termőföld elővásárlási jog


lajcsó # 2021.04.05. 19:41

Ha sikerülne kivonni a művelésből, akkor nem vonatkozna rá a Földforgalmi törvény, ami egyszerűsítené ugyan a vásárlást, de nem jelentene garanciát a telekfelosztásra.

Szilard__ # 2021.04.01. 17:46

Az egész terület összesen kevesebb, mint 3000 m2 (2700 m2 összesen). A felosztás után mindenki 300-300 m2-es területekhez jutna. A külterületi-belterületi telekegyesítést nem terveztük, csak mindenki a saját belterületi ingatlanja mögötti külterületi rész tulajdonosa lenne. A szántó mellett más mezőgazdasági szomszédos telkek nincsenek (egyik oldalról a belterületi ingatlanok a szomszédosak, a többi oldalról pedig ipari területek).

Ebben az esetben esetleg járható út lenne, ha az adásvétel előtt az eladó átminősíttetné / művelési ág alól kivonatná a területet?

lajcsó # 2021.04.01. 17:35

Meggondolandó jogügylet.

  1. Nem biztos, hogy felosztható a szántó, mert felosztott telkeknek min. 3000 négyzetmétereseknek kell lenni.
  2. Külterületi szántó meg a belterületi ingatlan (lakóház, udvar) tekintetében kizárt a telekegyesítés.
  3. Szomszédok sem vagytok, mert termőföld esetében, a Földforgalmi törvény alapján, csak másik termőföld számít szomszédos ingatlannak.
  4. A Földforgalmi törvény alapján elővásárlási joga csak a regisztrált földművesnek van!
Szilard__ # 2021.04.01. 16:50

Sziasztok,

A következőben szeretném kérni a segítségeteket, tanácsotokat:

A telkünk belterületen, a város utolsó utcájában fekszik. A telek végén keresztben egy hosszú szántó húzódik, ami már külterület. Az utca lakói ezt a szántót közösen szeretnék megvásárolni, majd külön-külön helyrajzi számon felosztani, hogy kiki a saját telkét meghosszabbíthassa ezáltal.

A szántót ténylegesen sosem művelte senki, annak idején a jelenleg 80+ éves tulajdonos kárpótláskor jutott hozzá, de csak befektetésként tekint rá, szeretné eladni. A környező telkeken senki sem folytat semmilyen mezőgazdasági tevékenységet.

Kérdésem:
Mivel a vevők, mi, "helyben lakó szomszédok" lennénk, az eladó 1/1-ben tulajdonosa a szántónak (tehát nincs tulajdonostársa), így az elővásárlási rangsorban elvileg a Magyar Állam után közvetlenül mi következnénk. Ilyen esetben is szükséges a 60 napos kifüggesztés?

Ha igen, akkor ezt más módon hogyan lehetne elkerülni? (ajándékozás, kivonás művelési ág alól, stb.). Az eladó és a vevők érdeke is lenne a gyors adásvétel lebonyolítása.

Köszi előre is.

hdqzt8 # 2021.03.28. 13:16

Szép napot mindenkinek!

2020-ban megpróbáltam megvenni egy kis 1500 nm-es szántóföldet, de sajnos a földhivatal magas árra hivatkozva megtagadta az adás-vételt. (4 250 000 Ft volt az ár.)

Sajnos az ügyvédem mondott egy-két ellentmondásos dolgot, ami miatt elbizonytalanodtam a jövőt illetően és elgondolkodtam egy másik ügyvéd felkeresésén. Viszont van egy-két kérdésem, ami nem hagy nyugodni és sajnos az interneten eddig nem találtam rájuk választ. Abban bízom, hogy itt tudtok nekem segíteni benne.

A kérdések:

1 - Ha egy termőföld adás-vételt a földhivatal magas árra (spekulatív földszerzés) nem hagy jóvá, akkor igaz az, hogy 5 évig szankcionálva leszek a termőföld vásárlás alól?

2 - Ha kivonatja a tulaj művelési ág alól a szántót, akkor is ki kell függeszteni 60 napra, vagy ebben az esetben ezt meg lehet spórolni?

