termőföld elővásárlási jog


drbjozsef # 2023.02.03. 14:38

Ha az Fftv. megfogalmazását nézzük, akár, elvileg, lehetne is.
De én nemigen tudom elképzelni, hogy bárki /bármi tudna hivatalosan kiállítani bármiféle olyan igazolást, hogy életvitelszerűen ott lakott. Az önkormányzat biztosan nem. Honnan tudhatná azt? Egy szobában lakott a polgármesterrel? Értem én, hogy egy kisebb településen mindenki ismer mindenkit és mindenkiről tud mindent, de hogy ezt felelősséggel még pöcséttel írásba is adná? Hát nem hiszem.
De végülis egy próbát megérhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.03. 13:00

A hatályos szabályok szerint alighanem igen.

Torpillacska # 2023.02.03. 09:07

Földforgalmi törvény 18§ (1) e) alapján létrejöhet-e úgy az elővásárlási jog, hogy a vásárló lakcímkártyája a vásárlást közvetlenül megelőző 3 évben nem végig az adott településre szólt (bár életvitelszerűen ott tartózkodott) és az önkormányzat állít ki erről igazolást (egyáltalán állíthat-e ki ilyet).

Majordomus # 2023.01.22. 20:18

Mekkora a föld és mennyiért árulják?

hdqzt8 # 2023.01.22. 12:50

drbjozsef,

Igen, Őstermelő családi gazdaságra gondoltam. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Sokat segített!

Üdvözlettel,
Bence

drbjozsef # 2023.01.22. 11:29

hdqzt8,

ŐCSG = őstermelők családi gazdasága?

Ilyen esetben az ŐCSG előbb van a rangsorban, mint más fiatal földműves, vagy pályakezdő gazdálkodó, de csak az adott elővételi csoporton BELÜL számít ez.
Biztos érthetőbb, ha elolvasod a tövényt.
A 18.§ ad 7 kategóriát, ebből az utolsó 3 esetében a 18.§(4) bekezdés értelmében, az egyes halmazon belül ha több földműves van, akkor az ŐCSB tagja előnyt élvez. De csak a halmazon belül. Szóval kicsike előny ez, de adott esetben akár számíthat is.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

hdqzt8 # 2023.01.21. 22:54

Tiszteletem!

Érdeklődnék, hogy miként alakul az elővételi rangsor az alábbi esetekben termőföld vásárlása során? Őstermelő (28 éves fiatal gazda, földműves nyilvántartásban szerepelve), vagy ŐCSG szerepel előrébb az elővételi rangsorban?

Jelenleg őstermelőként gazdálkodom, de szeretnék megvenni egy termőföldet. Édesapám szintén őstermelőként gazdálkodik. Feljebb kerülünk a rangsorban, ha ÖCSG-t alapítva pályázom meg a földet, vagy nincs különbség aközött, mintha őstermelőként tenném ugyanezt.

Köszönettel,
Bence

Majordomus # 2022.09.12. 19:42

A földtörvény úgy hülyeség ahogy van.

en25 # 2022.09.12. 19:13

Üdvözlöm!
Nekem olyan problémám lenne, hogy egy saját tulajdonban lévő kültelki termőföldet szeretnék eladni.
A szomszéd akinek elővásárlása lett volna rá, közölte, nem fogja az általam kért összegért megvenni, neki nincs rá pénze.
Találtam másik vevőt, megírtuk a szerződést, az illetékesek rendben találták, és kifüggesztésre is került, de a kifüggesztés lejártának utolsó napján felhívott az új vevő, hogy valaki jelezte elővásárlása van és bevitte a papírokat a hivatalba.
Hosszas telefonálgatás után kiderült, hogy a szomszéd mégis meg akarja venni a kérdéses földet, és tudtunk nélkül beadta a papírokat. Még ő volt felháborodva, hogy mégis eladom. Most viszont nem kapunk/kaptunk arról tájékoztatást, arról, hogy ebben az esetben, mi az ügymenet, kell e új szerződés, egyáltalán én mikor jutok a pénzemhez, aminek kifizetése a jövőhéten lenne esedékes? Annyit mondtak újravizsgálják az ügyet, de hogy pontosan ki? A földhivatal? A jegyző? Mennyi az ügyintézési idő? Kell e újabb kifüggesztés? Felteszem csak kellene újabb szerződés, hiszen nem az eredeti vevő veszi meg stb. Erről nem kaptunk tájékoztatást. A pénzre viszont lakásvásárlás miatt lenne heteken belül szükségem. Kérem, ha tud, legyen kedves segíteni, hogy kb. mi a várható ügyintézési idő és menet. Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!

