albérlet felmondása


snowqueen # 2020.05.09. 09:49

Még egy kérdés, bár valószínűleg tudnom kellene, de nem tudom. A szerződés felmondását bármelyik közjegyzőnél kérhetem, vagy csak annál, ahol írtuk a szerződést? Mert most az lenne a cél, hogy minél hamarabb legyen valami hivatalos végzés a kezemben, és oda mennék, ahol a leghamarabb kapok időpontot.

MajorDomus # 2020.05.09. 18:41

Célszerű ott intézni,ahol kötötted.

drbjozsef # 2020.05.09. 19:33

Nem tudom, milyen rendőrség mondta ezt, de totális sületlenségnek tűnik.
De lehet, hogy én tévedek. Járj el így.

Zoltanuss # 2020.05.10. 03:49

Aki bérbeadó, az most a szopórolleren van a járványhelyzet miatt.
írta Józsi doktor egy szűk 24 órája.
Hát van benne valami, nyilván nem az a helyzet mint egy vagy két éve amikor tolongtak a bérlő jelöltek. Most szerencsére válogathatnak.
De azért ingyen lakás továbbra sem lesz. Ezt csak nehány szélhámos gondolja. Látom kapós volt a 'Hókirálynő' esete így én is csatlakozom.

Zoltanuss # 2020.05.10. 04:14

Tehát snowqueen jó másfélanapja írta , hogy kiadta a lakását egy párnak akik feltörték az ajtót, mert állítólag elvesztették a kulcsot. ha agresszívek nyilván így cselekednek.
De azért tudni kell, hogy egy lakáshoz mindig tartozik pót kulcs, nem is egy, hanem több /is/. Szerződéskötéskor ezt is meg kell beszélni a leendő bérlővel. Mit tenne ha elveszne a kulcs hová tenné a pót kulcsot stb. Közben lehet tesztelni az érdeklődőt. Ha nem áll rá sajnos le is út fel is út. Tudom most kockázatos, de hasznos lehet.
ja a pótkulcs elhelyezésére pl. ott a szomszéd néni. ja hogy ma nem olyan világot élünk, hogy ilyen lenne...hát szopó ág ez is. Nincs a minimális bizalom sem.
Amúgy pótkulcs nem csak a kulcs vesztés miatt kell, hanem lehet tűt, lehet csőtörés stb. Kérdés hogy egy meztelen fenekű, netán agresszív bérlőnek kívánkozó megérti é ? Ha nem, hát ismétlem le is út fel is út.
Nos a kaukció / ami nem az... egyszerűen letét / ezért is legyen a lehető legnagyobb.
Kéthavi kauciót fizettek, az elvileg nem fedezi az ajtócserét, de lenyelem a békát,
Mennyi az a kettő havi ? Nem tudom. Eleve nem havidíj bontásban kell megadni, hanem egy fix összeg … ok. legyen pl 2,7 x a bérleti. Aki vitatja vagy nem tudja nem akarja kifizetni annak újra … le is út..
persze ez most nehéz, de nem lehetetlen.
Azért az nonszensz, hogy gyünne valaki egy 30 millás lakásba és azon vitat
kozik, hogy az a 350 netán 400 eft sok. Ja hogy nem tudja kifizetni ??! Akkor kérjen valakitől . Vagy kap vagy nem. ha nem jobb ha nem lesz nálunk bérlő !
Hasonló cipőbe járunk... majd folytatom.

