Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Hazvasarlo80 # 2021.08.14. 21:12

Kedves Fórumozók, Családi ház vásárlásában vagyok, s a CSOK és a piaci lakáshitel elbirálása során kiment Értékbecslés során derült ki számomra, hogy az udvaron lévő garázs nincs engedélyeztetve. Így az értékbecslő nem vette számításba az ingatlan értékénél a garázst. Azon tényre, h a garazs az ingatlan nyilvántartásból hiányzik sem az ingatlanos, sem az eladó nem hívta fel addig a figyelmemet, szerződést író ügyvéd csak a papírokat látta, nem tudta, h van ott egy garázs is. Az ingatlan nyilvántartásban az adott helyrajzi számon "belterületi kivett lakóház , udvar, gazdasági épület" szerepel, garázs nem. E-hiteles térkép alapján egy korábbi gazdasági épület helyére építettek egy kissé nagyobb garázst, melyet lemérve 30m2 es, 49légköbméteres. Ügyvédem szerint ilyen viszonyok mellett hátráljak ki a vásárlásból, feleségem szerint túl szép a ház, hogy elengedjük. Eladó szerint 8-11 éve építették kb. Valóban ennyire veszélyes így megvenni? Eladónak van lehetősége még fennmaradási engedélyt kérni? Bírságra kell számolni? Építményadó hátralék keletkezhet ilyen esetben? Villany be van vezetve. Kell egyáltalán engedélyezteni egy ekkora garázst? Az én számításaim alapján a 30%os telekbeépíthetőségen még belül vagyunk, utcafronttól belül van, de a szomszédos telekhatáron van, a telekhataron lévő fal mellett.

drbjozsef # 2021.08.15. 06:55

Hazvasarlo80,

A garázs mérete (49 légköbméter nemigen lehet, mert 30nm alapterüeleten az 1,5 méter magasságot sem érné el), legmagasabb pontja, telken belüli elhelyezkedése megfelel az OTÉK-nak, és a HÉSZ-nek?
Ha igen, csak akkor van esélyed valahogy legalizálni...

Hazvasarlo80 # 2021.08.15. 09:34

drbjozsef, köszönöm a segtíséget, lehet rosszul számoltuk laikusként. A garázs külső területe 30m2 30as téglákból, és 48,72m3 a belseje a belső méreket alapján, belső területe 5.8x4x2.1m, lapostetős. Vagy a légköbmétert is a külső méretek alapján kell számolni?

nanemaaa # 2021.08.16. 07:03

Ha jól értem, akkor a szomszédos telken álló épület mellé épült a garázs, tehát az oldalkert területén, ami szabálytalan. Azt sehogy sem lehet legalizálni.
Ha szabályos helyen lenne, és valóban nettó 100 lm3-nél és 4,5 m gerincmagasságnál alacsonyabb, akkor egyébként nem kellene rá engedély, a földhivatal az építésügyi hatóság által kiadott hatósági bizonyítvány és nyilván épület feltüntetési vázrajz alapján tüntetné fel a térképen. De szabálytalan épületre nem lehet hatósági bizonyítványt kiállítani. Ráadásul akár el is bontathatják. Mivel vélhetőleg tűzvédelmi előírást is sért, így 10 éven túl is bontatható.

plan9 # 2021.08.19. 10:26

Kedves mindenki!

Tapasztalt építészt keresnénk egy ingatlan lehetőségeinek a tisztázásához. Mindenképp olyan szakemberre volna szükségünk, akinek volt már dolga fennmaradási engedéllyel macerás (esetleg védett besorolású) területen. Ha a 3. kerület viszonyait ismeri, az külön szuper lenne. Több szempontból speciális az ügy, a további részletekkel inkább nem is terhelném a fórumot, csak célirányosan keresném az emberünket. :) Köszönöm, ha ajánlotok valakit!

drbjozsef # 2021.08.19. 10:50

plan9,

Esetleg ő?

https://komkel.blog.hu/

nanemaaa # 2021.08.19. 11:31

A tervezés szabd áras tevékenység, így nehezen fogsz találni bárkit is, akit ajánlani merne tervezőt.
Egyetlen hasznos javaslatom van, kérj több tervezőtől árajánlatot és referenciát. A referencia építtetőitől kérdezd meg, hogy ki volt elégedett a tervezőjével. Ennél többet a szent cél érdekében nem tehetsz. Esetleg sétálj egyet a 3. kerületben, nézz meg pár új építkezést, ott ki kell legyen írva a kivitelező és a tervező személye is. Elvileg bármelyik gyakorló tervező képes megcsinálni egy fennmaradási engedélyezési dokumentációt.

plan9 # 2021.08.23. 18:40

Kedves nanemaa és drbjozsef!

Köszönöm szépen a válaszokat! A Kömkel tipp jónak tűnik, már írtam is neki! Elég elhivatott fickó, az oldalai alapján... :) De maximum továbbirányít, ha nincs mindenre válasza.
A "bámészkodós" megoldás pedig a B-tervünk lesz, ezt is köszönjük.

popi87 # 2021.08.30. 13:15

Kedves Fórumozók!

