Most mit vagy úgy oda? Majd kijavítják.
Ingatlanügyek
"Gondolom oda küldték ki az illeték határozatot."
Rosszul gondolod, mert az adóhatóság nem földhivatal adataival dolgozik.
Akkor majdcsak megérkezik, türelemmel várom.
Üdvözlet! Tavaly vásároltunk egy újépítésű ingatlant, már 2 hónapja benne élünk, de a Földhivatal nem jegyzi be a tulajdonunkba, mert vár egy bejegyzési engedélyt az ügyvédtől. Ez az Otthon Centrum ügyvédje volt, aki időközben eltűnt, nem veszi fel a telefont, nem válaszol e-mailre, elérhetetlen. Segítséget szeretnék kérni, ilyenkor mit tudunk tenni? Otthon Centrumot kérdeztük, ők nem tudtak mondani semmit.
Kivel szerződtél, az OC-vel, vagy az ügyvéddel?
Ha az OC-vel, én nem mozdulnék az irodájukból (sajtos szendvics, hálózsák), amíg el nem intézik, amire szerződtetek (gondolom benne volt ez is).
Amúgy, _biztos_ minden feltétel adott, ami a bejegyzési engedély kiadásához szükséges volt?
Önök, közül válaszol nekem valaki?
Van valami akadálya a szerződés megújításának?
Kovács Béla Sándor! Sajnos, igen. Az ajándékozó közel tíz éve külföldön él, nem elérhető.
Akkor meg kell próbálni az eredeti szerződéssel. Ha nincs semmi baja, akkor az alapján is bejegyzik a tulajdonjogot - feltéve, hogy még az ajándékozó a bejegyzett tulajdonos -, legfeljebb kirónak némi bírságot.
Kovács Béla Sándor: Köszönöm, ez jó lenne, azonban a fehérvári földhivatal, anélkül, hogy látta volna az ajándékozási szerződést ezt válaszolta: " A 2010-ben készült ajándékozási szerződés alaki és tartalmi szempontból sem felel meg a jelenleg hatályos ingatlan-nyilvántartási törvényben foglaltaknak, ezért mindenképpen szükséges új szerződést készíteni." Megjegyzem, hogy kinyomtattam az általános ajándékozási szerződésről szóló érvényes formanyomtatványt és összehasonlítottam azzal, amit az ügyvéd készített. Szinte ugyanannak a kritériumnak megfelel szóról szóra egyetlen, 10. pontot kivéve:"Felek rögzítik, hogy az ingatlan közeli hozzátartozók közötti ajándékozására tekintettel az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008./VI.30/ Korm. rendelet alapján nincs kötelezettség az energiatanúsítvány készítésére. /KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK ESETÉN/.". Ez, az egyetlen pont az eltérés. Mit lehet tenni, hogy a földhivatal ne utasítsa vissza az eredeti ajándékozási szerződést és bejegyzésre kerüljön? Enélkül nem tudom
eladni az ingatlant.
Talán be kéne nyújtani. :)
Aztán ha bemegy akkor jó, ha meg nyűgjük van akkor egyszer ki kell utazni a külföldön élő ajándékozóhoz egy aláírásra.
"Ez, az egyetlen pont az eltérés."
Na ez nem olyan biztos.
Valószínűnek tartom, hogy a szerződésből hiányzik az ügyvéd kamarai azonosítója, mert 2010-ben nem volt kötelező feltüntetni. (Lehet, hogy akkor még kamarai azonosító sem volt.)
Az is lehet, hogy nem írták alá minden oldalon a szerződést, mert ez 2010-ben még nem volt kötelező.
Lehet, hogy hiányzik a oldalak számozása, korábban ez sem volt kötelező.
Fagin
Nade mi határolja a déli oldalon ...?!
-
21. Előkert:
az építési teleknek
a közterület vagy a magánút!!!! felőli határvonala (homlokvonala),
és
az építési határvonal (előkerti határvonal),
valamint az oldalkertje(i) által határolt része.
