kerítés "jog"


memeno # 2010.06.06. 20:51

Monalisa1

Nem az a probléma, hogy mindkét saját-e vagy sem, hanemhogy a jobb oldali szomszéd azt mondja, hogy jobbról kerítem és azt fizetem, a bal oldali meg azt, hogy balról közös és annak meg a felét fizetem :)

Ergo, Másfelet fizetek ki.... Ez nekem nem fekszik, nameg a bal oldalival vannak nézeteltéréseink emiatt, és ezért lenne fontos számomra pontosan tudni.

Elég nagy távolságról van szó, ez az egyik a másik, meg ne nézzenek palimadárnak..

monalisa1 # 2010.06.05. 18:14

memeno

Szerintem a társasház abban a "szerencsés" helyzetben van, hogy mindkét oldali kerítés "saját". (Aztán a szomszédnak már csak a jobb oldali - és így tovább az utcában.)

Nem kell ide jogszabályhely: a társasház építészeti tervrajzában biztosan szerepel mindkét oldali kerítés megépítése - sajátként.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.05. 18:03

Na volt itt egy beírás de valahogy köddé vált... Kérdezte hogy az összeomlott kerítést kinek kell rendbehoznia - én arra válaszoltam.

monalisa1 # 2010.06.05. 18:01

Az utcáról nézve a jobb oldali kerítés "saját".

memeno # 2010.06.05. 17:23

Üdv!

Egy kerítéses kérdésem lenne a változatosság kedvéért.
LÁtom mindenki írja, hogy utcafrontból nézve jobbra kell keríteni minden lakónak... Társasházról van szó..
Tehát utcafront illetve a bejárati ajtófront ellenkezőoldalon van.

Tulajdonképpen engem az a konkrét törvény paragrafus érdekel amiben ez levan írva!

MajorDomus # 2010.05.31. 21:07

Nem ! A magadét kerited be nem az övét !

bongyi80 # 2010.05.31. 20:48

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérnék információt!

Építési telket vásároltunk, amit bekerítenénk mind a 4 oldalról. A két szomszédos telek jelenleg még szintén üres, bekerítetlenül.
Ahogy itt olvasom, mindenkinek az út felől jobb oldalon lévő részt kell bekerítenie.
Kérdésem, mi van abban az esetben, ha mi bekerítjük mindkét oldalsó részt? Ebben az esetben követelhetünk valamit az új bal oldali szomszédtól a későbbiekben? Esetleg a kerítés megfizetését?

MajorDomus # 2010.05.26. 20:14

Elvileg nem követtél el hibát !

A saját oldaladra nyugodtan tehetsz nádfonatot vagy akár sövényt is.
A szomszéd meg lélegezzen mélyeket, vagy felűlről szedje a levegőt !
Ott is van !

sundy # 2010.05.26. 17:52

Tisztelt Szakértő!

Jogi tanácsot szeretnék kérni. 2 évvel ezelőtt a hátsó keritésünket felújitottuk, ujraépitettük(kis betonalap oszlopokkal drótkeritéssel). A mi oldalunkat bevontuk nádszövettel.Ez a szomszédomnak nem tetszik mert megfullad az udavron és nem kap levegőt.
Több alkalommal elvágta a drótot ami a nádat fogta, ujra fel akartam tenni de már nem tudtam mert heves vitába keveredtünk.
Van e valami jogszabály ami engem illetve az álatalam épített keritést véd, illetve föltehetem e a nádat a saját oldalamra.
Kérem sürgős segitségét.Előre is köszönöm.

