Ingatlanügyek

birno # 2018.07.12. 16:06

MajorDomus:
Huh, ki beszelt itt diktalasrol? Amennyiben mindket fel erdeke ugy kivanja, akkor szukseges meghosszabbitani, mivel automatikusan nem hosszabbodik meg. Igy helyesebb? :)

"5-10 éven belül felmondanak?
nem a szocializmusban élünk tanácsi lakásban!"
Ezt nem ertem mire mondod.
Nem kotelezo beruhazasrol beszelek, lehetosegrol, ami a tulajnak is jo, mert noveli a haz erteket, meg a berlonek is, ha ki tudja hasznalni(nem mondanak fel pl. 1 honap mulva).

nonolet:
Itt is megerositenem, hogy senki nem beszel arrol, hogy barmi is kotelezo lenne a tulajnak. Meg lesz kerdezve, hogy mit szolna egy ilyen lehetoseghez, a kerdes arrol szolt, hogy ha erdekelne, sajat szabad akaratabol termeszetesen, akkor hogyan erdemes egy ilyen szerzodest megkotni, mire kell odafigyelni, hogy a berbeado es a berlo se jarhasson nagyon rosszul.

nonolet # 2018.07.12. 13:31

Abekasz

"Kié a ház és mi a teendő?"

1.

Az ingatlan nyilvántartás KÖZHITELES!!!

Azaz: ami abban szerepel az MINDADDIG IGAZ...
Amíg az ELLENKEZŐJE be nem bizonyosodik, hitelesen.

2.
Vita esetén az bizonyít aki állít.

- -

Te mit szeretnél elérni, mi legyen az ügy vége?
Ahhoz kell igazítani az eljárásod.

HA!!! biztosan JÓL azonosítottad be a telket, akkor...

Kezdésnek jöhet a JOG BIZTONSÁGI intézkedés!

Írj egy iratot, amiben közlöd a bentlakókkal,
hogy

• az szerinted a te ingatlanod (lásd tulajdoni lap)

ezért

• véget ért a jó világ, felmondod az ingatlan használatát, azonnal!

és

• közöld, hogy holnaptól már használati díj van-lesz, amíg ott laknak

(a díj összege legyen a reális bérleti díj)

Ezt az iratot vetesd át velük!
(Átvettem: név, aláírás, keltezés)

Plusz a magaddal vitt két tanú aláírása.

Ha nem vennék át, akkor ezt írd rá az iratra és a két tanú tanúsítja.

- -

HA megvan ez a kezdés, akkor már

• nem tud elbirtoklási pert indítani érte (ezért siess!)
  • követelheted a "lakbér"-t, amíg az ügy rendeződik

Szóval, ne halogasd a tulajdonosi hited ilyen írásos bejelentését.

Utána keress egy földmérőt és kérj egy hivatalos kitűzést!
Így kiderül, hogy a térkép és valóság valóban egyezik-e?!
(cirka 50 eFt-ba lesz egy ilyen kitűzés)

A kitűzéssel kiderül, hogy ki téved
és ami még fontos, hogy
HOVA esnek a térképi telekhatárok pontosan.

Innen lehet tovább lépni majd...

nonolet # 2018.07.12. 13:09

1.
Minden tulajdonos EGYFORMÁN használhatja az EGÉSZ ingatlant.
shaloman

DE!!! csak úgy, hogy azzal
a többi tulajdonosnak ne okozzon hátrányt!

2.
Alapban aki másnak kárt okoz azért köteles helytállni.

3.
Vitát lezárni 3+1 módon lehet.

• közös megegyezéssel
  • perben, ítélettel
  • beletörődéssel a kialakult helyzetbe
  • jogtalan úton pl. erőszakkal

Gondolkozz el ezeken és meglesz a kiút...

- -

Az ésszerű út a közös tulajdon megszüntetése!

