társasházi közös képviselő

nandy # 2009.08.04. 14:15

Igazad van, valóban 26% :)

A munkaadóit jól írtam... Azt pedig minden egyes jogviszonyban külön kell elbírálni, hogy kedvezményes járulékfizetésre jogosult-e vagy sem. (Pl. ki lehet játszani a rendszert, ha a havi megbízási díjat több részletben, több szerződés alapján fizetik ki, mondjuk 250.000,-Ft helyett 100+50+100 ezer forintjával...)

De ettől függetlenül igaz, amit írtam, az étkezési jegy adóköteles természetbeni juttatás, ha nem munkaviszony alapján (vagy mv. megszűnése után a nyugdíjasnak) adják...

fanni10 # 2009.08.04. 20:10

Az volna a kérdésem felétek,jogszerü volt-e a közös képviselö azon döntése,hogy a tömb-biztositást "beépitette" a közös költségbe?

ragyasdezso # 2009.08.04. 22:40

fanni10

Ha a közgyűlés elfogadta a biztosítás kötését, jogszerű!

mamargi # 2009.08.05. 08:01

Sziasztok!
Kötelezhet-e engem a kk, mint számvizsgáló bizottsági tagot, hogy a számlák ellenőrzéséhez a lakására menjek? (irodája nincs) Ha az SZB azt mondja, hogy valamelyikőnkhöz hozza el a könyvelési anyagot, jogszerű-e, ha megtagadja? (akár ott is maradhat az ellenőrzés végéig, és figyelheti, elemeljük-e valamelyik számlát...)
Előre is köszönöm!

mamargi # 2009.08.05. 08:04

Nandy!
Ha nincs munkaviszony, nem beszélhetünk TB járulékról sem! Ilyenkor az adóköteles természetbeni juttatás után 54% szja és 11% eho kötelezettség van.
Jövőre az eho 27% lesz. Ezt annyira nem reklámozzák, de pont az ilyen esetekre jó tudni.

ragyasdezso # 2009.08.05. 08:27

Mazsola66

Ez alapján a majdani könyvvizsgáló is ott ülhet a k.k. lakásán? Viccnek is rossz!
A Th. tv. nem nevesíti, hogy az ellenőrzést hol és mikor ejtheti meg a számvizsgáló, ezért az ügyvitel szabályait kell alkalmazni: vegyen fel jegyzőkönyvet az átadott számlákról, iratokról (átadás - átvétel)és adja át.

ragyasdezso # 2009.08.05. 08:29

mamargi

Az SZMSZ-ben szabályozzátok az ellenőrzés ügyvitelét.

mamargi # 2009.08.05. 09:00

De jó, elszállt a hozzászólásom. Na mindegy, leírom újra.
Köszönöm a válaszokat!
Az SZMSZ több szempontból javításra szorul, de ahhoz kgy határozat kell. Nekünk viszont napokon belül népnünk kell, mert idén még senki nem ellenőrizte a számlákat. Csak nagyon-nagyon nem akarok a kk lakására menni, írtam milyen "jóban" vagyunk. Érveket keresek, amivel rávehetném, hogy ő hozza el az anyagot. Ennyi.

ragyasdezso # 2009.08.05. 09:24

Mazsola66

A számvizsgálókat a közgyűlés megválasztotta, megnevezte és ellenőrzési jogkörrel vannak a törvény erejénél fogva felruházva. Az hogy a k.k.-nak mi a jó az egy dolog, de azt nem várhatja el a számvizsgálótól hogy 7 hónap (vagy 12 hónap anyagát) a lakásán ellenőrizzen le, és közben netalán hallgassa a megjegyzéseit! Az ügyvitel ezt szabályozza: az átadott anyagról jkv.-et kell felvenni és átadni.
Ha nem adja át, akadályozza az ellenőrzést (havonta kellene ellenőriztetni!) és végső soron a számvizsgálók rendkívüli közgyűlést is összehívhatnak.

mamargi # 2009.08.05. 11:59

Mazsola66!
Az építő jellegű hozzászólásaidat köszönöm, mint ahogy Ragyasdezsőnek is!
Azonban a gondolatolvasás,egymás önérzetének találgatása nem a fórum színtere. Én csak kérdeztem valamit, megoldható-e, ha igen hogyan. Erre vártam a választ.

ragyasdezso # 2009.08.05. 12:09

mamargi

Én csak kérdeztem valamit, megoldható-e, ha igen hogyan. Erre vártam a választ.

