kerítés "jog"


zoli65 # 2010.08.21. 13:50

Kérdésem a következő: szomszédos külterületi telkek között hogy néz ki a kerítés építési kötelezettség (az egyik telek lakóházzal beépített, a másik gyümölcsös)

mohuzi # 2010.08.09. 13:59

Írkálok magamnak...
Ha ez lesz a gondja, hátha segítenek a tapasztalataim: Ha a szomszédnak nem felel meg az én kerítésem (de az nem kifogásolható állapotú) építhet magának, de semmiféle követeléssel nem állhat elő. Anyagi jellegű követelésre csak nekem van jogom - ha bármimben kárt tesz. Sőt! Mivel az építési lehetőséget biztosítania kell a portáján, ha én bármikor úgy döntök hogy tárolót/építményt folytatnák - mivel nem férek hozzá a hátsó falamhoz azon a szakaszon még le is kell bontani a kerítését.
Az információm az építészeti osztályról származik.
Ha netán a kedves szomszéd is olvasgat fórumokat... Hát innen üzenem, mi nem akarunk vele kitolni, éljünk egymás mellett, de mostmár nem aggódok, mert nálunk az adu...

mohuzi # 2010.08.06. 09:12

Ptk. 103.§ (1) Ha a földeket kerítés (sövény) vagy mezsgye választja el egymástól, ennek használatára a szomszédok közösen jogosultak.
44. § (14) A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

Eszerint nem építhetett volna telken belül. És nem köthet bele - bár nem használjuk csak eltakartuk.

mohuzi # 2010.08.06. 09:08

Köszönöm a választ.
30 cm-t nem használok, mert a drótkerítés a telekhatáron maradt. A drótkerítés pedig házsaroktól fut.

efi99 # 2010.08.06. 08:49

igen
igen
nem azért, hanem azért, mert 30 centit használsz a telkéből, ráadásul nem arra, hogy némi fű nőljön ott

mohuzi # 2010.08.06. 07:45

Tisztelt Fórumozók!
Mint sokak, mi is kaptunk egy keresztet, egy macerás szomszéd személyében. Egyszerre építkeztünk, amíg segítenünk kellett minden rendben volt. Megegyeztünk a kerítésben (mi feladatunk volt, mert jobb oldal), lebetonoztuk az oszlopokat, kihúztuk a drótot, beültettük a tujákat (nem rá a kerítésre). Amikor minden kész lett átjött a szomszéd, hogy inkább húzzunk falat, mert a többi kerítése is az lesz. Ezt mi anyagi és esztétikai okokból sem vállaltuk. Erre ők a saját telkükön, 30cm-el beljebb (a házunk folytatásánál) felhúztak egy 2 méteres falat. Felőlünk ronda lett, és a bevakolás helyett 1 sor tetővel ellátott fatárolót tettünk a kerítés mellé (oszlopok tartják).
A kedves szomszéd most feljelentéssel fenyegetőzik, hogy használjuk az ő kerítését, és arra kért minket, hogy pakoljunk el mindent, mert felőlünk bevakolná a kerítést. (2 évig, amíg nem volt tároló nem akarta.)
Közölte, hogy engedélye van a kerítésre, és mivel mi is használjuk (fa nincs nekitámasztva!) ha bármilyen repedést tapasztalnak a bíróságon találkozunk. Szuper brigád dolgozott náluk, az utcai kerítésük már reped, válik le a vakolat...

Megköszönném, ha választ kapnék az alábbi kérdéseimre:

  • építhetett-e kerítést nem telekhatárra
  • köteles vagyok-e beengedni és segítséget adni abban, hogy felőlem kerítést vakoljon
  • ha ez a kerítés a mi feladatunk feljelenthet-e minket bármiért is

Előre is hálásan köszönöm a hozzászólásokat.

