Üdvözlet Mindenkinek!
Egy kissé szokatlan kérdésben szeretnék (bármiféle) tanácsot kérni.
Egy belvárosi társasházban lakom, mint albérlő. A tulajdonos külön lakik, igen nehézkes elérni (vagy válaszol vagy nem mail-re, telefonra.) Kapcsolatunk talán mindössze az időben való lakbér-rezsi átutalás pontosságának igényére korlátozódik. A házban nincs kifüggesztve felügyeleti szerv, közös képviselő felettes hatósága, stb. A közös képviselő, mint "illegitim" lakónak, a köszönést sem fogadja, így a vele való kommunikáció kilőve. (ezt a hosszas bevezetőt a konkrét helyzet megismerése miatt írtam.)
Az elmúlt hét közepén, hazatérve, amikor a kapun beléptem, még égett a lépcsőházi világítás (feltehetően előttem gyújtotta meg valaki) A hosszú kapualji folyosó közepe táján járva a világítás elaludt, sehonnan(az udvarról sem) szűrődött be semmi fény. Ez miatt kissé "elmérve" a lépéseket, iszonyatos ütéssel "landoltam" a derékszögben lévő főfalon. Szemüvegem eltört, másnap a Baleseti Intézetbe kellett menni, mert többszörös vérömleny, szédülés, múló agyrázódás volt a következménye a csattanásnak. (Megelőzve feltételezéseket, riposztokat: idős ember vagyok, szívbeteg, a szedett gyógyszerek miatt TILOS alkoholt fogyasztanom, tehát ez a körülmény kizárva.)
Sem a lépcsőházban, sem az udvaron NINCS sem biztonsági fény, sem ún. "menekülő útvonali" irányfény. A vaksötét folyosón lévő kapcsolók nem az ún. világítóbetétes, hanem normál kivitelűek. A lépcsőházi világítást csak az ún. "3 perces" automata szolgáltatja, ugyanígy az udvari fényt is. Ehhez azonban meg kellene találni, illetve éppen elérni azokat a sötétben. (A menekülési irányra ki van ugyan téve a kötelező tábla, de csak a foszforeszkáló kivitelben, amiről tudni lehet, két óra elteltével elveszti töltését a sötét beállta után.
Tudomásom szerint vannak azért még érvényes jogszabályok a közlekedő utak megfelelő ellátására, stb. Viszont meglepődve olvasom most keresgélve a sajtó egyes cikkeit, amelyek egyértelműen azzal a címmel nyitnak: "Kihez fordulhat ma manapság a lakó?Senkihez!" (Utalva ezzel a megszüntetett társasházi törvényre.)
Kérdésem az lenne a jogászoktól: valóban nincs felettes szerv, avagy ha igen, hová lehet fordulni a konkrét eset kapcsán is, illetve talán a másokat is fenyegető veszély kapcsán, illetve annak megszüntetése érdekében?
Köszönöm a türelmet, illetve ha valaki méltatna rá, az esetleges választ is.
gy.szabó ferenc
"mezei lakó"