Kovács Béla Sándor: Köszönöm, ez jó lenne, azonban a fehérvári földhivatal, anélkül, hogy látta volna az ajándékozási szerződést ezt válaszolta: " A 2010-ben készült ajándékozási szerződés alaki és tartalmi szempontból sem felel meg a jelenleg hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényben foglaltaknak, ezért mindenképpen szükséges új szerződést készíteni." Megjegyzem, hogy kinyomtattam az általános ajándékozási szerződésről szóló érvényes formanyomtatványt és összehasonlítottam azzal, amit az ügyvéd készített. Szinte ugyanannak a kritériumnak megfelel szóról szóra egyetlen, 10. pontot kivéve:"Felek rögzítik, hogy az ingatlan közeli hozzátartozók közötti ajándékozására tekintettel az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008./VI.30/ Korm. rendelet alapján nincs kötelezettség az energiatanúsítvány készítésére. /KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK ESETÉN/.". Ez, az egyetlen pont az eltérés. Mit lehet tenni, hogy a földhivatal ne utasítsa vissza az eredeti ajándékozási szerződést és bejegyzésre kerüljön? Enélkül nem tudom
eladni az ingatlant.
Ingatlanügyek
Akkor meg kell próbálni az eredeti szerződéssel. Ha nincs semmi baja, akkor az alapján is bejegyzik a tulajdonjogot - feltéve, hogy még az ajándékozó a bejegyzett tulajdonos -, legfeljebb kirónak némi bírságot.
Kovács Béla Sándor! Sajnos, igen. Az ajándékozó közel tíz éve külföldön él, nem elérhető.
Van valami akadálya a szerződés megújításának?
Önök, közül válaszol nekem valaki?
Amúgy, _biztos_ minden feltétel adott, ami a bejegyzési engedély kiadásához szükséges volt?
Kivel szerződtél, az OC-vel, vagy az ügyvéddel?
Ha az OC-vel, én nem mozdulnék az irodájukból (sajtos szendvics, hálózsák), amíg el nem intézik, amire szerződtetek (gondolom benne volt ez is).
Üdvözlet! Tavaly vásároltunk egy újépítésű ingatlant, már 2 hónapja benne élünk, de a Földhivatal nem jegyzi be a tulajdonunkba, mert vár egy bejegyzési engedélyt az ügyvédtől. Ez az Otthon Centrum ügyvédje volt, aki időközben eltűnt, nem veszi fel a telefont, nem válaszol e-mailre, elérhetetlen. Segítséget szeretnék kérni, ilyenkor mit tudunk tenni? Otthon Centrumot kérdeztük, ők nem tudtak mondani semmit.
Akkor majdcsak megérkezik, türelemmel várom.
"Gondolom oda küldték ki az illeték határozatot."
Rosszul gondolod, mert az adóhatóság nem földhivatal adataival dolgozik.
Most mit vagy úgy oda? Majd kijavítják.
Berzsenyi u. helyett Bercsényit írtak. Ezen kívül a város sem jó. Csak a nevem, és a házszám jó.
Bocsánat, de hogy kell azt érteni, hogy "el van írva"? Nem lehet, hogy elfelejtettél kijelentkezni valahonnan, és így a földhivatal a nyilvántartás szerinti lakóhelyedet jegyezte be a telekkönyvbe?
A földhivatal online rendszerből kértem le tul.lapot, ahol megláttam hogy már a nevemen van az ingatlan. azon látom hogy a lakcímem el van írva. Ezért nem kaphattam határozatot, mert elképzelhető, hogy a nem létező lakcímre küldhették ki. Az ügyvéd már kérte a helyesbítést, de még mindig nem kaptam meg a határozatot.
A földhivatalnál kérd a határozat kijavítását. A földhivatal és az adóhatóság eljárását pedig ne mosd egybe!
Tisztelt Szakértők !
Május 24-én vásároltam egy ingatlant, és még nem kaptam meg az illeték kiszabási határozatot. A földhivatalnál tulajdonosnak be vagyok jegyezve, viszont el van írva a lakcímem. A város, és az utca is. Gondolom oda küldték ki az illeték határozatot. A beadott adásvételi szerződésen jól szerepelt a lakcímem. Az ügyvédnek jeleztem de semmi nem történt azóta sem. Néztem a NAV adószámlámon, ott sincs még előírva. van haszonélvező is rajta, ő sem kapott még semmit. Jelezzem a földhivatalnál ? vagy várjak hátha megjön előbb-utóbb ?
