termőföld elővásárlási jog


Péter abc # 2021.02.26. 17:19

Tisztelt szakértők!

Az alábbiakban kifejtett, egy konkrét mezőgazdasági föld adásvételével, illetve elővásárlási joggal kapcsolatos problematika merült fel.

Adott X településen egy magánszemély 1/1 tulajdonát képző, zártkerti gyümölcsös és gazdasági épület, amelyet szeretnék megvásárolni. A terület megvásárlására vonatkozóan jelenleg zajlik egy alkufolyamat, azonban az eladó elmondása alapján a piaci értékesítés - nyilvános online hirdetés - lehetőségét nem vetette el.

A megvásárolni kívánt területtel szomszédos terület testvérem tulajdonában lévő, zártkerti művelés alól kivett terület és lakóház és gazdasági épület, továbbá a megvásárolni kívánt területtel szintén szomszédos terület szintén testvérem tulajdonában lévő szőlő és gazdasági épület. Mindkét ingatlanunk esetében személyes haszonélvezeti jogom be van jegyezve az ingatlan nyilvántartásban, illetve a szőlő és gazdasági épület ingatlan esetében személyesen használom, hasznosítom a területet.

Annak érdekében, hogy a megvásárolni kívánt terület a lehető legnagyobb eséllyel a mi tulajdonunkba kerüljön - élve a földforgalmi törvényben meghatározott elővásárlási sorrendből fakadó lehetőséggel -, az elmúlt időszakban megcsináltam az Aranykalászos gazda képzést, így az Fftv. értelmező rendelkezésének (7.) pontja alapján meghatározott, bejegyzett földműves lettem. Továbbá, agrárkamarai nyilvántartási számmal is rendelkezem.

A felmerült fő problematika az, hogy a lakcímkártyán - és így a személyi adat és lakcímnyilvántartásban - szereplő adatok alapján 2021. február 24. napjától vagyok X település szerinti lakos, így az Fftv. értelmező rendelkezésének (9). pontja sajnos nem érvényesül egészen 2024. február 24. napjáig, amiből fakadóan sajnos semmilyen elővásárlási jogom nincsen, ugyanis a földhivatal tájékoztatása alapján a személyi adat és lakcímnyilvántartásban szereplő adatokat vizsgálják.

A Bírósági Határozatok Gyűjteményében számos olyan kúria által hozott határozatot is áttanulmányoztam, amelyben az elővásárlásra jogosult a helyben lakói minőségét nem lakcímkártyával, hanem jegyző által kiállított, az életvitelszerű ott lakást is bizonyító hatósági bizonyítvánnyal igazolta (Pfv. 20424/2019/9, Pfv. 21768/2018/6, Pfv. 22445/2017).

A fenti példa határozatok mindegyikében közös, hogy a helyben lakói minőségre vonatkozó bizonyítási lehetőséget (jegyzői okirat benyújtását) a Földhasznosítási rendelet 32. § (6) bekezdés da) pontja alapján teszi lehetővé, azaz - amennyiben jól értelmeztem - e lehetőség (jegyzői okirat benyújtása) a korábbi perek tárgyát képző földügyletekre vonatkozóan kizárólag e rendelet hatálya alá tartozó földrészletekre (Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek) és az ezzel kapcsolatos árverési eljárásokra vonatkozhat.

Az lenne felvázolt problematikával kapcsolatos lényegi kérdésem, hogy a földforgalmi törvény hatálya alá tartozó földrészlettel kapcsolatos adásvételi eljárás esetében, illetve az ehhez kapcsolódó elővásárlási jog érvényesítésével kapcsolatos eljárás során van-e lehetőség a fent említett, jegyző által kiállított, az életvitelszerű ott lakást bizonyító hatósági bizonyítvánnyal igazolni, továbbá ezt az okiratot köteles-e elfogadni az érintett eljáró földhivatal; illetve a település jegyzője köteles-e ilyen okiratot kiadni és ha igen, a jegyző vélhetően milyen bizonyító erejű magánokiratokat, bizonyítékokat kérhet e tény igazolására.

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.15. 16:52

Edy2010,

Fftv.5.§ 23. szomszédos föld: az olyan föld, amely - a település közigazgatási határától függetlenül - a jogügylet tárgyát képező földdel közvetlenül, illetve önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna közbeékelődésével közvetve érintkezik;

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.15. 15:16

Igen. De mi ennek a jelentősége?

Edy2010 # 2021.02.15. 14:53

Tisztelt Hozzáértők!
Szeretnék segítséget kérni termőföld elővásárlási joggal kapcsolatban. Adott egy földterület a jobb oldali szomszéd rokonom a másik oldalról viszont egy helybéli.
A föld végén és elején is út van de csak mezőgazdasági kivett út. Az lenne a kérdésem, hogy az út másik oldalán lévő föld szomszédnak számít? Tehát lehet elővásárlási joga vagy csak a közvetlen szomszédnak?

