Ingatlanügyek

wers # 2018.03.19. 13:40

Csitu!
Szerintem a magyar hivatalnak ilyenkor nemzetközi jogsegély keretében fel kellene vennie a kapcsolatot a német hatósággal, de lehet mindenki a másikra mutat, kinek kellene ezt megtennie. Te Magyarországon ügyfélnek minősülsz, jogod van kezdeményezni, hogy a haszonélvezetet levegyék. Hivatalosan kérjed. Vagy egyből kérdezd azt is, ki a felettes szervezetük, kitől kérhetsz jogorvoslatot. (azt nem szokták szeretni, vélhetően találnak megoldást)

Végső soron keresd a Német Konzulátust.

Csitu # 2018.03.19. 12:56

Kedves szakértők, fórumozók!

Már nem tudom kihez fordulhatnék a problémámmal. Mindenhol csak falba ütközöm.

A történet: Vásároltunk egy ingatlant lassan 1,5 éve, amin holtig tartó haszonélvezet van. A haszonélvező már 7 éve halott, de Németországban halt meg (kettős állampolgár volt azt hiszem)és ez, mint kiderült nincsen lejelentve Magyarországon. Így nem tudjuk levetetni a nevét az ingatlanról, kvázi a víz, villany, gáz ellátást sem tudjuk visszaköttetni.
Csak és kizárólag egy eredeti halotti anyakönyvi kivonatottal lehetne lerendezni az ügyet, amit a volt haszonélvező lánya nem hajlandó elküldeni nekünk.
Ez a németországi hölgy az itteni ügyvédjéhez irányított, aki annak idején intézte a hagyatéki tárgyalást. Ő egy másolatot tudott csak adni,mivel nincs a kezében más és ezt sajnos nem fogadják el. CSAK és kizárólag az OFFI által fordított, eredeti példányt fogadhatnak el.
Azóta az hölgy ügyvédjét is felkértük (már 5 hónapja), hogy rendezze az ügyet, de semmi nem történik. A hölgy nem reagál semmire, nem együttműködő. Az ügyvéd meg csak kinyomja nekem a telefont. Röhej
A kérdésem, hogyan juthatnék ÉN hozzá egy Németországi halotti anyakönyvi kivonathoz? Hiszen Németországban is csak rokonnak adják ki...
Nem hiszem el, hogy a lányának nem lett volna kötelessége az apja halálát itthon lejelenteni és nem lehet ezért felelősségre vonni valahogy!!!? Hogy lehetne ezt elintézni?

Köszönettel: Anna

SaireyVMK # 2018.03.19. 10:40

Elektrodoki
Már túltárgyaltuk a témát szerintem.
Röviden,tömören az eddigieket:

• Szerződést bontani közös megegyezéssel is lehet.(Célszerű írásban)
  • Az első részletfizetési kötelezettség megszegését követően(az áprilisi határidő után) küldhetsz egy felszólító levelet , mondjuk 15 napos fizetési határidővel. Ha nem teljesül, akkor a szerződés semmis, a foglaló a tiéd(mivel nincs ,ezért nincs),a többit pedig vissza kell fizetned.

Azt meg ne döntsd már el előre,hogy képes lesz e a határidőre valahonnan máshonnan pénzhez jutni vagy sem. Ha ő is úgy látja,hogy nem,akkor jöhet a kölcsönös megegyezés a felmondásról.Vagy kivárjátok szépen a határidőt. Mást nem tudsz csinálni. Nem írtatok bele foglalót,te ezt elfogadtad, Így jártál.

Az, hogy ki lett fizetve a hitel, azzal kárt is okozott nekem, mert nem tudom újra felvenni a hitelt erre az ingatlanra, mint lakásvásárlási hitel.
Egy nagy lópikulát. Tehermentes ingatlanra olyan hitelt veszel fel amilyet a bank épp megenged.(Szóval az ingatlan értéke alapján dől el elsősorban, meg a fizetőképességedtől) Szóval az,hogy tehermentes ingatlanra nem tudsz felvenni hitelt, az egy nagy baromság. Az meg,hogy neked kárt okozott ezzel az meg még nagyobb. Legjobb esetben is megspórolt neked egy árverezési , végrehajtási meg egyéb költségeket. A késedelmi kamatról nem is beszélve. Legrosszabb esetben meg nem spórolt meg semmit, de kárt sem okozott vele,az már hétszentség.

Az én kérdésem az, hogy az ápr. 3. és jún. 30 között van majdnem 3 hónap. Nem teljesít ápr. 3-ra a következő részlettel, akkor miért kellene még várnom majdnem 3 hónapot?