shaloman # 2018.07.12. 12:25

Üdv,

a történet röviden a következő: adott egy ingatlan(osztatlan közös tulajdon), melyen két ház található, mind a két ház másik család tulajdonában. néhány év alatt sikerült tető alá hozni egy használati megosztást, a két ház teljesen elkülönült, kerítéssel, önálló bejárattal, mérőkkel, stb.
Így a másik családdal már nincsen probléma, a sajátommal sajnos lett. Ha a használati megosztást vesszük alapul a tulajdonrészem, amivel rendelkezem 50%, ehhez használati jogom is van, öcsém tulajdonrésze szintén 50%, amire apámnak van holtig tartó haszonélvezeti joga.
Így az ingatlan használatának felére jogosult vagyok, a probléma abból adódik, hogy alapvető hihiéniai feltételek nem teljesülnek a házban, a ház állagmegóvásában sem vesznek részt, kiadni nem tudom a részem, eladni így nyilván esélytelen, amúgy sem egyeznek bele az eladásba, de nyilvánvalóan az sem opció, hogy nem tudok kezdeni semmit a tulajdonommal.
Ami eszembe jutott, hogy a ház 70nm, két külön bejárattal rendelkezik, illetve gyakorlatilag egy ajtó befalazásával két 35-35nmes részre lenne osztható, azaz ki lehetne belőle alakítani két kis lakást.
Mennyire tehetem ezt meg önkényesen? A tulajdoni arány ugye 50-50%, nincs többségem. Öcsémmel megyegyezni ebben nem tudok. Vagy kérjem az ingatlan természetbeni megosztását, esetleg kezdeményezzem társasházzá alakítását? Eladni a közeljövőben nem szeretném a részem, a célom a normális, emberhez méltó körülmények megteremtése, későbbiekben pedig akár bérbeadás vagy eladás. Mi lenne a legzökkenőmentesebb és a körülményekhez képest leggyorsabb út?

abekazs # 2018.07.12. 11:24

Üdv,

A történetem:
Örököltem egy telket és rajta egy házzal. Akitől örököltem viszont nem mondott róla semmit és biztos, hogy nem járt már ott 30 éve senki akit ismerek.
Külterület, cím nincs, csak helyrajzi szám és a térkép másolat alapján lehet beazonosítani.
A helyszín megtekintésekor derült ki, hogy a házban lakik valaki aki úgy tudja, hogy az övé a ház. A helyrajzi szám és a térkép másolat alapján viszont az én telkemen van a ház. Aki meg benne lakik az az adásvételi szerződés és a térkép másolat szerint a mellette lévő helyrajzi számú teleknek a tulaja, amit meg senki se használ és üres.
Viszont az én tulajdoni lapomon nincs feltüntetve ház, de a szomszédnak igen, amin meg nincs ház.

Feltevések:
Lehet, hogy átverték a házban most lakót vagy összekeverte a telket a szomszéd és az én telkemre épített házat, vagy akitől örököltem az építette meg, de rossz tulajdoni lapra vitte fel a ház adatait.

A kérdéseim:
Kié a ház és mi a teendő?

nonolet # 2018.07.11. 21:44

birno

KÖZÖS MEGEGYEZÉS kérdése!!! az ilyesmi.

De a bérbeadó nem köteles

• sem megegyezni a bérlővel ilyesmiről
  • sem bérlői kívánságokat teljesíteni

(azaz beruházni a bérlő kedvéért)
Alapvetően AZ vehető bérbe >> amit KÍNÁL!

MajorDomus # 2018.07.11. 20:59

meg ,,kell,, hosszabitani?

te diktálsz a tulajnak? ez nem igy működik.

5-10 éven belül felmondanak?

nem a szocializmusban élünk tanácsi lakásban!

egyébként van lehetőség a beruházások ,,jóváirására,, lekakással,vagy beszámitással!

birno # 2018.07.11. 18:46

Sziasztok,

Adott egy alberlet, amiben anyum a berlo, most fog lejarni az 1 eves szerzodes, amit meg kell hosszabbitani.
Ezzel nem is lesz gond szerintem, azt meg nem tudni, hogy hatarozott vagy hatarozatlan ideju lesz, viszont lenne par dolog a lakasban, amit jo lenne megcsinaltatni, ilyesmi, hogy racsok felrakasa ablakra, erkelyre, szunyoghalo, klima.
Ezeket maguktol nem nagyon fogjak megcsinaltatni, legalabbis a dragabbakat nem, ezert arra gondoltunk, hogy megcsinaltatjuk oket sajat penzbol, de cserebe olyan szerzodest kellene kotni, ami mindket fel szamara elonyosse teszi ezt.
A kerdes, hogy ilyen szerzodest hogy szokas kotni, mire kell odafigyelni, van-e valami jo cikk ami kiter az ilyesmire?

