Ajándékozzon az anyós az osztályrabocsátás kötelezettsége nélkül. Hogy jön ide a kötelesrész?
Persze, házassági szerződést lehet kötni, de Neked mi közöd van az ingatlanhoz?
Ajándékozzon az anyós az osztályrabocsátás kötelezettsége nélkül. Hogy jön ide a kötelesrész?
Persze, házassági szerződést lehet kötni, de Neked mi közöd van az ingatlanhoz?
Kedves Lhotse
Köszönöm a hozzászólást,igyekszem utánanézni mit is jelent pontosan az általad említett megoldás.
Laikus vagyok a témában,és próbálok tájékozódni szemezgetni innen-onnan,amiből én arra a következtetésre jutottam,ha csak egyszerűen anyósom odaajándékozza férjemnek a részét,akkor anyósom halála után a sógoromat ugyanúgy megilleti a köteles rész.
Nekem annyi közöm van az ingatlanhoz,hogy 9 éve ott élünk közösen anyósommal,ebből 5 éven keresztül anyósom igen csekély keresettel rendelkezett,gyakorlatilag én és férjem tartottuk el és tartottuk fenn a házat,valamint 4 és fél éve egy jelentős felújításra került sor (külső szigetelés,komplett tetőszerkezet,és tető csere,nyilászárók cseréje......stb) ami az ingatlan értékét nagyban megnövelte,és a felújítás terhein férjemmel közösen osztoztunk.
Mivel már én is jelentős összeggel hozzájárultam közös életünk alakulásához,és nekem nincs a nevemen semmi,férjem is azt szeretné,hogy nekem is "részem" legyen a házban,vagy legalább legyen egy megállapodás az ingatlan felosztásáról kettőnk között.
Várom további válaszokat
Köszönettel:Gabi
Az ajándék beleszámít a köteles rész alapjába, az örökhagyó ezzel ellentétes rendelkezése érvénytelen. (A T. Kolléga valószínűleg azzal keveri, hogy az örökhagyó rendelkezhet úgy, hogy az örökös köteles részébe nem kell betudni a neki élők között juttatott ajándékot.)
Tisztelt Sándor!
Felveszem Önnel a kapcsolatot a honlapján keresztül!....
Üdvözlettel:Gabi
Tisztelt Szakértők !
Ingatlan ajándékozással kapcsolatban lenne kérdésem .
Nagymamám testvére együtt élt a 40 éves down -szindrómás fiával, de egy agyvérzés után öregotthonba került , a fia pedig intézetbe , mert mint rokonok csak mi foglakoztunk velük, de az ápolásukat sajnos nem tudtuk vállalni.Van egy házuk 3/4rész a nénié, 1/4 rész a fiáé.
Az öregek otthonában van a néni 2 éve,rendszeresen látogatjuk, és most szóltak hogy a nyugdíja nem fedezi a térítési díjat , kb.30.000 Ft-tal meghaladja, és novemberre visszamenőleg ráterhelték ezt a házára a különbözetet. Persze erről senkinek sem szóltak, a néni sem tudta, és úgy döntött , hogy elajándékozná a Anyukámnak ,hogy ne vesszen " kárba " a háza. Nem tudjuk, hogy ez ebben az esetben lehetséges, hogy több néven van, és az öregotthon önkényesen ráterhelte. A fiának Anyukám a gyámja.
Milyen módon van erre lehetőség ?
Köszönöm !
Üdvözlettel . R :)
A saját tulajdoni hányadát elajándékozhatja természetesen, de ettől még az a térítési díj behajtható lesz az ingatlanból.
Tisztelt Cím! Szeretnék érdeklődni hogy mennyi az illetéke a haszonélvezeti jog átadásának? Ha testvér adja testvérnek? A lakás kb 14 milliót ér, és fele a férjemé fele a testvéréé! Válaszukat előre is köszönöm!
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne:
Édesanyám szeretné nekem ajándékozni a házát, amin a volt férje haszonélvezeti joga van. Már a váláskor is le akart róla mondani, de a bírónő valamiért nem foglalkozott vele, azóta pedig nem volt ez érdekes. Viszont most szeretnénk, hogy a házhoz csak nekem legyen bármilyen közöm, de sajnos ezen a téren elég tapasztalatlan vagyok.
Azt tudom, hogy neki ügyvéd vagy közjegyző előtt kell lemondania, és az ajándékozás (ami illetékmentes) is így kell történjen. És ha nekem van ügyvéd ismerősöm, akinek nem kell egy vagyont kifizetni azért, hogy aláírja az általunk elkészített szerződést (minta alapján), akkor elég, ha csak tesz egy lemondó nyilatkozatot, amit az ügyvéd aláír, és ugyanezt megtehetjük mi is egy ajándékozási szerződéssel anyukámmal? Azt gondolom mi is el tudjuk intézni, hogy a földhivatalba besétáljunk. Nem szeretnék 50ezreket fizetni valamiért, amit szerintem mi is meg tudunk oldani, mert sajnos nem vagyunk az a jól kereső kategória.. Ebben kérném a segítségeteket, hogy mi a legolcsóbb, és leggyorsabb módja ennek az egésznek? Köszönöm a válaszokat!
