tulajdonjog - haszonélvezeti jog

MajorDomus # 2016.12.02. 23:05

Mi-ko

Dehogy.
Ha átadja az 50 % tulajdonjogát
A kisebb házėrt +20 millióért, akkor apád lesz 100 % tulajdonban.
Akkor eldöntheti hogy kinek mit ad.

ml-ko # 2016.12.02. 23:38

MajorDomus:
Köszönöm a válaszod!
De azt hiszem félreértetted, amit írtam (Vagy én vagyok hülye, és nem értem, amit írtál). A nagy ház tulajdonjogának 50%-át akarja nekünk, gyerekeknek ajándékozni édesapánk.

A kisebb házra pedig édesanyánk tart igényt, tehát ő lenne 100%-ban annak a tulajdonosa.

A szituáció az az, hogy jelenleg mindkét ház 50-50%-ban tulajdonolt általuk. A vagyonmegosztás vége pedig ennek alapján jelenleg az lenne, hogy:

Nagy ház: 25% a gyerekeké (mert édesanyánk 1/4-ed tulajdonrészt nekünk ajándékozna) + 75% édesapámé (50% alapból, és 25%-ot kapna, pénzért cserébe)

A kis ház: 100%-ban édesanyámé lenne (50% alapból + 50% a a nagy ház 25%-áért) DE PLUSZ MÉG 15-20 millió forint készpénz, hogy az egész mérlege stimmeljen.

Az a kérdés, hogy ezen a kifizetendő részen csökkenthet-e, ha egyszerűen nincs tulajdonjoga a nagy házban? Tehát nincs úgymond "vagyon" ami nála maradna, és amivel szemben kompzenzálni kellene édesanyámat, hogy kijöjjön az ~50-50% vagyonmegosztás (amire békés úton most éppen törekednek)?

groszfater@gmail.com:

Köszönöm a válaszod! Azt hiszem értem, mire céloztál ezzekkel a behozott paragrafusokkal.

A helyzet az, hogy édesapánk elmúlt 62 éves, majdnem 10 éve krónikus vastagbélgyulladásban szenved, nem valószínű sajnos, hogy aggastány kort megél így. Hamarosan nyugdíjba vonul, korábban is foglalkoztatta a gondolat, évek óta, hogy gyerekeinek ajándékozza a családi házunk tulajdoni jogát, mint egyfajta nagyértékű ajándék, s hogy ha valami sajnálatos dolog történik (sajnos kétszer már nagyon közel állt ehhez, hála a magyar egészségügynek), akkor még ne kelljen ezzel is foglalkozni a gyerekeknek, a kellemetlen papírmunkákkal. De végül ez elmaradt, most viszont sajnos ez sürgőssé válhat, a válás miatt szeretné ezt elintézni. Édesanyánk jelenlegi ajánlata szerint ő is nekünk ajándékozná a tulajdonjoga felét (vagyis a teljes jog 1/4 részét), mint nagyértékű ajándék. Tehát feltehetően ezzel sem lenne problémája - talán -, hogy édesapánk is ajándékozzon nekünk, így gondoskodjon rólunk, hármunkról.

Persze nem titkolt szándék, hogy ezzel a kifizetendő összeget akarja csökkenteni édesapám, de édesanyánk finoman szólva sem matematikus, plusz szerintem maga a dolog nem egy aljas hátsószándék édesapánk részéről, hanem a gyerekeiről való gondoskodás. És nyilván az senkit nem érdekel, főleg nem jogilag, hogy mindkét házat édesapánk építette, a saját megkeresett pénzéből, mindkét telket is a saját pénzéből vette. Édesanyánknak ugyanúgy megvolt a lehetősége arra, hogy pénzt keressen (a szülés körüli időszakot, illetve a gyest, gyedet leszámítva dolgozott is, jelenleg is dolgozik), beszálljon ezekbe a kiadásokba, de sosem tette meg. Leginkább elszórta a pénzét. A pénzügyi ismereti, kulturáltsága alapján ráadásul teljesen biztos, hogy a szétválásuk után nem fog tudni "gondoskodni" magáról, az általa kapott ház jelzáloghitellel terhelve végzi majd, tehát ebből mi, gyerekek már semmit nem fogunk látni. Emiatt fél édesapám, és szeretné a _GYEREKEI_ számára megmenteni, amit meg lehet. Nem saját maga számára. Még egyszer: tudom, hogy ez senkit nem érdekel, csak jeleztem.