Zoltanuss # 2020.05.10. 09:07

Tehát a bérlő választásnál járunk !
Hogy ne járjunk úgy mint snowqeen akinek feltörték az ajtóját, biztosítsunk neki megfelelő számú pótkulcsot, sőt beszéljünk arról is hogy mia steendő ha pont nincs az embernél a kulcs… előfordulhat. Meg kell keresni a pótkulcsot és nem az ajtót feltörni. A kár egy feltörésnél kb. 100 eft, a pótkulcsok 1000 és 3000 ft között lehetnek. Az egyik lányom aki szintén rutinos bérbeadónak gondolja magát, sajnos nem az, most jutott odáig hogy majd elfogyott a kulcsa... egy olyan zárhoz amihez nem lehet másolni kulcsot.. Mauer a márka, hogy mennének a fenébe. sajnos zárat kell cserélni... olyant amihez pótkulcs korlátlanul másolható. tény hogy a zárasok a jó drága zárat értékesítenek, mondván nehéz feltörni. így van. Csakhogy a rutinos betörő besurran, legföljebb avállával belöki az ajtót. Az olyan fúrkálós inkább csak amesékben van. A biztosítók és a zárasok így növelik -növelnék az üzletüket.
a lányon ezenkívül azon siránkozott, hogy nem bérelték eddig még ki a lakását. jobb is.
Az eddigi jelentkezők :
1 hölgy 2 kutyával,
egy pár egy 8 éves gyerekkel, egy pár 2 macskával, egy felnőtt 2 gyerekkel. Mind azonnal kivenné, de csak addig amig fizetésre nem kerül sor és mind azt mondja el kell menni a jelenlegi helyéről.
Amúgy általában mindnek fel van ajánlva, hogy harmad negyed nap visszajöhet a tárgyalás folytatására.
De hát ezek mind olyanok, hogy vagy fizetésképtelenek vagy eleve nem kellenek.
pl. a felnőt a 2 gyerekkel, amikor megkérdeztük miből él hümmögés a válasz.
Van olyan is aki pl. jönne 3 hét múlva, ok. semmi
akadálya, de a szerződést megkötnénk mondjuk 4 nap múlva... ha megfelel. Nem jön mert annyi pénze sincs, hogy 2 hétre 2 bérletet tudna vagy akarna fizetni.
Az alapelvem, hogy egy leendő bérlőt jól ki kell kérdezni, ez pedig egy alkalommal nem megy. Ha komoly a leendő bérlő, akkor belemegy a komolytalan pedig tovább áll, de az jobb is úgy.
Melléfogni persze így is lehet.
Nehéz dolog, hogy ha valaki valamiért nem felel meg a szemébe mondani, hogy nem kell. A megoldás : mindig van a talonban egy másik az illető előtt álló tárgyaló fél. Megkérjük, hogy 3 nap múlva jelentkezzen.
Mos hogy a korona miatt az airnb bedőlt...lakásbőség van azért észnél kell lenni. Lakás bőség a belső kerületekben, de ezek a lakások azért nem mindenkinek valók. Ezek jól felszerelt nívós lakások, nem feltétlenül a lecsúszott lecsúszás előtt állóknak valók.
Lehet ugyan válogatni, de csak módjával.

MajorDomus # 2020.05.10. 20:10

A mi alapelvünk a szállodaiparból való.
Melyik a luxusszálló legdrágábblakosztálya?
(az amelyik üres!)
.
Én mondjuk szerencsés vagyok,mert egyik bérlőm sem ment el,de üresedés esetén sem kapkodnám el,a fenti elv ellenére sem!
.
Inkább álljon üresen,de nem akarok havonta bérlőt keresni.

matthiasi # 2020.05.11. 05:45

snowqueen !

"így felfeszítették az ajtót, ami teljesen tönkrement."
Ezek szerint a lakásba kulcs nélkül is be lehet menni.
Menjetek ketten, az egyik eltereli a figyelmet a másik pedig megszünteti az áram szolgáltatást.
Sok módja van. Pl. az egyik dobozban a kötést megszüntetni.
Az ilyen eleve nem hív szerelőt, jogorvoslat lehetősége sem jut az eszébe... így előbb utóbb eltakarodik.

