Ingatlanügyek

drbjozsef # 2018.03.16. 21:08

Ahogy nonolet írta, lehet.
Teljesen szabályos, hogy egy szerződéssel megvett dolgot továbbadjanak, akár a nyilvántartásba bejegyzés előtt is. Elvileg nem függ attól. Ott a sorrendiség lerendezi majd idővel a bejegyzéseket.

De ha a láncban valahol gikszer lép fel, vagy eleve rosszhiszemű volt valaki, akkor futhatsz a pénzed után. Lehet ilyet csinálni, de bebiztosítva, a pénzed csak letétbe rakva. Lehetőleg a saját ügyvédednél.
De hogy a Te pénzed egy részéből előre kifizessenek valaki mást, hát az már elég necces.

Pleva # 2018.03.16. 20:30

Konkrétan hajléktalan lennék, mert amit eladok annak az árán vettem volna... Ezt én is mondtam nekik, hogy vagy előbb fizessék ki az egészet és legyenek bejegyezve vagy a tulajdonlapon lévő tulajtól vagyok hajlandó megvenni. Persze ezek a variációk nem tetszettek. Nem is értem, hogy nézhetik ennyire hülyének a másikat még ha nem is jogász a végzettségem azért nagyon fura volt ez az egész, azonban annyira győzködtek, hogy ez egy sima ügy. Ezért kértem a véleményetek, gondoltam lehet csak én nem tudom, hogy lehet így is.

drbjozsef # 2018.03.16. 20:16

Pleva,

a kockázat nagyon nagy, ha az arra szánt pénz neked nem sok, akkor megpróbálhatod, legfeljebb csőbe húznak. Ha hiányozna, akkor azért inkább én sem kockáztatnék.

Egyébként meg, ha nekik fontos hogy eladják, mondd meg nekik, hogy rakják rendbe, intézzék el a tulajdonviszonyokat egymás között, neked mindegy mivel, áthidaló kölcsönnel, vagy amivel akarják, ha bejegyezték a tulajdonost, attól hajlandó leszel megvenni. Ha nekik is fontos, intézzék el, vagy keressenek egy másik balekot.

Pleva # 2018.03.16. 20:01

Köszönöm szépen a válaszokat! Bár nagyon tetszik az ingatlan, de nem vágok bele, eddig is kétségeim voltak, ezek most megerősítést kaptak.

Zöldövezeti11 # 2018.03.16. 18:24

Pleva !

Ne légy naiv, megkopaszthatnak !

Annyit igért, hogy majd elolvassa a KFT ügyvédje által írt szerződésem .
Már itt az első gyanús jel : Mi az, hogy az eladó ügyvédje szerkeszti a szerződést ?
Azt mindig a vevő ügyvédje szerkeszti és ellenjegyzi, természetesen lehet akár 3 - 4 ügyvédje is az eladónak, de a meghatározó a vevő ügyvédje.
Nem véletlen ,hogy az általad felkértek visszakoztak. A vágyaknak nem szabad bedölni... bukta lesz a vége.

nonolet # 2018.03.16. 09:42

1.
Kerüld az ügyet!
Oldják meg előbb a rendezett tulajdonjogot.
Mert épeszű ember CSAK a már BEJEGYZETT!!! TULAJDONOSTÓL vásárol.

2.
HA mégse kerülöd el, akkor RAFKÓS!! és SAJÁÁÁÁÁT ügyvéded legyen...
Mert akkor ez egy többlépéses ügy lesz.
Logikai játék, amiben simán csőbe húzhatnak.
A másik fél ügyvédjének ne higgyj!

+1

ÜGYELJ RÁ!!! de nagyon,
hogy
a pénzedhez ne férjenek hozzá
a tulajdonjogod GARANTÁLT megkapása nélkül!!!!!!
és a BIRTOKBA lépésed garanciája nélkül se....