norton50 # 2016.12.03. 06:29

"mi változna az áldatlan helyzetben azzal, ha édesapád lemond a haszonélvezetéről. Attól még ugyanúgy karhatalommal kellene az öcsédet kirakni." Annyi változás mindenképpen lenne, hogy a haszonélvezeti megszüntetése után a kérdező lenne jogosult kirakni az öccsét.
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
Mezöcsát

Köszönöm válaszát, de az őcsém nem tudna Apám haszonélvezete mögé bújni, azonkívűl én nem vagyok egyedül, most is mellettem vagy a bátyám. a vejem . és akkor már az apám is. Nem akarnám akkor sem kirakni ,eggyenlőre , és biztos vagyok abban ,hogy meghúzná magát , ha tudná,hogy már csak rajtam múlik a maradása!!!

drbjozsef # 2016.12.03. 15:23

ml-ko,

szerintem Te nem ertetted majorDomus celzasat.

Azt amit akartok, jogszeruen nem tudja megtenni edesapad. A valasnal, ha nincs megegyezes, akkor mindent szambavesznek majd, megnezik mi kulonvagyon, mi kozos, es ezek alapjan szetosztjak kozottuk. Aki a dragabb lakasban marad, az nyilvan mashogy valtja meg a kulonbozetet, leginkabb kifizeti. Az, hogy mar most elajandekozza a reszet, nem szamit, hiszen azzal csinalhat barmit, de a dragabb lakas fele akkor is anyukade (ez persze a kulon-kozos vagyon meghatarozas utan nem biztos hogy pontosan igy lesz).

De apukad resze, hiaba ajandekozza el, beleszamit a vagyon elosztasanak alapjaba.

Anyukad vagy beleegyezik, hogy igy legyen a megosztas, ahogy itt elkepzeled, vagy ha nem "matematikus", akkor atveritek, es lehet nem derul ki valasnal.

En nem baziroznek erre.

groszfater@gmail.com # 2016.12.03. 16:33

drbjozsef !

Csak azt-ne mond Te érted major marhaságát....

Azt amit akartok, jogszeruen nem tudja megtenni edesapad

Dehogynem, olvashattad az anya beleegyezik és a családjogi törvény is lehetővé teszi...

, hiszen azzal csinalhat barmit

dehogy csinálhat bármit, hiszen közös vagyon, eladni is csak úgy tudná ha a másik tulajdonos lemond az elővásárlási jogáról, elajándékozni is csak a beleegyezésével lehet.

drbjozsef # 2016.12.04. 07:54

Szerintem Te nem érted, hogy ml-ko mit szeretene. Egyszerűen kijátszani apa részét a közösből, és annyival kevesebbet adni anyának. Bíróságon soha nem nyernének ezzel.

groszfater@gmail.com # 2016.12.04. 08:57

No, ha Te a dialektikát ezen a szinten műveled akkor én inkább meghátrálok.

MajorDomus # 2016.12.04. 13:47

Ilyen stílussal jobban is teszed.

Azt hiszem itt egy olyan vagyon megosztási terv kell, ami mindenkinek elfogadható.

Van egyfajta,, fedezetelvonás,, is, hiszen az apa fizetési kötelezettsége lényegesen lecsökkenne.

Azt javaslom forduljatok ügyvédhez, ezt ingatlan ajándékozási szerződésekkel le tudja papírozni.

Azért kell megoldani mert egyenes ági vonalon az ajándékozás illetékmentes, ami itt nem mindegy.

drbjozsef # 2017.01.06. 11:51

Haszonélvezeti jogot kizárólag a tulajdonos alapíthat (illetve persze jogszabály alapján bíróság).

A haszonélvező birtokolja és hasznosítja az ingatlant, de semmilyen joga nincs erre az ingatlanra semmilyen haszonélvezetet alapítani.

Ha a haszonélveződ meghal, és a lakótárs túléli, már akkor is évekig tartó hercehurca lesz mire kirakod az ingatlanból, ha önként nem akar távozni.

mgm32 # 2017.01.08. 21:08

Üdvözlöm!

Van egy tömblakásom, ami 100% tulajdonban az enyém. Szeretném a páromnak átadni a tulajdonom 50%-át, ezt milyen formában lehet megtenni, vagy mi ennek a menete?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm
Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.08. 22:12

Szerződéssel.

mgm32 # 2017.01.08. 22:29

bővebben, ha kérhetem

gerbera317 # 2017.01.08. 22:34

:-) Elmentek ügyvédhez, aki ír egy szerződést arról, hogy a lakás felét az asszonynak ajándékozod, és az mostantól az övé. Azután aláírjátok. Meg az ügyvéd is.