snowqueen # 2020.05.11. 06:00

A bérlők két kulcsot kaptak, egyiket eltörték, másik bent volt a lakásban. Én ugyanabban a lakóparkban lakom két házzal arrébb, csak fel kellett volna hívniuk a pótkulcs miatt. Állítólag le volt merülve a telefonjuk, így nem értek el, úgyhogy szétverték az ajtót. Nincs benne logika, nem voltak beszámítható állapotban. Azóta hétvégén a pasi olyan vehemenciával költözött - a csaj az ablakon dobálta ki a cuccait -, hogy végül a szomszédok kihívták a rendőröket, ők beszélték rá, hogy csendesebben intézzék. Pár órával később újra ott volt a lakásban a nőnél.
Leveleztem azóta az Utcajogásszal, ők is azt írták, hogy jelenleg a veszélyhelyzet alatt nem áll mögöttem hatóság, ami segítene kitenni őket, így miután felbontottam a közjegyző előtt aláírt szerződést, csak arra számíthatok, hogy meg tudok velük egyezni és maguktól elmennek, különben hívhatjuk a szomszédokkal kétnaponta a rendőröket, nem teszi ki senki hivatalosan őket a lakásból.
A rendőrségen korábban azt mondták, ha megvan a szerződés felbontásáról a papírom, akkor hívjam őket és a végrehajtókat, de, mint kiderült, ez tényleg nem így van jelenleg.

Zoltanuss # 2020.05.11. 06:07

Akkor folytatnám, hogy ne járjatok úgy mint a snowqueen a csodás bérlőivel.
Ha mondjuk komoly az érdeklődés , rá lehet kérdezni, hogy miért is jön el az előző helyéről, valami oka csak van. Vannak sablon válaszok pl. hogy eladják eladták a lakást, stb. ez igaz is lehet, de az már nem, hogy azonnal kell jönni. Egyrészt kivitelezhetetlen ( a jog álnokul védi a semmirekelő, bérlőket is ) , de azért lehet olyan hogy tényleg nagy a nyomás, kívánják az eltávozását. Nos ilyenkor meg kell kérni pl. az előző címét, netán a bérbeadó telefonját, elérhetőségét, netán még ajánló levelet is lehet kérni. Először meglepődik a bérletet kereső, majd ha vaj van a füle mögött elódalog. Így a jobb. Persze a raffináltnak ez sem gond.
Tehát nem azonnal kiadni, szűrni az érdeklődőket, vaskos letétet kérni, és így talán kikerülhetjük a nem bérlőnek való egyéneket.
Meglepetés így is lehet !!

Tavaly az ínséges világban... a bérletet keresőknek ínséges .. egymásnak adták a kilincset. volt hogy hárman jöttek egyszerre... 1 előbb jött a másik késett így összetömörültek. nos elmondtam a mondókám, majd kikísértem őket, hogy majd jelentkezzenek. az egyik már a búcsúzásnál kiborult, hogy nem kapta meg azonmód a lakást. nem mondtam neki, de gondoltam haver , te biztos nem kellesz. Végül lett bérlőm cirka egy hét alatt, kölcsönös megelégedésre már 11 hónapja itt van.

Zoltanuss # 2020.05.11. 06:19

T. snowqueen !
magam és matt nevében :
Az ilyen primitív emberektől jobb megszabadulni bármi áron.
Apót kulcs ha a lakásban van az nem pót kulcs. Azt máshol kell elhelyezni.

hogy jelenleg a veszélyhelyzet alatt nem áll mögöttem hatóság, ami segítene kitenni őket, így miután felbontottam a közjegyző előtt aláírt szerződést,
Naivitás !!!
A hatóság gyakorlatilag soha sem áll a bérbeadó mellet, mindig a bérlő felé húz, néha kevésbé máskor meg jobban.
Jobban ? Igen pl. a dicstelenűl letűnt rendszerben.
Na erről majd később.

snowqueen # 2020.05.11. 06:30

A pótkulcs nem volt a lakásban, hanem nálam volt. Azt írtam hogy kettő kulcsot kaptak, mert ketten költöztek, egyiket eltörték, a másik a lakásban volt, a pótkulcsot tőlem kellett volna elkérni, 2 perc sétaútra lakom tőlük, de a lemerült telefonra hivatkozva nem hívtak fel, hogy elkérjék a pótkulcsot, hanem telefontöltési lehetőség helyett kerestek valami vasat, amivel szétfeszítették/verték az ajtót éjjel.
Természetesen van felelősségem a történetben, döntöttem jó, hogy kiadtam nekik, legközelebb okosabb leszek, most egyelőre velük szeretném lezárni a kapcsolatot.

