Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


huntah # 2014.08.24. 20:54

Lakóingatlan vagy nem?
A férj mióta tulajdonos?

Lakóingatlant ajándékba kapni sokkal drágább, mint megvenni! Ennek érdemes utánanézni az illetéktörvényben. Ha 5 évnél régebb óta tulajdonos, akkor az eladó félnek még adóznia sem kell a bevétel után.

Alapvetően a tulajdont szerző fél vagyonszerzési illetéket fizet, a tulajdont átadó fél pedig személyi jövedelemadót. Mindkét tétel az ingatlanérték bizonyos százaléka, de meg kell vizsgálni a körülményeket, és úgy lehet jól dönteni.
Évente több milliárd forint illetéket fizetünk be feleslegesen, az állam persze nem tiltakozik emiatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.25. 08:37

A felek ügyleti akarata nyilván adott, a színlelt szerződés kötése pedig ellenjavallt. (Ha ingatlant érint, akkor tulajdonképpen intellektuális közokirat-hamisítás is.)

pohicop # 2014.08.25. 08:47

Ezzel kapcsolatban nekem is lenne kérdésem. Adott szüleim háza. Ebből 1/4-ed rész az én tulajdonom, 1/4-ed rész öcsémé, 1/2-ed rész édesanyámé.

Annak idején teljesen jó szándékból lett ez így szétíratva nem volt arra gondolva, hogy ez okozhat problémákat.

A problémám az, hogy BM hitelt szeretnék a későbbiekben felvenni. Ennek feltétele, hogy nem lehet ingatlan a nevemen. Tehát ez így most nem lehetséges mert 1/4-ed rész a nevemen van. Gondoltam visszaajándékozom édesanyámnak. De ez megint csak probléma, mert akkor sem engedélyezik a Bm hitelt.

Mindenképp el kell adnom az 1/4-ed részem édesanyámnak ami voltaképp egyébként is az övé. Egyébként már vagy 10-15 éve a nevemen van az ingatlan 1/4-e.

Kérdeztem a NAV-ot, hogy ha 1-Ft-ért adom el ezt édesanyámnak az baj e? Azt válaszolták őket nem érdekli, mert egyébként sem vagyok adóköteles az eladás után.

Ebben esetleg meglátásotok? Hátulütő? Nehogy csöbörből vödörbe essek.

edina136 # 2014.08.31. 12:19

Tisztelt Fórumozók!

Én egy elég bonyolult és kacifántos problémával fordulok Önökhöz!
A problémám azzal kezdődik, édesanyám és mostohaapám kb 10 éve ajándékozási szerződéssel adták nekem illetve két mostohahúgomnak a házunkat, így hárman testvérek vagyunk a tulajdonosok és édesanyám illetve mostohaapám pedig holtig tartó haszonélvezettel rendelkeznek!
A problémám ott kezdődik, hogy elváltak a szüleim, így édesanyám elköltözött, én már 4 éve nem lakom "otthon", így csak mostohaapám és a két mostohahúgom laknak a házban!
Édesanyám elment ügyvédhez a "hátunk mögött" és olyan levelet kaptunk amiben az ügyvéd által felszólít minket, hogy nyilatkozzunk (tulajdonosok), hogy vagy kifizetjük, vagy adjuk el a házat, de fontolgatja az ajándék visszakövetelését is!
Kérdésem az lenne, hogy milyen lépét tehet?Visszakövetelheti e az ajándékot?Én a ház eladása mellett döntenék hiszen nem lakom abban a házban, de mi a teendő ha a két testvérem és a mostohaapám nem akarják eladni a házat?Édesanyám jogosan jelentene fel minket, ez esetben a perköltséget a tulajdonosoknak kell fizetni?
Elnézést az összetett probléma miatt!