A haszonélvezetnek értéke van, az arról való lemondás is ajándékozás, és ebben az esetben illetékköteles.
Cucuska!
A haszonélvezeti jog forgalomképtelen dolog. Ezért azt másra átruházni (átadni)nem lehet. A haszonélvezeti jogról csak ingyenesen vagy visszterhesen lehet lemondani.
Tisztelt Szakértők!
A következő problémára keresek megoldást. Jelzáloggal terhelt családi házunkat megpróbáljuk értékesíteni, de ha ez nem sikerül, akkor sem tudjuk tovább fizetni a havi részleteket, tehát akkor a végrehajtás következik. Párom szülei próbálnának segíteni nekünk, de ez a segítség a hitel kiváltására nem elég, csak egy kis lakás vásárlására. Ezt az unokák nevére vennék, és mi haszonélvezeti jogot kapnánk rá. Mivel sajnos nagy valószínűséggel a behajtott összeg nem fedezi majd a bank követeléseit, az a kérdésem, hogy a haszonélvezeti jogot érintheti-e bármilyen módon ez? Tud-e a bank bármit is kezdeni a haszonélvezeti joggal? A másik kérdésem pedig: Az egyik unoka még kiskorú, nem szeretnénk a Gyámhivatali eljárásokat végigjárni, megoldás lehet-e az, hogy most keletkezik egy ajándékozási szerződés a nagykorú testvér részéről arra a dátumra vonatkozóan, amikor a kisebb nagykorúvá válik, és akkor a fél ingatlan az ő nevére kerül? Gondolom a mi haszonélvezeti jogunk ekkor is fennmarad, de ha jól tudom, a testvérek közötti ajándékozás nem illetékmentes.
Köszönettel!
Borznyúl
Tisztelt Szakértők!
a következő a problémám: szüleim az édesapám örökségéből vettek egy lakást, a tulajdonjog az enyém, a haszonélvezet a szüleimé. A szüleim 22 éve elváltak, édesapám elköltözött. Az édesanyám a ház fenntartásához semmilyen formában nem járul hozzá. 2007-ben a tetőteret teljes födémcsere után beépítettük, a régi stukatoros mennyezetet lecseréltük. A hitelt a párommal fizetem. Az anyám nehéz természete ellehetetleníti az életünket, folyamatosan üvöltözik, kiabál velünk, hogy takarodjunk el, ez az ő háza. Albérletbe nem tudunk menni, mivel a építkezés törlesztőrészlete nagyon magas, a házat sem szeretném eladni. Kérdésem az, hogy ha kifizetnénk a haszonélvezet díját, akkor az építkezés előtti értéken kell-e számolni a hszonélvezet értékét, illetve kérhetem-e a haszonélvezet korlátozását, és kötelezhető-e anyám, hogy a saját rezsijét kifizesse?
Mivel semmilyen formában nem tudod kényszeríteni, hogy a haszonélvezetről bármennyiért is lemondjanak, így annyiért mondhatnak le, amennyiben megegyeztek. A haszonélvezet korlátozásának sincs helye.
Borznyúl
A haszonélvezettel nem tud mit kezdeni a bank.
A testvérek közti ajándékozás valóban nem illetékmentes. (Azt azért meg lehet oldani, hogy az egyik testvér felmenőnek ajándékoz, a felmenő a másik testvérnek, és máris illetékmentes.)
A tulajdon vonatkozásában az ajándékozás a haszonélvezetet nem érinti.
De ha a kiskorú nem akarja átruházni nagykorúságáig a tulajdoni hányadát, szerintem egyszerűbb, ha most kapja meg.
Kedves ObudaFan! Kedves Szakértők!
Köszönöm szépen a választ!
Még egy kérdésben szeretnék segítséget kérni! :)
Párom szülei szeretnék eladni a házukat. Osztatlan közös tulajdonban lévő telket vásároltak kb.10 éve, amire akkor fel is építettek egy házat. 4 évvel ezelőtt megvették az osztatlan közös tulajdonú telek másik felét, amin nem volt semmilyen épület. Most szeretnék eladni az egészet egyben, de mivel még nem telt el az 5 év a telek vásárlása óta, ezért nem tudják, hogy hogyan kellene az adót megfizetniük, hiszen az a rész, ami már 10 éve megvan, sokkal értékesebb a telekrésznél.
Köszönettel:
Borznyúl
Tisztelt Szakértők!
A következő ügyben szeretném a segítségüket, illetve tanácsaikat kérni.
Szüleim örökségéből származó ingatlan eladási árából vettem a lányomnak egy lakást.
A lakás tulajdonosa: a lányom fia, a haszonélvezője: én vagyok.
A lakásban a lányom, és a lánya laktak. A lányom öngyilkos lett. Ezután a lányával megromlott a viszonyunk.
A kérdéseim a következőek, melyekre válom szíves válaszukat, és tanácsaikat.
1.) Milyen úton, módon rakhatom ki a lányom lányát (20 éves) a lakásból? Ugyanis nem hajlandó elhagyni azt.