Tisztelt Cím! 2010-ben, készült ingatlan Ajándékozási Szerződést, ha az ügyvéd most küldi el a Földhivatalnak, bejegyzik, ill. elfogadják azt? /A Bank nem járult hozzá, akadályozta meg akkor a bejegyzést, most a végtörlesztés során már okafogyottá vált/. Köszönöm.
Az ördög soha nem alszik.
Bármikor megromolhat a kapcsolat, történhet valami és/vagy ráébredhet az erejére.
Ezért hangoztatom mindig,
hogy
jobb a viszonyokat tisztázni és írásba rakni.
Amíg béke és egyetértés van...
Igen Tisztelt nonolet!
Nagyon szépen köszönöm a részletes, abszolút érthető válaszokat. Ezek szerint piszokul örülhetek ahogy kezelve vagyok, egyebek az élettársam által. Tuti nem tudja mit tehetne, meg nem ismertem meg olyannak.
Persze ez alapból a volt sorsából is adódik (szerintem)....
Volt sok éve hogy kérésemre (gyermekünk akartam hogy inkább ő legyen a haszonélvező) le is akart mondani ügyvédnél e jogáról amit én adtam neki. Az ügyvéd szó szerint ledumálta róla xy érvekkel, esztelennek nevezte. Gyorsan ki is jött tőle.
Ismét, és búcsúzóul köszönöm szépen a válaszokat!
Laci
petilacus
Az élettársi viszony nem igazán számít.
Mivel az élettársak alapban KÜLÖN KASSZÁN vannak.
Azaz önálló vagyon szerzők!!! és költekezők.
Semmi közük egymás vagyonához-jövedelméhez-költéséhez.
Kivéve azt vagyont amit MÉGIS KÖZÖSEN szereznek meg valamiért.
Épp ezért ...
Ésszerű az élettársak JELENLEGI vagyoni viszonyait
1.
Tisztázni!!! (leltár szerűen, hogy mi-kié most)
2.
A jövőre nézni lefektetni a szabályokat,
hogy
mi lesz közös és mi nem, illetve mi-milyen arányban lesz közös (felesben, jövedelem arányosan, tőke arányosan)
Ezeket szerződésben leírni és aláírni+2tanúzni.
(vagyonjogi szerződés megkötése)
Ez sok-sok későbbi vitától-szívástól menti majd meg a párost... (szétválás, öröklés, eladás esetén pl.)
Ha már arra adták fejüket, hogy élettársak lettek.
Ami egy eléggé zavaros létezési mód... gazdaságilag-jogilag.
Mondhatni, hogy: butaság ilyen szempontból.
petilacus
Nos, az OSZTATLAN KÖZÖS ingatlan tulajdon LÉNYEGE,
hogy alapban...
1.
- MINDEN tulajdonos
- az EGÉSZ ingatlant
- EGYFORMÁN használhatja
Hisz: osztatlan és közös.
Azaz NEM ingatlan része van abban valakinek,
hanem CSAK!!! valamekkora tulajdoni része.
Ezért alapban nem sajátíthat ki és nem zárhat el részeket benne senki a másik elől.
2.
DE!!! csak úgy használhatja minden tulajdonos,
hogy
az ő használata a többi tulajdonos érdekét NE sértse!
3.
AZONBAN....
Az 1. és 2. pont változik, akkor
HA a tulajdonosok között KIALAKUL
egy "Használati megosztás"-i rend.
Azaz eldöntik, hogy
- ki és mit használhat KIZÁRÓLAGOSAN (szoba pl.)
- mi marad KÖZÖS használatban (előszoba, wc, kert, pl.)
- mik használati korlátok/szabályok
Ez a "Használati megosztás" kialakulhat 3 féle úton
A már régóta szokásos és nem vitatott használat alapján.
KÖZÖS meggyezéssel.
Perben, ítélet alapján.
A kialakult "Használati megosztás"-t ÉSSZERŰ
- írásba foglalni
- aláírni mindenkinek + tanúnak
- aztán betartani....
HA NEM tetszik valakinek a kialakult használat, akkor 2 úton tud rajta változtatni.
