albérlet felmondása


snowqueen # 2020.05.12. 08:44

Igen, behajthatnám rajtuk az ajtócsere árát hónapok múlva. Ki is rakathatnám őket hónapok múlva. Anyagi kár úgy lehet, hogy nem érne, de háromnaponta kellett rájuk hívni a rendőrséget. Nem tehetem meg, hogy várok, hogy pénzemhez jussak, közben meg tönkreteszik a lakást - tudom, kifizettethetem velük, ha van legális jövedelmük -, de nem élhetnek ott a régi szomszédaim rettegve és éjszakákon át nem pihenve miattuk. Nem beszélve arról, hogy velem is egyre agresszívabbak voltak, ha hagyok nekik időt, hiába csukják majd le őket, ha engem megvernek, leszúrnak. Van egy lányom, négy napja azt hallgatja, hogy ezzel foglalkozom telefonon, nem tudom megakadályozni, hogy hallja és hatással legyen rá ez az egész. Tudom, hogy meg lehet a jogi útja annak, hogy kamatostól rájuk verjem a széttört dolgokat, károkat, de itt nem csak a pénzről van szó, hanem, hogy ellehetetlenítik a környezetükben élők életét.

snowqueen # 2020.05.12. 10:01

Én biztos nem tudom megfogni két - vagy ha ott vannak a haverjaik, több - ember grabancát és erős, bátor ismerőseim sincsenek sajnos, akik olyan közeli ismerősök lennének,hogy ilyen szituban hívhatom őket.

drbjozsef # 2020.05.12. 10:24

snowqueen,

Hát ez akkor sajnos a lakáskiadás kockázata.

Egyébként, szerintem, ezt úgy is lehet, hogy ha elmennek a lakók, akkor gyorsan szerzel egy lakatost, felnyitod az ajtót, és kicseréled a zárat. Ha jönnek, akkor pedig megkéred őket, hogy húzzanak el, legfeljebb az ablakon dobálod ki a holmijukat, bár ez attól is függ, pontosan mit írtatok alá a birtokbaadáskor. De ha jól csináltad, akkor simán hívhatod a rendőrséet, ha be akarnának jönni.

Mondjuk, aki egy kulcs hiánya miatt feltörték az ajtót, akkor valszeg rád is rádtörik.

wers # 2020.05.12. 10:49

Mondjuk, aki egy kulcs hiánya miatt feltörték az ajtót, akkor valszeg rád is rádtörik.

Plusz egy ok amiért lehet hívni a rendőröket.

snowqueen # 2020.05.12. 14:12

Mint írtam, tegnap aláírtuk, hogy közös megegyezéssel felbontjuk a szerződést és az átadás-átvételi jegyzőkönyvet is aláírtuk mindketten. Most költöztek ki délután botrány nélkül. Nem tudtak róla, hogy a veszélyhelyzet miatt hiába hívnék végrehajtót. Ma egyszer elmondtam nekik, hogy ha nem költöznek, rendőrt hívok, mert albérleti szerződés nélkül illegálisan vannak a lakásban. Összepakoltak és mentek, de szerintem bármilyen szerződésnek látszó irat aláírása után mentek volna, el sem olvasták, mit tolok az orruk alá, a kaucióért simán aláírták. A szétvert ajtót nem vasalom be rajtuk, visszaadtam a teljes kauciót, ennyit buktam. Jó kis tanulópénz, de most kb. minden megoldás jobb volt annál, mint hogy hónapokig rombolják a lakást és háromnaponta hívják rájuk a felháborodott, félő szomszédok a rendőröket. Pénteken verték szét az ajtót, nem hittem volna, hogy pár nap alatt sikerül kitenni őket.

drbjozsef # 2020.05.12. 15:25

A lehető legjobban tetted.
Ennél csak rosszabb lehetett volna, ha egy kicsit is okosabbak.
Szerencsés vagy.

MajorDomus # 2020.05.12. 15:41

szerencsés kifejlet némi tanulópénz ellenében.

