Ingatlanügyek

Zoltanuss # 2019.11.03. 07:54

a válófélben lévő férjem átruházhatja e idegenre a fél tulajdonát a házunkban? Most ezzel fenyegetőzik, hogy idegeneket költöztet be én és a gyerekeink mellé.
Nem tudom, hogy el akarja ajándékozni vagy adni. Van rajta még lakáskölcsön jelzáloggal.
Mit tehetnék? Válóper, közös vagyon megszüntetése még folyamatban.
Köszönöm

Ha férj birtokban van, akkor azt hoz oda akit akar.
Lehet tiltakozni ez ellen, de ez is egy nyomásgyakorlási eszköz, elvileg nem törvénytelen.
Eladhatja a részét, elajándékozhatja, csak vevő kell hozzá és megfelelő ár.

Zoltanuss # 2019.11.03. 07:47

geriga !

ingatlan iroda és a vevő is úgy hirdette hogy 4 éve teljeskörű villany vezetékek cseréje megtörtént...…. mégsem így van...…
Mit tudunk most tenni?

Rengeteg dolgot.
Pl. elsőnek szépudvarias levélben jelzitek az irodának és az eladónak is ezt a tényt, majd egyre határozottabban kéritek a reperációt. pl. az árcsökkentést.
Ha nem megy egyre határozottabban kell fellépni … végül a per.
Amúgy lehet hogy elmegy az az ingatlan a régi vezetékekkel is. Lehet a villanyszerelők zsíros megrendelés reményében élezték a helyzetet,. de hát ha van egy állítás, hogy cseretörtént és az nem igaz az félrevezetés

Kisstimi # 2019.11.03. 06:03

Jó reggelt kívánok!
A kérdésem az, hogy a válófélben lévő férjem átruházhatja e idegenre a fél tulajdonát a házunkban? Most ezzel fenyegetőzik, hogy idegeneket költöztet be én és a gyerekeink mellé.
Nem tudom, hogy el akarja ajándékozni vagy adni. Van rajta még lakáskölcsön jelzáloggal.
Mit tehetnék? Válóper, közös vagyon megszüntetése még folyamatban.
Köszönöm

geriga # 2019.11.02. 19:05

Szép estét!
Most vettünk egy családi házat, az ingatlan iroda és a vevő is úgy hirdette hogy 4 éve teljeskörű villany vezetékek cseréje megtörtént. Ez kiderült hogy mégsem így van. Mi naivan nem jártunk utána vásárlás előtt. Több villany szerelő is megnézte és valóban semmi csere nem történt. A hirdetés le lett mentve, tehát megvan hogy mi hogy vettük. Mit tudunk most tenni?
Köszönöm a segítséget

drbjozsef # 2019.10.29. 08:26

Akkor nem is értem a problémát.

bimbus # 2019.10.28. 21:18

drbjozsef!
A szomszéd saccol, hogy kb. itt volt a régi kerítés nyomvonala. Ő ott szeretné, szerintem meg amit kimért a földmérő az az igazi helye a kerítésnak.
A kérdésedre válaszolva, akkor a szomszéd saccolása által meghatározott helyen épül.

drbjozsef # 2019.10.28. 21:09

Ha valaki azt mondaná, hogy a régi kerítés nyomvonalában, de az nem állapítható meg, akkor mit fogtok tenni?

bimbus # 2019.10.28. 20:42

drbjozsef!
Rendben és köszönöm a választ. Akkor másként kérdezem, mert rosszul kérdeztem. A most megépítendő kerítést a földmérő által, az ingatlannyilvántartási térkép szerint kijelölt vonalon kell megépíteni? A szomszéd szerint nem, hanem a régi kerítés nyomvonalában. De a régi kerítéshelye nem állapítható meg.

drbjozsef # 2019.10.28. 20:20

bimbus,

A "jogi" helyzetet minden esetben az ingatlannyilvántartási térkép tartalmazza.

bimbus # 2019.10.28. 20:11

A szomszéd a két földrészletet elválasztó kerítést évekkel ezelőtt elbontotta. Ma már nem lehet megállapítani, hogy a valóságban hol volt a telekhatár. Az ingatlannyilvántartási térkép szerint kimért határt kell ilyenkor a közös határnak tekinteni? A szomszéd szerint az így kimért talekhatár nem pontosan egyezik a korábban tényleges telekhatárral. Mi ilyenkor a jogi helyzet?

ZZ24 # 2019.10.27. 20:22

A gazdával sikerült egy korrekt megállapodást kötnünk, ügy megoldva.

ZZ24 # 2019.10.24. 18:40

Visszatérve az alapkérdésemhez:

Én a saját 1/2-es földrészemet akarom eladni, de nagyon szorítja a határidő a céget, aki meg akarja venni. Ahhoz, hogy meg tudják venni a testvéremnek és a testvérem 1/2-es hányadén zálogjogosult gazdának is kell az aláírása a a terület megosztáshoz.