Zoltanuss # 2020.05.11. 13:10

T. snow… !
Speciel a kettő kulcs 2 személynek azért kevés, 3 db kellett volna. Egy egy a használóknál egy pedig egy egyezményes, de jól hozzáférhető helyen.
az hogy nálad is volt egy éjjel welég gáz lett volna elkérni... nos ilyen emberek úgysem kérik el.
Mint írtam hatósági segédletre ne számíts, de ha károd keletkezett azt mindenáron hajtsd be rajtuk.

elsőnek ha már úgyis közjegyződöstél vedd igénybe a szolgátatását újra. Kérjél tőle egy fizetési meghagyás kibocsátást 500 ezer forintról.. ajtó rendbetétel beépítés stb. Ezért persze fizetni kell, de a kőzjegyzök is a piacról élnek. Nos a közjegyző elküldi, aminek ugyan ellent lehet mondani és ha ellentmondanak akkor jöhet a birói szak a per. Jobb ha nem mondanak ellent.... reménykedve , hogy a jogi tudásuk ilyen finomságokra nem terjed ki, ilyenkor azt jelenti hogy elismerték a tartozásukat. de persze nem fizetnek.. fizetni csak erős ráhatásra lehet.. ez az eljárás a végre hajtás. Ezt is kérni kell a kérést pénzért teljesítik... a végrehajtók ha fantáziát látnak benne megteszik.
A követelés :
a teljes helyre állítási költség,
az közreműködők / közjegyző, végrehajtó /díja és természetesen a te bevételed kiesése is.

Ha lúd akkor legyen már kövér.

MajorDomus # 2020.05.11. 20:58

Eköltöztél,kauciót lelaktad.
Nem lesz az ügynek folytatása.

Szomorú örökös # 2020.05.12. 03:10

MajorDomus

Eköltöztél,kauciót lelaktad.
Nem lesz az ügynek folytatása.

Főleg emiatt nem nagyon kell aggódnia:

A tulaj anno megkért minket hogy senkinek ne mondjuk hogy albérletbe vagyunk csak annyit hogy vigyázunk a lakásra még ők külföldön vannak

A tulaj egyébként se fog ugrálni, mert akkor esetleg kiderülhet mindez.

snowqueen # 2020.05.12. 04:36

A "követelés" helyett végül győzött az, hogy "Az ilyen primitív emberektől jobb megszabadulni bármi áron". A nővel szerződtem eredetileg, tegnap aláírta, hogy közös megegyezéssel felbontjuk a lakásbérleti szerződést és lakóingatlan átadás, átvételi jegyzőkönyvet is írtam. Fogalmam sincs, ez így mennyire állná meg a helyét a bíróságon, de mivel még a közjegyzőtől is azt a tanácsot kaptam, hogy ha azt akarom, hogy elmenjenek - mielőtt valóban vakolatig lelakják a lakást és esetleg nemcsak egymással, hanem a szomszédokkal vagy velem szemben is elmennének a tettlegességig -, akkor egyezzek meg velük, különben senki nem fogja kitenni őket még hónapokig. Így inkább fizettem. Ma hagyják el a lakást, remélem a berendezés marad. Igazi tanulság számomra is arra nézve, hogy kit engedjek be a lakásomba és mennyire véd meg a jog tulajdonosként a bérlővel szemben.

SolnesM # 2020.05.12. 05:16

Natsu31 !
Követelhet a tulaj, de érvényesíteni semmit sem tud !
Az ügy lezárva !

Zoltanuss # 2020.05.12. 07:54

snow… !

de mivel még a közjegyzőtől is azt a tanácsot kaptam, hogy ha azt akarom, hogy elmenjenek - mielőtt valóban vakolatig lelakják a lakást és esetleg nemcsak egymással, hanem a szomszédokkal vagy velem szemben is elmennének a tettlegességig -, akkor egyezzek meg velük, különben senki nem fogja kitenni őket még hónapokig.