Zoltanuss # 2020.05.13. 04:25

Miután eltakarodtak azért egy fizetési meghagyás küldése nem ártana !
Némi költség, de hátha bejön.
Pl. az emberek többsége nem tudja, hogy egy ilyen felszólításnak ellent kell mondani.
Ha nem teszik jöhet a végre hajtás.
Tanuló pénznek a másik oldalra !

MajorDomus # 2020.05.13. 15:29

Igen:
Ha ki tudja deríteni hogy hová költöztek.

wers # 2020.05.14. 04:07

Miután eltakarodtak azért egy fizetési meghagyás küldése nem ártana !

Én ezt nem tanácsolnám. Átadás-átvétel megtörtént, aláírták. Ha abba nem írtak be semmi tartozást, megtérítendő kárt, nem érdemes. Csak bosszúság. Vagy ellentmond vagy nem, vagy megáll a kézbesítési vélelem vagy nem. Utólag vagy megdönti vagy nem.....

snowqueen # 2020.05.14. 05:43

Nem küldök utánuk semmit. Megállapodtunk, hogy fizetem én a károkat, aláírtuk mindketten, hogy átadtam/átvette a teljes kauciót, tartom magamat ahhoz, amiben maradtunk. Ha egyszer beleegyeztem, hogy a gyors kiköltözésért cserébe nem követelem rajtuk a károk megtérítését, akkor utólag sem megyek szembe a saját szavammal. Ez van, legközelebb remélem jobban választok.

MajorDomus # 2020.05.14. 19:16

Így korrekt.

harmankardon # 2020.11.06. 10:37

Üdv!

Szerintetek egy határozott idejű lakásbérleti szerződést fel lehet mondani korábban fizetési kötelezettség nélkül (a kaució természetesen maradna a bérbeadó bál), ha s szerződés egyik pontja így szól :(?)
"A határozott idejű szerződést felek rendes felmondással nem mondhatják fel, azt közös
megegyezéssel azonban bármikor megszüntethetik."
Esetleg a virushelyzetre hivatkozással lehet élni?

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.11.06. 10:57

harmankardon,

Ha más rendelkezés nincs ezzel kapcsolatosan, akkor nem.

Felmondani nem lehet egyoldalúan. Ha megegyeztek benne, akkor meg lehet szüntetni a szerződést. Ahogy írva van.

harmankardon # 2020.11.06. 11:16

drbjózsef

Tehát ha a bérbeadóval megtudom beszélni, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződést, akkor lényegében az ő jóindulatán múlhat, hogy igényt tart-e a bérleti szerződés határidejéig fennmaradó bérleti díjakra a nála maradó kaució kívül... jól értelmeztem?
Illetve a fennálló virushelyzetre való tekintettel nincs semmilyen törvény, vagy szabály ami miatt a fennmaradó bérleti díjakat nem kellene kifizetnem a kiköltözés után?
Az 1 éves határozott szerződésből 6 hónap van még hátra.

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.11.06. 11:19

harmankardon,

Nem, nincs semmilyen könnyítés. Igen, jól érted, azt kér amit akar, abban állapodtok meg, amiben meg tudtok állapodni. Ha nem, nincs megszüntetés.

A határozott idejű szerződés az ilyen.

harmankardon # 2020.11.06. 11:21

Azt elfejtettem leírni, hogy a bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg írtunk közjegyző bél egy kiköltözés nyilatkozatot viszont a lakást úgymond feketén bérlem,bekoltozeskor megkert arra, hogy senkinek se említsem, hogy bérlő vagyok, hanem mondjam azt, hogy barát vagy rokon.

drbjozsef # 2020.11.06. 11:42

Irreleváns.

Legfeljebb az egyezkedésnél tudod revolverezni vele, másra nem jó.

