Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Zajos szomszédok

MajorDomus # e-mail 2019.06.20. 20:40

Nety
Semmit.
Örülj neki,hogy nem a tulajdonodban teszik tönkre az életedet,s csak a lakáskulcsot kell leadni.nem pedig egy élet munkáját!
Felettem is lakott albérlő házaspár két gyerekkel,még neki állt feljebb,ha szóltam,hogy a 2.5 évest nem tudja megkötni.
Ő ezért a lakásért fizet. Jeleztem,hogy nem nekem,s a dij arra nem jogoditja fel,hogy másokat zavarjon.
Nem változott a helyzet.
Mikor elmentünk dolgozni,felkapcsoltam a Rock rádiót a 4 hangfallal....
Minden szomszédom dolgozik,őket napközben nem zavarta.
.
Két hónap múlva elköltöztek.
.
Ne aggódj.a főbérlőd talál másikat helyetted.

MajorDomus # e-mail 2019.06.20. 20:27

1peter
Komolyan gondolom.

A szenét emberek sokáig büntetlenül keseritik mások életét,hiszen - nekik - pénzbe nem kerűl. A jogaid érvényesitése annál inkább.

Nety90 # e-mail 2019.06.16. 19:53

Remélem tud valaki érdemben segíteni. A promlémánk a felső szomszédainkkal van. Ők 3 éve vásárolták az ingatlant, azóta folyamatos a dübörgés, a zörgés. Először akkor szóltunk, amikor az egyetlen gyerek még 22:30 után is dübörgött. Azt letagadta anyuka, de valószínű, hogy mi is és a nálunk tartózkodó vendégek is süketek vagyunk. Ezzel felhagytak szerencsére. Legközelebb pedig azért jeleztünk, hogy talán ne 23:15-kor kezdje el húzogatni a székeket, vagy éppenséggel vasárnap 5:30-kor. Szerencsére ez is meg tudták oldani. Viszont, amióta megszületett a második gyerek, azóta élhetetlen a lakás. Anyukának mindegy, hogy hétköznap vagy hétvége van, a reggeli ébresztőt megtartja a lépcsőn történő ledübörgéssel, majd a gyerekek futkorászásával, vagy éppen nekifutásból ugrálásával 6-kor. A férjem sokat dolgozik, már jeleztük feléjük. Egyedül csak akkor van csend és nyugalom, amikor elmennek itthonról. Az előző tulajdonosokkal egyáltalán nem volt ilyen problémánk, pedig ők 5 évig laktak a fejünk felett. Mi csak bérlőnk vagyunk. Már jeleztük a főbérlőnknek is, aki szólt is nekik. Mindent letagadtak. Szeretnénk mi is vendégeket, barátokat hívni. Szeretnénk mi is pihenni esténként, hétvégente és nem a folyamatos dübörgést hallgatni. Ez azóta van, amióta a beköltözés után 2 hónappal felújították a lakást. Minden lehallatszik. Ők szépen élik az életüket, persze csak felettünk laknak, utána amikor megunták felmennek az emeletükre aludni. Mit lehetne tenni? Bár hozzátenném, hogy ösztönzően hatottak az építkezésünkre, mert 7 hónapos terhesen vagyok itthon, úgy hogy reméljük idén még költözhetünk. Viszont a főbérlőnket sajnálom, aki nem tudom, hogy tud-e majd olyan lakót találni, aki el tudja viselni őket. Köszönöm a segítséget!

1Peter # e-mail 2019.06.16. 13:45

MajorDomus: köszi a választ, de ezt ugye nem írtad komolyan?

Nem annak kellene inkább költeni és viselkedni, aki tesz magasról a szabályokra, a házi rendre? Beleállok a harcba.
Nem azért vettem a lakást, hogy elköltözzek.

MajorDomus # e-mail 2019.06.15. 22:25

Azért költesz,mert téged zavar!
Vagy beleállsz a harcba,vagy tűrsz és fizetsz! Esetleg költözöl. Egy éven belűl indithatsz birtokvédelmi eljárást.

1Peter # e-mail 2019.06.15. 16:06

Tisztelt Fórumozók!

Pár éve költöztem egy téglaépítésű ház egyik lakásába. A hálószobám a szomszéd nappalijával szomszédos. Többször jeleztük (személyesen, szóban, olykor éjszaka ingerülten a falat verve és a falon keresztül átkiabálva), hogy minden áthallatszik, de erre az volt a szomszéd válasza, hogy fentebb csavarta a hangerőt. Amikor vendégei vannak éjfélig megy a hangoskodás. Értem, és megértem, hogy asaját lakásában van, és ott azt csinál mindenki, amit akar. De tényleg nekem ezt kell hallgatnom?
Türelmes ember vagyok, de amikor éjszaka nem tudok pihenni, ami kihat a munkámra, akkor már tennem kell valamit.

