tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.09. 06:34

Közös tulajdon megszüntetése?
Az.

Kittkatt # 2016.10.09. 08:52

Koszonom! Ugy hallottam, hogy ez 2 evig is eltarthat. Addig is 8 tulajdonos elbontathatja az eletveszelyes epuletet? Vagy ahhoz is birosagi dontes szukseges?

lajcsó # 2016.10.09. 17:43

"Vagy ahhoz is birosagi dontes szukseges?"
Ahhoz az építési hatóság határozata szükséges.

Bence084 # 2016.10.18. 12:59

Kedves Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném kérni segítségüket.
Édesanyám tavaly elhunyt, melynek eredményeképpen tulajdonjogot örököltem az ingatlanjára, ő egyedüli tulajdonosa volt az ingatlannak.
Emellett azonban együtt élt valakivel, aki az ingatlanban Édesanyámmal együtt lakott, bár semmilyen formában nem voltak jogilag élettársak, közöttük ilyen jellegű bejegyzés nem jött létre. A közművekkel kapcsolatos számlák is egy az egyben édesanyám nevére szóltak.
Az a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van ha szeretném ezt a személyt eltávolíttatni a lakásból? Tulajdonosként megtehetem-e egyáltalán?

Köszönöm a segítségüket.
Üdvözlettel:
Bence084

ObudaFan # 2016.10.18. 14:02

Ha semmilyen jogcíme nincs a bent tartózkodásra - ami azért a kérdésedből egyértelműen nem következik, de könnyen lehet - akkor lermészetesen lehet olyan igényed, hogy hagyja el a lakást. Ha ennek önként nem tesz eleget, pert indíthatsz.

zolta12 # 2016.10.24. 17:11

Kedves szakértök vásároltam 1ingatlantt árverésen pénteken emelkedett jogeröre aszerzödés és a végrehajtó azt meg is küldte a föld hivatalba enek menyi az ideje mig a nevem re kerül és egy másik kérdésem is lenne haszon élveti jog van rajta a volt tulajdonosnak aki több mint tiz éve nem lakja az ingatlant ha már ha az énn nevem re kerül és ö a haszon élvezö én beköltözhetek a házba vagy nem és ö igen és bemehetek egyáltalán a saját tulajdonomba muvelhetem a kertett ha nem is költözök esetleg oda köszönöm a választ

ius latratus # 2016.10.24. 18:18

Ejjh...
Mi innen nem fogjuk megmondani, hogy az a haszonélvezeti jog nem került-e törlésre, igaz, abból, amit leírtál abból az jön át, hogy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra licitáltál.
Most vagy gratulálok, vagy felteszed újra a kérdést, érthetően.

lajcsó # 2016.10.24. 19:33

"haszon élveti jog van rajta a volt tulajdonosnak"
Saját ingatlanon haszonélvezet??? Ez valahogy nagyon nem kerek!

ius latratus # 2016.10.24. 20:57

Valahogy úgy értheti, hogy a tulaj ... hm ... valakijének lehet.
De hát a fene sem fog itt rejtvényt fejteni!

zolta12 # 2016.10.25. 17:45

üdv köszönöm a válaszokat igen én nem jol fejeztem ki magam haszon élvezeti jogal terhelten licitáltam a házra azt nem tudom ki a haszon élvezö én azt hitem a tulajdonos ezekszerint akor nem az a biztos ha megvárom még átmegy a nevemre és akor többet tudok de ha arra válaszolnának hogy mi a haszon élvezeti jog és mittehet meg haszon élvezö és mit a tulajdonos köszönöm a válaszokat és elnézést a helyesirásért

ius latratus # 2016.10.25. 18:13

de ha arra válaszolnának hogy mi a haszon élvezeti jog és mittehet meg haszon élvezö és mit a tulajdonos

Ha megengeded, idézlek, abból a hozzászólásodból, amit sem én, sem lajcsó nem értettünk.

haszon élveti jog van rajta a volt tulajdonosnak aki több mint tiz éve nem lakja az ingatlant ha már ha az énn nevem re kerül és ö a haszon élvezö én beköltözhetek a házba vagy nem és ö igen és bemehetek egyáltalán a saját tulajdonomba muvelhetem a kertett ha nem is költözök esetleg oda

Be csak akkor költözhetsz, ha a haszonélvezeti jog jogosultja azt megengedi. Ebből következően. én addig a "bemenéssel" sem nagyon próbálkoznék.
A kertművelést is felejtsd el, igen, még akkor is, ha nem költözöl oda.
Jézusom! Gratuláltam már?
Ja, igen, néggyel lentebb...