Sz. Zoltán # 2021.02.04. 19:11

Sztem ő sem tudja..

Dr.K.n.z. # 2021.02.04. 18:29

Ezt nem ertem en sem,es az ugyvedno is csak mellebeszelt,akivel kotottuk az adasvetelt.

Sz. Zoltán # 2021.02.04. 17:33

hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja

Ezek szerint bérbe se lehet adni??

Sz. Zoltán # 2021.02.04. 17:24

Termőföld-védelmi törvény:

(4) * A termőföld más célú hasznosítása kizárólag a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) 13. § (3) bekezdésében meghatározott célokra engedélyezhető, ha a más célra hasznosítani kívánt föld tulajdonjogának megszerzésétől számított 5 év még nem telt el, és a tulajdonos a tulajdonszerzés alapjául szolgáló okiratban a Földforgalmi tv. 13. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozatot tett.

Tehát akkor 5 évig nem lehet kivonni, csak a leírt esetekre. 5 év után?

Sz. Zoltán # 2021.02.04. 17:18

Földforgalmi törvény:

13. § (1) * A tulajdonszerzési jogosultság feltétele - ide nem értve a 10. § (3) bekezdésében, a 11. §-ban, és a 17. §-ban foglalt eseteket -, hogy a szerző fél a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésben vállalja, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig - a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja.
(3) A föld más célra hasznosítható a következő célokból:

  1. talajvédelmet szolgáló létesítmény megvalósítása;
  2. öntözéshez szükséges létesítmény megvalósítása;
  3. öntözőcsatorna és belvízcsatorna létesítése;
  4. tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítése;
  5. védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szerv által jogszabályban, vagy e szerv alapító okiratában foglalt, valamint közösségi vagy hazai költségvetési forrás felhasználásával megvalósuló természetvédelmi célú feladatok ellátása;
  6. mezőgazdasági termeléshez, erdőgazdálkodáshoz szükséges gazdasági épület létesítése;
  7. lakóépület létesítése;
  8. a föld megközelítését, illetve a föld használatát biztosító út kialakítása;
  9. * állandó jellegű növényház létesítése.

Nem értem ezeket a törvényeket.. Az egyik azt írja h kizárólag ezekre a célokra engedélyezhető a más célú hasznosítás.. Aztán amaz meg ezt írja: "továbbá vállalja, hogy a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig - a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével - más célra nem hasznosítja. " Tehát csak lehet ezeken kívül is más célra hasznosítani 5 év után?? Avagy ez a más cél lenne a bányászat, állami beruházás stb??

drbjozsef # 2021.02.04. 14:35

Dr.K.n.z.,

Nincs ilyen kikötés.

Ugyanakkor az ingyenes és egyszerűsített eljárásban kivonás már megszűnt. Most már csak hosszadalmas eljárással, igen jelentős költséggel lehet művelés alól kivonni, és ahhoz is jó indok kell. Nem lehetetlen, de nem egyszerű.

Dr.K.n.z. # 2021.02.04. 12:48

Tiszteletem!

Az èn kèrdèsem a termöföld termeles alóli kivonásra vonatkozna.

Amennyiben termőföldet vásárolok (zártkerti gyümölcsöst) ès szeretnèm azt a termelès alól kivonatni,azt megtehetem közvetlenül a teljes vásarlasi folyamat lezajlását követően ,vagy vagy van e bármilyen kikötès,hogy x ideig ezt nem tehetem meg ?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2021.02.04. 11:59

(földműves tulajdonostársnak azt lehet titulálni, aki földműves, és tulajdonostárs. Az, hogy az elővételi jog sorrendjében csak a 3 éve tulajdonostárs előzi meg a többieket, az más dolog. Csak a pontosság kedvéért.)

szakvizsga2015 # 2021.02.04. 11:37

Tisztelt Hozzáértők!

A jelenleg hatályos Földtörvény szerint akkor lehet valakit földműves tulajdonostársnak titulálni, ha már három éve az.

Mi a helyzet olyankor, ha időközben megosztásra került egy ingatlan és a megosztás előtt megvolt már a három év, de a megosztás után keletkező új hrsz.-ban még nincs meg a három év?

Van-e erre vonatkozó jogszabály vagy más általános érvényű döntés?

Péter abc # 2021.01.31. 19:50

Tisztelt olvasók!

Az alábbi szituációval kapcsolatban sajnos nem találtam korábbi véleményt, jogi iránymutatást, ezért kérem, hogy aki esetleg már találkozott hasonló problémával, segítsen értelmezni a helyzetet.

Köszönöm szépen előre is!