Az lenne a kérdésem - mivel a többszöri kérés ellenére sem történt változás -, hogy mi a helyes sorrend? Csendháborítás bejelentése a kerületi rendőrségen, vagy már mehetek a jegyzőhöz birtokvédelmet kérni? Ha bejelentem telefonon a rendőrségen, akkor arról készül jegyzőkönyv? Van arra lehetőség - mivel a szomszéd az, aki zajong - hogy leszigeltesse a közös falat az ő oldalán (mivel ő a zajkeltő)? Persze én is leszigeteltethetném a falat, de miért én költsek százezreket, amikor nem én vagyok az, aki nincs tekintettel a többiekre? Milyen lehetősége van egy ilyen szomszéddal szemben az embernek?

Köszönöm a válaszokat!

maglew # e-mail 2019.06.12. 15:55

Sziasztok!

Egy 25 lakásos, 50-es években épült társasházban élek.
A mellettem lévő lakás 2 éve kigyulladt, teljesen kiégett, ezek után felújítási munkálatok történtek.

A felújítás során a régi parketta helyett valami beton alap + járólapot raktak le, és újra vésték a vékony falban a vezetékeket is.

Nem tudom, hogy a tűznek van-e valami köze a válaszfal állapotromlásához (kiéghetett-e a cement a falból), de a lakásfelújítás óta szomszédot sokkal jobban hallom, ahogy beszél, tévézik, sőt a lépteit is. Minden lépés zaj átjön a lakásomba.

Ráadásul mivel egy fiatal srác, 2 hetente bulizna, de folyamatosan veszekedni kell vele, hogy ne hallgassa mélynyomóval éjfélkor a zenét.

Szerintetek mit lehet tenni?
A közös képviselő bekérheti a lakásfelújítási dokumentációt, hogy minden a szabvány szerint épült-e meg? Gyanítom hogy nem tették be a fal és a járólap alapja közé a hanggátló anyagot, valamint nem tudom hogy a válaszfalat mennyire lehet megvésni, de tarthatatlan hogy a minden áthallatszik.

Bulizásait se nagyon tudom tolerálni, mit lehet kezdeni ilyen üggyel? Ha fogadok egy ügyvédet akkor vajon lehet-e kötelezni lehet arra hogy szigeteltesse le a lakását? Vagy ilyen esetben mit tudnátok tanácsolni?

köszönöm

MajorDomus # e-mail 2019.06.07. 21:39

Szerintem megérné ügyvédhez fordulni,s egy pert inditani!

Jeromos # e-mail 2019.06.07. 17:49

Állatvédőknek jelentsd be. Ha dzsungel van az udvaron, valószínűleg rossz körülmények között tartja a kutyáit, az állatvédők pedig eljárást indíthatnak. Ha szerencséd van elveszik tőlük a kutyákat.

aprilismajus # e-mail 2019.06.07. 12:53

Kedves maoka, talán a helyi hivatalban azért nem foglalkoztak az üggyel, mert egy éven túl a helyi bíróság illetékes a birtokvédelmi panasz elbírálásában - 2013. évi V. törvény - a Polgári törvénykönyvről, 5:7. §.