Pleva # 2018.03.16. 05:51

Tisztelt Fórum! Egy házat szeretnék megvenni, ingatlanos hirdette. A tulajdonlapot lekértem és kiderült, hogy a széljegyen egy KFT van tulajdonjog bejegyzése iránti kérelemmel.(2018.02.22) Az ingatlanos szerint ettől a KFT-től kell nekem megvenni úgy, hogy én kifizetem a vételárat amiben már megegyeztünk, ez ügyvédi letétbe kerül és ebből egy rész még a régi tulajnak megy mivel a KFT még nem teljesen fizette ki őt. Ekkor a KFT nevére kerül az ingatlan és a maradék pénzem pedig megkapja a KFT. Persze mindezt az az ügyvéd csinálná aki a régi tulaj és a KFT közötti szerződést is és az is kiderült, hogy az ingatlanos családjáé az ominózus KFT. Az ingatlanos szerint ez egy szokásos ügylet és ők már számos ilyet csináltak. Nekem fenntartásaim vannak. Jogosan? Meg lehet ezt az ingatlant úgy venni, hogy ne járjam meg? Már ott akadályba ütköztem, hogy egy másik ügyvédhez menjek, volt aki el se akarta vállalni, aki végül vállalta volna azt felhívta az ingatlanos és lebeszélte, az az ügyvéd is visszalépett. Annyit igért, hogy majd elolvassa a KFT ügyvédje által írt szerződésem .

drbjozsef # 2018.03.14. 05:07

Kispest,

Már nincs 15 éves korlát, minden ingatlanra egyaránt az 5 év számít az adómentességre. Nem kell adót fizetnetek.
(Egyébként a földhivatalhoz benyújtás dátuma számít, amely pecsét elvileg rajt van a Ti példányotokon a szerződésből).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.13. 19:19

Van egy egész teremgarázsotok?

Kispest # 2018.03.13. 19:00

Jó napot kivánok mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni, hogy elszeretnénk adni a társasházban lévő teremgarázsunkat, amelyet 2003.12.29.-én vásároltunk egy uj házban,de a bejegyző határozat a tulajdoni lapra csak 2005-ben lett bevezetve az adás-vétel.Melyik dátumtól számit a 15 év az adás-vételi szerződéskori, vagy a bejegyző határozatitól?
Köszönöm szépen a választ előre is.

engedélynélkül # 2018.03.13. 14:39

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy Külterületi jelenleg zártkertnek minősülő ingatlanon áshatok e tavat engedély nélkül? A szomszédos területen forrás van (kb 100 méterre), de a területen magas a talajvíz szint. Ezért a földletermeléssel keletkezne egy talajvíz tó. Min 1.8 m mélyre és 30négyzetméter-0.5 hektárosra ill. csak magánhasználatra szeretném csinálni. A terület nem tartozik természetvédelmi terület/natura2000/ökológiai folyosó stb-hez. Mellette nádas mocsaras terület van.
A kérdés azért merült fel, mert engedély nélküli lett a "A magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése.". Vagy ez csak belterületi ingatlan esetén?
Beépíthetőségi százalékot kell nézni?

SG

Immaculata # 2018.03.13. 10:13

Ha a párod és édesanyja ingatlanára építkezel, akkor megállapodást kell velük kötnöd, hogy az ingatlannyilvántartásba te is feltüntetésre kerülj.

Ezt még az építkezés előtt kellene rendezni, hogy Te is építő lehess.

Borisz76 # 2018.03.13. 08:03

Külön "fórumot" nyitottam a kérdésemnek korábban de eddig ott nem kaptam választ.
Ezért bátorkodom ide is betenni , abban a reményben, hogy valaki esetleg tud hasznos tanácsot adni.

Tisztelt hozzáértők.

Van a tulajdonomban egy 2. emeleti bérházi lakás.
Édesapámnak van rajta haszonélvezeti joga.

Én magam jelenleg Németországban élek és dolgozom de tervezem a hazajövetelt. A párom - nem vagyunk házasok de közjegyzőnél bejelentettük évekkel ezelőtt az élettársi kapcsolatunkat- és a kisfiam pedig a fentebb írt lakásban él.

A páromnak is és nekem is van Fundamentás megtakarításunk, valamint KP is van a bankban.
Szeretnénk építeni egy házat de a fenti megtakarítások ezt szinte biztosan nem fedezik.
Bár mindketten "hitelellenesek" vagyunk mégis rászánnánk magunkat. A hitelt a meglévő lakásra venném fel vagy banktól vagy a Fundamentától....ennek még nem jártam utánna.

