Önkormányzati lakás "eladása"


Szomorú örökös # 2020.01.24. 04:16

Atrex

és hozzá meg beköltözött egy roma család. Szóval se a lakásom se a ház se a lakóközösség nem alkalmas családalapításra és ott élésre.

Nekem is roma a szomszédom, de érdekes módon nekem semmi bajom velük. Sőt kifejezetten jófejek! Mindössze annyi velük a gondom, hogy a gyerekek a labdát képtelenek az udvarukon belül tartani. Szerencsére arról már leszoktak, hogy negyedóránként csöngessenek nálam a labdáért. Megvárják türelmesen, amíg vissza nem kapják. :-)

MajorDomus # 2020.01.23. 20:45

Nem hiszed el,de jobban jársz,és főleg gyorsabban a cserével.
Sokan szabadulnának a nagy alapterületü bérlakástól egy kisebb rezsijű kislakásra.
.
Cseréld el,majd vedd meg az új bérlakást az önkormányzattól.

Atrex # 2020.01.23. 19:19

MajorDomus

Értelek,köszönöm a válaszod neked is.

Mint írtam, tudom a szomszédomat hogyan szívatták ronggyá
nyilván velem is azt csinálnák.

Ő megtudta oldani,hogy elcserélte egy kisebb öröklakásra és hozzá meg beköltözött egy roma család. Szóval se a lakásom se a ház se a lakóközösség nem alkalmas családalapításra és ott élésre.

Viszont az én bérleményem alapból kicsi így nem hiszem lehetne valakivel "cserélni" ezért gondoltam a pénzbeli visszaadásra.

A megvásárlása megint ugyan az a dolog,hogy vagy eladják vagy nem,speciál a tavaly júniusba leadott vásárlási kérelmemre se válaszoltak...plusz nyilván piaci alapon adnák,ami szintén nevetséges mikor pár lépésre van a ház az életveszélyesé nyilvánítástól.

Atrex # 2020.01.23. 18:50

Igen,köszönöm!
Ez az amit írtam,hogy ha még lenne is lehetőség pénzre szert tenni addig okoskodnának még az 0 lenne :) ahogy szomszédomnál is csinálták.
Hát vissza tuti nem adom nekik csak úgy,akkor inkább fizetem aztán lesz ami lesz a házzal meg mindennel.

Szomorú örökös # 2020.01.23. 05:35

Atrex

Amit beraktál linket, ott azért ez is szerepel ám, nem árt, ha szem előtt tartod:

A bérleti szerződés megszüntetésére vonatkozó bérlői ajánlat elfogadása nem kötelező az Önkormányzatra nézve.

És ott vannak még később további apróságok:

Feltétel, hogy a bérlő érvényes és hatályos (fel nem mondott és le nem járt) bérleti szerződéssel rendelkezzen. Amennyiben a bérlő a lakásbérleti jogviszonyt pénzbeli térítés ellenében kívánja megszüntetni, a bérlő az Önkormányzattal szemben 5 évig elhelyezési igényt nem támaszthat.

Tehát nem kötelező nekik elfogadni, de ha megteszik, akkor 5 évig felejtsd el, hogy másik lakásra igényt nyújthatsz be hozzájuk. És a leadásnak is komoly feltételei vannak:

A pénzbeli térítés mértéke a lakásbérleti jogviszony megszűntetésével érintett lakás forgalmi értékének 30 %-a, mely mértéktől az Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság eltérhet. A térítés összegéből a bérbeadó levonja a lakást terhelő bérleti díjhátralékot és annak törvényes mértékű késedelmi kamatát, valamint a bérlőt terhelő, el nem végzett feladatok ellenértékét.....A bérleti jogviszony megszűnéséig, illetve a lakás üres, tehermentes leadásáig a bérlőnek a bérleti díjat fizetnie kell.

A szerintem leglényegesebb részt azért ki is emeltem neked.

MajorDomus # 2020.01.22. 22:36

Na kezdjük az elején.
Ha tartozásod van,vagy olyan az életviteled,akkor felmondják a szerződésedet,és kitesznek a lakásból. Nézzél időnként tv-t ahol pakolják ki a lakókat.
Mondom a szocializmus elmúlt.
.
A lakásmobilitás érdekében a helységgazdálkodási irányelvek -
vagyis egy nyugdijas ne lakjon 4 szobás bérleményben mig csakád szorong egy szobában- az önkormányzatok bevezették hogy a kakás leadása esetén ha az önkormányzati érdek -például a budai várnegyedben fontos embernek lakás kell - akkor a bérleti szerződés felmondása és a lakás visszaadása esetén pénzügyi ellenérték fizethető a lelépő bérlőnek.
Ez nem jár,mert csak az jár ami a törvényben van..
.
Nincs ilyen hogy 30 %-ot kell hogy fizessenek...
.
.
Vagy fizetnek vagy nem...
Menj be az önkormányzathoz,kérdezd meg nálatok van e ilyen szabályozás,és ha van mit fizetnek ki.pont.