Nem kell.

alfateam # 2018.03.19. 09:42
Povi # 2018.03.19. 09:29

Üdvözletem! Kérdezni szeretnék.

Melyik jogszabály kötelez nyilatkozattételre tulajdonjog átvezetésére egy adásvételbe belépett elővásárló javára? Állítólag a földhivatal enélkül nem írja át. Sajnos nem találom, és állítólag ennek kötött formája is van, de erre sem találtam. Ha valaki tudja legyen szíve a pontos elérhetőségét megadni.

Köszönöm.

Elektrodoki # 2018.03.18. 16:27

Tehát...
Nem engedtem be, hiszen kulcsátadás és minden többi csak azután van, ha a vételárat kifizette teljesen.
Azért bárki járhat így. A vevő fizeti az első részletet, ami önerő. A többit hitelből szeretné, de nincs bank, amelyik ezt finanszírozná. Vagyis a szerződés így nem jött létre, érvénytelenné vált szerintem. Az, hogy ki lett fizetve a hitel, azzal kárt is okozott nekem, mert nem tudom újra felvenni a hitelt erre az ingatlanra, mint lakásvásárlási hitel.
Az én kérdésem az, hogy az ápr. 3. és jún. 30 között van majdnem 3 hónap. Nem teljesít ápr. 3-ra a következő részlettel, akkor miért kellene még várnom majdnem 3 hónapot?

Zöldövezeti11 # 2018.03.18. 15:05

Elektrodoki !
ahogy olvasom még te vagy a birtokban. Igaz ez ?
Ha igen, akkor jön a következő határidő :

de egy nagyobb részlet kifizetése április 3., ami már semmiképpen nem fog összejönni.
Ha tényleg nem jön össze, akkor ő már egyet megszegett, így elvileg nincs miről tovább tárgyalni. ki kell várni a végső határidőt és másnak ... fizetőképesnek eladni.
természetesen a felvett összeget vissza kell fizetni, de hát azért a másik fog rimánkodni.
Ha beengedted jelentéktelen összeg fizetése fejében , akkor naiv vagy így jártál.

gerbera317 # 2018.03.18. 12:48

Nehéz lesz az elállás, mert az eredeti állapotot nem fogod tudni helyreállítani: a vételárból 2 milliót már felvettél, mitöbb, el is tapsoltál, és aligha fogod tudni visszafizetni. Gondolj bele: ha te lennél a vevő, elmennél szó nélkül, azzal, hogy "valamikor majdcsak visszafizeti a 2 misit"? Aligha tennéd. Ő sem fogja. Ha mégis elmenne, a követelését úgy tudja biztosítani, hogy első ranghelyen zálogjogot alapít a követelése (2M) és járulékai (a 2M Ft-ot kiváltó hitel költségei és járulékai) erejéig.

Elektrodoki # 2018.03.18. 09:21

Igen, egy jogász véleményét szeretném itt kérdezni. Sajnos az ügyvédhez nem tudok fordulni tanácsért, mert ő a vevő ügyvédje (vevő fizet ugyebár). Nem teljesen semleges.

drbjozsef # 2018.03.17. 21:18

Ha van konkrét részhatáridő is, akkor annál is próbálkozhatsz szerintem : április 3-án küldesz neki tértis levelet, kézhezvétel+15 napra, és ha arra sem jön az aktuálsi részlet, akkor már akkor is elállhatsz a szerződéstől.
Szerintem, de én nem vagyok jogász, csak laikus olvasó. Ahogy gyakorló ügyvédünk tanácsolta : kérdezd meg a szerződést szerkesztő ügyvédtől.

nonolet # 2018.03.17. 20:13

Elektrodoki

A szerződésetek szerint
jogában áll
a végső határidőig próbálkozni.

HA jól értelek.

Egyéb kérdésekben lásd eggyel alább.

- -

KÖZÖS meggyezéssel pedig

BÁRMIKOR lehet a szerződést

• megszüntetni

vagy

• módosítani
nonolet # 2018.03.17. 20:10

Alapvetés 1.
A szerződést be kell tartni.

Alapvetés 2.
Aki mégse tartja be az helytáll az ezzel okozott károkért.

- -

Hát ugye...
Ha a részteljesítés késéséhez
nem került a szerződésben semmilyen szankció,
akkor nincs még igazán probléma.

Felszólítod a szerződés szerinti teljesítésre.

Egyben figyelmezteted, hogy:
HA! a késéséből neked BIZONYÍTHATÓ károd van/lesz azt behajtod majd rajta.

- -

Tudod...