( Közben a Fundamentások azt mondták nekem, hogy megtakarításonként 14-14 MFt is tudnak adni - nekem és a páromnak is van, egyforma, egy időben kezdtük. Mondjuk ez jóval több mint amire gondoltam és amire szükségünk van. )

A hitel + félretett pénz párosával már rendelkeznénk az építés kivitelezéséhez szükséges összeggel.
Az építést viszont a párom szüleinek a telkén szeretnénk megvalósítani. Korábban már utána jártunk és nincs akadálya mert a telek nagyon nagy.Az önkormányzatnál azt mondták, hogy 2-3 ingatlan is felhúzható rá.

Ez a bizonyos telek amin jelenleg is áll egy családi ház , az anyósom és az apósom nevén van. Apósom sajnos a múlt héten meghalt és a hagyatéki tárgyalás kb fél év múlva lesz.

Ha kész a ház , akkor oda átköltöznénk.
A bérházi lakást pedig kiadnám albérlőnek, ezzel is csökkenne a felvett hitel havi törlesztő mértéke.

Remélem nem hagytam ki semmi fontosat.
Ha még is , akkor kérem jelezzék a számomra.
A kérdésem pedig, hogy kivitelezhető e ez ebben a formában ? Mire kell esetleg rákérdezni / figyelni ?

Tisztelettel és köszönettel : József

ZZ24 # 2018.03.12. 12:28

Visszatérve a pár sorral előtti kérdésemre:

Ez a póthatáridős dolog hogy van? Kötelező kitűzni? Mert, ha nem, akkor nekem egyszerűbb megoldás lenne, ha azonnali elállási joggal élni tudnák, mert egy leplezett uzsoraszerződésből jönnék ki pereskedés nélkül az eredeti állapot helyreállításával.

nonolet # 2018.03.11. 09:02

HLJudit

"Így jelentős kár ér engem ,mint leendő örököst "

Naaaaa.... te mint leendő örökös MAJD a tényt öröklöd!
Azaz téged nem ér kár.

(ha lesz örökséged egyáltalán,
hisz a mama amíg él dönthet másként is
pl. eladhatja, köthet rá eltartásit, ajándékba adhatja másnak ,írhat végrendeletet más javára, kitagadhat, szóval BÁRMIT tehet vele, bizony messze még az az örökség...)

- -

Kár a mamát érte, de ő meg nem tett ellene anno.
Így járt és ez lett, ami van.

Cserébe a tulajdonos társ nem kérte,
hogy
ugyan szálljon már be pénzzel
a KÖZÖS tulajdon bővítésébe....

- -

Javasolt olvasmány: osztatlan közös tulajdon téma a neten.

nonolet # 2018.03.11. 08:56

HA engedélyt kaptak...
Akkor valahogyan mégiscsak hozzájárult anno.
Pláne 30 éve!
Amikor még tombolt a bürokrácia az építési ügyekben.

- -

Gondolom írásos "Használati megosztás" sincs köztük.
Csak a 30 éve/évalatt kialakult használati viszonyok működnek.

De kb. mindegy is....
Mert 10 év után már az épülttel semmit nem lehet kezdni egyoldalúan lépve.
Az már ott van és ott is marad amíg a társ tulajdonos akarja.

A használat módját sikeresen felrúgni se igazán lehet egyoldalúan.
Hisz az már 30 éve működik vita nélkül.
Igen-igen nyomós indok kéne hozzá egy perben.

- -

30 év békés tűrés után még a hirtelen támadt kártérítési igény sikerre vitele is igencsak kétséges.

Inkább csak a tulajdoni arányok átrendezése
és ha még nincs, akkor egy "Használati megosztás" írásba foglalása a teendő.
Azaz a tulajdoni arányok valósághoz igazítása és a kialakult használat írásba foglalása (ha most nincs róla írás)

Bár a tulajdoni arányok újraszámolása is kissé kockázatos!
Hisz

• felértékelés és tulajdoni hányadok újraszámolása esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányada nőne meg és a mamáé csökkenne, ami nem feltétlenül előnyös.