Megvásárolni kívánt ingatlanon 20 éve történt egy bővítés, aminek nincs meg a dokumentációja (eredeti tulajok elhunytak), és a földhivatalai térképen nincs rajta. A főepületet érinti. Elkezdtük a fennmaradási engedélyeztetést. A bővítmény része egy kémény, amire a vegyes tüzelésű kazán van rákötve (plusz van gázkazán is, gázkéménnyel). Felmerült, hogy szükséges a kéményseprőktől nyilatkozat. hogy rendben vannak a kémények, de én erről semmit nem találok, és az építésügyi hatóságnál sem tudtak segíteni. A kéményseprő, mivel régi a kémény, nem tud nyilatkozni, csak ha kivonatjuk, de ezáltal nem tudjuk majd használni a kazánt, le kell vakolni a kémény összes csatlakozását, szemléző nyílását. Kérdésem, hogy valóban szükséges ez? A mérnök, aki viszi a dolgot, már elkezdte a tervezést. Köszönöm!

Majordomus # 2021.08.30. 16:33

nanestb...
az illetékes,de én csak megkérdezem,ha 20 évig ez senkit nem zavart akkor téged miért is???

Ha valakinek gobdja van,akkor majd szól. Mint látod sehol nem tud senki semmit. Akkor minek nyűzsögni?

popi87 # 2021.08.30. 18:56

az a gondom, hogy nem tudom megvasarolni, ameddig nincs rendben a terkep, mivel az ingatlan nem hitelezheto igy.

nanemaaa # 2021.08.31. 07:06

az a gondom, hogy nem tudom megvasarolni, ameddig nincs rendben a terkep, mivel az ingatlan nem hitelezheto igy
Mert a bank megfontoltabb, mint egy vevő, aki nem reális tényeket mérlegel, csak érzelmi alapon dönt egy sok milliós adásvételről.
Azt hiszem, az egészet a rosszabbik végén fogtad meg. Nem neked kellene egy adásvétel után rendbe tenni az ingatlant, hanem az eladónak még előtte. Az eladásra szánt autót is az eladó mosatja le és glancolja ki, amikor árulja.
Abból amit írtál messzire nem lehet menni, azzal kezdted, hogy levesztek az engedélyek és a tervek, utána pedig, hogy elkezdted intézni a fennmaradási engedélyt. A kettő szerintem kizárja egymást. Ha volt már engedélye, egyszerűbb a hatóságtól kérni belőle másolatot, és már mehetsz is a földhivatalhoz. Ha nem volt, akkor persze fennmaradási kell, de akkor milyen tervekről beszéltél?
A kéményeket a kéményseprő rendszeresen ellenőrzi. Ha a kérdéses kémény nincs a nyilvántartásukban, akkor az a kéményseprő szerint nem is létezik. Ha szeretnéd felvetetni, akkor először azt szabályossá kell alakítani, hogy bekerüljön. Csak utána ad róla vizsgálati papírt.

Mindezek után egyetlen kérdés: Ha te intézed a fennmaradási engedélyezést, mit fogsz csinálni, ha kiderül, hogy nem kaphat engedélyt mert teljes egészében szabálytalan? Mit teszel, ha a szabályossá tételhez az egészet fel kell újítanod, átalakítanod sok-sok millió forintért?
A végén úgy jársz, mint az egyszeri örömlány: "Hamis a tízezres? Jesszusom, akkor engem megerőszakoltak!"

macmoo # 2021.09.03. 16:33

Kedves Fórumozók!

Lassan szeretnénk eladni a házunkat, viszont a probléma annyi, hogy még a kettővel ezelőtti tulajdonos régesrég (20+ éve) bővítette a házat, természetesen bejegyeztetni már "elfelejtette". Én ezt a jogviszonyt szeretném most rendezni, hogy adásvételnél már ne legyen probléma.
Mi ennek a pontos menete? Annyit láttam, hogy ortofotókkal, esetleg a szomszédok segítségével tudom igazolni, hogy 10 évnél régebb óta megvan már a bővítmény, illetve, hogy egy földmérő segítségét kell igénybe vennem.

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.09.06. 07:26

Keress egy építész mérnököt, fennmaradási engedélyt kell kérned. csak ezt követően érdemes földmérőt keresgélni az átvezetéshez.

macmoo # 2021.09.06. 08:39

@nanemaaa köszi szépen. :)
Gyanítom ez így sokkal drágább lesz, mint amire gondoltam (~100 000 Ft), esetleg valaki tud saccolni mennyivel kell számolnom egy kb. 20 nm-es bővítmény esetén? Pest megye délkeleti része, falun.

nanemaaa # 2021.09.06. 10:40

Bírság nem lesz, ha bizonyítható, hogy 10 évnél régebbi a bővítmény.
A tervezési díj viszont szabadáras, így alku kérdése. Mostanában a tervezők viszont meglehetősen el vannak foglalva, így nem nagyon alkusznak.

macmoo # 2021.09.07. 12:16

Köszi!
Most kaptam ajánlatot, csak a tervezésre 300 000 Ft, úgyhogy gyanítom 400 ezer körül állna meg a vége. Ha jól sejtem még az is előfordulhat, hogy ezt a pénzt kidobom az ablakon, ha valamiért úgy ítélik meg, hogy nem adják meg az engedélyt? Nem bontathatnak, nem kötelezhetnek átalakításra, én használhatom, de továbbra is rendezetlen marad a viszony és kvázi nem kérhetek el pénzt érte az eladásnál.

nanemaaa # 2021.09.07. 13:29

Körülbelül így van.
Annyi a buktatója, hogy ha később engedély köteles munkát akarsz rajta végezni, és az épület szabálytalan egyébként, akkor nem fogsz rá engedélyt kapni. No meg a bankok se honorálják, ha az épület kontúrja nem esik egybe a térképi állapottal.