Ha a gazda nem írja alá, akkor bírói úton mennyi idő alatt tudom kikényszeríteni a föld megosztását? 6-8 hónap?

ZZ24 # 2019.10.24. 18:07

Erre akartam kilyukadni, igen. Tehát hiába rendezem ki a testvérem tartozását, az adott ingatlan-hányadra, a jelzálogjogosult megtagadhatja a kirendezett hányadra vonatkozó törlési kérelmet, ha nincs kirendezve az egész tartozás.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.24. 17:18

Nem nagyon érteni, mit kérdezel. De ha az a kérdés, akkor egyetlen lefoglalt vagyontárgyat sem oldanak fel addig, amíg ki nincs fizetve a teljes tartozás. (Az egy másik eset, ha valamelyiket sikeresen elárverezik. Az természetesen mentes lesz a terhektől.)

ZZ24 # 2019.10.24. 17:02

Amit ki szeretnék rendezni az adott földrészre a testvérem tartozásának a 75%-át teszi ki.

ZZ24 # 2019.10.24. 16:58

Pontosítva a kérdést:

Tehát 6 területre van bejegyezve zálogjoga, ha 1 részre a bejegyzett összeget kitisztázom, akkor az adott rész felszabadul a zálog alól?

ZZ24 # 2019.10.24. 16:54

Immaculata, sajnos ez a valóság.

A testvérem 1/2 hányadára úgy került a zálogjog, hogy az adott hányadot más haszonbérlő használta a kölcsönadáskor, nem pedig a kölcsönadó gazda.

A lényeg az, hogy már nem a pénz kell neki elsősorban, hanem a földet akarja megszerezni a tartozás fejében.

Ő emellett még a testvérem 6 ingatlanhányadra tette rá a zálogjogát a kölcsön fedezeteként, ez mindre be van jegyezve, ezen földek közül egyiket se használja.

Ha az adott ingatlanhányadra bejegyzett tartozást kirendezem, akkor akkor is megszűnik a zálogjog, ha nem akarja elfogadni a pénzt?

amina01@t-online.hu (törölt felhasználó) # 2019.10.24. 08:21

T. Fórum !
Ingatlan nyilvántartásban nem szereplő szintes lakóház, ami 15 éven túl építettek, engedély, használatba vétel stb. nélkül.
A ház 4 db hrsz. tulajdonrészemre is épült.
Most tudtam meg, hogy van ingatlan tulajdonrészem.
Ügyvédtől kapott levélben elbirtoklást kérnek, ellenkező esetben bírósághoz fordulnak.
Van keresni valóm ? vagy íjam alá a lemondást.

Matyi

matthiasi # 2019.10.23. 13:18

És mit olvasok pár órával később az indexen ?
Ezt :
"Október közepétől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani.
Ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól eltérnek, a jövőben nem kell majd külön bejelenteniük az eltérést (az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentáció a helyszínen rendelkezésre kell állnia).

A saját célra építkező magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősség biztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést. "

Ok. nem kell elektronikus, de papíralapú gondolom kell. Aki milliós - 10 milliós költséggel építkezik az csak kibír egy papírnaplót.
Abba tessék írkálni és nem szóban kérni.
Persze a változtatás így is általában drágább.

matthiasi # 2019.10.23. 06:42

Idézet no...panaszából :
a plusz munkákért amit a szerződés nem tartalmazott horrorisztikus árakat akar a kivitelező kifizettetni. Pl beépített wc kértem vagy padlófűtés a radiátor helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot nem adott illetve e
Nos ha nem ad árajánlatot, akkor csak rákérdezünk :Mester mit csinál itt ?
Amig nincs ajánlat, nincs annak elfogadása , addig nincs munka, ilyen egyszerű !!
Persze lehet szóban elhangzott valami, de hát arra ki emlékszik ?
Amúgy az építési napló mire jó ? hát nem arra, hogy beleírkáljunk ezt azt így pl. a plusz kívánságokat ! aztán arra a megszólított válaszol így úgy. ha nem akkor vagy nem olvasta vagy nem értette. ha igen beleírja igen vállalom ennyi lesz a díj. a megrendelő vissza ír ok. vagy Misi ennyiért tán mégse.

matthiasi # 2019.10.23. 06:31

Egy építkezéshez sok minden kell .
Pénz, erős idegzet és kurva nagy fegyelem. na ez az utóbbi nincs sokszor a megrendelő részéről … csaponganak álmodoznak aztán ezeket kihasználják a kivitelezők.... benyújtják a maga számlákat.
Némely kivitelő ezeket a szitukat néha ki is provokálja.
Korábban hozzám is gyütt egy kivitelező, hogy hát hol legyenek azok a villanykapcsolók, meg milyen magasan,
Visszakérdeztem : Jani nem tudsz tervet olvasni , nem ismered a szabványt ?
Összehúzódott a Jani a továbbiakban.
Természetesen ehhez korrekt tervek kellenek, mert ha az nincs akkor, igaza lehet a Janinak !!