Olyanra gondolok, hogy mondjuk lenne egy hatarozott ideju szerzodes, aminek a mellekleteben kikotnenk, hogy ezeket megcsinaltatjuk, de cserebe ha 5/10 even belul felmondanak neki, akkor vissza kell fizessek vagy az egeszet vagy idoaranyosan.
Ha mi mondanank fel ido elott akkor meg kivasarolhatnak idoaranyosan a dolgokat vagy ami olyan(klima) elvinnenk.
Ami kerdes, hogy milyen buktatoi lehetnek ennek, mi a garancia, hogy be is lehet tartatni a szerzodest, mivel a tulajok idosek, mi van ha meghalnak kozben, az orokosre is vonatkozik-e a szerzodes, a havi bert befolyasolhatja-e egy ilyen melleklet, mondjuk kikotni, hogy nem emelhetnek olyan mertekben ami ellehetetleniti az ott lakast, ezaltal lenyegeben szerzodes szegesre kenyszerit stb.

nonolet # 2018.07.10. 12:07

pemi

LOGIKUSAN!!! vazze...

Hát nyilván neked hisz a te házad és téged véd.

drbjozsef # 2018.07.10. 09:50

Aki akarja, hogy szigetelve legyen.
De ha másik ház épül rá, nem felesleges?
(hacsak nem hangszigetelni)

pemi # 2018.07.10. 08:14

Tisztelettel Üdvözlöm Önöket

Segitséget kérnék,az alábbi problémámra.
A házunk a megyére épült aszomszédé is,akét ház összeér
Ök a házat lebontották és újat építenek ugyan így,ismét össze építve.Mmi 15 évvel ezelőtt az Ő oldalukon amihez hozzáfértünk a mi házunk oldalán azt leszigeteltük.Most a szabaddá vált szigeteletlen részünket kinek kell leszigetelni?

Köszönettel várva a választ

nonolet # 2018.06.28. 18:29

"az 1/44 rész van terhelve,de a behajtó mindent szeretne."

Az az ő gondja!
Hiába szeretne mindent... nem fog menni.
Az 1/4 részt kell árvereznie és kész

- -

Ez esetben sürgesd a végrehajtást!

Aztán a (többedik) liciten vegye meg a fater szaré-húgyé azt az 1/44 részt árverési vevőként.
Külsős vevő úgysem fog rá licitálni :-)

Így egy tulajjal-gonddal kevesebb.
Potom pénzért.

nonolet # 2018.06.28. 18:23

Munitedking

Nade!

Ésszerűen NYILVÁN csak EGY szerződésbe kerül bele
MINDENKI
aki hajlandó eladni a részét a kivásárlónak!!!!

Azaz egy ügyvédi és bejegyzési díjba...

Munitedking # 2018.06.28. 16:34

A probléma a kevés tulajjal hogy minden egyes vásárlásra van elméletileg ügyvédi költség,ami nem értékfüggő.23 tulajt kellene kivásárolni,szóval beleteszel annyit amennyit ér,vagY többet,szóval talán nullára kijössz.Ezért nehéz dolog:).

Munitedking # 2018.06.28. 16:31

nonolet!

Az okés hogy nem kényszeríthető.de:

A ház lakatlan,mi sem lakunk ott.Viszont édesapám nem fiatal,ezért a "karbantartás" az enyém,mivel ő nem tudja megcsinálni.Jogállamban életem végéig karbantarthatok 3500 nm területet,mert ugye a bünti mást nem érdekel,mivel a tulajdoni hányadára jut 500 ft a büntetésből,vagy az ingatlanadóból.Ezért érdekelt van e valami kiskapu.Földhivatal szerint az 1/44 rész van terhelve,de a behajtó mindent szeretne.

nonolet # 2018.06.28. 16:25

Munitedking

Amúgy ebből a sok tulajdonosból...
Ésszerűen csak néhányat KÉNE csinálni!

" a ház fele plusz egy kis rész az övé"

Nos a többit sorban ki kellene vásárolni.
A két problémás (a nemeladó és a tartozós) kivételével.

Azaz letenni eléjük az asztalra a részükét járó pénzt és szerződést.
Aztán feltenni a kérdést, hogy kell ez a pénz?
HA kell itt írd alá...

Így marad 3 tulajdonos az első kör végén.
(fater,nemeladó,adósságos)

Velük már könnyebb lesz elbánni.

A nem eladó egy jó ajánlattal vagy a perben kiüthető.

Az adós az az igazán problémás!