MajorDomus # 2010.06.09. 19:08

Legalább járuljanak hozzá némi ,,morzsával,, !

memeno # 2010.06.09. 07:44

Csak a 2.3 köztit illetve az 1-2 végét a többi már zárt

MajorDomus # 2010.06.08. 18:37

Mind a 4 oldalon ?

memeno # 2010.06.08. 06:15

Elegem lett belőle, bementem az önkormányzathoz éas azt modnták: Ha nincs külön megállapodás, akkor jobbra kerítenek és ennyi. Megmondtam neki és kész :) A kerítés meg készül már :)

MajorDomus # 2010.06.07. 22:28

Ez igy van !

Tartsatok 3 -oldalu csucstalálkozót a kocsmában, s egyezzetek meg ki hol kerit.

nanemaaa # 2010.06.07. 20:30

Akkor az nem jobb oldali, hanem telekbelsőben lévő kerítés, amelyet az egymás közötti megállapodás alapján kell, avagy lehet készíteni.
Egyébként ez a "jobboldali" dolog egyáltalán nem törvényszerű. Ennél fontosabb a "helyben szokásos" módon. Nagyon sok helyen a bal oldalon kerítenek. Pl oldalhatáros beépítésnél, ha a ház bal oldalon áll.
Egyebekben általában a hátsó kerítés az amit felezni kell(ene). :)

memeno # 2010.06.07. 17:42

mondalisa1
Lerajzolva egyszerübb lenne :)

képzelj el egy társasházat amiben 4en laknak egymás mellett. az előtte léve földterület is 4 egyforma részre oszlik meg, hátul főútvonal van.

1.2.3.4.

a 2. ban lakom én. az 1. szomszéd mondja, hogy az 1-2 között lévő felét fizessem én. a 3. szomszéd mondja, hogy a 2-3 közötti szakaszt csinálom én, mivel az van nekem jobbra. Értelemszerűen a 2. hátulja az enyém, mint ahogy mindenkinek a saját hátulja a magájé...
Végülis ha jobbra tartva csinálom meg, akkor a 2-3 közöttit csinálom illetve a 2. hátulját..

Tömören ennyi :)

monalisa1 # 2010.06.07. 14:23

Lehet hogy kicsi a képzelőerőm (...) de jelen esetben mivel ellenkezőleg a bejárati ajtófront?

Általában jobbról az egyik szomszéd balról a másik, szemből az utcafront, hátul a lábszomszéd - vagy hátul egy másik utca határolja a telket. De az is előfordulhat hogy három oldalról "szabad" egy telek vagyis saroktelek.

A bal szomszédnak ti jobbra vagytok, ergo az az ő kerítése végig. Mi lehet ott közös?!

Valamint mivel társasházat írtál, a lakótársaknak mi az álláspontja a kérdésben?...

memeno # 2010.06.06. 20:51

Monalisa1

Nem az a probléma, hogy mindkét saját-e vagy sem, hanemhogy a jobb oldali szomszéd azt mondja, hogy jobbról kerítem és azt fizetem, a bal oldali meg azt, hogy balról közös és annak meg a felét fizetem :)

Ergo, Másfelet fizetek ki.... Ez nekem nem fekszik, nameg a bal oldalival vannak nézeteltéréseink emiatt, és ezért lenne fontos számomra pontosan tudni.

Elég nagy távolságról van szó, ez az egyik a másik, meg ne nézzenek palimadárnak..

monalisa1 # 2010.06.05. 18:14

memeno

Szerintem a társasház abban a "szerencsés" helyzetben van, hogy mindkét oldali kerítés "saját". (Aztán a szomszédnak már csak a jobb oldali - és így tovább az utcában.)

Nem kell ide jogszabályhely: a társasház építészeti tervrajzában biztosan szerepel mindkét oldali kerítés megépítése - sajátként.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.05. 18:03

Na volt itt egy beírás de valahogy köddé vált... Kérdezte hogy az összeomlott kerítést kinek kell rendbehoznia - én arra válaszoltam.

monalisa1 # 2010.06.05. 18:01

Az utcáról nézve a jobb oldali kerítés "saját".

memeno # 2010.06.05. 17:23

Üdv!