Zoltanuss # 2020.05.12. 07:55

Lemaradt, hogy szégyen a közigazgatásra, szégyen a jogrendre !

Zoltanuss # 2020.05.12. 08:02

tehát Snow... panaszosunk írt egy jegyzőkönyvet így :

és lakóingatlan átadás, átvételi jegyzőkönyvet is írtam.


Majd ha a másik fél is aláírja az csak akkor lesz jegyzőkönyv, addig tervezet, feljegyzés, emlékeztető stb.

Így inkább fizettem. Ma hagyják el a lakást, remélem a berendezés marad.
” tehát a panaszosunk még fizetett is a károkozónak, sőt még a lakást se hagyták el !
Bonyolódhat még ez.

Zoltanuss # 2020.05.12. 08:04

bermuda háromszög !

Amig ő válaszol addig én feltételezem, hogy felhagy a bérbeadással.
Üresen hagyja a lakást vagy eladja !

Zoltanuss # 2020.05.12. 08:15

Nem tudom olvassák és azok a széplelkek, azok a naivak, azok a képmutatók, akik néha felsírnak, hogy kevés Mo.on a bérlakás , tehát olvassák é azok rongy emberek a snowqueen esetét ? Szerintem nem, vagy lepereg róluk mint kutyáról a víz.

Amíg így van , hogy a bérbeadó szívja meg jobbára addig tömeges üzletialapon bérlakás piac nem lesz.
A vállalkozók, a befektetők nem hülyék !
Lesznek viszont magányos próbálkozók több kevesebb szerencsével.
Természetesen mindenkinek tudni kell lakhatás ingyen nincs.

gerbera317 # 2020.05.12. 08:23

szégyen a közigazgatásra, szégyen a jogrendre
1) Ez nem közigazgatási kérdés.
2) Mármint a jogrendszerre? Arra sem szégyen. Sőt.
Szégyen inkább az ilyen bérlőkre; de ebbe ne menjünk bele, mert ilyen mindenhol van, még Ámerikában is.
Ami pedig a kárt illeti: azt akár még érvényesíteni is lehet a bérlő ellen, hacsak a bérbeadó nem volt olyan "okos", hogy nullás nyilatkozattal elengedte őket. Akkor viszont ne jogrendszerre köpködjünk.

snowqueen # 2020.05.12. 08:28

Igen, az esetem tankönyvi példa arra, hogy hatszor járja körbe az ember a leendő bérlőt, mielőtt szerződnek, mert a jelenlegi helyzetben még a közjegyző előtt sok ezerért hitelesített okirat sem ér sokat a gyakorlatban. Nem tudom, hova fajul az ügyünk, remélem ma elmennek és megoldódik.
Üresen nem hagyhatom a lakást, mert én is bérlő vagyok máshol, egy nagyobb lakást bérlek és részben a saját lakás kiadásából fedezem az én bérleti díjamat. Eladni sem szeretném a lakást a fentiek miatt. Marad az, hogy csak ismerősnek, vagy leellenőrizhető embernek adom majd ki. Kemény tanulópénz volt, minden szempontból.
Mind az átadási jegyzőkönyvet, mind a közös megegyezéses szerződésbontást aláírta tegnap a bérlő, de természetesen engem még ez sem jogosít fel jelenleg arra, hogy birtokháborítás miatt kitegyem, mert nem jön ki a végrehajtó.

gerbera317 # 2020.05.12. 08:41

az átadási jegyzőkönyvet (...) aláírta tegnap a bérlő
Tehát te vagy birtokon belül? Akkor megfogod a grabancát, esetleg hívsz magaddal erős embereket is, és kiteszed az ajtó elé, utána szórva a holmiját. Ha esetleg önbíráskodásra merészel hivatkozni, hiába teszi, mert te felmutatod az aláírt papírt, és az alapján nem te raktad ki őt, hanem ő akar visszatérni, amit te már nem engedsz meg neki.