Én meg azt írtam le! Jegyzőkönyvi átadás átvétel és otthoni ellenőrzés.

mamargi # 2009.08.05. 12:28

Elnézést, ha nem voltam egyértelmű, akkor javítok: a választ megkaptam, és már többször meg is köszöntem. Csak ismételni tudom magam, itt mindig segítetek!
A gondolatolvasással nem voltam kibékülve.
Kedves Ragyasdezso, pont Te nehogy megsértődj, mindig Tőled kapom leghamarabb a korrekt választ!:)

ragyasdezso # 2009.08.05. 13:52

Mazsola66

Én "naponta" oldom meg ezt élőben: mivel nincs mitől tartanom dosszié átvétel mellett bármikor elviheti ellenőrzésre az anyagot az SZB tagja vagy elnöke. És ez minden általunk kezelt házban így van. Kérésükre 1/4 éves ellenőrzés van és egy hétig lehet náluk az anyag. De szerintem ez így normális, mivel a közös munkának bizalmon kell alapulni!

mamargi

Se szégyenlős se sértődős nem vagyok.

mamargi # 2009.08.06. 12:06

Azért nem dolgozott az elmúlt 7 hónapban szvb, mert tavasszal az első kgy-en 3 tagból kettő lemondott. A maradék egy addig sem csinált semmit. Új szvb a múlt héten lett megválasztva. Kk nem kapkodta el. Én a lakók kérésére vállaltam el ismét.
Nem csak tanácsot, véleményt sem kell mondani körültekintés nélkül.

ragyasdezso # 2009.08.13. 07:59

Mazsola66

A közös képviselő és az intézőbizottság elnöke és tagjai és a közösség jogviszonyára a Ttv. és az ügyviteli megbízás szabályait kell alkalmazni. A közös képviselő közvetlenül és korlátlanul felel az ügyvitel nem megfelelő ellátásáért, mint szerződésszegésért és az abból eredő kárért. A megfelelő ügyvitel során keletkezett kárért nem felelős. A közös képviselettel szembeni igényt a társasház-közösség érvényesítheti.

mamargi # 2009.08.13. 11:21

Mazsola 66!

Feltétlenül! Ez még kérdés?!

Az alapján amit írtál a volt kk megsértette a Thtv 28.§-át, 48.§-át, továbbá a Számviteli tv 15.§ (3)bekezdését és a 165.§-át. Meg még ki tudja mit, ügyvéd még kiegészítheti, én ezeket ismerem.

Ha nem volt kgy, a felmentést sem kaphatta meg, tehát ő a felelős.
A könyvelés átvételekor nem adott át semmilyen bizonylatot? A bankkivonatok utólag biztos kikérhetők a bankból. Nem olcsó, de szerintem kell a perhez, ha egy szakértő megnézi megállapíthassa merre mentek a pénzek. A pénztár így nem rendezhető, azzal is el kellett volna számolnia, bevét-kiadás, fennmaradó pénzt átadni.

Szerintem érdemes egy kicsit szétnézned, miért hagyta a társasház, hogy évekig ez menjen? Ha valami ennyire egyértelműen rossz, ott biztos van a háttérben még olyan info, ami árnyalja a képet. Nem védeni akarom az elődöd, de ennyire egyértelműen bizonyítható vétséget nem szoktak csak úgy elkövetni.

ragyasdezso # 2009.08.13. 14:17

Mazsola66

Ebben az esetben én óvatos lennék a feljelentéssel. Ha nem volt bankszámlájuk, akkor elég nehézkes lesz bizonyítani dolgokat. Az is lehet (mert az olcsóság a lényeg!) hogy bizonyos munkákat zsebből fizettek (sajnos van tapasztalatom a 6-20 lakásos házak "működéséről") és akkor hogy és mit tudsz bizonyítani. Ami volt azt el kell felejteni (mert a jogviszonyra ez is igaz: A közös képviselő és az intézőbizottság elnöke és tagjai és a közösség jogviszonyára a Ttv. és az ügyviteli megbízás szabályait kell alkalmazni, ezért a közös képviselet által okozott kárért a tulajdonosi közösség egyetemlegesen felel. ) és új lapot kezdeni.
Az iratokat ha annyira lényegesek, bíróságon keresztül ki tudod kényszeríteni!
Mindenesetre nem lesz könnyű dolgod, lehet hogy több bajod lesz mint egy 70 lakásossal!!! (A díj meg a töredéke!)

preston # 2009.08.13. 19:43

megkérdezném, hogy ki tud tanácsot adni:
18 lakásos társasházban a közös képviselő tiz éve nem számol el, ezt a lakók türték, amig a kk 12 lakóval nem szervezett szabálytalan határozatokkal közös fütést, ami ellen a minősitett kisebbség perrel tiltakozott és nyert, hat lakás egyénileg füthet, a többi 12 lakás , a kk-vel együtt füt egy rendszert és most először megpróbált elszámolni, de csak csak a mült évre, a többi év nyitott, viszont a beszámolót
egyszerü többséggel elfogadták, benne hagyva nem csak a valamikori közösnek indult fütés félmillióját, de egyéb fütéssel kapcsolatos költségeket. ez jó a kk nak és 11 társának, viszont a kisebbség nem tudja mit tegyen, ráadásul a kk. felfogadta a kisebbség korábbi ügyvédjét is.
én perlem a határozatot, mert szabálytalan és benne vannak a 12 lakó fütésének költségei.
a kérdésem, hogy ezentúl mindig perben kell kivédenem a szomszédok fütésének ram is terhelt költségét, ha viszont a most még minősitett kisebbség belefárad, akkor egyedül maradok. polgari perben tudom majd vissazkövetelni a többség érdekében kiadott fütési költséget, vagy egyéb ezzel jaró költségeket?

