Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog

drbjozsef # 2020.04.15. 07:02

drsenki,

A haszonélvezet nem véd úgy általában az ingatlan tulajdonjogának elvesztésétől.

Szeretnétek, hogy édesapád tulajdonából az ingatlan kikerüljön? Hát adja el.

drsenki # 2020.04.17. 09:13

gerbera317, de, nagyon gáz, én is így gondolom. Csak van már tapasztalatom és egyfajta óvatosságom/pesszimizmusom, hogy van arra is esély. Az én KFT-met is kényszertörlik, pedig önhibámon kívül dobtak vissza egy rakás számlámat, úgy, hogy a számlák kiállítása előtt 3 NAV kirendeltségen érdeklődtem telefonon, illetve a könyvelőm is megerősítette, hogy használhatom azt az ÁFA kulcsot. Aztán "meggondolták" magukat, kb. egy évre visszamenőleg vissza lett dobva az összes kibocsátott számlám, és ott álltam egy tetemes ÁFA tartozással a nyakamon, amiről nem is én tehettem. Fizetésképtelenné vált a cég, aminek az lett a vége, hogy kényszerből törlik... Amúgy a könyvelőm is mondta, hogy a NAV mostanában nagyon nagy előszeretettel használja a kényszertörlést, mert így saját vagyonnal is felel az ügyvezető. Nincs már felszámolás...

drbjozsef, értem, akkor a haszonélvezet az zsákutca. Mérnök ember vagyok, így a jogi dolgok picit távol állnak tőlem, ezért is kértem tanácsot. Nyilván ha opció lenne az, hogy eladja "csak úgy" akkor nem lenne semmi probléma. Más egyéb ötlet, gondolatmenet ami eszébe jut ezzel a speciális helyzettel kapcsolatban?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.17. 09:18

A számláknak semmi köze a kényszertörléshez.

drbjozsef # 2020.04.17. 11:01

drsenki,

De.

Édesapád ne szerezzen cégtulajdont akkor.

Vagy-vagy.

Nincs kecske is káposzta is eset ebben a kérdésben.

gerbera317 # 2020.04.17. 12:14

A kényszertörlési eljárás megindítása mindig a cég (illetve a vezetője) szándékos mulasztására vezethető vissza, míg a felszámolásnak lehet egyéb oka is. Ezért találom nagyon gáznak, ha a cégvezető már eleve kényszertörlésben gondolkozik, hiszen ez nem más, mint az előre elhatározása a hanyag ügyvitelnek. Az pedig - ha jól tudom - bűncselekmény.

Szomorú örökös # 2020.04.19. 04:31

gerbera317

Ezért találom nagyon gáznak, ha a cégvezető már eleve kényszertörlésben gondolkozik, hiszen ez nem más, mint az előre elhatározása a hanyag ügyvitelnek.

Szerintem itt szó nincs erről, engedelmeddel kivastagítottam a lényeget:

Azzal a KFT-vel szemben szintén előfordulhat majd hasonló felszámolási vagy kényszertörlési eljárás. Természetesen ezt nem lehet előre látni, de a jelenlegi járványügyi helyzetben sajnos esélyes lehet.

Itt a kérdező nem előre eldönti, hogy ez lesz, hanem szimplán realista. Nagy valószínűséggel nem tud jelenleg dolgozni a kft, nincs jóformán semmi bevétele és ilyenkor bizony szaporodnak a fizetendők a NAV felé. Ez is lehet az oka, hogy kilátásba helyezett elméletben egy ilyen lépést is, amit nyilván nem a kérdező édesapja, hanem a tartozás másik szereplője, azaz a NAV fog meghozni.

Egyébként is ne keverjük a két fogalmat. Én úgy tudom, hogy a kényszertörlés kizárólag az adószámra vonatkozik és a NAV végzi el. A felszámolás pedig ennek az egyenesági következménye, amelyet a Cégbíróság intéz. Utóbbi tekintetében te szerintem a végelszámolásra gondoltál szerintem.

oligaliga # 2020.04.19. 05:13

Szomorú örökös

Haladjunk visszafelé.

Én úgy tudom, hogy a kényszertörlés kizárólag az adószámra vonatkozik és a NAV végzi el. A felszámolás pedig ennek az egyenesági következménye, amelyet a Cégbíróság intéz.

A cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja az alábbiak bekövetkezésekor:

• Ha a cégalapítás jogszerűtlen és az ezzel összefüggő per révén a jogsértés nem orvosolható, vagy abban a cég a bíróság felhívása ellenére nem működik együtt.
  • A törvényes működés felügyeleti (cégbírósági) felhívás, intézkedés ellenére nem áll helyre (pl. beszámoló letétbe helyezési/közzétételi kötelezettség elmulasztása, adószám törlése, a cég tagjai, tisztségviselői, a székhely nem elérhetőek, felhívásra a legfőbb szerv összehívása, határozathozatal nem valósul meg).
  • Ha a bíróság a céget megszűntnek nyilvánítja (eltiltja a további működéstől),
  • A cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok bekövetkezett, de végelszámolás lefolytatásának nincs helye.
  • A cég a végelszámolást 3 éven belül nem fejezte be.
  • A cég adószámának törlése esetén (ugyanakkor a kényszertörlési eljárás megindításáig – bizonyos kivételekkel – van lehetőség ismételten kérni az adószám megállapítását és ez a folyamatrész visszafordítható).

A felszámolást a törvényszék rendeli el, nem a Cégbíróság.

a kérdező nem előre eldönti, hogy ez lesz, hanem szimplán realista. Nagy valószínűséggel nem tud jelenleg dolgozni a kft, nincs jóformán semmi bevétele és ilyenkor bizony szaporodnak a fizetendők a NAV felé.

Akkor az egyetlen logikus lépés, ha nem száll be a cégbe. De ha mégis, akkor vállalni kell annak a kockázatát, hogy az üzlet nem fog sikerülni.

Felszámolási eljárás vagy kényszertörlés esetén az ügyvezető akkor felel a saját vagyonával, ha köze van a fizetésképtelenség bekövetkezéséhez.

Szomorú örökös # 2020.04.19. 09:18

oligaliga

Rendben, elfogadom!

Akkor az egyetlen logikus lépés, ha nem száll be a cégbe. De ha mégis, akkor vállalni kell annak a kockázatát, hogy az üzlet nem fog sikerülni.

Ez így igaz! Ha esze van a kérdező édesapjának, akkor nem vállalja el az ügyvezetőséget. Ilyen időszakban eléggé kockázatos üzletrészt vásárolni sajnos.