Atrex # 2020.01.22. 15:30

Akkor az ami az én kerületemre vonatkozik,ha nem tévedek és jól olvasok itt is "lehetne" kérni KP-t.

https://www.belvaros-lipotvaros.hu/index.php?…

oligaliga # 2020.01.22. 12:32

Atrex

A visszaadásra elsősorban a kerületi rendelet irányadó.

Atrex # 2020.01.22. 11:56

Ugyan ez nem az én kerületem,de itt is van ilyen.

https://www.bpxv.hu/…es-elleneben

Atrex # 2020.01.22. 11:53

Hmm akkor az lehet atom rég volt. Én mai napig úgy tudtam,hogy ha visszaadom nekik akkor 30% kéne fizessenek,hiszen csak úgy az utcára nem mehetek.

Ugyan az,hogy elvileg az utcára se rakhatnak ki csak úgy mindegy,hogy határozott vagy határozatlan a bérlemény státusz.

MajorDomus # 2020.01.21. 18:11

Miért adnának?
Megszűnik a bérleti jogviszonyod,visszaadod a lakást a tulajdonosnak,és nem az "önkinek"!
.
Miért kellene pénzt kapnod?
.
Ha nekem elmegy az albérlőm,
én fizessek neki 30 %-ot???
.
A szocializmus már elmúlt!

Atrex # 2020.01.21. 11:03

Sziasztok!

Ha leadom az önki lakást,úgy tudom,hogy 30%-ot kéne fizetni az önkinek,viszont 1000%-ig biztos vagyok benne,hogy mindenbe belefognak kötni,hogy egy Ft-ot se adjanak,ilyenkor mit lehet tenni?

Példa: szomszédom vissza akarta adni,7milliót kellett volna kapnia érte,majd mondták neki a lakás felújítása 6 millióba kerülne a maradék 1-et megkapja és viszlát.
Megjegyzem jobb állapotban van mint volt ugyanis felújították az egészet....

Megvásárlás nem játszik mert nevetséges összeget fognak kérni érte amit tuti nem fizetnék ki,főleg mert már piaci alapon adják el,HA eladják,ugyanis egyik szomszédnak elutasították a kérelmét,gondolom az enyémet is elfogják.
Ellenben a ház rohad szét meg a vakolat és esik szét stb társasház résznek nincs pénze rá az önki meg nem ad,direkt arra játszanak,hogy életveszélyes legyen és elboltolják az egészet szerintem.
A házban a lakások fele saját tulajdon de a többség még azt hiszem az önkinél van.

A legtisztább az lenne részemről,hogy leadom és adnak érte pénz,nyilván ez nem fog megtörténni :p

Kicsit lakás szóval nem tudom lenne olyan akivel el lehetne "cserélni"

MajorDomus # 2019.04.04. 18:08

Némi tőke szükséges

korgazs # 2019.04.04. 04:28

:) szuperek vagytok, köszönöm! akkor van remény! :) örülök, hogy itt vagytok, segítsetek másoknak is, nagyon hasznos! :)

MajorDomus # 2019.04.02. 19:38

Több ilyen van mint gondolnád.
Amit drb...írt az kb fedi a valóságot.
.
Tipikus eset.mikor a devizahiteles emberke a másfél szobás lakásban ujabb gyernekkel gyarapodik.s öt embernek már szűk a hely.
.
Ekkor adja fel a hirdetést: magántulajdonu lakásomat elcserélem
kertes házra,vagy nagyobb alapterületű
önkormányzati lakásra.
.
Szóval meg van a te embered is...
Figyeld a hirdetéseket!

drbjozsef # 2019.04.02. 05:05

korgazs,

Nyilván értékegyeztetéssel. Vagy ráfizetsz, vagy kisebb/rosszabb lakásra cseréled - természetesen csakis az önkormányzat engedélyével.