Grád András # 2009.08.13. 19:47

Kedves Preston!

Azon senki sem tud segíteni, hogy a kisebbségben maradt tulajdonostársak csak perrel tudják megtámadni a közgyűlési határozatokat. Ha sikerülne leváltani a közös képviselőt valamilyen úton, az valószínűleg segítene, ehhez lehet hogy egy csalás miatti feljelentés is segítene a legtöbbet, csak arra kell vigyázni, hogy ismeretlen tettes ellen nyújtsák be, így eleve nem lehet belőle utóbb rossz esetben hamis vád. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ragyasdezso # 2009.08.13. 20:13

preston

Igen perben kell kivédened, ugyanis a többséget nem tudod megszerezni.

mamargi # 2009.08.14. 10:58

Ragyasdezso, Mazsola 66,

biztos, hogy ennyire reménytelen a helyzet? Ha a társasház közössége is felelős, akkor mire szolgál a kk-nek évente a felmentvény megadása? Egyszerűen hihetetlen, hogy ne lehetne megfogni ezt a dolgot valahol. A lakóknak van aláírt elismervényük, hogy ők átadták a pénzt a kk-nek? Az talán segítene. Kapott pénzt, hova lett?

De tegyük fel, tényleg nem vonható felelősségre. Én már hallottam olyat, hogy volt kk-t beperelték, adja ki a könyvelési iratokat, vagy fizessen x mFt-ot. Nem adta ki, bíróság a pénzt megítélte, végrehajtó végrehajtotta, ház a pénzt megkapta.

Megint csak azt tudom mondani, nem vagyok ügyvéd, csak ötletelek, hátha valamelyik használható ennél a háznál.

ancsi74 # 2009.08.14. 11:47

Kedves Mindenki !

Azt szeretném megtudni, hogy jogilag mi a különbség a közös képviselő és a társasház kezelő között ? A társasházi tv. nem ad egyértelmű választ, vagy legalábbis nem tudtam kibogozni belőle?

Segítségeteket előre is köszönöm !

Ha esetleg valakinek meglenne az aktuális társasházkezelő tételek kidolgozása készen :)

üdv Anikó

Amper # 2009.08.14. 13:00

Kedves mamargi,

Dehogynem! Sajnos van ilyen! Én nemrég így vettem át a társasházunkat. A kk. elköltözött (azóta már tudom, hogy nem véletlen) és az iratátadás, elszámolás csak ígéret maradt. (Folyamatosan arra hivatkozott, hogy a könyvelőnél vannak az iratok, majd később már a telefont sem vette fel.) Türelmes voltam, aztán végül ügyvédhez fordultam, hamarosan bíróságra megy a dolog.. Persze a turpisságok menet közben derültek ki: mint pl. az, hogy itt hagyott kb. 500e forint kifizetetlen számlát, amiről a bírósági fizetési meghagyás másolatát a szolgáltatónál történt egyeztetésem során láttam meg! Vagy az is, hogy sajtcetlin (szó szerint értsd!) vett ki pénzeket a pénztárból. Vicces. Vagy inkább szomorú.. :( De hát ez itt Magyarország, a "lehetőségek" hazája!

Üdv,
Amper

Nyugdíjasnéni # 2009.08.14. 17:17

Tisztelt olvasók! Régen voltam itt, de egy tanulságos és mindenkire okulására szolgáló kis videót osztanék meg Önökkel a Budapest, VI.ker Király utca 82 Társasház kosz és közállapotáról, megköszönve az illetékeseknek és az érintetteknek, hogy idáig jutott a valaha jobb időket megért társasházunk.

Itt a hely a videóról, amit csak be kell másolni a keresőbe és rákattintani, aztán élvezzék, ha tudják...:

http://www.indavideo.hu/…enysege_utan

Nyugdíjasnéni # 2009.08.14. 17:25

Kattintsanak rá! Érdemes Ha látni akarják, hogy mire jut egy társasház, ha dilettáns vezetői vannak és elnézik, hogy a kosztól, mocsoktól, lerohadjon! Budapest, Király utca 82 Társasház köz és koszállapota a Terézvárosban:

http://www.indavideo.hu/…enysege_utan