Zoltanuss # 2020.11.07. 04:41

harmankardon kérdezőnknek a helyzete

Az 1 éves határozott szerződésből 6 hónap van még hátra.
Fel akarja mondani a szerződést és az után érdeklődik ,hogy
a bérbeadó igényt tarthat e a másik félév bérleti díjára.
Igen. De azért ezt nehezen lehet realizálni, így jobb ha megegyeznek.
A bérlő lelép azonnal, fizet még egy vagy kéthavi bérleti díjat a bérbeadó pedig nyomban keresheti az új bérlőt.

horviwtt # 2020.11.07. 15:38

Udv,

Segitseget szeretnek kerni, a helyzet a kovetkezo.
1 eves hatarozott ideju berleti szerzodes felenel jarunk parommal. A lakas 2 szobas, a konyha es a nappali egybe van nyitva. A konyha fala mogott pedig a szomszed haloszobaja talalhato, nagyon vekony fallal elvalasztva...

Nem vagyunk koran kelo emberek, altalaban fel 8 elott ki sem szoktunk menni a konyhaba, es akkor is rendeltetesszeruen hasznaljuk (reggeli keszites, mosogatas...). A szomszed par viszont rendszeresen 10ig szeretne aludni minden nap. Eleinte doromboles volt, mostanra viszont mar ordibalassa es a reszukrol fenyegetozesse eszkalalodott a dolog.
A tulajunk mar regota igeri hangszigetelo fal beszereleset, de eddig nem tortent semmi, a szomszedban (a fal masik oldalan) pedig fizikailag az ablak miatt nincs lehetoseguk ilyen falat csinaltatni.
Az eletunk most mar egy folyamatos stresszforrassa valt, vagy nem hasznaljuk reggelente a konyhat (ami dolgozo emberekkent eleg rosszul erint), vagy a folyamatos kiabalassal kell szembeneznunk.
Sokan mondjak, hogy egyszeruen ne foglalkozzunk a szomszeddal, eleinte probaltuk, de ez a veszekedes annyira mindennapossa valt, hogy mar utalunk ott elni.
A szerzodesbol viszont van meg hatra fel ev... Es akkor felteszem vegre a kerdesem. Van barmifele jogalapom arra, hogy ugy mondjam fel a berleti szerzodest, hogy a kauciot visszakapjam? Pl. mert a szerzodes kotesekor nem ismert tenyezo ez a szomszed, aki ellehetetleniti az ott elest.
Ja es ha esetleg szamitana, kozjegyzo altal hitelesitett a szerzodes.

Koszonom elore is a valaszokat

drbjozsef # 2020.11.07. 20:44

horviwtt,

Szigorúan jogi értelemben, ha nincs külön passzus a szerződésetekben a felmondásról (mert a főszabálytól, hogy nem mondható fel, közös megegyezéssel eltérhettek), akkor az sajnos nem felmondható.

Megteheted, hogy elköltöztök, nem fizeted ki a hátralévő hónapokat, jó eséllyel nem is kapod vissza a kauciót. Aki akar pénzt, az pert indíthat. Ott eldől, hogy mi jár kinek, nem mondom, hogy ha a leírásod valós, akkor nincs esélyetek, de azért nem lenne egyszerű. Ez nem egy hirtelen bekövetkező hiba, fél éve ott laktok, eddig is tudható volt, hogy zavarjátok a szomszédot. Nemigen tudható a körülmények pontos ismerete nélkül, milyen ítélet születne (de valószínűleg még azok ismeretében sem igen).

A legjobb megoldás a megbeszélés a bérbeadóval. Döntse el, hogy jó-e az a fal szerinte, vagy nem jó. Ha jó, akkor menjen át ő a szomszédokhoz, és kussoltassa el őket. Ha nem jó, akkor meg közösen találjatok megoldást, ha mást nem, fogadja el, hogy nektek ez így nem felel meg, váljatok el békében, keressen másik bérlőt, ti se akartok pereskedni. Lehet, ez kompromisszummal jár részetekről is, és inkább veszni hagyod a kauciót, vagy egy részét. Azt azért remélem tudod, hogy ha jogellenesen mondanál fel, akkor a teljes hátralévő fél évet is követelheti a bérbeadó. Szóval lehet a a kaució lenne a kisebb veszteség...

