen fogalmazva nem túl rendes legutóbb még a közösköltség részletezésről sem akart másolatot adni, hogy mit fizetek egyáltalán.
Köszönöm mégegyszer

littlejohn (törölt felhasználó) # 2011.09.17. 23:54

A 28 lakásos (Egy 3 lépcsőházas erőssen viharvert 40 éves épület) társasházunk pályázatot szeretne megnyerni (valószínűleg jövőre) és ehhez egy LTP-t akarunk nyitni. a k.k. szerint erre nincs lehetőségünk, mert 28 lakásos th.-ra most nem lehet, csak akkor lehet, ha felbontjuk a th.-t 3 külön társasházra (ami nem kis pénz, 3 db. AO., 3 db. SZMSZ, stb.)

Kérdésem az, hogy a legjobb tudomásuk szerint egy 28 lakásos th. ma tényleg nem kaphat pályázatot? (30%-os állami támogatást)

Nekem nagyon furcsának tűnik, hogy ilyen drasztikus adminisztratív baromságot kell csinálnunk ahhoz, hogy egy állami támogatásos pályázatot megnyerjünk illetve, hogy egyáltalan érdemes lenne belevágni.

egy képviselő # 2011.09.18. 11:15

höh, ez nekem új... mármint hogy nem lehet egy 28 lakásos th-ra ltp-t kötni. Bármilyen társasházra lehet, nincsen korlát a lakások számát illetően.
Nem lehet, hogy a pályázati előírás miatt kéne szétbontani? Bár ezt (is) furcsállanám.

Még azt sem tudom elképzelni, hogy a kk érdekelt lenne anyagilag a szétbontásban, mert jutalék nem a társasházak száma alapján megy, hanem a szerződéses összeg alapján.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2011.09.19. 09:59

Kedves egy képviselő!

Ha jól emlékszem 5 hónappal ezelőtt a k.k. azt mondta, hogy a pályázat ami minket érdekelt az csak 12 vagy kevesebb lakásos th.-ra kapható. Ez az ami furcsa.
Hogy konkrétan hol milyen részletben van a behatárolás, azt nem tudom.

C a s a b l a n c a # 2011.09.19. 12:22

Már hogyne lehetne érdekelt a közös képviselő a pályázat szétcincálásában!

Hiszen három ház, az három pályázati pénz, amiből valamennyit visszajuttat neki a pályázatíró...

osmi # 2011.09.19. 12:36

Októberben nyílik állítólag 3 milliárddal az állami buksza energia megtakarítás céljából és valóban a max. l2 lakásos tházak pályázhatnak, alapvetően a családi házakat célozza.

ragyasdezso # 2011.09.19. 14:02

C a s a b l a n c a
A pályázatíró miből juttatna valamit is vissza, amikor törvényileg behatárolt a díja?

egy képviselő # 2011.09.20. 05:59

Akkor ezt rendesen félreértettem. Azt olvastam ki a levélből, hogy az ltp-t nem tudja, csak szétszedett házakra. Így már más a gyerek fekvése. Nem szóltam.

Moon56 # 2011.09.20. 07:46

Sziasztok ! Meg tudnátok nekem mondani, hogy kb. mennyibe kerül egy 264 lakásos th. panelprogramra jelentkezés pályázatának az elkészítése, mert a mi kk.állítólag a legolcsóbban 4,2 Mft-ért tudta megíratni. Nem sok ez egy kicsit?

osmi # 2011.09.20. 09:13

Sztem "munkaköri kötelezettsége", azaz a megbízási díjában benne foglaltatik. Een állításomat most jónéhányan "felindultan" cáfolni fogják :)

ragyasdezso # 2011.09.20. 10:43

Moon56

Nem sok, mert a pályázatírás maximuma a bekerülési összeg %-ban van államilag szabályozottan meghatározva. A k.k. -nak semmi köze a pályázatíráshoz, nincs is rá képesítése! Főleg meg a munkaköri kötelezettségeiben nincs benne!