2.) Van-e lehetőségem arra, hogy az általam vásárolt lakást eladhassam, annak ellenére hogy a tulajdonos nem akarja azt eladni? Tudom, a tulajdonos és a haszonélvező csak együttesen adhatja el a lakást. De van mód arra, hogy ha én vettem, eladhassam? Bírósági út esetleg?
Nagyon köszönöm a válaszaikat előre is.
Tiszteltem!
Apám az ökormányzattól bérlőként megvette 20 éves részletre a bérlakást, amelyet így jelzáloggal terhelték.
A törlesztésbe rengeteget segítettem én is anyagilag, ezért a két testvéremmel szemben szeretnék elébe menni annak, hogy egy esetleges öröklésnél ne 1/3 arány legyen az örökségem, hanem a több millió Ft támogatásom érvényesüljön.
Ennek legegyszerűbb módja az volna ha apám nekem ajándékozna a támogatásom arányában egy bizonyos tulajdonrészt.
Azt szeretném kérdezni, hogy az önkormányzat által jelzáloggal terhelt ingatlannál és a családi relációt figyelembe véve, az ajándékozás működhet e illetve mi a költsége, menete?
Egyébiránt anyámnak van rajta haszonélvezeti joga, ez jelenthet e akadályt kifejezetten csak az ajándékozást illetően?
Vagy egyszerűbb volna egy végrendeletben tisztázni az arányokat?
Előre is köszönöm segítségüket.
Elakarok adni termőföldet. 2 éve meghalt nagyszülőm meghalt, kinek haszonélvezeti joga rajta volt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy tudom töröltetni róla a haszonélvezeti jogot.
Halotti anyakönyvel vagy elég hozzá a hagyatéki eljárás során közjegyzőnél készült jegyzőkönyv.
A végrendelettel csak az a baj, hogy azt a végrendelkező bármikor visszavonhatja, míg az ajándékot visszakövetelni nem ilyen egyszerű. Ha viszont a tulajdoni lapon van még elidegenítési és terhelési tilalom, akkor nem fog menni az ajándékozás. Be kell tekinteni a tulajdoni lapba.
Ha tényleg benne vannak a testvérek, akkor lehet rendelkezni várt örökségről.
Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!
Sajnos a barátom elkövette azt a hibát, hogy a volt feleségének haszonélvezeti jogot adott a nagyszülei örökségéből házasságuk elején vett ingatlanra.
Albérletben élhet, mert a volt feleség haláláig (aki fiatal) semmi joga nincs a saját lakásához, kivehetné a saját lakását albérletbe, de olyan összeget kér a feleség, amit a barátom nem tud megfizetni.
A barátomnak van 2 gyermeke, szintén albérletben élnek. Kérdésem, hogy a lakás tulajdonosaként adhat-e haszonélvezeti jogot a gyermekének, vagy jelenlegi élettársának a haszonélvező akarata ellenére. Így feleződhetne a haszonélvezet és kivehetné a saját lakását féláron :(
Köszönöm a segítségüket.
Haszonélvezetet engedhet bárkinek. Csak éppen az új haszonélvező nem gyakorolhatja a jogát, amíg a korábban bejegyzett haszonélvezet fennáll.
mtunde
Ha a haszonélvezetet ingyenesen alapította, akkor helye lehet az ajándék visszakövetelésének, ha az egyéb feltételek is fennállnak.
Goodwitch
Köszönöm szépen a válaszokat.
Tisztelt Goodwitch,
Szeretném tudni, mik azok az "egyéb feltételek".
Nem ismerem Önt, új vagyok itt, ha Ön jogász, vállalná-e az ügyet, esetleg tudna-e valakit, aki lát esélyt arra, hogy a haszonélvezetet, mint ajándékot vissza lehessen követelni, hiszen házasságuk helyrehozhatatlanul megromlott.
10 éve lett vásárolva az ingatlan nagyszülői örökségből. A feleség pedig ügyvédi irodában dolgozott, és meggyőzte az akkor fülig szerelmes férfit, hogy írják be a lakásra a haszonélvezetet, mivel a férfi mindkét gyermeke már akkor is albérletben lakott, és ha történik vele valami, ne kerüljön utcára. A meglévő előszerződésen még nem is szerepel a haszonélvezet.
A feleségnek jelenleg is van a nevén még 2,5 ingatlan, egyikben a volt férje, másikban a fia lakik. Az 50-50% tulajdoni hányad egy családi ház a férjjel, amelyre CHF kölcsönt vettek fel. A férfi most fizethet havi 80ezret, a kölcsön felét, és még csak nem is lakhat sem ott, sem a saját kis lakásában, amit a feleség kiadott és annak hasznát is elteszi. A férfi albérletben élhet, egész hátralévő életére, amit nem tud fizetni, mert a feleség nem akarja elhagyni, eladni a közös ingatlant és visszafizetni a kölcsönt. A férfi nem tud milliós illetéket letenni perre ilyen terhek mellett, ezért a nagy házat nem perelné, de szeretné visszakapni a 38 nm-es lakását.
köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |