Ám lagyen... :)
Apósom tegnap felhívott, és közölte a férjemmel, hogy jelentkezzen ki a lakásból, (ideiglenes lakcíme van ott,) mert a lakást "elvitte a végrehajó". (Közös költség elmaradásbol, volt a lakáson végrahajtási jog 25.888.- ft erejéig.) Erre mi ügyfélkapun keresztül lekértük a lakás tulajdoni lapját. 2018.04.03. napján bejegyeztek egy végrehajtási jog eltörlést, valamint 2 tulajdonjog iránti kérelmet erre a lakásra. Az egyik tulajdonjog iránti kérelem egy számunkra vadidegen, a másik tulajdonjog iránti kérelem az akitől apósom a lakást 28 évvel ezelőtt megvette, de a lakás tulajdoni lapja szerint már ő 2/4 tulajdonosa. Mivel apósom alkoholfüggősége miatt nem igazán beszámítható, nem tudjuk mi is történhetett valójában, de szeretnénk kideríteni. Merre induljunk???
Ingatlanügyek
:) Megvárjuk a folytatást.
Kedves forumozók,egy kis segítség kéne!
Apósom, vett egy társasházi lakást 1990 ben. Van egy adás-vételi szerződése, de a lakás nem került a nevére. Ő az adás-vételi szerződést nem vitte be a földhivatalba,neki ennyivel el volt intézve a lakásvásárlás ????és a lakás a mai napig annak a nevén van akitől megvette. Hogy lehet ez?
Nem akarok nagyon belekeveredni, de lesz a történetnek folytatása
Akkor a közös tulajdon megszüntetése... a kirakás módja.
Ha tulajdonos, akkor tulajdonosként lakik. Nagyjából mindegy, mi volt a szerzés jogcíme. De a kérdező nem mondta, hogy az illető tulajdonos.
Még annyit, hogy kirakni nem lehet, mert már tulajdonosa annak a hányadnak, amire a életjáradéki szerződést megkötötte.
Lehet, hogy valaki egy fél, vagy egy negyed ingatlanra is köt életjáradéki szerződést? Na erre nem gondoltam.
„Van annak a kifejezésnek értelme, hogy "életjáradéki szerződéssel lakik"?”
Ha értelemet adunk neki akkor lehet. pl. a haszonélvezet állhat hozzá közel vagy talán az. Az egyik tulajdonos ráhagyja valakire a házát/lakását, de a benne lakónak haszonélvezetet biztosít.
Végül is az egy járadék.
„Jogosult vagyok mint tulajdonos beköltözni mellé?” kérdezte Csukl... topiktárs. Hát az attól függ, hogy az az é.. járadék jog mire szól. Ha egészre, akkor csak az ö engedélyével, ha csak az ingatlan egyik részére, akkor a másikra miért ne.
Csuklósbusz
Vajon mi is lehet az a szerződés valójában?!
Akkor is ott lakott amikor szerezted a lakást?
Milyen módon szerezted?
(vétel, öröklés, árverés)
Van annak a kifejezésnek értelme, hogy "életjáradéki szerződéssel lakik"?
:))
Nyertem a lottón, bár nem az enyém a szelvény. Nem tudom, hogy ajak-e a nyereményből a szelvény tulajdonosának.
Lakik egy ember a lakásomban életjáradék szerződéssel. Kirakni nem tudom, nem fizet semmit, nem velem kötötte.
Jogosult vagyok mint tulajdonos beköltözni mellé?
koszonom a valaszokat. ferjem ma volt az epitesugyon, ahol kiderult: a szomszed nem arra kert engedelyt, es nem is arra kapott igy, amit elkezdett csinalni. kulon feljarora kerte es kapta az engedelyt. szoval megnyugodtam.
koszonom meg egyszer.