MajorDomus # 2017.01.08. 23:16

Ajándékozási szerződés!

Zilean # 2017.01.10. 12:34

Tisztelt fórumtársak!

A következő kérdésben kérem a segítségeteket:

Van 2 lakásban tulajdonrészem.

A lakás: 50%-os tulajdonrészem van, ketten osztozunk a lakás tulajdonjogán.

B lakás: 5/12 tulajdonrészem van, hárman osztozunk a lakás tulajdonjogán.

Szeretném mindkét lakáshoz tartozó tulajdonrészemet átruházni édesanyámnak.

A kérdés: Elég, ha ketten elmegyünk egy ügyvédhez/közjegyzőhöz, és megírjuk a papírokat, vagy a többi tulajdonos beleegyezése is szükséges az átruházáshoz?

Utóbbi eset prolémás, mivel B lakás egyik tulajdonosát szinte lehetetlen utolérni/elérni, hogy ő is megjelenjen az adott időpontban aláírni. Ez esetben mi a legegyszerűbb megoldás?

Köszönettel,
Zil

lajcsó # 2017.01.10. 12:58

"Elég, ha ketten elmegyünk egy ügyvédhez/közjegyzőhöz, és megírjuk a papírokat, vagy a többi tulajdonos beleegyezése is szükséges az átruházáshoz?"
Feltételezem, hogy ajándékozásról van szó. A többiek közreműködésére (jóváhagyására) nincs szükség.

Zilean # 2017.01.10. 13:00

@lajcsó

Valóban nem fogalmaztam kellően pontosan, a feltételezése helyes volt. Köszönöm a gyors választ!

Zil

MajorDomus # 2017.01.10. 20:28

?
És csak 20 évig kell fizetni?

bea0202 # 2017.01.20. 05:29

Szép napot!
A volt páromal vetünk közösen egy házat! Ő mint öneröként fizetett 2.3milliot! Èn jelzálogot vetem fel 6.9milliot! 1/1tulajdonos vagyok ő pedig haszonèlvező! A volt párom nem akkar màr haszonèlvezö lenni! Kővetelheti tőlem a 2.3milliót? A haszonélvező követelheti a tulajdonostól hogy kivásárolják mert nem akkar haszonèlvező lenni? Be perelheti a tulajdonost mert nem tudja kifizetni?
Előre is köszönöm a választ!

bea

ObudaFan # 2017.01.20. 05:34

A haszonélvező nem követeli a haszonélvezete megváltását a tulajdonostól.
Viszont ha jól értem, az élettársad volt. Ha így van, akkor a tulajdoni lapon fennálló állapottól függetlenül élettársi közös tulajdon címén szerezhetett ő tulajdonjogot is, aminek már követelheti a feltüntetését, illetve a megváltását. Na, ennek az eldöntéséhez már jóval részletesebb tényállás és az iratok ismerete lenne szükséges.

bea0202 # 2017.01.20. 07:02

Köszőnöm a gyors választ!
A ház vásárlás előtt és Utàna sem laktunk együtt mert ismerkedésünk után még egy évig házas volt meg az èlet vitele miatt,megbízhatatlan volt a pár kapcsolat terén! Azért lett haszonélvező mert a bank nem engedte hogy tulajdonoskènt szerepeljen a tulajdon lapon! Viszont csak így tudtuk meg venni a hàzat hogy ő fizet-e az őneröt! Ezért döntötünk úgy hogy ha tulajdonos nem lehet akkor legyen haszonélvező!

bea

drbjozsef # 2017.01.20. 07:36

Ki lakik a házban most ?

drbjozsef # 2017.01.20. 07:39

Ritka nagy hülyeség volt haszonélvezőként bevenni a dologba. Ezzel nagyon megszívathat, ha akar. Ha például az élettársi közös vagyon megszüntetésére pert indít, akkor a bank jó eséllye felmondja a hiteledet...
Próbálj vele valahogy megegyezni.

MajorDomus # 2017.01.21. 08:41

Ez a kisebbik gond. Simán kirakhat a házból és beköltözik. Vagy kiadja albérletbe! Ezt jelenti a haszonélvezet.

Az, hogy az életközösség megszűnése után kéri vissza a saját pénzét, ami benne áll a te tulajdonodban, azt hiszem természetes. A megszűnés óta eltelt időre még kamatot is kérnék!

MajorDomus # 2017.01.21. 08:43

Az meg sem fordult a fejedben hogy visszaadd a pénzét?