ritus1 # 2010.05.18. 11:39

Igazad van. Aki viszont kutyatenyészettel foglalkozik - szerintem a kerítés minőségére is nagyobb hangsúlyt kellene fektessen. Hogy a zöldséges kertemet összeugrálják a kutyák és a füvesített részt stb. azért nem is szólok egy szót sem a jó kapcsolat fenntartása miatt. Az viszont zavaró, hogy a gyerekeimet nem merem udvarra engedni (és ezért építkeztünk, költöztünk kertes házba) mert félő, hogy egy nagy termetű kutya széttépi. Mindennek pedig a rossz állagú kerítés az oka. Tulajdonképpen a választ a kérdésemre megkaptam. Köszönöm. Legnagyobb kérdésem az volt, hogy kié az a kerítés. Jó tudni, hogy azé, aki építette. Azokat a helyeket ahol a mi kutyánk lyukat készített, mi helyre fogjuk hozni, de a kerítés felső részének teljes átépítése az nem a mi feladatunk.
Köszönöm a hozzászólásokat.

nanemaaa # 2010.05.18. 09:47

A kerítés építési szabály és a ténylegesen kialakult állapot az két dolog. Nem célszerű összekeverni.
A kerítés azé, aki építette...és nyilvánvalóan az ő feladata annak a jókarbantartása is. Az már más kérdés, hogy a kerítésekkel kapcsolatban nincsenek objektív követelmények, így nyilván az is szubjektív, hogy számodra az adott kerítés jó, vagy éppen silány minőségű. Mit csinálsz, ha azt mondja a szomszéd, hogy "tudom, ilyenre csináltam".

(Móricka nyitva van a szád! ... - Tudom tanító bácsi, én hagytam nyitva.)

ritus1 # 2010.05.18. 04:39

Az számomra is ésszerű, hogy azon a helyen ahol a mi kutyánk tett kárt, ott mi megjavítsuk. Ha pl. az idő elteltével rongálódik a kerítés - függetlenül a kutyánktól, akkor ki kell felújítsa a kerítést? A kerítés alapja zsalukő - az nagyon jó, de rajta a drótháló eléggé gyenge minőség. Azért nem egyértelmű számomra, mert többen hangoztatják, hogy a jobb oldali kerítés mindenkinek a sajátja, a baloldali a szomszédé. Van ilyen törvény? ...mert nem találtam. Talán a helyi önkormányzat tudja? Ha pl. egy árvíz elvinné a jobboldali kerítést, akkor mi kellene újat építsünk - bár ez nem valószínű, mert az alap jó.
köszönöm a hozzászólást.

nanemaaa # 2010.05.17. 21:44

A kerítés azé aki építette. Ha a kerítés építési kötelezettség a kérdés, akkor azt majd a bíróság fogja megállapítani.
Jelen helyzetben neked kell úgy tartanod a kutyádat (pl kennel), hogy ne rongálja a szomszéd kerítését. Ha mindezek ellenére a szomszéd kutyái átjönnek, akkor kérhetsz birtokvédelmet.

ritus1 # 2010.05.17. 20:28

Nekünk egy kutyánk van, a szomszédnak négy . Mindegyik sarplaninai a miénk is, az övé is. Tulajdonképpen engem az zavar, ha átjönnek a kutyái és nekem kis gyerekeim vannak.... ahogyan a kutyák összeverekednek - biztonsággal nem engedhetem én sem ki a gyerekeimet a saját udvaromra. Most jelen pillanatban a mi kutyánk bontja a kerítést, de már nem csak emiatt rossza állapotú a kerítés, mert tavaly még a szomszéd kutyája bontotta. Engem az érdekel, hogy ha nem én építettem a kerítést akkor én kell-e rendben tartsam? Szeretném tudni, hogy a törvény szerint kié az a kerítés? Mert a mi jobb oldalunkon van, ha szemben állunk a házzal, de nem mi építettük.
köszönöm a hozzászólást.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.05.17. 20:13

Ha a kutyák tönkreteszik a szomszéd kerítését, neked kell azt helyrehoznod.

