Igen, többlethasználati díjat követelhetsz.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Tisztelt ObudaFan !
Mint a 2015.02.25.-i bejegyzésemben írtam, férjem elhunyt, így többlethasználati díjat nem követelhetek.
Viszont az a vitatható érvényű (hátam mögött megkötött) szerződés úgy gondolom nem írhatja felül haszonélvezeti jogomat. Az ingatlannak nyilván van egy használati értéke, amelynek a rám eső felétől 2 éven át elestem attól függetlenül, hogy a szerződésben ingyenes használat szerepelt. Követelésemet arra alapítanám, hogy a szerződés eleve jogellenes, mivel a haszonélvezeti jogomat sérti,amely annak megkötésekor ismert volt a"bérlő" részéről is. Az ingatlan haszonélvezeti jogának rám eső felét a "bérlő" jogsértés tudatában többszöri felszólításom ellenére használta, birtokolta, így ennek ellenértékét kérném.
Tisztelt szakértők! Kérdésem van egy ingatlan ami ketté van osztva, két tulajdonos (én)haszonélvező.Mind a hárman egy udvarban élünk szeretnénk eladni, deaz egyik tulakdonos nem egyezik bele hogy a másik tulajdonos vagy a haszonélvező nevére kerüljön a telek fele !Haszonélvezőnek mennyi a hatásköre kell e a tulajdonos bele egyezése a bejegyzéshez.Köszönöm válaszukat.
„ férjem elhunyt, így többlethasználati díjat nem követelhetek.”
Az örökös az örökrésze tárgyaival illetve erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.
Az ingatlan nem örökség tárgya, mivel egyedül a fiam a tulajdonos, aki szintén nem tudott a szerződéskötésről.
Azért a "bérlőt" perelném, mivel a valótlan tartalmú szerződés velük köttetett és az ingatlant erre, mint joghatályos szerződésre hivatkozva kifejezetten ők használták, valamint felszólításom ellenére sem hagytak fel jogellenes magatartásukkal.
A bérleti szerződés aláírói nem egyetemleges felelősei az avval szándékosan okozott jogsértésnek, kárnak ?
joskapityu
Rendben, akkor nem többlethasználati díjat, hanem használati díjat.
mamika60
Persze, hogy kell. A másik tulajdonos indíthat pert közös tulajdon megszüntetése iránt.
Tisztelt ObudaFan! Köszönöm válaszát.
Még az érdekelne ezt a telek részt szeretnénk átíratni a "másik" tulajdonos nevére én a haszonélvező az édesanya , hogy el tudjuk adni azt a felét amivel ki tudnánk fizetni a testvért aki szintén tulajdonos.Mert se nem adja át a lakást sem nem "tud"fizetni.De lehet hogy nem egyezik bele hogy átírjuk a testvére nevére ezt a részt.
Mit tudok tenni ÉN mint haszonélvező az egész ingatlanon!
Tisztelt Jogi Fórum!
Ingatlanügyben kérem a segítségüket. 2006-ban elváltam. Szülői segítséggel lakást vásároltam. Szüleim haszonélvezőként be lettek jegyezve. Édesapám közben meghalt, családi házunkból az apai részt testvéremmel fele-fele arányban örököltük.Édesanyám élettársi kapcsolatot létesített. Megromlott a kapcsolatunk. Testvérem néhány hónapja meghalt. Édesanyám élettársa annyira befolyásolja a gondolkozását, hogy szinte teljesen megtagadott. Már ott tartunk, hogy eltartási szerződést akar édesanyámmal köttetni a saját javára. Kijelentették, hogy a családi házhoz semmi közöm, oda nem mehetek. Függetlenül az egynegyed tulajdonrészemre. Ráadásul a lakást ahol jelenleg lakom, amin édesanyámnak van haszonélvezeti joga el akarják venni. Közölték, hogy a haszonélvezeti joggal kitehetnek a lakásból, oda is beköltözhetnek, vagy eladják a beleegyezésem nélkül.Joguk van-e mindehhez? Kisemmizhetnek a volt családi házból az egynegyed tulajdonom ellen? Valóban rendelkezhetnek a tulajdonomban lévő lakásról csak amiatt, mert édesanyámnak haszonélvezeti joga van? A lakásnak minden költségét magam viselem 2006 óta. Köszönöm.
Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretnénk vásárolni nyaralónak egy belterületi "kivett ház, udvart", ami egy kis telken lévő ház, de ikerházként használják. Egy hrsz-on van, de összesen 3 tulajdonossal és egy özvegyi joggal. A 3 tulajdonos úgy áll össze, hogy: 2 örökös és az özvegyi jog az anyjuké (1/4-1/4 a tulajdonosoké, akik örököltek, ezen kívül egy bácsi, aki a saját részét hirdeti és azt vennénk meg. Ő birtokol 2/4 részt a tul.lap szerint. A kérdésem az lenne, hogy ha a 2/4 részét megvesszük az ingatlannak, akkor azon a részen is az özvegyi jog jelentkezik-e, vagy csak a két gyerek örökölt (1/4-1/4) részén? Vagy le kell mondatni a nénit az özvegyi jogról és csak úgy írjuk alá az adásvételit? Milyen hátrányunk származik nekünk ebből az özvegyi jogból? Mert gondolom, előnyünk nem sok....!Köszönöm a segítséget!