Üdvözlettel:Edina

sosem1 # 2014.11.08. 09:08

T. Cím! Az lenne a kérdésem, hogy kiskorú nevére vettünk régebben ingatlant, hogy ne kelljen majd örökösödési illetéket fizetnie, én vagyok ( az anyja) a haszonélvező, mivel már egyenesági vonalon nincs öröklés esetén illeték ezért szerettük volna visszavenni saját nevünkre férjemmel az ingatlant, de közben elajándékozta lányom a vőlegénye szüleinek mint most kiderült. Visszatudom-e perelni ?

kormicico # 2014.11.12. 15:09

Tisztelt Ügyvéd Úr / Nő
A feleségemmel van egy közös ingatlanunk, egy balatoni kertes lakóépület. Én a saját tulajdonrészemet szeretném a feleségem javára adni, hogy ő egyedül legyen az ingatlan tulajdonosa. Azt szeretném kérdezni, milyen úton lehetne ezt az eljárást a legolcsóbban végrehajtani ?
Várom tanácsukat !
Tisztelettel : Tóth Péter

Sebaklá # 2014.11.17. 19:48

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Önhibámon kívül olyan helyzetbe kerültem, hogy a lakásom mentése érdekében a gyermekeimnek ajándékoztam azt. Balga módon nem kértem a haszonélvezeti jogot, ezt utólag lehet-e? A gyermekeim mindenben mellettem állnak, de én nyugodtabb lennék. A lakás tulajdonjoga fele-fele arányban a fiaimé. Van-e illeték kötelezettségem? És mennyi lehet?
Köszönöm:

ObudaFan # 2014.11.18. 19:06

Sebaklá

Lehetni lehet, és nincs illeték. Viszont amit csináltál, az fedezetelvonó ügylet, így aztán egyáltalán nem biztos, hogy az a lakásmentés ezzel sikeres lesz.

ObudaFan # 2014.11.18. 19:07

kormicico

Ajándékozással, mert amit írtál, az konkrétan ajándékozás.

ObudaFan # 2014.11.18. 19:08

sosem1

Aligha.

lajcsó # 2014.11.18. 20:23

"Balga módon nem kértem a haszonélvezeti jogot, ezt utólag lehet-e?"
Amennyiben a gyermekeid kiskorúak, nem lehetetlen de elég körülményes az eljárás, mivel ebben az esetben a gyámhivatal jóváhagyása szükséges. (Ingyenes haszonélvezet alapítás alapból kizárható.)

Sebaklá # 2014.11.19. 21:11

Köszi annak aki hozzászólt. A gyermekeim nagykorúak. De még fiatalok, és nem tudhatom, mit hoz a jövő. Nem csak nekem jelentene biztonságot a haszonélvezet, és sajna nincs sok pénzem, ha fizetni kéne az illetékre.

picinyem # 2015.01.15. 19:43

Szeretnem megtudni,hogy a sajat tulajdonomban lévő lakás
haszonélvezeti jogat oda adhatom e valakinek. Szeretném a
velem élo tarsamat ezen joggal felruházni.Hivatalossan
sem élettarsi sem házas viszonyban nem vagyunk.Ha meghalnak szeretném a jovojet igy biztositani ne tudják az utcára tenni.
Válaszukat előre is kőszőnőm.

MajorDomus # 2015.01.17. 16:09

Természetesen ha te vagy a tulajdonos.
Ügyvéd szükséges

mamika60 # 2015.01.17. 17:22

Tisztelt szakértők.Két lányom a tulajdonos közös házon, én az édesanyjuk vagyok haszonélvező!
Ha valamit nem fizet az egyik vagy másik tulaj, el árverezhető e az ingatlan?
Köszönöm válaszukat!

ius latratus # 2015.01.17. 19:38

Röviden: igen.

ObudaFan # 2015.01.18. 07:19

De haszonélvezettel terhelten, kivéve, ha a tartozásért te is felelős vagy.

jozsef75 # 2015.02.08. 11:51

Tisztelt szakértő !
Édesapám nekem szeretné ajándékozni az ingatlanát, van egy bátyám is, de a megállapodás értelmében az ingatlant én kapom.
Ehhez az ajándékozási szerződéshez kell ügyvédi ellenjegyzés vagy mi is írhatunk egy szerződést, amit a földhivatalhoz beadva már meg is történt az ajándékozás ?
Illetve esetemben nem lesz illeték ugye ? Csak a földhivatali díjat kell kifizetni ?

Köszönettel;
József75

ObudaFan # 2015.02.08. 12:03

Kell ügyvédi ellenjegyzés és nem lesz illeték.
Viszont a testvéred kötelesrészének az alapjához ezt csak akkor nem kell hozzászámítani, ha édesapád az ajándékozás után még legalább 10 évig él.