Pláne, ha az EGÉSZ ingatlan a fedezet.
(ekkor a buliba belekezdeni sem érdemes vélhetően, amíg adós)

nonolet # 2018.06.28. 16:17

"kb 2 millióval beterhelte a házat,amit a végrehajtó akar.Na most 2 milliót ér"

Az a kérdés, hogy CSAK az ő 1/44 része a terhelés alapja.
VAGY
Az egész ház?!

Nem mindegy...

nonolet # 2018.06.28. 16:16

Munitedking

Egy jogállamban...

A tulajdonost NYILVÁN NEM LEHET eladásra kényszeríteni!!!

Gáz is volna, ha lehetne, nagy gáz.

- -

Szóval,

Vagy meg kell vele egyezni valahogyan mégis.
(nyilván van az a pénz amiért eladó a része, csakhátugye egy végrehajtással terhelt olcsó ingatlannál nincs sok értelme alkudozni)

Vagy lehet perben kérni a közös tulajdon megszüntetését.

- -

A végrehajtó NYILVÁN viheti azt a részt amire jelzálog szól!

- -

"karbantartására"

HA egyszer nem lakik ott, akkor miért is kéne neki ilyesmiket tennie?!!!

Az ingatlan felújítása/bővítése esetén kérhető a költségek 1/44 része tőle, ha nem tiltakozik a felújítás ellen.

- -

Célszerű volna az osztatlan közös tulajdon témában bővebben tájékozódnotok... úgy tűnik.

Munitedking # 2018.06.28. 15:53

Üdv mindenkinek!Remélem jó helyre írom a kérdésem,ami a következő:

Adott egy családi ház,ami édesapám szülői háza.Régi dolgok miatt a ház fele plusz egy kis rész az övé,a többi részen még kb 20 örökös osztozik.
Szeretnénk most eladni a házat,de az egyik tulaj,akinek 1/44 rész a tulajdoni hányada valamiért nem szeretné.kb 30 éve nem volt ott,nem értjük az okot.A kérdés az hogy kényszeríthető e valahogy az eladásra,vagy ha ő nem akkor sehogy sem eladható?Ebben az esetben a ház karbantartására(fűnyírás,hólapátolás,stb.)kényszeríthető e valahogy?
Hogy még jobb legyen a helyzet egy szintén ekkora tulajdoni hányaddal rendelkező emberke kb 2 millióval beterhelte a házat,amit a végrehajtó akar.Na most 2 milliót ér a ház.ilyenkor vihetik az egész összeget,vagy csak a tulajdoni hányad arányában?
Szóval nem egyszerű a helyzet,aki tud valami okosat kérem segítsen.
Köszönöm a válaszokat!

Szpilu # 2018.06.22. 08:19

A kivitelező 50cm-et határozott meg. Ez így is volt de az ács közben módosított magától, hogy a garázs oldalán túl lógatta. A felelősség nem kérdés, nyilván az enyém,mert későn vettem és, nem szóltak. Sajnos kevesebb mint 10éves a sztori :(

nonolet # 2018.06.22. 08:13

Jóváhagytad?

Mert az kivitelezőnek/ácsnak te parancsolsz... és te kéred számon is.

De, ha jóváhagytad onnantól már csak a tiéd a felelősség.
Mivel átvetted, elfogadtad.

Szpilu # 2018.06.22. 08:01

Maga szerint én gondoltam? A kedves kivitelező/ács gondolta úgy, hogy jobban néz ki úgy(nem is értettem..). Nem vagyok a magam ellensége...

Köszönöm a választ.

nonolet # 2018.06.22. 07:48

Lynetta

Előszerződés foglalóval.

nonolet # 2018.06.22. 07:46

Szpilu

OTÉK
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken
az oldalhatáron álló épület esetén,
annak eresze

• a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban

és

• legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat
  • a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével

- - -

Tehát jogosan nehezményezi...

Ha 10 évnél régebben van már így, akkor már nem tud mit tenni a szomszéd.

HA 10 évnél kevesebb ideje akkor viszont, ha kitartó visszabontathatja veled.

Mégis milyen alapon gondoltad túlépíteni?! a szomszéd telkére a saját vackod szabálytalanul.

Lynetta # 2018.06.22. 07:17

Köszönöm szépen a választ!
Tulajdonképpen a vevőm is csak foglalót (2 Milliót) tud most fizetni, a vállalkozásából januárban tudja kivenni a pénzét. Akkor jobb lenne a végleges szerződést januárban aláírni.
Milyen formában érdemes ezt akkor most lepapírozni? Vételi szándéknyilatkozat? Előszerződés? (ha van ilyen..)
Köszönöm!