matthiasi # 2019.10.23. 06:22

Egyik lányom járt hasonlóan. Ők is építkeztek és állandóan változtatgattak.
Pl a ház közepén lévő garázsba utólag kértek padló fűtést.
Most az eleve érdekes hogy védett ház közepén lévő garázsba minek fűtés, na de ez még padlófűtés is legyen. na mindegy.
A kivitelező elkészítette és utólag egy hatalmas számlát kellett fizetniük.
Ha már annyira fűtés oda 2 x 1 m -es cső és egy radiátor untig elég. A szomszéd falon futnak a fűtés vezetékek. Misi mennyi lesz ez ? / a két cső darab egy ezres a két szelep 3 eft, a rad, 15 eft, Mennyi a munkadíj Misi ha mán úgyis ott vagytok ?
Az anyag 20 eft, a Misi azért a 3 órás munkáért csak nem kér el 25 -nél többet ! Nos a 45 - 50 eft helyett 200 eft -ot nyújtottak bé utólag. Így járnak az utólag váltotatgatók !

matthiasi # 2019.10.23. 06:12

Így jártál !
De másoknak is tanulságul. Ha az ember belekezd egy építkezésbe, arról készített egy részletes tervet és annak alapján dolgoznak a kivitelezők.

Azután menetközben minimálisát változtatgat rajta, mert minden változás duplájába kerül.

Pl beépített wc kértem vagy padlófűtés a radiátor helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot nem adott illetve egy tételről a padlófűtésről. De mire készen lett a munka arra a padlófűtés is 100 ezer Ft-tal drágább lett.
Sőt mielőtt az ember számlát kap az előtt kérni kell részletes költségvetést is, majd annak elfogadás után a kivitelezés és csak utána jön a számla.

A kivitelező állítja , hogy a ház jó helyen van de a szomszéd meg azt h a kerítése jó helyen van. Akkor ki itt a hibás?
Innen a távolból mondjuk meg ki a hibás ?? !
Az viszont tény a kezdő építkezők állatorvosi lova vagy !!

nolina13 # 2019.10.22. 15:50

Segítséget  szeretnék  kérni! Kivitelező  céget  bíztam  meg a házam felépítésére! Sajnos számlázási  vitánk  alakult ki. A felárakért  a plusz munkákért  amit a szerződés  nem tartalmazott horrorisztikus árakat akar  a kivitelező  kifizettetni. Pl beépített  wc kértem vagy padlófűtés a radiátor  helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot  nem adott illetve  egy tételről  a padlófűtésről. De mire készen lett  a munka arra a padlófűtés  is 100 ezer Ft-tal drágább  lett. Ezt azzal magyarázta  , hogy  a padlófűtés  ára  annyi amennyit írt  de a munkadíjat  is hozzá  kell adni....mert anno csak a padlófűtés  plusz költségét  mondta.Mondtam , hogy  szeretnék  részletes  számlát  kérni erre azt mondta , hogy nem részletezi  hanem ez összköltség ..... Nagy nehezen részletezte  és  akkor szembesültem  azzal , hogy  miért  mennyit számolt. Pl. 37 nm2 -ért  ami eredetileg parkettás  volt  én jarolapoztattam. Erre felszámolt  675 kg csemperagasztót aminek az ára 167.400 ft plusz 40 ezer ft értékű  fugát és  20 ezerért szilot. Amikor mondtam , hogy részletezve  irja le a számlára akkor azt mondta , hogy  plusz áfa. De akkor sem írja  rá  a szamlára tételesen hogy 27 zsák  csemperagasztót használt  fel a 37 nm2-re.Ennyire átvághatnak ? ???? Ráadásul  lenne mégegy  gond is. A szomszed  keritéslába bele lett építve  a házunk  falába. És  a mi házunk  szigetelése lett kivágva.  A kivitelező  állítja  , hogy a ház  jó  helyen van de a szomszéd  meg azt h a kerítése  jó  helyen van. Akkor ki itt a hibás? Nem tudom kihez  fordulhatnék! De ez nem elfogadható    , hogy egy keritésláb benne van a vadiúj  építésű  ház falában. Az építési  hatóságnál  voltam de ők  azt mondták  , hogy utána  néztek  de a ház  jó  helyen van. Egyszer már  kimérték  a telket akkor már  arrébb  rakták  a kerítést  . De ha akkor kimérték  és  gondolom én rárakták  a telekhatárra akkor most mégis  miert van a szigetelésembe benne? Ki itt a felelős? Mit tehetek én? Mert mindenki azt akarja hogy a kerítés  ott maradjon.  De akkor én  meg ezért  fizessek? Igy fogadjam  el a házat? 

Immaculata # 2019.10.20. 17:54

ZZ24#

A tényállásod már inkább mesébe illő, mint valóságos.

Jelzálogot akkor tesznek ingatlanhányadra, ha annak minimum a használati joga bejegyezésre került az ingatlannyilvántartásba.