Épitési engedély

nanemaaa # 2012.05.02. 07:36

Bence

1. Nem a 37/2007-es, hanem a 193/2009. (IX.15.) Korm rendelet szerint kell az építési jogosultságodat igazolni.
  2. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a tetőtér beépítése miatt nem kell az alapító okiratot módosítani. Ha másért nem, tetőtér "művelési ágának" lakássá történő bejegyzéséhez mindenképpen. Ha pedig összevonod a lakásoddal, akkor meg pláne, hiszen megváltozik az albetétek száma.

(Szerintem is 2/3 kell. Egyébként hogy a fenébe sikerült önálló albetétbe vetetni egy beépítetlen padlásteret?)

nanemaaa # 2012.05.02. 07:37

Sophie
Pillanatnyilag megint a vízügyi hatóságtól kell kérni az engedélyt.

rozsika101 # 2012.06.13. 09:44

T Fórumozok.Az szeretném megkérdezni, hogy két egymás melett levő épületet, amely jelenleg külön tetöszekezetü, oly modon össze lehet-e kötni, hogy a hátsó falat összekötni összefüggő zárt fallal, az első része nyitva lenne mint egy fészer, és egy összefüggő tetöt épiteni rá.Tulajdonképpen elöl nyitott fészer lenne.Kb 20 m 2 volna a beépitett rész, aminek az eleje nyitott maradna, váaszotokat várom Rózsika

rozsika101 # 2012.06.13. 09:45

T fórrumozok.Tulajdonképpen az volna a kérdésem, kell-e ehez épitési engedély Rózsika

nanemaaa # 2012.06.13. 16:00

Kérdezd az illetékes építésügyi hatóságot.
A leírtak kissé pontatlanok így nem teljesen egyértelmű. Ha azt veszem, hogy két épület összeépítése és a tetőszerkezetének átalakítása, akkor sanszos, hogy engedély köteles. De nem ártana tudni a helyi építési szabályzat előírásait sem, így mindenképpen az építési hatóságot kérdezd.

MajorDomus # 2012.06.13. 19:56

Nem mindegy hol van és mi a rendeltetése ?

nanemaaa # 2012.06.14. 08:14

Az, hogy engedély köteles-e az átalakítás, nem függ az építési szabályzattól. Az már igen, hogy kap-e rá engedélyt.

MajorDomus # 2012.06.14. 19:36

Rózsika
Mit akarsz építeni ?

rozsika101 # 2012.06.15. 20:49

a telken 2 db ház van a házak között kb 5 m távolság van.a két házat szeretném össszekötni, összefalazni,ugy hogy az egyik oldal nyitott maradna ez olyan volna a két ház között mint egy fészer, és a tetővel lenne összekötve.ily módon egy összefüggó épület lenne a két házból, köztük volna a nyitott elejü fészer rózsika

nanemaaa # 2012.06.16. 10:05

Biztos, hogy építési engedély köteles. De nem biztos, hogy fogsz is rá engedélyt kapni. Mint már mondtam, keresd az építési hatóságot!

janianyu # 2012.06.18. 15:48

Szép napot!
Budapesti ingatlanomon áll egy kis épület, úgy tudom, műhely megnevezéssel.
Pár hónapja az egyik fala kidőlt, a tető leszakadt.
Kérdésem: kell-e engedély a bontáshoz, ill. be kell-e jelenteni, vagy várjak még egy telet, és csak hordassam el a sittet?
Építhetek-e a helyére engedély és bejelentési kötelezettség nélkül valamit? Mit? Mekkorát? Kis kerti lak, nyári vendégfogadó helyiség? Kb. 30m2-esre gondolok. Mik a lehetőségek?

efi99 # 2012.06.18. 16:54

Azt mondod összedőlt az egész, máris nem kell engedély a bontáshoz :)

janianyu # 2012.06.19. 04:33

Már most kisebb, alacsonyabb, mint 4 m, úgy tudom, azt kell csak bejelenteni, és csak lakás esetében kell engedélyeztetni.

nanemaaa # 2012.06.19. 16:25

Jól tudod. 200 lm3 alatt nem kell engedély a bontáshoz ha az nem lakóház és nem zártsorúan, vagy ikresen csatlakozik a szomszéd telken álló épülethez.
2. Igen. Épületet engedély, vagy bejelentés nélkül nem lehet építeni. Az, hogy bejelentés, vagy egyszerűsített építési engedély, illetve építési engedély kell-e rá a rendeltetésétől, illetve a méreteitől függ.
Minden esetben kell hozzá tervező és terv is.

subi125 # 2012.08.21. 07:33

Vásároltam 5 éve egy 706 m2 üdülőépület és udvar műv.ágú zártkerti (külterület) ingatlant, melyen egy 20 m2 körüli ház volt építve, (víz, villany, gáz be volt vezetve)ami jelen esetben megfelel a 3%-os beépíthetőségre.
Miután megvettem (2007. vége) építettem hozzá engedély nélkül kb. 30m2 szobát és leszigeteltettem. Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:
1.) A 10 év elévülési időt megvárnám, és utána kérnék fennmaradási engedélyt. A 10 év elévülési idő ilyenkor honnantól számít, és hogy bizonyítsam azt, hogy pontosan mikor építettem hozzá a szobát? Illetve, ha kapok fennmaradási engedélyt azt a földhivatalhoz be kell nyújtanom, illeték fejében? (Pontosan mennyit kellene fizetni?)
2.) Építési engedély nélkül el lehetne adni az ingatlant?
Pontosabban van aki így is megveszi?

1. Hallottam, hogy 8 % v. 10 %-os beépíthetőséget is lehet kérni az Önkormányzattól, esetleg utólag meg lehet kérni a házra? Ha igen, hogyan történik ennek a menete?