A kamarai azonosítót rá lehet utólag is írni a példányokra.
A közút és a MAGÁNÚT is... játszik.
Ha a szomszédos D-i telek helyrajzi száma nem út (magánút) típusú telket takar
akkor azon a D-i oldalon nem előkert, hanem oldalkert van/lehet.
Az oldalkert pedig lehet NULLA széles is akkor,
ha
pont azon az oldalon kell az "oldalhatárra" építeni, esetleg.
Vagy az már biztos, hogy "szabadonálló" a beépítési mód?
Az építési telek beépíthetősége 40%. Ezt a 40%-ot a felépítmények kimerítették. A ház melletti járda, a kocsiparkoló fölé az időjárás viszontagságainak kivédése miatt, oszlopon álló oldaltetőt szeretnék építeni. Megtehetem-e vagy a beépítettéget ez is növeli? Estleg a magasság korlátozása(pl 3m-nél kisebb gerincmagasság) és az, hogy emberi tartózkodásra(lakhatás) nem alkalmas, ezért megépíthetem?
Ha már egyszer elérted a telek maximális beépíthetőségét, akkor nem építhetsz tovább. Lakot területen se mehetsz gyorsabban 50-nél azért mert éppen sietsz.
Tisztelt Fórumozók!
Két kérdés megválaszolásában szeretném a segítségeteket kérni.
1., Van egy ingatlan, aminek - öröklés miatt - két tulajdonosa van. Hiába találnánk vevőt rá, a másik tulajdonos megfúrná az eladást. Ezért arra a döntésre jutottam, hogy felajánlom neki megvételre az én részemet, sokkal olcsóbban, mint amennyit ér. Ilyen esetben - ha elfogadja az ajánlatot (nem fogja, az eddigi produkciói alapján...) - elég egy adásvételi szerződés?
2., Ha sikerülne eladni az ingatlant, mennyi százalékát kell befizetni az államnak? Illetve van-e lehetőség ezt a pénzt a lányom hitelébe betörleszteni - ilyen esetben is kell az államnak az ingatlaneladás után fizetni?
Köszönöm a válaszokat.
- Elég.
- Az eladási ár és a hagyatéki eljárásban megállapított érték különbözetének a 15%-át , ha a szerzés évében, vagy az azt követő évben adjátok el. A későbbi években ez fokozatosan csökken, 5 éven túl nincs fizetni való. Annak, hogy hiteltörlesztésre fordítod, nincs jelentősége.
ObudaFan
„Az eladási ár és a hagyatéki eljárásban megállapított érték különbözetének a 15%-át , ha a szerzés évében, vagy az azt követő évben adjátok el.”
Ez azért csak akkor játszik, ha drágábban szeretné eladni annál, mint amit a hagyatéki végzésben megállapítottak, azaz jövedelem keletkezik. Jelen esetben a kérdező jelezte, hogy sokkal olcsóbban szeretné eladni, mint amit ér.
Tisztelt Fórumozók!
A szülői házam 1/4 része a nevemen, 1/4 része a testvérem, 1/2 része édesanyám nevén van, édesanyám haszonélvezeti joggal rendelkezik.
A kérdésem:
A testvérem több hitelt nem fizetett,a tulajdoni lapon több bejegyzést találok a követelések miatt (kb.1,5 millió forint - az ingatlan 8-10 milliót érhet).
Ha egyszer eladásra kerül az ingatlan ez hogyan lehetséges?
Köszönöm a segítségüket.
Üdvözlettel:
S. Attila
Ezen a kérdésen még van mit reszelgetni...
Atis8232
Elég valószínű, hogy elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanon, tehát mindenképpen csak a hitel visszafizetésével lehetséges. Ez nyilván történhet közvetlenül a vételárból is.
Csak pislogok. Ezt honnan vetted, Kolléga?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02