Egy kerítéses kérdésem lenne a változatosság kedvéért.
LÁtom mindenki írja, hogy utcafrontból nézve jobbra kell keríteni minden lakónak... Társasházról van szó..
Tehát utcafront illetve a bejárati ajtófront ellenkezőoldalon van.

Tulajdonképpen engem az a konkrét törvény paragrafus érdekel amiben ez levan írva!

MajorDomus # 2010.05.31. 21:07

Nem ! A magadét kerited be nem az övét !

bongyi80 # 2010.05.31. 20:48

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérnék információt!

Építési telket vásároltunk, amit bekerítenénk mind a 4 oldalról. A két szomszédos telek jelenleg még szintén üres, bekerítetlenül.
Ahogy itt olvasom, mindenkinek az út felől jobb oldalon lévő részt kell bekerítenie.
Kérdésem, mi van abban az esetben, ha mi bekerítjük mindkét oldalsó részt? Ebben az esetben követelhetünk valamit az új bal oldali szomszédtól a későbbiekben? Esetleg a kerítés megfizetését?

MajorDomus # 2010.05.26. 20:14

Elvileg nem követtél el hibát !

A saját oldaladra nyugodtan tehetsz nádfonatot vagy akár sövényt is.
A szomszéd meg lélegezzen mélyeket, vagy felűlről szedje a levegőt !
Ott is van !

sundy # 2010.05.26. 17:52

Tisztelt Szakértő!

Jogi tanácsot szeretnék kérni. 2 évvel ezelőtt a hátsó keritésünket felújitottuk, ujraépitettük(kis betonalap oszlopokkal drótkeritéssel). A mi oldalunkat bevontuk nádszövettel.Ez a szomszédomnak nem tetszik mert megfullad az udavron és nem kap levegőt.
Több alkalommal elvágta a drótot ami a nádat fogta, ujra fel akartam tenni de már nem tudtam mert heves vitába keveredtünk.
Van e valami jogszabály ami engem illetve az álatalam épített keritést véd, illetve föltehetem e a nádat a saját oldalamra.
Kérem sürgős segitségét.Előre is köszönöm.

ritus1 # 2010.05.18. 11:39

Igazad van. Aki viszont kutyatenyészettel foglalkozik - szerintem a kerítés minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene fektessen. Hogy a zöldséges kertemet összeugrálják a kutyák és a füvesített részt stb. azért nem is szólok egy szót sem a jó kapcsolat fenntartása miatt. Az viszont zavaró, hogy a gyerekeimet nem merem udvarra engedni (és ezért építkeztünk, költöztünk kertes házba) mert félő, hogy egy nagy termetű kutya széttépi. Mindennek pedig a rossz állagú kerítés az oka. Tulajdonképpen a választ a kérdésemre megkaptam. Köszönöm. Legnagyobb kérdésem az volt, hogy kié az a kerítés. Jó tudni, hogy azé, aki építette. Azokat a helyeket ahol a mi kutyánk lyukat készített, mi helyre fogjuk hozni, de a kerítés felső részének teljes átépítése az nem a mi feladatunk.
Köszönöm a hozzászólásokat.

nanemaaa # 2010.05.18. 09:47

A kerítés építési szabály és a ténylegesen kialakult állapot az két dolog. Nem célszerű összekeverni.
A kerítés azé, aki építette...és nyilvánvalóan az ő feladata annak a jókarbantartása is. Az már más kérdés, hogy a kerítésekkel kapcsolatban nincsenek objektív követelmények, így nyilván az is szubjektív, hogy számodra az adott kerítés jó, vagy éppen silány minőségű. Mit csinálsz, ha azt mondja a szomszéd, hogy "tudom, ilyenre csináltam".

(Móricka nyitva van a szád! ... - Tudom tanító bácsi, én hagytam nyitva.)