maoka # e-mail 2019.06.07. 12:01

Szép Napot Mindenkinek!
Nálunk is szomszéd kutyaugatás probléma van, úgy kb. 10-12 éve tart a mizériánk.
4-5 kutyát tart a szembeszomszéd, pontosan nem lehet tudni, mert olyan dzsungel van az udvarán, hogy szinte csak hallani lehet az állatokat, látni nem.
A lényeg, hogy betonon kénytelenek szerencsétlen állatok élni - de legalább nincsenek megkötve. Annál hangosabbak viszont. Amikor mindannyian ugatnak - hát az, hogy félelemkeltő a hangjuk, az a legfinomabb megfogalmazás. Hátborzongató. 2 óriás medveölő vagy mi, egy közepes terrier (ez a legelviselhetetlenebb hangú), egy puli és egy nemtudommilyen fajtájú borzolják az idegrendszeremet. Szó szerint. Sírógörcsöt kapok, amikor rázendítenek. Nemegyszer kénytelen voltam beülni az autóba és csak menni-menni, hogy ne halljam őket.
Igen, pár éve szóltam nekik, hogy talán kellene tenni ez ellen valamit. Akkor a női szomszéd megígérte, hogy majd jobban figyel, de amúgy a terrier hangja őt is idegesíti - mondta akkor még őszintén.
Teltek múltak a hetek-hónapok-évek :) és persze semmi változás. Megint szóltam, de akkor már agresszíven közölte, ha nem tetszik, költözzünk el.
Van két gyermekem, akkor még picik voltak, jó lett volna, ha néha alszanak pár órát, hát ez nem jött össze a hülye kutyáik miatt. Azóta nagyon rossz a viszonyunk, ha csak meglátom őket, már gyomorgörcsöm van. (Most is ugat az egyik óriás szőrös dög)
A hivatalban kinevettek, amikor mondtam, hogy mi a gondom. A főállatorvosnak írtam levelet ezügyben, lerázott, hogy ő semmit nem tehet... a rendőrségre nem megyek, mert kiröhögnek (kis város...)
És hát a legfontosabb, nem is veszélytelenek ezek a dögök. A kutyák gazdájának 2 éves unokájának a lábát majdnem csontig harapta az egyik. A mellettünk lakó srác karját is megharapta. És ennek ellenére a kutya még mindig itt van. Nem történt semmi!!! Azon kívül, hogy azóta a gyerek nem nagyon jár nagyikához... és még valami. Azért sem szívesen állnak velem szóba a hatóságok, mert a tulaj rokonságban van a helyi országgyűlési képviselővel... nem kell folytatnom ugye?
Semmi esélyem ellenük. Van akinek van joga a csendhez, nekem úgy látszik nincs. Teljesen el vagyok keseredve, mert kilátástalannak tűnik ez az egész. Több mint 10 éve szenvedek ettől... Segítséget szeretnék kérni. Elnézést, ha kicsit hosszúra sikeredett, sokkal többet is tudnék írni, de egyelőre azzal is megelégszem, ha egyáltalán valaki elolvassa a panaszomat. Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.04.25. 22:40

Igaz,előbbi viszont csendes!

wers # e-mail 2019.04.25. 07:27

Minek? A kutya tartása többe kerül.

MajorDomus # e-mail 2019.04.24. 21:02

Megvan a megoldás.
Dobjatok össze egy riasztóberendezésre!

Cabron_ # e-mail 2019.04.24. 08:28

Lehet, csak nem így vagyunk szocializálva. Nehéz kilépni a komfort zónából. :)
Mi kommunikációval kezdtük, és évekig próbáltunk beszélni, ötletelni, segíteni nekik és a kutyának.
Az volt a legnagyobb probléma, hogy nekik az volt a lényeg, hogy a kutya ugasson, legyen mindenkivel ellenséges, legyen vad, és akkor majd biztos senki illetéktelen nem fog hozzájuk bemenni. Kb. riasztó berendezésnek használták, egyáltalán nem foglalkoztak vele, a kutya csak úgy volt...

MajorDomus # e-mail 2019.04.23. 21:52

Ezzel kellett volna kezdeni!

Cabron_ # e-mail 2019.04.23. 09:01

Kalicloud:

Mi most vagyunk túl egy hasonló szitun, igaz nálunk kicsit durvább volt a "zajszennyezés". Az elsődleges jogi út is megvolt, természetesen nem adtak helyt a panaszunknak (ebbe most nem mennék részletesen bele), de elértük, hogy megszűnjön a zaj. Nonstop kutyaugatás volt a probléma, belátták a szomszédok, hogy zavaró volt a történet, mert egy ideje odafigyelnek. Mivel itt kutyáról volt szó, így azt is sikerült elérnünk, hogy az állatvédők rájuk szálljanak. Egy kutya éveken át tartó folyamatos, órákon át tartó ugatása nem volt annyira méltányolható részünkről.
Nekünk ez volt a célunk és nem az, hogy megbírságolják őket.

Amit ők elértek ezzel a cirkusszal: Mi úgy éltünk az életünket, hogy odafigyeltünk arra, hogy a szomszédainkat lehetőleg ne zavarjuk semmiben. Pl. hiába lehet szombaton reggel 6-tól este 9-ig fűkaszálni, mégsem tettük délelőtt 10 óra előtt. Emberségből. Voltunk annyira emberek, hogy ha láttuk, a kertben sütögetnek a barátaikkal, nem rántottuk rájuk a fűkaszát. No, de ennek vége.
Miután nyáron a dög melegben kellemesebb reggel 6-kor végezni az ilyen tevékenységet, ezentúl így fogunk eljárni, valamint átkozottul nem fog érdekelni, ha netán pontosan tudjuk, hogy az adott tevékenységünk őket épp zavarná.

Szóval, tégy panaszt először a tulajnál, hátha felszólítja őket és legalábbis csökkentik a zajkeltést. Mást nem nagyon tudsz tenni.