Comic001 # 2021.09.24. 16:30

Tisztelt "Tanácsolók" és szakavatottak!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy korábban történt bővítésre van egy korábban kiadott fennmaradási engedélyünk, mely még a törvényi változás előtt lett kiadva a települési jegyző által (ugye, amikor még a jegyzők voltak az elsődleges építésügyi eljárók és ők adták ki ezen engedélyeket), viszont akkor az nem lett a földhivatal felé bejelentve és ebből kifolyólag a földhivatali térkép nem lett kimódosítva, most - eladás miatt - kimódosítják azon engedély alapján? Ha igen, számíthatok bírságra miatta? Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.09.27. 08:12

Hát ez így elég talányos. Megkérdezhetted volna még azt is, hogy hány éves a kapitány?
Nem tudjuk, hogy „a még a törvényi változás előtt lett kiadva”.... mégis milyen időintervallumot jelent? Ebből kifolyólag az sem eldönthető, hogy ki hibázott? A hatóság felejtette el megkeresni a földhivatalt a feltüntetés érdekében, vagy ezer éves történetről beszélünk, és az ingatlan tulajdonosa volt a hunyó? Mert innentől kezdve nem egyértelmű, hogy elfogadja, elfogadhatja-e a földhivatal a tulajdonostól a feltüntetési kérelmet, és ahhoz milyen irat csatolását fogja igényelni. A bírság ebben az összevetésben másodlagos kérdés. Elvileg szabhat ki a földhivatal, bár szerintem nem szokott.

G70 # 2021.10.04. 11:50

Sziasztok!
Ha egy engedély nélkül bővített családi házat ad el valaki, és ez később kiderül,
akkor utólag megbüntethetik az eladót?
Köszönöm!

drbjozsef # 2021.10.04. 12:11

G70,

Az eladót nem. Nem büntetik, de.
Ha olyan az a bővítés, hogy büntetheti, esetleg lebontathatja a hivatal, akkor azt a vevő fizeti vagy bontja le. De ha ezt az eladó nem közölte vele, és a vevő eléggé a Ptk. szerinti gondossággal járt el, akkor az őt ért kárt, vagy a szerződéstől való eltérés értékét behajthatja polgári perben az eladón. Mondom : bizonyos körülmények között. Ha egyértelműen láthatóan nincs a bővítés feltüntetve a térképen, látható a tulajdoni lapon a négyzetméter eltérés, akkor nem mondhatni, hogy a kellő gondossággal járt el.
Az eladó egyébként a törvény szerint 10 évig kellékszavatossággal tartozik az ingatlannál, ebbe beletartoznak a hibákon kívül a szerződéstől, vagy engedélytől való eltérés is adott esetben.

Revesz # 2021.10.06. 22:19

Tisztelt Fórumozók.
Két lakásos társasház osztatlan közös tulajdonú kertjében a földszinten lakó tulajdonostárs hozzá épített a fődalhoz megnagyobbîtva a lakását és konyháját.
Én, az emeleti lakó erre nem adtam engedélyt, közgyűlés sem volt és amikor 2020 áprilisától máshol tartózkodtam akkor épült fel 3 hónap alatt ez a bôvítés.
Bejelentette az építésfelügyelethez és tartottak is szemlét. Elismerte hogy ő építette és hogy sem engedélyt nem kért sem bejelentést nem tett.
Olvasom hogy az új jogszabály alapján nem kell, hanem csak lehet a tulajdonostárs hozzájárulását csatolni egy engedélyhez.
Szerintem nonszensz hogy így mert építkezni és bővíteni, rosszhiszemű ráépítéssel.
Milyen eljárást várhatok a szemle után?
Ha nem bontatják el, alá kell írnom a hozzájárulást?

nanemaaa # 2021.10.07. 07:16

Az építésfelügyeleti hatóság csak az építésügyi jogszabályoknak történő megfelelést vizsgálhatja. A tulajdonosi hozzájárulás megléte nem tartozik ebbe a körbe. Az egyszerű bejelentéshez ilyet nem is kell csatolni. Mehetsz a bíróságra.

Revesz # 2021.10.07. 07:39

és az építési engedély kérelemhez sem kell csatolni?
ellenérdekű ügyfél vagyok
megyek én a bíróságra ha kell, kérdés hogy közig perben vagy polgáriban...

egy megnövelt lakásterület alapító okirat módosítással is járna.. ami nélkülem nem megy... itt vagyok elveszve