Elvileg bírságolhatnának, gyakorlati példát még nem láttam rá.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
A halállal megszűnik,ha szükséges majd törölteted!
Annyi csak, hogy a halotti anyakönyvi kivonattal bemegy a földhivatalhoz , ott adnak egy nyomtatványt. Azt kitöltve kérni kell a törlést. 6600,- Forintot be kell fizetni. Így viszont tehermentes az ingatlan.
1 óra alatt!
Az állandó lakcímem a budapesti lakásom, de egy vidéki lakásnak is a tulajdonosa vagyok. Ide nem vagyok bejelentve. A tulajdoni lapon az adataimnál az állandó budapesti lakcímem van feltüntetve. Értesíthetem-e a vidéki Földhivatalt, hogy a budapesti lakcímemre kérném a leveleket? A másik kérdésem, hogy kb. 1 hónapja erre az ingatlanra végrehajtói jogot kérelmeztek, de mivel 2 hete kifizettem a tartozást, a végrehajtó kérelmezte a végrehajtási jog törlését.Ezek a kérelmek a széljegyen vannak feltüntetve külön iktatási számmal. Ilyen esetben be kell-e menni a Földhivatalba, hogy töröljék a végrehajtási jogot? Köszönettel
- A lakcímváltozást köteles lettél volna már akkor jelenteni a földhivatal felé.
- Ha már széljegyen van a vh. törlés iránti kérelem akkor nem kell kérned, csak megfizetni az eljárási díjat, de azt mindenképpen, különben nem törlik.
De én oda már akkor sem jelentkeztem be,amikor 2013-ban megvettem azt a lakást.És a vidéki tulajdoni lapon,ahol ugyanúgy tulajdonos vagyok az adataimnál már akkor a budapesti lakcímem lett feltüntetve a " cím " alatt. Amikor végrehajtási jogot jegyeznek be, majd 2 hét múlva végrehajtási jogot kérelmezi törlésre a végrehajtó, ilyenkor csak a végrehajtó értesít, a Földhivatal pedig nem?
De.
Azon a cimen,amit megadtál!
Tisztelt Fórumozók!
Adott egy két részletben megvásárolt zártkert, amely most már teljes hányadában a tulajdonomban van. (a tulajdoni lap alapján is). A földhivatal honlapjáról letöltöttem egy nem hivatalos térkép másolatot, melyből látható, hogy a szomszéd által művelt terület is az általam birtokolt helyrajzi számhoz tartozik.
Ez alapján igényt tarthatok a területre? Ilyen esetben is beszélhetünk elbirtoklásról? (Ha nincs írásbeli nyoma sem?)
Előre is köszönöm a válaszokat!
Az attól függ, mióta műveli a szomszéd.
Tényleg? Eddig úgy tudtam, ez önmagában nem elég hozzá, de mindíg tanul az ember, köszi. Most például a kivett utamra fáj egy szomszédom foga, mivel 20 éve használja az utat közlekedésre... :)
Hány év után ?
Tisztelt Fórumozók!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Tehát jól értem, hogy hiába beszélhettek elbirtoklásról előttem, mivel most tulajdonos váltás történt, az elévült. Ez akkor is fennáll ha az előttem lévő tulajdonosok sem tudták, hogy az a földterület az övék lenne?
Pedig én még fel is ajánlottam a szomszédnak, hogy megveszem azt a részt (ránézésre is hozzám tartozna
"Amennyiben az ingatlant elbirtokolták, ám nem jegyezték be az ennek eredményeként keletkezett tulajdonjogot az ingatlan-nyilvántartásba, tulajdonjogára az elbirtokló nem hivatkozhat olyan személyekkel szemben, aki az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva ellenérték fejében tulajdont szerzett."
Minnya probalok paragrafust is keresni. Amugy Ptk. asszem.
A régi Ptk.ban a 121.paragrafus (5) szakasz.
Ez is érdekes egyébként :
http://www.lb.hu/…si-szerzodes
A 3. része.
Az új Ptk.-ban : 5:174 és 5:175§
Azért érdemes egy helyi ügyvédet megkeresni.
Tisztelt Fórumozók!
Köszönöm a hozzászólásokat, mielőtt bármit tennék mindenképp konzultálok egy ügyvéddel.
Üdv.
Tisztelt Fórum!
Szeretnék tanácsot kérni:
Van egy élettársam 7 éve (nem regisztrált), van egy gyermekem,Ő 12 éves (aki az édesanyjával él).
Van egy házam(amit 1/1ben az én tulajdonom, hitellel),ebben élünk az élettársammal és az Ő kislányával.Sajnos nem megoldható (egyéb okok miatt,hogy bevegyem a tulajdonba).
A munkámban sajnos benne van,hogy bármikor történhet velem valami tragikus, ugyanis 6-7000 Km-t vezetek minden hónapban.
A kérdésem az lenne,hogy:
- hogyan gondoskodhatok az élettársamról,hogy -ha bekövetkezne a halálom, egy balesetben(pl)- ,akkor ne legyen kidobva a házamból (az exem által),hanem használhassa lakóhelyként.
Kevésbé költséges dolgot szeretnénk,mint a haszonélvezeti jog.
Esetleg írjak egy végrendeletet?
Milyen lehetőségeim vannak a gondoskodásról?
Köszönöm a válaszokat
Üdvözlettel
Zsolt
Végrendeletben is hagyhatsz rá haszonélvezetet. Amúgy miért gondolod, hogy költséges? Ha nem most alapítod, akkor ugyan nem kell az ajándékozás miatt illetéket fizetni, de ha végrendeletben alapítod, akkor meg majd kell öröklési illetéket fizetni.
Jól gondold meg, pontosan mit is szeretnél elérni, mert például egy holtig tartó haszonélvezettel azt, hogy a gyereked viszont még akár évtizedekig nem jut hozzá a lakáshoz.
20M Ft-os ingatlannál egy 320.000 Ft jött a kalkulátorba.
Lehet,hogy benéztem valamit ez ügyben?
Én annyit szeretnék elérni,hogy lakhasson az élettársam a házamban mondjuk egy meghatározott ideig (pl 10 év), ha történik valami.
20 millonál ez nem tétel!
Legjobb a haszonélvezet!
Zsolti,
Tudod, hogy pontosan mit szeretnél? A célod az, hogy bizonyos időre lakhatást biztosíts a párodnak, de azt szeretnéd, hogy magát az ingatlant a gyermeked örökölje?
Ha biztosra akarsz menni, hogy esetleges vita esetén nem túrják ki egyszerűen a házból, arra a haszonélvezet a jó. Minden más bizonytalan. Ez pedig illetékbe fog kerülni, így vagy úgy.
Ha ennyi a célod, haszonélvezet kell, nem vitás. Ha a halálodtól 10 évet akarsz, akkor végrendeletben alapítva.
Ahogyan előttem is írták.
A haszonélvezet jó erre és lehet határozott időre is alapítani. Ha nem most fizettek vagyonszerzési illetéket, akkor majd halálodkor fizet az élettársad öröklési illetéket, ugyanott lesztek.
De minden megoldás pénzbe kerül.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02