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Tanácsot szeretnék kérni egy számomra nem tiszta jogi helyzetben!Harmadik gyermekünk érkezésével esedékessé vált, hogy férjemmel ( normál polgári házasság, házassági szerződés nélkül ) házat építsünk. Férjem tulajdonában van egy telek ( egy sufnival, építmény nélküli ), amin szüleinek haszonélvezeti joga van. ( Jelenleg ezt a szülők veteményeskertnek használják, a termelt terményeket beszedik, hasznosítják.) Erről ( a haszonélvezetről ) ők nem hajlandóak lemondani, viszont szorgalmazzák, hogy oda mi építkezzünk. Én nem szeretnék így oda építkezni, mert a haszonélvezeti jog tulajdonjogot korlátozó jog, és tartok tőle, hogy nem csinálhatnánk ott semmit önállóan. Anyósomékkal már most sem felhőtlen a viszonyunk ( mi 30-sok, ők 65-72 évesek ), így szerintem jogosan nem akarok ilyen kényes jogi helyzetbe belemenni. Úgy tudom, hogy az utólag épített épületekre nem vonatkozik a haszonélvezeti jog, de a telek többi részére igen, ez így nem tiszta... Anyósomékkal ezt nem igazán lehet megbeszélni, mert nagyon sértődősek, és csak a saját elképzeléseiket tartják elfogadhatónak. Kérem segítsen, mit tehetek én ebben a helyzetben? A haszonélvezők az általunk épített házat nem használhatják majd, de a kertjét igen? Tehát pl. építhetnek a miénk mellé egy házrészt, hogy odaköltöznek? Vagy bármikor odajöhet kertészkedni a tudtom nélkül? Vagy teszem azt, mondhatják, hogy a kertet mi nem használhatjuk ( hogyan közlekedek a ház és utca között, ha ezt is megtiltanák...? ) Szükséges igazolnunk, hogy a telken a házat mi építettük ( számlákkal pl. )? Nekem, mint feleségnek, milyen jogom van megtagadni az építkezést oda úgy, hogy a férjem nagyon akarja ( mert még feltétel nélkül megbízik a szüleiben )!?? Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm!
„akkor azon a részen is az özvegyi jog jelentkezik-e”
A tulajdoni lapon nem látszik?
Tisztelt jogi fórum!
Ingatlanügyben kérném a segítségüket.Olyan kérdésem lenne, hogy adásvételi előszerződést kötöttem az ingatlanom vásárlóival(férj-feleség) amiben foglalót(vételár 10%) kifizették ügyvéd jelenlétében. Továbbá a a vételár 73%-át az adásvételi szerződés megkötésekor fizetik ki. Ezután a birtokba adás megtörténik de a vételár 17%-át két hónap múlva fogják megfizetni. A teljes vételár megfizetéséig a tulajdonjog nálam marad, ügyvédi letétbe kerül a tulajdonjog bejegyzési engedély. Kérdésem az lenne, hogy amikor az adásvételi szerződés(nem előszerződés) íródik, akkor van lehetőségem még módosítani?Tehát akár a birtokba adás időpontját vagy mást?Igazából attól tartok, hogy véletlenül(igaz "rendes emberek")mégsem fizetik meg azt a 17%-ot két hónapon belül és utána, hogy rakhatom ki őket vagy mi van ilyenkor?!
Előre is köszönöm válaszukat!
Célszerű lenne a szerződést szerkesztő ügyvédet kérdezned. No meg a vevőket.
Persze,persze megkérdezem de független hozzáértő véleményre voltam kíváncsi, hogy van e lehetőségem az adás-vételi szerződés ilyen mértékű változtatására.Gondolom volt már hasonló esete,tapasztalata vkinek......:)
"mi van ilyenkor?!"
- Elállsz a szerződéstől.
- Követeled a teljesítést.
Köszönöm válaszát Dr.Szücs Lajos!
1.Elállok a szerződéstől akkor a foglaló nem 2X vissza?!
2.Követelem a teljesítést csak az akár sokáig húzódhat és ezért is kérdeztem, hogy a birtokba adást húzhatom e(persze a vevőkkel egyeztetek), szóval van erre lehetőségem?!
Még1 köszönöm válaszát!
üdv.
- De igen.
- A birtokba adást (is) a szerződésben foglaltak szerint kell teljesíteni!
Kedves Jogi Fórumozok!
Segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni:
Van egy ingatlan, aminek 3/4 részben vagyok tulajdonos és itt lakom. A testvérem 1/4 részben tulajdonos. Megegyeztünk, hogy kivásárolom. A kért összeget össze is gyűjtöttem, majd közölte, hogy többet akar, vagy jogi útra tereli és visszamenőleg lakhatási költségtérítést is kér.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudd tenni jogi úton a testvérem,mint kisebbségi tulajdonos, ami árthat?
Tényleg joga lesz visszamenőleg lakhatási költséget kérni?
Előre is köszönöm!
Nincs joga, a tulajdonostársak használhatják az ingatlant a másik tulajdonostárs jogainak sérelme nélkül. Ha kifejezetten nem zártad ki az ingatlanból, akkor semmilyen lakhatási költségtérítést nem kérhet tőled.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Nagynéném unokája nevére vett telket saját élvezeti joggal. Az unoka nem tartja a kapcsolatot a nénivel, ő sem jár ki a telekre, kulcsa sincs hozzá.
Most kötik be a közműveket.
Kérdésem, hogy kötelezhető-e nagynéném a telek terhei hozzájárulásához és ha igen, milyen arányban, ha a tulajdonoson kívül kettő élvezeti jog van bejegyezve?
Köszönettel:
Mészáros Ágnes
Hát kirendelte meg?
A tulajdonos.
Akkor ő fizeti.
A néni meg élvezi!
Nyáron a kerti zuhanyt!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02