Válaszát előre is köszönöm:

Subi

Mike23 # 2013.02.05. 21:50

Udvozletem Mindenkinek!

2002- ben szuleim tetoter beepitesre kaptak engedelyt egy csaladi tarsashazban (Lakopark)
Felig el is keszult, majd edesapam tavozasa, es egyeb csaladi problemak miatt abba maradt a dolog.
2007-ben felkesz szerkezetunek lett bejegyezve. A regi terv szerint belso lepcsot kellett volna kialakitani, onallo bejarattal nem rendelkezhetett volna. Jelenlegi bejarat a lepcsohazbol nyilik (onalloan), mint minden tobbi szomszede.
2008-ban uj tervet keszitettem ' tetoter beepitese onallo tetoterkent', az emlitett kulonallo bejarat miatt, amire a tarsashaznak kellett hozzajarulnia.(min.85%)
Ez egy 98 lakasos lakopark.... A gyulesekre alig jarnak paran, rengeteg idombe tellett mire minden egyes tulajdonost el tudtam erni, hozzajarulast gyujteni, de hiaba!
Nem jott ossze a szukseges 85% a lakoktol (nem tudtam mindenkit elerni)
Az akkori kozos kepviselo pedig nem irta ala hozzajarulasat a szukseges 85%-os tarsashaz hianya miatt, de felajanlotta hogy el lehet intezni 1,5-2 millio ft munkadij elleneben! :-O
Azota kulfoldon tartozkodom (ellnezest a billentyuzet miatt)
Ritkan tudok hazajarni intezkedni, de minden almom hogy a tetoteret befejezzem!
Mar nem erdekel hogy onallo ingatlankent legyen feltuntetve, de a bejarata legyen onallo!

Hogyan tudnek erre engedelyt kerni? A jelenlegi lakashoz nem lehetne alszamkent hozzairni? ( pl. 2/B )
Az is erdekelne hogy ez a tetoter ugyanakkor lakatlan es hasznalatlan allapotban van, megis a tulajdonhoz mar hozza szamitottak a kozos koltseghez, igy duplan fizetunk eve ota. Ez normalis?
Valakitol azt hallottam hogy 10 ev utan fennmaradasi jogot lehetne kerni, bar nem igazan tudom hogyan mukodik ez.

Aki tud, kerem irjon, erdekel minden valasz!
Koszonom.

nanemaaa # 2013.02.07. 12:44

Kérj építési engedélyt. 2013. január 1-től nem kell építési jogosultságot igazolni (persze attól még rendelkezni kellene vele). Közben fogadj egy ügyvédet, és készíttesd el a társasház alapító okirat módosítását. Bár a módosításhoz is kellenek a társtulajdonosok hozzájárulásai, de azokat majd az ügyvéd beszerzi. Ha mindez megvan, akkor már csak kivitelezőt kell keresned, oszt jónapot.

Mike23 # 2013.02.09. 13:03

Koszonom a valaszt.
Azt mar tudjuk mi is hogy alapito okirat modositas szukseges.
Ugyvedet tudok talalni, kivitelezo mar van.
De a kerdesem az lett volna, ha nem sikerul a hozzajarulas, hogyan tudnam gond nelkul (engedellyel) lakhatova tenni anelkul hogy belso lepcsot epitsek.
(tetoter kulso bejarattal?)

nanemaaa # 2013.02.11. 10:16

A kérdésedben alapvető ellentmondás van. Tudod, hogy kell alapító okirat módosítás, de mi lesz, ha mégsem tudod megcsinálni? Illetve akkor az hogy lesz "szabályos"? A válasz tök egyszerű: Sehogy.
A külön bejáratú tetőtér önálló rendeltetési egység (új lakás) lesz, aminek önálló albetétben kellene szerepelnie az alapító okiratban. Ha ennek a feltételeit nem tudod megteremteni, akkor nem tudsz legálisan önálló lakást kialakítani. Az nem megoldás, hogy "majd azt mondjuk, hogy nem önálló". Az önállóság kérdése nem azon múlik, hogy minek nevezed. Vannak jogszabályi kritériumai.

wers # 2013.02.18. 09:32

Kérdésem lenne, ha van egy ép. engedély, és van módosítása is, mindegyiknek külön eng. száma, a fordított ÁFA nyilatkozatra melyiket kell ráírni? Mindkettőt?

Rexor # 2013.02.18. 09:34

Leginkább egyiket sem, mert a jogszabály nem írja elő, hogy a nyilatkozaton az engedély számának is szereplenie kell.

wers # 2013.02.18. 09:50

Akkor mi bánatnak macerál a NAV miatta?
Köszi a választ Rexor

Rita7107 # 2013.02.24. 10:11

Tisztelt Mindenki!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy panellakásban a nagyszobát 2 félszobává szeretném átalakítani gipszkarton fallal az építési engedélyhez kötött-e?
Elméletben megoldható, mert hírdetnek ilyen lakásokat, de a kérdés hogy ezt be kell e jelenteni?

Köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2013.02.25. 10:01

Ha szó szerint veszem a 312/2012. (XI.8.) korm rendelet 1. számú mellékletét, akkor a válaszfalazás, mint átalakítás jelenleg építési engedély köteles.
Állítólag a szándék nem ez volt, de így sikeredett.

Ligler # 2013.03.04. 10:41

Kérdésem az lenne, hogy melléképület építésénél minden esetben kell-e engedély.
Falunk élünk van 3 kecskénk és egy kis épületet szeretnénk felhúzni aminek nem lenne alapja csak fa rönkökön lenne egy lapos tetővel lenne megoldva 10-15 m2 lenne az egész épület.