Utólag okosnak lenni, annyi mint előre hülyének.

Elektrodoki # 2018.03.17. 19:23

Két külön határideje van a kifizetésnek. A végső határidő június vége valóban, de egy nagyobb részlet kifizetése április 3., ami már semmiképpen nem fog összejönni. Mivel még be sem adta a hitelkérelmet a másik bankhoz. A mostani bank ahová beadta, elutasította azzal, hogy nem elég hitelképes.
Most tényleg várnom kell június végéig, hogy az 5. bank is elutasítsa, hiába a közbenső határidő a részlet megfizetésre?

drbjozsef # 2018.03.17. 18:29

Tehát a megállapodás szerint a maradék fizetési határideje június, vagyis per pillanat a vevőd nem szegett meg semmit a szerződésből. Ez alapján jogszerűen nem tudod felmondani.

Ha majd a határidőig nem fizet, és írtál neki fizetési felszólítást póthatáridő (30, esetleg 15 nap), és az is eltelt, utána felmondhatod a szerződést.

De ha ő nem szegte meg, addig te se teheted. Vagy csak úgy, ha viseled a következményeit, ami jóval több kártérítés is lehet, mint 1 millió, ha a vevőd tökös és van kedve pereskedni.

Ilyesmikre aláírás előtt kell gondolni. Eső után ez már budabugyi, vagy hogy mondják.

Elektrodoki # 2018.03.17. 14:21

A szerződés 1,5 oldal és nincs benne semmi a felmondási lehetőségekről.
Igen, az igaz hogy így tehermentesítve lett az ingatlan, de ha nem kapja meg a hitelt, mert elutasítják, akkor valamilyen módon nekem ki kell fizetnem az előleget. Márpedig hitelt nem vehetek fel ugyanerre az ingatlanra. Ha megvárom a végső határidőt, ami június vége, akkor az nagy szívás, mert az ingatlanok árai közben emelkednek most legalább 1 millióval.

SaireyVMK # 2018.03.17. 13:55

Elolvasod a szerződésed. Megnézed milyen fizetési határidők vannak és mik a felmondási lehetőségeid és a szerint jársz el. Mivel nem volt foglaló meghatározva a szerződésből így azt buktad, fizetheted vissza neki az egészet. Legfeljebb a szóban megegyezett összegről közös megegyezéssel rendelkezhettek,hogy az nálad marad, de ha nem vevő a közös megegyezésre(kétlem,hogy az lesz) akkor így jártál. (Tanulópénz) Legalább tehermentesítve lett az ingatlanod. Igaz, végül a saját pénzedből történt,ha úgy vesszük. Előrébb nem vagy. Olvasd el a szerződéseteket.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.17. 13:53

Talán kérdezd a szerződést készítő, ellenjegyző ügyvédet.

Elektrodoki # 2018.03.17. 13:47

Tisztelt Jogi Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen módja van annak, hogy mint eladó visszalépjek az adásvételi szerződésből.
A vevő nem kapta meg a CSOK-ot, kérte tőlem a türelmet, hogy a CSOK részt megpróbálja szintén hitelből fizetni majd. A vételár önerejét kifizette már, abból az ingatlan tehermentesítve lett, ez 2M. A vételár nagyobb része hitel+CSOK lett volna.Foglaló nem volt, mert hiába egyeztünk meg a vevővel foglalóban, az ügyvéd nem akart vele plusz munkát. Így az ki lett hagyva a szerződésből.
Én úgy írtam alá a szerződést, hogy csak úgy tudom aláírni, ha találok másik ingatlant megvásárlásra. Most a kiszemelt ingatlant mégsem adják el, nem jutottunk el az adásvételi szerződésig. Másik ingatlan nincs, az árak pedig hirtelen megugrottak.
Hogyan lehet elállni az eladónak az adásvételtől? A 2M -ót + a költségeit tudom vissza kell fizetnem a vevőnek. De mi a módja a felmondásnak?

SaireyVMK # 2018.03.17. 12:28

Elnézést. Nem szeretném,ha félreérthető lenne amit írtam.
Ha osztatlan közös tulajdon és nincs hivatalos írásos megegyezés a megosztást illetően, akkor az ingatlan teljes részére és annak összes jogára (birtoklás,használat,haszonélvezet stb) minden tulajdonos a jogosult.Ismétlem, a teljes ingatlan és telek felett. A tulajdoni hányad csak egy elvi hányad,amelynek a fizetési kötelezettségek és egy eladásból származó bevétel megosztásánál van szerepe.