Majordomus # 2022.08.02. 18:01

Inkább Budapestre!
Jobban jársz!

hdqzt8 # 2022.08.02. 08:44

drbjozsef,

Köszönöm! Így már egyértelmű. Mindent összegezve, jól kitoltam magammal azzal az 1 évvel, amit Bp-en töltöttem... Akkor erre 2 év múlva visszatérek.

Köszönettel és tisztelettel,
Sz.B.

drbjozsef # 2022.08.02. 08:41

hdqzt8,

Az Fftv. fogalommeghatározása szerint nem.

Fftv.5.§
...
9. helyben lakó: az a természetes személy, akinek az életvitelszerű lakóhelye legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási területén az adás-vételi, a csere, illetve a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld fekszik;

Elég könnyű lenne kijátszani az elővételi jogot, ha egy sima lakcímbejelentéssel egyből helyben lakó lehetne bárki...

hdqzt8 # 2022.08.02. 08:30

drbjozsef,

A lakcímkártyán állandó lakcímként az a település szerepel, ahol a telkek vannak. Ott is élek. A mezőgazdasági üzemközpont is arra a településre van bejegyezve. Így sem számítok helyben lakónak?

Köszönettel,
Sz.B.

drbjozsef # 2022.08.02. 08:26

hdqzt8,

Tekintve, hogy nem számítasz helyben lakónak, az Fftv. 18.§ alapján MINDENKI megelőz téged az elővásárlási sorrendben.
Neked ezekre a földekre így nincs is elővételi jogod, ha mondjuk más venné meg.

Jogszerűen nem tudod kikerülni az elővásárlókat.

hdqzt8 # 2022.08.02. 06:34

Üdvözletem!

Szeretnék segítséget kérni önöktől a földtörvényben leírt elővásárlási rangsor értelmezésével kapcsolatban. A szituáció a következő:

Szeretnék megvásárolni 3 db egyenkén 1100 m2 területű szántó besorolású külterületi telket Pest megyében (nadrágszíj szélességű telkek). Én aranykalászos gazda képesítéssel rendelkezem, továbbá a földműves nyilvántartásban is szerepelek 1 éve. A telkek a lakóhelyemen találhatók. Ott éltem le 25 évet 1 év kitérővel, amikor is módosult a lakcímem. Ez azóta újra az a település, ahol a telkeket szeretném megvenni (kb. 1 éve).

A területen, ahol a telkeket szeretném megvásárolni már van egy 1446 m2-es szántóm (1 hónapja van a birtokomban, ott a rokonaimat fizettem ki), de az sajnos csak az egyikkel szomszédos a 3 közül. Úgy kell elképzelni a területet, hogy 1 ha terület fel van osztva kb. 8 telekre és abból az első az enyém és a 2-at és a 4-es 5-ös tagot szeretném megvásárolni.

Kérdésem az lenne, hogy a fentebb leírtaknak megfelelően hol helyezkedek el az elővételi jogosultak rangsorában? A kifüggesztés miatt álmatlan vagyok, ugyanis van egy-két "földműves" a településen, akik minden meghirdetett termőföldre lecsapnak.

Egy másik kérdés. A telkek leelőlegezése mennyire lehet jó megoldás? Ha jól tudom, akkor a legjobb helyzetben akkor leszek, ha minimum 3 éve helyben lakó földműves vagyok. Ahhoz még kell kb. 2 év. Ha esetleg leelőlegezem a telkeket, akár a teljes vételárat letéve, van rá bármi sansz, hogy a kihirdetés alatt elbukom az adás-vételt. Feltételezve, hogy az állam nem tart igényt a területre? Vagy tudtok bármi olyan lehetőséget, amivel biztosítani tudom az elővételi jogomat?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Sz.B.