Szomorú örökös #   2019.04.23. 00:19

Kalicloud

Most húsvét hétfőn fél8kor megint megy a mosógépe

És az miért baj? Fél 8 az már nem az az időkategória, hogy bármiféle csendtilalomra hivatkozz. Reggel fél 5-kor valóban túl korán van, de az általad jelzett időpont már kívül van a kötelező elviselendő tűréshatáron. Vagy már az is baj, hogy egyáltalán levegőt vesznek napközben? Nehogy már azt szabd meg, hogy hétvégén meg ünnepnap ne csinálhassa, mert attól én tuti abban a pillanatban agyfrászt kapnék. :-)

MajorDomus # e-mail 2019.04.22. 17:26

Vagyis ők is bérlők!
.
miért nem a tulajdonoshoz fordulsz panasszal?

drbjozsef #   2019.04.22. 14:06

Kalicloud,

Ha úgy hallod, akkor bizonyára igen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kalicloud # e-mail 2019.04.22. 09:32

Sziasztok.
Olyan albérletben lakunk ahol az egész ház egy cég tulajdona, van egy közös képviselő akinèl panaszkodtam már a felettünk lakó párra. Rendszeresen vasárnap reggel arra kelünk hogy porszívóznak, úgy járnak a lakásban, hogy a mennyezetünkön a festés már berepest (remélem ezt is majd a mi kaucionkból vonják le). Hétköznap általában fél7kor kelünk, de ők gondoskodnak róla, hogy hajnali 5kor ébresjek a mosógépe centrifugájára. Most húsvét vasárnap 7kor a teraszukon vihognak mint a sakáll + futkosás, hupogás. Most húsvét hétfőn fél8kor megint megy a mosógépe?!
Múlt hónapban szóltak, hogy klimát szerelmek pakoljak el a teraszomról, szóltam a képviselőnek, hogy ennek nem igazán örülünk hiszen így is sokat nyelünk a viselkedésük miatt nem szeretném ha nyáron az ablakom felett búgna a klimájuk. Erre a válasz: nem szóltak egy büdös szót sem se kérdés semmi. Mi másnap rendeztük a teraszunkat, kerítést festettünk ők beszóltam ha felmegy a szag hozzájuk akkor írnak a képviselőnek..
Tehetetlennek érzem magam mert nem szeretném ha miattunk tennénk ki őket, szólni már nem merek hiszem volt rá példa hogy 22óra ugán porszívoztak és felmentem szólni, le lett tagadva. Párom szintén szólt egyszer amikor este úgy mentek megint mint az elegánt annyi volt a válasz hogy pedig ők mem táncoltak.. nem tudom mit lehetne tenni mert nekünk is a hétvége lenne a pihenés amikor nem kell korán kelni se sajnos nincsen tőlük nyugalmunk és már borzasztóan ki van a tökünk hogy eszükbe nem jut, hogy a másik szeretne pihenni de ha esetleg nyáron 20órakor párom a teraszon telefonál ők szólnak hogy hangosan beszél. Furcsa a helyzet mivel szüleink kora beli emberek..

MajorDomus # e-mail 2019.03.04. 20:41

Az önkormányzatnál ez nem igy működik!
komolyan veszik a bejelentést!
.
.
a magánlakás esetében fogadd meg drb... javaslatát.
hatásos lehet....

drbjozsef #   2019.03.04. 11:33

Vicky Mena,

"Komoly" jogi megoldás nincs erre.

Írjatok tértis levelet a tulajdonosnak (ha nincs meg a címe, akkor hívjátok fel, és kérjétek el a lakcímét, mondván, bírósági keresetlevélhez kell, mert beperelnétek), hogy beszéljen a bérlőivel, de ha 8 napon belül nem változik a hozzáállásuk a társasház közös szabályaihoz, akkor őt perelitek be bíróságon. Tartassa be a házirendet a tulajdonos a bérlőivel, ha nem tudja, mondjon fel nekik.
Hátha ez hat.

Sok értelme nincs, inkább nyomásgyakorlás.
Egy próbát megér.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Vicky Mena # e-mail 2019.03.04. 09:47

Hiába tesznek a lakók panaszt, a bérbeadóknak ez biznisz. Mit érdekli ezeket,hogy a bérlőjük megszegi a társas együttélés szabályait.A jegyző eddig nem reagált.

MajorDomus # e-mail 2019.03.03. 16:57

Az önkormányzati bérlő esetében kérj a házkezelőségtől bérleményellenőrést, indokolt esetben fel is mondják a szerződését.
.
mindkét esetben kérhetsz a Jegyzőnél birtokvédelmet!