Ilyenkor szokták kérni az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, hogy az tárgyilagossá váljon és ne csak elméleti legyen. Az ilyen eljárások általában azzal végződnek,hogy az egyik fél kivásárolja a másikat, vagy ha egyik sem tudja ezt megtenni ,akkor elárverezik az ingatlant és az így szerzett összeget a tulajdoni hányad alapján elosztják.(Végső esetben) Persze a per alatt is bármikor lehet folyamodni a közös megegyezéshez. Ha nem egyoldalú akkor a bíróság el fogja fogadni.

SaireyVMK # 2018.03.17. 12:22

Telkekről beszélsz,de tudnunk kéne,hogy két külön telekről ,vagy egy telekről van szó,ami osztatlan közös tulajdon(csak épp esetleg van hozzá valami írásbeli közös megegyezés a megosztásról). Mert ha osztatlan közös tulajdon az egész és számlákkal nem tudtok semmi ráköltést igazolni, akkor úgy fogtok járni,hogy eladásnál csak egybe veszi meg mindenki, mert nem hülye senki, másrészt meg írásos megegyezés hiányában az osztatlan közös tulajdonból befolyt összeget a tulajdoni hányad alapján kell megosztani.(alap esetben) Szóval akkor még az sem játszik,hogy nesze neked, az a romos fele a tiéd(mint ahogy azt ti gondoltátok).

Más a téma,ha két külön bejegyzett ingatlanról(és telekről) van szó.

Ő máshol lakik, mi fizetünk a telkek után (ő már idősebb, neki ha jól tudom nem kell már fizetnie)
Mit fizettek a telkek után? A helyi adókat az ingatlan tulajdonosai fizetik. Tulajdoni hányad alapján megosztva. Persze egyetemleges felelősség van, de a másik fél helyett (igazolhatóan/Bizonyíthatóan) kifizetett rész polgári peres(vagy nem peres/Lásd ptk) úton van lehetőség behajtani a másik féltől.
És nem akármeddig, elévülés miatt szerintem maximum 5évig visszamenőleg(Szerintem).

eros80 # 2018.03.17. 12:06

drbjozsef (2018.03.17. 12:18): köszönöm a választ.

Neki sincs szüksége a két telekre (ez látszik a hozzáállásán a témához), viszont így kényelmes neki. Ő máshol lakik, mi fizetünk a telkek után (ő már idősebb, neki ha jól tudom nem kell már fizetnie). Tehát míg nekünk ez kiadás, neki egy fillérjébe sem kerül. Ezért sem érdekli az egész. Ha neki is fizetnie kellene, rögtön megszabadulna a telkektől ő is. :(

drbjozsef # 2018.03.17. 11:18

Ha a szép szó nem használ, az eladásra nem kényszeríthetitek. A saját részeteket bármikor eladhatjátok, igaz, az valszeg nem nagyon kell senkinek.

Egy dolgot tehettek, ha nem egyezik bele az eladásba : bíróságon pert indítasz a közös tulajdon megszüntetését kérve. Ez esetben a bíróság meg fogja szüntetni a közös tuajdont, hogy mi módon, az a kérelmezőtől és a lehetőségektől függ : vagy valamelyik tulajdonostárs megveszi a másik részét, vagy árverezik az egészet.

eros80 # 2018.03.17. 10:36

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.

Két szomszédos telekről lenne szó, amelyek édesapám és testvére tulajdonában van. Az egyik telken van egy romos, az összedőlés szélén álló ház. Erre a telekre most lenne vevő, viszont nagybátyám a múltkor is sikeresen megfúrta a két telek eladását, amikor mindkét telket megvették volna, és sokkal jobb ajánlat érkezett. Nem reagált, teljesen passzívan állt az egészhez.

Mi el szeretnénk adni a vevőnek a telket (a ránk eső részét), viszont a korábbiakból kiindulva ez is kútba fog esni, hála nagybátyáméknak.
Milyen lehetőségünk van?

A másik telket is szívesen eladnánk, de azt a nagybátyáméknak, mivel nincs rá szükségünk, csak a pénzt viszi a karbantartása, viszont reménytelen helyzetnek tűnik (nem érdekli az egész se a nagybátyámat, se a családját, és nem is lehet vele értelmesen beszélni).
A karbantartást is csak mi csináljuk (pl. fűnyírás), a nagybátyám és annak családja - mivel máshol élnek - nem foglalkoznak vele.

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2018.03.17. 09:26

Attól függ, milyen jogcímen adtad.

Pleva # 2018.03.17. 08:20

Az ingatlanosnak adtam szándéknyilatkozatot a vételár 1%-val megtámogatva. Ezt bukom, ha visszalépek?