3 - A tulaj nagyon öreg. Említette, hogyha azon múlik, akkor a végrendeletében megjelöl engem a telek örökösének. (Szegénynek nagy szüksége van a pénzre.) Ilyen lehetséges? Az ügyvédem szerint ilyet csak közeli hozzátartozók esetében lehetséges.

4 - A szomszédos telek az enyém. Az aranykalászos gazda képesítésem megvan, szeretnék őstermelővé válni. Ha őstermelőként megpróbálom felvetetni magamat a földműves nyilvántartásba, akkor mennyi ideig kellene haszonbérletbe venni a telket, hogy helyben lakó szomszéd földművesként elővételi jogom legyen rá és ne kelljen félnem a többi gazdálkodótól?

Elnézést a sok kérdésemért, de úgy gondolom, hogyha valahol, akkor itt biztosan vannak olyanok, akik tudnak nekem iránymutatást adni a témában. :)

Üdv, Sz. B.!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.17. 20:07

Ahogy mondod: mindenkitől, akinek elővásárlási joga van. Mert neki nincs, ha nem földműves.

Lüpen # 2021.03.17. 19:53

Tiszteletem!

Adott egy szántó művelési ágú külterületi telek, amiben édesapámnak 1/9-es tulajdonrésze van. Most szeretné megvásárolni a mellette levő 1/1-es tulajdoni hányadú szomszédos szántót. Az lenne a kérdésem, hogy van-e elővásárlási joga édesapámnak ebben az esetben?

Édesapám helyi lakos több évtizede, de nem gazdálkodó. Azt csupán most szeretné elkezdeni. Kell tartanunk a magyar államon kívül másvalakitől, aki esetlegesen élhet az elővételi jogával, vagy szomszédos telektulajdonosként édesapámnak erősebb az elővételi joga?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Bence

msan # 2021.03.11. 08:38

drbjozsef

Megtörtént! Bár kíváncsi vagyok a végkifejletre! Szerintem már a szerződés sem jó!

drbjozsef # 2021.03.11. 05:38

msan,

Ha kissé bizonytalan vagy, akkor keress fel egy ügyvédet.

Érdemes, mert az elővételi jogosultság nyilatkozattételének elég szigorú alaki követelményei vannak, ha lerontod, elbukod, és magadra vethetsz.

Elvileg nem kell ügyvéd, elég teljes bizonyító erejű magánokirat (aka. "két tanús"), de érdemes, ha nem vagy járatos a dologban.

Egyébként az Fftv. 21.§-a leírja, hogyan kell.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Én a helyedben legalább olyan valakit keresnék, aki csinált már ilyet többször. Ha nincs ilyen, ügyvéd.

msan # 2021.03.10. 19:25

Kissé bizonytalan vagyok! Az elővásárlási jogomat hogyan tudom bejelenteni? Van valamilyen formanyomtatvány erre valahol?

Quercus # 2021.03.07. 16:27

veva58

Az osztatlan közös tulajdont megszüntető törvény gyakorlatilag januártól indult. Viszont egyenlőre föl van függesztve az ügyintézési lehetőség, a koronavírusra hivatkozva (ami egyébként kamu).

Ha a teljes terület 1,3 ha szántó, akkor az azt jelenti, hogy nem lehet két önálló ingatlant kialakítani, vagyis egy tulajdonostárs tulajdonába kerülhet a teljes földrészlet bekebelezéssel.
Ez a tulajdonostárs akár te is lehetsz. Itt nincs kifüggesztés, elővásárlási jog.

drbjozsef # 2021.03.07. 13:23

veva58,

Ha más, helyben lakó földműves megveszi a többi tulajdonostárs részét de én szeretném megtartani az enyémet,megtehetem-e, vagy ő bekebelezheti?

Természetesen. A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól. Akkor pedig az meg fog szűni, így vagy úgy, és abban nem te indulsz a jó esélyekkel.

Ráadásul most fognak indulni a bekebelezések is, az új (ez tényleg új, tavalyi) törvény ami felszámolja a közös tulajonok nagy részét.

Szeretném a gyerekeimnek megtartani vagy növelni a nagyságát, de az új törvény szerint erre már nincs lehetőségem?

Nemigen. Persze, ha földműves leszel, odaköltözöl, 3 év múlva már akár a tied is lehet (ha addig nem viszi el más). Addig a sor végén vagy az elővásárlók között.