zolta12 # 2016.10.25. 18:37

köszönöm

b.kiki1980 # 2016.10.25. 20:12

Üdvözlöm, közös tulajdon eladása után érdeklődnék. Van egy közös tulajdonban lévő ingatlanom ( 9 tulaj), melyet egy 3. fél szeretne megvenni. A 3. fél jóval alacsonyabb áron szeretné megvenni, mint amennyit ér. A 3. fél ügyvédi letétbe helyezte a vételárat viszont több tulajdonostárs köztük én is nem szeretnénk ilyen kevés pénzért elherdálni az ingatlant. Én úgy tudom hogy ég közös ingatlan csak akkor adható el, ha a tulajdonosok egyöntetűen el adjak az ingatlant és lemondanak az elővásárlási jogukról. A mai nap azzal szembesültem, hogy pár tulajdonos elfogadta a 3. fél ajánlatát, ès meg is kapták a részükért járó összeget. Szeretném megkérdezni hogy ez helyes eljárás-e és mi a hekyzet akkor ha vki nem írja alá ezt a szerződést.

Segítséget előre is köszönöm
Krisztina

lajcsó # 2016.10.25. 21:51

"Szeretném megkérdezni hogy ez helyes eljárás-e és mi a hekyzet akkor ha vki nem írja alá ezt a szerződést."
A vételár megállapodás tárgya. Ha nem írja alá mindenki a szerződést akkor két dolog lehet: vagy meghiúsul az adásvétel, vagy marad a közös tulajdon, de már a vevővel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.26. 02:28

Nem szeretem az ilyen ködös tényállásokat. Még az is lehet, hogy egy kisajátítás előtti ajánlattételről van szó.

b.kiki1980 # 2016.10.26. 10:19

Köszönöm a válaszokat, a kisajátítás előtti ajánlattételről kérhetnék egy kicsit bővebb tájékoztatást, továbbá érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e kötni "az ebet a karóhoz" vagy inkább egyezzünk be és így jártunk?

Köszönettel
Krisztina

drbjozsef # 2016.10.26. 13:44

Na most aztán hogy felszállt a köd! :o)

zolta12 # 2016.10.26. 15:03

üdvözlet ma voltam a föld hivatalba kiderült hogy nem haszon élvezeti jog van rajta hanem özvegyi jog azt szeretném meg tudni pontosan mi ez az özvegyi jog ugyan az mint a haszon élvezeti jog köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.26. 16:32

Lényegében ugyanaz.

norton50 # 2016.11.29. 12:56

Üdvözlök mindenkit !
Nagy problémám van, az ingatlanomon a Édesapápnak ha szonélvezeti joga, és a melléképületbe befogadta a őcsémet , itt lakik , és nem viselkedik úgy ahogy ezt elvárnám fenyeget verekszik, de az Apám nem hajlandó lemondani a haszonélvezeti jogról. Mit tudnék tenni ,hogy ez megváltozzon , elvégre egy melléépületről vab szó.
Válaszokat nagyon megköszönöm!

nanemaaa # 2016.11.29. 13:16

Semmit.
Legfeljebb eléred, hogy ne a melléképületben lakjon, hanem a lakásban. Netán apád arra szólít fel téged, hogy hagyd el a házat most!

norton50 # 2016.11.29. 14:15

Hát köszönöm , nem vigasztaltál meg! Apám a kezesem a jelzálog hitelben , gondoltam nem fizetem , ez mennyire járható út?

ObudaFan # 2016.11.29. 17:16

Az neked sem lesz túl jó.

MajorDomus # 2016.11.29. 21:03

Elég szemét megoldás lenne a részedről. Talán nem véletlen hogy inkább az öcsédet támogatja.

Csak tájékoztatlak, hogy te kerülsz utcára, mert a haszonélvezeti jog az ingatlan árverezéskor sem törlődik.

A te tulajdonjogod viszont igen!

norton50 # 2016.11.30. 06:25

Nem akartam zsarolni az apámat, csak keresem a járható utakat.Az öcsém erőszakos ember valószínű fenyegeti Apámat is , azért nem akar lemondani a haszonélvezeti jogról.Úgy hallottam pert lehetne indítani a haszonélvezeti jogállás megváltoztatásáról , erről mit lehet tudni.
Minden választ megköszönök!!!!