Köszönöm szépen a kérdésemre adott válaszokat, ezek szerint nem egyértelmű a dolog, majd az érintettek lemeccselik egymással az ügyet. :)
Mert nincs benne konkrétan az eladás (rendelkezés), ha meggondolja magát a meghatalmazó, ő is elsőként ebbe kötne bele. Rövidre lehetne zárni egy normálisan megírt meghatalmazással az ilyen vitákat, csak felesleges kockázat.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
KBS
"nevemben és helyettem, az említett ingatlannal kapcsolatban bármilyen nyilatkozatot megtenni"
Miért problémáznál...
Mi nem fér bele a bármilyenbe?
Nem ártott volna az ügyvédet is meghatalmazni..
Úgy látszik, a (szerkesző?) ellenjegyző ügyvéd nem problémázott.
A szövegezésből még lehet probléma, ahogy én a földhivatalokat ismerem. Sőt, őszinte legyek? Ha ezzel a meghatalmazással jönne hozzám valaki adásvételit kötni, én is problémáznék.
HA magyarországi keltezésű
ÉS ügyvéd által ellenjegyzett,
akkor OKÉ...
Tisztelt drbjozsef,
köszönöm a gyors választ. A kérdésem lényege kissé elveszett a sok körítésben, és talán félreérthető is voltam kicsit.
A lényeg az, hogy ez a meghatalmazás, ami Y-nál van, ad-e elegendő jogosultságot az ingatlan elidegenítéséhez X jelenléte nélkül. (eladásához)
A megállapodás még Magyarországon íródott, közös jelenléttel magyar ügyvéd előtt. Az ingatlanban X és Y azonos tulajdonjoggal rendelkezik, más teher, széljegyzet, stb. nincs az ingatlanon.
A külföldi szál teljesen mellékes, csak annyiban fontos, hogy az X jelű tulajdonos már nem tud hazaérni addig, míg a vevő tartja az ajánlatát. (és ha ezzel a meghatalmazással mindenki nagy örömére megoldható lenne az adás-vétel, nem is költene felesleges hazaútra egy ügyintézés miatt)
bat976
jájjjj....
A terv IS hozzá lett-e módosítva?!
ÉS
újra bejelentve a változás miatt?!!!
HA nem akkor elkúrtad.
Ami nagyon sokba fog fájni...
Tehát mielőbb új terv és új bejelentés, ha eddig nem történt meg.
HA netán nem lehetne ott "hivatalosan" akkor megint csak elkúrtad.
Ami nagyon sokba fog fájni...
- -
Szóval, addig rakd rendbe a papírjait, amíg nem buksz le vele.
Irány a tervező!!!!!
Az ellenjegyző ügyvéd nem tudja megszövegezni?
(Arra ne is gondolj, hogy bármelyik ügyvéd ellenjegyez neked egy olyan iratot, amelyet nem előtte írt alá a fél.)
Tisztelt Címzett!
Egyszerű bejelentéshez kötött családi ház építését kezdtük meg, melyet a vonatkozó jogszabály alapján bejelentettünk az illetékes építésügyi hatóságnak. A tervdokumentáció szerint a ház mellett egy 8*4 méteres kocsi beálló van, de ebből az építkezés során garázst (100 m3 térfogatnál kisebb) csináltattunk a kivitelezővel (háztető „megnyújtva”, falak OSB lapok+közöttük és kívül szigetelés). A szomszéd háza telekhatárra épült régen, kb 2 méterre van tőle a garázs, de részéről fennmaradhatna így az állapot.
Mivel befejeződött az építkezés Hatósági bizonyítványt kellene kérnünk, de még nem mertük megkérni a fenti, kicsi oldaltávolság miatt. Kérdés: elbontatja az ép.hat. a garázst, vagy büntetéssel fenn maradhat vagy egyéb végkifejlet lehet?
Köszönöm.
bat976
nKati,
ha X emiatt a meghatalmazás miatt Magyarországra utazik, akkor jó is lehet, bár tényleg nem ártana bele célzás arra, hogy kiterjed az ingatlan elidgenítésére is. De ha ide utazik, el is tudná adni, nemde?
Külföldi keltezésű meghatalmazáshoz nem elég az ügyvédi ellenjegyzés, kell a helyi konzul hitelesítése.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02