Van, amikor valaki megszorul, és jól jön neki egy nagyobb összeg, mégis jobb lehet, minta elárvereznék a lakását. Szóval nem lehetetlen, de legyél óvatos, az ilyen cseréknél szeretik belehúzni a csőbe az embereket (tehermentesítés elmaradása, aztán futhatsz a pénzed után pl).

korgazs # 2019.04.01. 19:35

nagyon köszönöm, akkor eddig úgy tűnik ezek a lehetőségeim. Egyelőre elképzelni sem tudom azt az élethelyzetet, amikor valakiknek vonzó lenne a saját lakását elcserélni egy önkormányzati lakásra :( max ha ráfizetek :( vagy szerintetek kinek lehet vonzó ez?

MajorDomus # 2019.03.31. 19:16

Hát azért vannak még lehetőségek.
itt a ,,faluban,, az a szokás,,ha valaki visszaad egy önkormányzati lakást, az un. használatbavételi dij háromszorosát kapja meg.
b változat
kötsz valakivel egy bérlőtársi szerződést,termésetesen az önkori beleegyezésével, majd egy év mula a sajátodat - némi ellenérték fejében - felmondod.
.
jelzem,ahány ház annyi szokás,nézz utána nálatok mi a szabály.

drbjozsef # 2019.03.31. 06:49

korgazs,

Hogy mit tehetsz, az pontosan attól függ, hogy mi van a bérleti szerződésedben. Önkormányzat esetén a kérdezett lehetőségeid egészen pontosan le szokott lenni szabályozva.
Feltehetőleg : 1. igen üresen áll (1/a:nem, nem fogadhatsz közvetlen rokonon kívül be mást), 2. igen, megszüntetheted a bérleti szerződésed, 3. nem, a bérleti jogod nem átruházható, kizárólag az önkormányzat engedélyével, ami minden bizonnyal nem megengedett a szerződésedben.

De mondom, mindez csak fikció, olvasd el alaposan a szerződésedet (és esetleg az abban hivatkozott önkormányzati rendeleteket).

korgazs # 2019.03.30. 16:56

Szép napot mindenkinek! Van egy önkormányzati lakásom, határozatlan időre kötött bérleti szerződéssel, amiben sajnos már nem lakik senki. Szeretném "eladni". Tudna abban segíteni valaki, milyen lehetőségeim vannak? Amiket tudok: 1) üresen áll (max albérlő 1 szobában) 2) visszaadhatom az önkormányzatnak. 3) Elcserélhetem saját tulajdonú lakásra (ha ebbe bele megy valaki).
Ezeken kívül tud valaki még más megoldást? Köszönöm előre is a segítségeteket!

MajorDomus # 2018.12.04. 20:05

Ha egyösszegben kifizeted,akkor azt csinálsz,amit akarsz.

Ha részletre fizetsz,akkor az önkori feltételeket támaszthat.

Például addig nem adhatod el.

Szomorú örökös # 2018.12.04. 05:06

dowitcher

Van olyan törvény, amely megtiltja vagy megnehezíti, hogy a lakást valamennyi időn belül eladjam? Pl megtehetem, hogy megveszem nyomott áron, majd hamar eladom piaci áron?

Elképzelhető, hogy a szerződésnek lesz majd ilyen pontja, de ez majd akkor fog kiderülni, ha odakerülsz. Ha meg nincs benne ilyen, akkor leadózod a jövedelmet belőle, ami a vásárlási és eladási ár különbözetének 15 %-a. Ebből a vételárból talán levonhatod azokat a költségeket - de ez egyáltalán nem biztos - amelyeket a vásárlás után ráköltesz, hogy felújítsd, de csakis számlával igazoltan, én úgy tudom. És persze az adóalap is csak a második évtől csökken százalékos arányban. 5 év eltelte után adhatod el teljesen adómentesen.

dowitcher # 2018.12.03. 20:47

Tisztelt Fórumozók!

Önkormányzati lakást bérelek, és hamarosan lehetőségem lesz megvenni. Van olyan törvény, amely megtiltja vagy megnehezíti, hogy a lakást valamennyi időn belül eladjam? Pl megtehetem, hogy megveszem nyomott áron, majd hamar eladom piaci áron?

MajorDomus # 2018.11.21. 17:58

Persze hogy megveheti!

Ha eladják neki!

Azért azt nem hiszem,hogy 5 évvel ezelőtt,olyan bérleti dijat állapitottak meg neked, mn amit most kérnek a ,,piacon,,!

AniMilka # 2018.11.20. 21:29

Pontosan az van a rendeletben hogy a berlo megveheti a lakast es nem az hogy az onkormanyzat eladhatja. Egyebkent piaci berleti dijat fizetunk.