Zöldövezeti11 # 2020.11.08. 13:43

horviwtt !

Felmondanád a szerződést fél évvel korábban és még a kauciót is vissza reméled !
Nem fog menni !

Zöldövezeti11 # 2020.11.08. 13:58

További észrevétel erre a h horviwtt féle problémára.

Anno amikor kialakították ezt a lakást és a szomszédját, műszakilag valami nagyon elbaltáztak.
Ugyanis majd mindig kerülik azt amikor vizes helyiség
mellett szoba van, főleg azt, hogy magát a vizes szerelvényeket tegyék rá a szomszéddal határos falra.

Leválasztásoknál persze ilyen előfordulhat, de akkor meg általában vastagabb falat építenek oda. Tehát helytelen telepítés és helytelen falvastagság.
Majd a tekintetes bíróság ezt is fogja vizsgálni. Mármint azt, hogy ki építette így.
Ha a konyhás szomszéd, akkor neki kell falat vastagítani, ha a hálószobás szomszéd, akkor pedig neki .
A tulajunk mar regota igeri hangszigetelo fal beszereleset, de eddig nem tortent semmi, a szomszedban (a fal masik oldalan) pedig fizikailag az ablak miatt nincs lehetoseguk ilyen falat csinaltatni.
Speciel egy ablakot arrább lehet helyezni.. egy falvastagítás sem hatalmas költség.
Tény hogy ezeket azért nem egy bérlőnek kell elvégeznie.

harmankardon # 2020.11.12. 08:59

Üdvözlet!

Korábban kérdeztem, hogy határozott bérleti szerződés esetében milyen opciók léteznek, ha a 12 hónapot nem tudom kitölteni hanem a 6ik hónapon szeretnék kiköltözni.
A bérleti szerződés egyik pontjában az áll, hogy közös megegyezéssel megszüntethető a szerződés.
Értelemszerűen a kaució a bérbeadónál marad.
A bérbeadó azt mondja, ne közös megegyezéssel szuntessuk meg a szerződést, hanem hivatkozva általam a rendkívüli helyzetre amit ő elfogad, írjuk bele hogy a kaució nála marad, és a kiköltözés napjának dátumával pedig írjuk bele azt, hogy további követelés az ő és az én részemről nincs.
Ez így jó lehet valóban?
Így, hogy ezt alairom, a kaució marad, bele írjuk hogy további követelés nincs egyik fél részéről sem, így nem követelheti valóban a fennmaradó 6 hónap bérleti díjat?

Köszönöm szépen.

harmankardon # 2020.11.12. 09:12

Lényegében így szól a felmondás:

Bérleti szerződés felmondása

amely létrejött egyrészről.... mint bérlő......
valamint...... mint bérbeadó között.
A.......... -én kötött bérleti szerződést a bérlő rendkívüli helyzetre való tekintettel felmondja, amit a bérbeadó elfogad.
A bérlő tudomásul veszi, hogy az idő előtti bérletiszerződés felmondásával a kaució összegét.......
Ft-ot elveszíti.
A bérbeadó és a bérlő megállapodnak abban, hogy a bérlő a kiköltözésig (2020.12.25.) a decemberi bérleti díjat arányosítva fizeti meg a bérbeadó felé és az addig keletkezett költségeket (víz, villany, stb.) utólag, a számla kézhezvételétől 5 napon belül megfizeti a bérbeadó felé készpénzben.
Amennyiben a 3. pont teljesülését mind a két fél aláírásával igazolja, úgy a bérbeadónak és a bérlőnek további követelésük és kötelezettségük egymás felé nincs.

Így ebben a formában jó ez a szerződés felmondás, így nem követelheti a bérbeadó a fennmaradó 6 hónap bérleti díjat?

Köszönöm.