Adott egy mezőgazdasági területen lévő, azonban zártkerti művelés alól kivett lakóépület, udvar, gazdasági épület. A földet, területet használom, hasznosítom. Ezen ingatlanon haszonélvezeti jogom van és nemrég bejelentésre is kerültem, ez lett az állandó lakcímem. Regisztrált földműves vagyok.

A közvetlenül szomszédos telek eladásra kerül, amely nincsen kivonva művelés alól.

A kérdéseim az alábbiak:

(1) Van-e meghatározott alsó időkorlát a tekintetben, hogy az állandó lakóhelyem mióta az az ingatlan, vagy nincsen. Azaz, érvényes lehet-e rám az FVT következő bekezdése és az elővásárlási jogomat tudom-e érvényesíteni.

helyben lakó szomszéd:

  1. aki helyben lakó és a tulajdonában vagy használatában lévő föld szomszédos az adásvételi, a csere vagy a haszonbérleti szerződés tárgyát képező földdel, vagy

(2) Attól függetül, hogy fent említett, saját tulajdonban lévő, hasznosított terület “kivett” minőségű, érvényesíthetem-e a szomszédos terület adásvétele esetén az elővásárlási jogomat?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.21. 07:43

Szerintem nem kellene, de van egy "ökölszabály": földhivatallal, cégbírósággal nem vitatkozunk.

Ildikó975 # 2020.11.21. 04:29

Üdvözletem! Elővásárlási jogot gyakorolva megvásároltunk egy földet. A földhivatal nem jegyzi be a tulajdonosváltozást, mert szerinte kell bejegyzési engedély az eladóktól a részünkre, akivel nekünk semmilyen kapcsolatunk nincs. Az eladók a vevő részére (aki helyére beléptünk elővásárlási joggal) már megadták a bejegyzési engedélyt. Szerintetek meg kell adni az eladóknak a részünkre is a bejegyzési engedélyt? Tud valaki jogszabályi alapot írni erre? (megyjegyzem a földhivatal először az eredeti vevővel hagyta jóvá az adásvételit, mert "benézték" állítólag, hogy ki van rangsorban előbb, majdnem perre kellett menni, de telefonáltam és visszavonták a határozatot... mindenesetre érdekes volt)

potaj88 # 2020.11.20. 14:43

A kukacoskodást hallottam sajnos, viszont ha az ügyvéd véti a hibát javításra gondolom akkor sincsen lehetőség, mivel a 60 nap után fog az összes paksaméta továbbmenni a szervekhez.

drbjozsef # 2020.11.20. 06:56

Egyébként valóban, a törvény "legalább teljes bizonyító erejű magánokat"-ot ír, és ennek megfelel a két tanús nyilatkozat.

Azért szoktuk itt tanácsolni az ügyvédet, mert a hatósági jóváhagyási szerv szeret kukacoskodni. A legkisebb alaki hiba eredményezhet elutasítást, és akkor már nem nagyon van hova fordulni.

drbjozsef # 2020.11.20. 06:48

Nem kell új adásvételi. Miért kellene?

potaj88 # 2020.11.19. 17:30

Tudomásom szerint ha én kerülök ki "nyertesként", új adásvételit kell írni és ahhoz persze majd kell ügyvéd. De az én kérdésem az elfogadó nyilatkozatra irányult. (nem kertelek, a cél hogy ne fizessek egy olyan papírért minden esetben aminek a kimenetele kétséges, vagy sikerül vagy nem, jelentkezik e előkelőbb rangsoron másik elővásárló vagy nem, természetesen az adásvételinél nem akarom ezt "megúszni")

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.19. 16:54

A földhivatali bejegyzéshez úgysem lesz elég a két tanú.

potaj88 # 2020.11.19. 14:16

Tanácsaitok alapján egy ügyvéddel megírtuk az elfogadó nyilatkozatot a kérdéses ügyben. Jövőben ha hasonló helyzet áll elő ahol elővásárlással szeretnék élni, az ügyvédi ellenjegyzés akkor is szükséges? vagy ezt kiválthatom két tanúval? Az ide vonatkozó paragrafusokban teljes bizonyító erejű magánokirat az előírás amely elvileg két tanúval is megvan ügyvédi ellenjegyzés nélkül is. Ezt meg tudnátok erősíteni, jól értelmeztem a dolgokat?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.13. 06:47

De.

SDOR # 2020.11.13. 06:00

Tisztelt szakértők.
Őnkormanyzat értékesít föld tulajdont. Erdőt konkrétan. Testületi határozatban. Egy vevő kíván élni az élő vásárlási jogával. Az önkormányzat arra hivatkozik hogy őket nem köti semmi hogy kinek adják el a földet, erdőt.
Köszönöm válaszukat.

potaj88 # 2020.11.12. 21:08

Bocsánat egy fontos lemaradt,az elfogadó nyilatkozat elkészítése témában keresek valakit aki tud segíteni.