Majordomus # 2022.05.15. 11:19

Elolvastuk.

Malna # 2022.05.14. 14:36

Később vettem észre,hogy nem jó helyre írtam.
Azért írtam ide is.

Elnézést!

Szomorú örökös # 2022.05.14. 14:18
  1. Értő olvasás (a szabályzatban), le van írva nagyon szépen és érthetően, hogy csakis egy helyen írd le a kérdésedet.
  2. Hétvége van, mindenki igyekszik ilyenkor pihenni, kikapcsolni, szóval ha 20 helyre rakod be ugyanazt, akkor se kapsz hamarabb rá választ.
Malna # 2022.05.14. 13:58

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy ha Én pl. 5-én adasvételi szerződést kötök egy földre, és annak a földnek a bérleti szerződés 8-án lejár, és mondjuk a kifüggesztés 12-én jelenik meg( tehát mar nem él a szerződés), akkor a volt bérlő hivatkozhat-e arra, hogy oké már nem él, de még a szerződés kötés napján élt a bérleti szerződés, így elővásárlási jog illeti meg Velem szemben.(?)
Válszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel

Majordomus # 2022.05.11. 18:48

Az egész földtörvény úgy hülyeség ahogy van.

pemethe # 2022.05.11. 15:35

Tisztelt Kocács Béla Sándor!

Azt írta, hogy amennyiben a vevő nem földműves akkor alkalmazható a Ptk. A hivatkozott adásvételi szerződésben földműves volt a vevő is és a tulajdnosotárs is (aki nem 3 éve tulajdnoso az érintett ingatlanban) Ebben az esetben is megilleti a Ptk szerinti elővárlási jog? Korábban -a per előtt- azt válaszolták itt a fórumon nekem, hogy nem ezért érdemes megtámadnioo a kormányhivatal határozatát. Ezt írták indoklásként a fórumon:
"Tehát ma a kúriai határozat a következőképpen szólna: "Közös tulajdonban álló termőföld értékesítése esetén a tulajdonostársat nem illeti meg a Ptk. szerinti elővásárlási jog. Elővásárlási jog csak a legalább 3 éve tulajdoni hányaddal rendelkező földműves tulajdonostársat illeti meg." és ezt "Ha igaza lenne a Kormányhivatalnak, akkor a 2év 11 hónapja tulajdonostárs földműves-nek nem lenne elővételi joga egy olyan NEM földművessel szemben SEM, aki csak 2 napja lett tulajdonostárs (hiszen a Ptk.-ban nincs időkorlát se, gazdálkodói előírás se). Ami nyilvánvaló nonszensz termőföld szerzéskor."

Majordomus # 2022.05.11. 12:52

Próba cseresznye alapon próbáld meg.

drbjozsef # 2022.05.11. 12:05

Denito,

Várj, ezt nem pontosítottad. Változott a címed, de az továbbra is 20km-en belül van? De nem ugyanaz a település?

Mert akkor szerintem ha UGYANAZ a település, csak változott azon belül az utca, akkor simán járhat a 18.§ "e" szerinti elővásárlási jog. Ha másik település, de ugyanúgy 20kmen belül, akkor az határeset. Betű szerint "település" van, egyes számban, szóval necces, de a törvény szellemiségével nem ellentétes, hiszen "környékbeli" vagy továbbra is...

Denito # 2022.05.11. 08:48

Kicsit fura, hogy nincs elonyom egy nem foldmuveshez kepest, de ez van. Mondjuk az is fura egy kicsit szamomra, hogy csak azert, mert egy masik cimre jelentkeztem at az adott 20 kilometeren belul, miert veszitem ezt az elonyomet!? Mindenesetre, ha szomoruan is, de koszonom mindenkinek a valaszt!

Majordomus # 2022.05.11. 07:14

Egy próbát megér...