ritus1 # 2010.05.17. 20:08

Üdv!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy anno, amikor építkezni kezdtünk a bejárattal szemben állva jobb oldalon volt már a szomszédnak egy meglévő kerítése, mi a másik három oldalon készítettünk kerítést. A probléma ott kezdődött, hogy a kutyánk az említett jobb oldali (gyengén megcsinált drótfonat kerítést)néha napján megbontja és olyankor a két telek kutyái jönnek mennek mindkét oldalon. Befoltozunk egy lyukat, másnap másikat csinál. A minap nagyon összeverekedtek a nagy termetű kutyáink, nem sok kellett, hogy kinyírják egymást... Konkrét kérdésem az lenne, hogy jelen helyzetben kinek a feladata lenne a kerítés olyan szinten történő helyreállítása, hogy a kutyák ne tudják megbontani.
Előre is köszönettel: Ritus1

MajorDomus # 2010.05.05. 17:43

És ezzel átpasszoltad -helyesen - a bizonyitást a szomszédnak. Ha levágja a kaputokat,jelentsd fel birtokháboritásért.

Sildiko # 2010.05.05. 07:03

Tisztelt Hozzászólók!

Köszönöm a véleményeket.

Válaszoltunk a szomszéd levelére, melyben megírtuk, hogy nem vágjuk le a kaput.

A levélben hivatkoztunk a PTK. 103. paragrafusára, miszerint: "Ha a földeket kerítés (sövény) vagy mezsgye választja el egymástól, ennek használatára a szomszédok közösen jogosultak."

Úgy tudjuk, hogy van egy olyan szabályozás is, hogyha a kerítést a szomszédok közösen építették, akkor azt csak közös megegyezéssel bontható le. A szomszéd saját maga mondta, hogy anno ő hegesztette fel a kaput, és az utcafronti kerítések (melynek része az ominózus oszlop is) majdnem teljesen egyformák a két ház előtt, tehát valóban együtt csinálhatták.

Most már tényleg csak a szomszéd jó- (vagy rossz-)indulatán múlik a dolog.

Ildikó

efi99 # 2010.05.04. 20:34

Ha semmit nem szól jó eséllyel perel a szomszéd. Ha blöfföl egyet előtte, akkor vagy igen vagy nem.
Melyik a jobb?
Nem ettől függ, hogy veszít-e, de esetleg eláll tőle és akkor nyilván nem.

MajorDomus # 2010.05.04. 20:25

Szerintem egy földmérést megér az ügy ! Legalább mindenki tudja hol a határ(a az emberi hülyeségnek) !

nanemaaa # 2010.05.04. 19:13

Te tudod.....
Ha mégis elbukja, azért majd ugye kisegíted? ;)

efi99 # 2010.05.04. 18:09

Főleg, ha esetleg nem a saját telkére sikerült...

Sildikó
"az, hogy kinek a telkén áll az oszlop csak egy földmérő tudná megmondani."
Ebben az esetben szólítsd te is fel, hogy szedje le az ő a kapuját, aztán hátha nem meri tovább feszegetni az ügyet vállalva a kockázatot egy telekkiméretéssel, mert esetleg anno elmérték és ő jön rosszul ki a dologból.

nanemaaa # 2010.05.04. 16:15

Az asszony azé aki megműveli. Ezzel szmben a kerítés és annak oszlopa azé, aki építette.
Sorry..szerintem a szomszédnak lesz igaza. :(

Sildiko # 2010.05.02. 05:53

Elnézést kérek az előző hozzászólásomban a gépelési hibáért!!

Sildiko # 2010.05.01. 18:37

Tisztelt MajosDomus!
Köszönöm a választ, de ez nem megnyugtató számomra. Az, hogy kinek a telkén áll az oszlop csak egy földmérő tudná megmondani. Sajnos a megegyezés nem jöhet szóba, mert csak ez az egyetlen dolog, ami miatt belénk tudott kötni, tehát nem változtat az álláspontján, függetlenül attól, hogy amit állít az nem igaz.
Új kapu, új autó... Ha lenne felesleges pénzügyi keretem ezekre a dolgokra, nem gondolkodnék egy percig sem rajta!
Ezek szerint erre nem vonatkozik a Ptk. 103.§-a, a kerítés közös használatának joga? Egyébként ez a kerítés legalább 20 éve ott van már.

Ildikó