Alpokalja # 2015.02.08. 17:20

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki a családi háza beépített tetőterét elajándékozza egy rokonának, akkor a házhoz tartozó telek ugyanakkora hányada is automatikusan a megajándékozott tulajdonába kerül, vagy ez már egy külön megegyezés kérdése?

Előre is köszönöm a választ!


A.P.

ObudaFan # 2015.02.09. 11:43

Hacsaknem egy társasházról beszélünk, akkor nem lehet tetőteret elajándékozni. Ha az egész ingatlan egy helyrajzi számon van, akkor csak annak valamilyne tulajdoni hányadáról lehet rendelkezni, de a tulajdoni hányad eszmei jellegű, tehát az nincs neveíttve, hogy a ház melyik része kié. Az más kérdés, hogy a használat megosztására lehet kötni megállapodást.

Alpokalja # 2015.02.11. 18:27

Köszönöm szépen a választ!


A.P.

Kistkács # 2015.02.11. 20:22

Üdv mindenkinek. Oly kerdesem lenne hogy; meg hatalmazotkent jovoheten tárgyaláson veszek reszt, nagymamamat képviselem.(távoli rokon utolsó élő rokona mamám)Mamam egészségi okok miatt s kora miatt nem tud meg jeleni,szeretne ha a mi csaladunkban lenne az ingatlan pontosan édes apám tulajdonában.Hagyateki tárgyaláson mint meghatalmazott el ajandekozhatom édes apámnak az ingatlant úgy hogy ő nincs jelen?? Válaszokat köszönöm.

Péter81 # 2015.04.27. 16:05

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK 2015) igénybevételének lehetősége felől érdeklődöm.

  • 5 éve ajándékozás jogcímen teljes tulajdonomba került (édesanyámtól és édesapámtól) egy lakás, amelyben feleségemmel és 1 hónapos kisfiammal jelenleg is élünk. (Szüleim nem itt laknak és nem is ide vannak bejelentve.)
  • Ezen a tulajdoni lapon nincs feltüntve, hogy bárki is haszonélvező lenne, csak az, hogy 1/1-ben tulajdonos lettem; a régi tulajdonjogokat pedig törölték.

Most szeretnénk költözni és igénybe venni nyártól a CSOK-ot, de az alábbi rendeletek szerint nem tudjuk, hogy jogosultak vagyunk e a kedvezményre.

A kormány honlapján található pdf-ben ezt találtam:
"A családok otthonteremtési kedvezményét az a természetes személy veheti igénybe, akinek saját
magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együtt költöző családtagjainak
lakástulajdona, állandó használati joga nincs.

A kedvezményt igénybe veheti továbbá az is,

  • lakását legalább két éve haszonélvezettel terhelten örökölte, vagy ajándékozás jogcímén szerezte és a haszonélvező a lakásban lakik.

[...]"

Kérdéseim:
Ki a haszonélvező?
A lenti kivétel vonatkozik rám, tehát jogosult vagyok a kedvezményre?

Tulajdonjogom tehát van, de nem tudom, hogy haszonélvező is vagyok e vagy azok a szüleim és mivel nem laknak itt, ezért nem jár. (?)

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Péter

Dorka1990 # 2015.04.28. 06:53

Tiszteletem!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Előre is köszönöm!
2014 februárban elhunyt édesanyám, májusban volt a hagyatéki tárgyalása, utána levélben megkaptuk az öröklési papírokat, és rendeztünk minden anyagi dolgot. Volt a nevén egy telek, amit az öcsémmel a papír szerint 1/2-1/2 arányban örököltünk.
Arra lennék kíváncsi,hogy édesapám ennek ellenére élvez holtig tartó haszonélvezeti jogot a telken, ha úgy mond neki soha semmi köze nem volt hozzá?
Öcsém is, és én is szeretnék eladni, mert kihasználatlan, nincs rá szükségünk, viszont apánk tiltakozik, ragaszkodik hozzá.
Ez a felállás így megnehezíti a dolgokat, és a lehetőségeinkre lennék még kíváncsi. Esetleg neki ajándékozni lehet?