A föld az ilyen dolog. (nagyon helyesen amúgy sok szempontból).

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.07. 09:43

Új törvény... Jó, hát akinek csak az Aranybulla a régi...

veva58 # 2021.03.07. 07:59

Tehát ez azt jelenti, hogy elővásárlási jogom akkor lenne, ha minden tulajdonostárs tulajdonrészét megvenném. Viszont a föld nagysága 1.3 ha, és úgy tudom, hogy magánszemély birtokában 1 ha lehet, vagyis nem tehetek semmit.

Ha más, helyben lakó földműves megveszi a többi tulajdonostárs részét de én szeretném megtartani az enyémet,megtehetem-e, vagy ő bekebelezheti?

Szeretném a gyerekeimnek megtartani vagy növelni a nagyságát, de az új törvény szerint erre már nincs lehetőségem?

drbjozsef # 2021.03.06. 22:14

veva58,

Főszabály szerint igen, de van kivétel. Téged talán ez érinthet, de a leírásod szerint igazából ez sem jó :

Fftv. 20.§ Elővásárlási jog nem áll fenn
...

  1. a tulajdonostársak közötti, a közös tulajdon megszüntetését eredményező adás-vétel,

...

Ha a hét tulajdonosból csak kettőnek vennéd meg a tulajdonrészét, akkor igen, megelőz téged mindenki a 18.§ szerinti elővételi jogosultak közül.

A másik kivétel nem is vonatkozik rád, mert ott legalább 3 éve tulajdonodban kellene lennie a földnek ÉS földművesnek is kellene lenned.

veva58 # 2021.03.06. 19:41

Osztatlan közös tulajdonú szántó esetében, nekem mint nem földműves és távol lakó tulajdonostársnak van-e elővásárlási jogom? Heten vagyunk tulajdonosai a szántónak, örökség jogán. Ha szeretném a két unokaöcsém tulajdonrészét megvenni, kell-e az adásvétel során attól tartani, hogy egy helyben lakó földműves elővásárlási joggal élhet?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 08:31

Többi elővételi jogosult nem számít?
Főszabályként nagyon is számít.
De ez a konkrét feltétel szerintem az elővásárlásra jogosultat tulajdonképpen nem is érinti - számára sem jogot, sem kötelezettséget nem keletkeztet. Nem kellett volna ezt gyáltalán bele venni a szerződésbe.

Mathias # 2021.03.04. 08:14

drbjozsef

Kifüggesztés lejárt. A 80 nap határidős stádiumban van az ügy.

drbjozsef # 2021.03.04. 08:10

Kifüggesztés alatt is? Többi elővételi jogosult nem számít?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 08:06

De.

Mathias # 2021.03.04. 08:04

drbjozsef

Köszönöm a választ. Szerződésmódosításra tehát akkor sincs lehetőség, ha mindhárom fél érdekelt lenne (aláírná).

drbjozsef # 2021.03.04. 05:19

A szerződésben az van rögzítve

Ez után már nem igen.
Egyébként nem kötelezettség ez, ettől eltérően kellett volna szerződni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.03. 17:16

Ez így nem kerek. De nyilván ügyvéd készítette, kérdezd őt.

Mathias # 2021.03.03. 14:41

Tisztelt jogi szakértők!

Zártkerti ingatlan eladásakor az adásvételi szerződésben rögzítettek kötik az elővásárlási joggal élő személyt (jelen esetünkben társtulajdonost). A szerződésben az van rögzítve, hogy az elővételi joggal történő élés esetén a jogosult a jogegylet engedélyeztetését követő 5 napon belül fizeti vissza a 3. személynek a vételárat postai úton.
Az engedélyeztetési eljárás igen hosszú időt is igénybe vehet (gyakran 60 plusz 80 napon túl is jócskán).
Van arra valami jogi megoldás, hogy a felek az engedélyeztetés befejeződése előtt elérjék kívánalmukat (3. személy mielőbb visszakaphassa a szerződésben rögzített vételárat, az eladó mielőbb megszabaduljon az őt terhelő kötelezettségektől, a jogosult pedig minél előbb élvezhesse a birtok javait)?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.27. 11:22

semmilyen elővásárlási jogom nincsen
Ez nem igaz - legfeljebb nem minősülsz helyben lakónak.