KÖZÖS meggyezéssel
PERBEN, ítélettel
-
A fentiek alapján tehát a használat joga-módja és tulajdonjog kapcsolata kiderült.
vagy minden közös és egymás érdeke kímélendő
vagy van "Használati megosztás" és akkor az megmondj, mi hogy van-lehet.
- - -
Van azonban egy extra kavarás is az esetedben.
A haszonélvező léte és az ő haszon élvezete!!!!
Ami annyit jelent számodra, hogy
- bár tulajdon részed van
DE!!!!
- annak a használatáról NEEEEM te döntesz
Mármint az alábbiakról nem
- ott lakásról
- másnak megengedni az ott lakást
- használni az ingatlant (pl. irodának, boltnak, akárminek)
- bérbe adni az ingatlant
(de van előbérleti jogod)
Hanem HELYETTED az ilyen használatról-hasznosításról szóló döntés jogát a HASZONÉLVEZŐ kapta meg.
Akinek a haszon élvezete megszűnik
- a halálával
- az önkéntes és ingyenes lemondásával
- ha önként lemond róla pénzért (megváltás) az összeg alku tárgya
- ha netán nem a haláig tart, akkor az időszak végével
- - -
Az, hogy az osztatlan közös résztulajdon és haszon élvezeti jog miként működik együtt egy kicsit nehézkessé teszi az ügyet, de kibogozható...
Elsőnek tisztázandó a "Használati megosztás"
Azaz, hogy ki-mit és hogyan használ(hat) a TULAJDONJOGA alapján.
Ebből derül ki ugyebár, hogy mint 40%-os tulajdonos mit használhatsz-használhatnál.
ÚGY mintha NEM volna a 40%-kodon haszonélvezet.
Ezt ésszerű leírni, aláírni, tanúzni.
Aztán....
Másodiknak a HASZONÉLVEZŐVEL megalkudsz arról is,
hogy:
VAJON használhatod-e a 40%-od és ha igen hogyan?!
0.
Genya és kirak, nem fogad be.
Megteheti ezt is simán.
1.
Jólelkű és ezért befogad téged.
Az INGYEN, szívességből >> "Szívességi használat"-ot ad neked.
2.
Nem genya, de nem is jólelkű és nem fogad be ingyen.
Bérleti díjat szed tőled a lakhatásért.
Az 1. és 2. esetén a rád eső rezsi részt alapban nyilván te fizeted!
Az 1. és 2. esetén ésszerű a feltételekről szerződést írni, aláírni és kéttanúzni.
- -
Egyébként pedig kérheted a közös tulajdon megszüntetését!
Ha inkább távoznál onnan némi pénzért cserébe.
Aminek 4 módja lehet.
1.
Megveszed a 60%-ot tőlük.
2.
Megveszik a 40%-odat tőled.
(a haszonélvezet miatt olcsó lesz)
3.
Közösen eladjátok és a pénzen osztozkodtok.
4.
Árverésre kerül és a pénzen osztozkodtok.
Az 1. 2. 3. eset lehetséges önként vagy per útján.
De a per nem túl jó ötlet, mert tipikusan hosszú és drága mulatság, nem éri meg végül.
Jobb inkább bukni egy kicsit a közös egyezség során.
A 4. eset per útján, de marhaság idáig eljutni.
Túl nagy buktával jár...
- - -
Hajrá! előre...
Esetleg még annyit, talán lehet élettársi állapotnak mondani a kapcsolatunk.
Ketten lakunk benne kb 15 éve, és a 10 éves közös fiúnk.
Köszönöm szépen a sok nismernivalót, választ!
Sikerült rendesen leizzadnom....Pfujjjj.
A nem kellő szintű ismeretem, és a jöszívűségem vitt az ilyen bajomba sajnos.
Mint írtam, a lakás 40% részét terheli haszonélvezet. A többi részének használatára a tulajok feltételek szabhatnak nem? Le is zárhatják esetleg.Minden berendezést használ, nem érdekli hogy nem az övé....
petilacus !
Bonyolult család model, remélhetőleg a lakás jó nagy , különben pokol lehet ott lakni. és minő okból lett a tulajdonodra haszonélvezett bejegyezve ?
Nyilván kérted.
Saját magadat korlátoztad.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02