VAGY

• a mostani tulajdoni hányadok megtartása esetén,

a tulajdonostárs követelhetné a plusz érték teremtésének felét.
(gondolom 1/2 és 1/2 tulajdon van most papíron, miközben a valóság már nem a fele-fele érték),
Mivel anno csak egyedül ő növelte meg a bővítéssel a KÖZÖS tulajdon értékét.

- -

Szóval: nem igazán tudsz tenni, kialakult helyzet elfogadásán kívül semmit.
Legfeljebb a létrejött valósághoz igazítod a tulajdoni lapot is.

Épület ALAPTERÜLETET bővíteni pedig te már biztosan nem tudsz.
Felfelé esetleg, ha engedi a HÉSZ.

HLJudit # 2018.03.11. 08:14

Segítséget szeretnék kérni ! Édesanyám osztatlan tulajdonú telken ,egy kétlakásos ház egyikében lakik .A szomszéd lakás tulajdonosa a múltban (kb.30 éve 9átépítette ,bővítette lakását ,melyhez édesanyám állítja ,hogy nem járult hozzá.Megkapták az engedélyeket valószínű az önkormányzattól .A probléma az, hogy gyakorlatilag beépítette a telket (15 % beépíthetőség )és így mi már nem tudunk telektulajdonunk arányában lakást bővíteni .Így jelentős kár ér engem ,mint leendő örököst .Mit tehetnénk ? Köszönettel :HLJudit

egyéni vállalkozó

ZZ24 # 2018.03.09. 22:52

drbjozsef, köszönöm a választ.

nonolet # 2018.03.09. 10:52

Nem célravezető az ötleted... bizonytalan.

Aztán hogyan rakod ki rövid úton, ha mégsem megy el időben.

Plusz!
HA ráadásul már a kifizetett pénzed sem tudja visszaadni.
Ekkor mit teszel?!

- -

Célszerűen és logikusan arra kell törekedni,
hogy BIZTOSAN

• tulajdonba+birtokba kerülhess
  • per nélkül (ha kekeckedne netán)
  • miután vevőként határidőre fizettél

Azaz...

1.

• a teljes vételár kifizetése után
  • a TULAJDONJOG bejegyezhető legyen!
  • az eladótól FÜGGETLENÜL!!!!

(ennek megvan a bevett módja,
az engedélyező irat ügyvédi letétbe kerül)

2.
A korábbi tulaj (és/vagy más lakók)
RÖVID úton kilakoltathatók legyenek
HA netán maradni támadna kedvük, mert
az ő oldalukon gond támadt éppen....

(ezt meg leírtam korábban,
a célra alkalmas megfogalmazású
kiköltözési+befogadási nyilatkozat,
közjegyzőzve)

matthiasi # 2018.03.09. 09:47

T. Kata0422 !
Először is tisztázzuk , hogy mit értesz a

lakok koltoznenek tovabb, ezidaig nem sikerult megegyeznunk a fizetesi reszletekben.” Tehát a lakók azok bérlők, vagy a tulajdonosok . Nem mindegy.
Feltételezem, hogy a tulajok, akik várnak a bevételre , hogy tovább álljanak.
Én pl. a sok jogi móka helyett a következőt csinálnám .

Megveszem az ingatlant kifizetem a felét és feltételnek szabom, hogy az ingatlanban min. egyharmad a rendelkezésemre áll, azaz beköltözök. Tehát van kulcsom van lakáshasználati jogom... nincs birtok háborítás.

A másik felét az vételárnak csak akkor kapja meg az illető ha kiüríti a 2/3 -ot..

Az persze egy máslapra tartozik, hogy lakott ingatlant eddig meg se néztem.

drbjozsef # 2018.03.09. 06:30

ZZ24,

Ha nincs erről külön rendelkezés a szerződésben, akkor póthatáridőt kell neki kitűznöd, és ha az sem teljesül, akkor elállhatsz a szerződéstől : a foglalót, ha volt, megtartod, a többit visszafizeted neki.

tmsnmeth80 # 2018.03.08. 21:38

drbjozsef

Köszönöm szépen a segítséget!

Kata0422 # 2018.03.08. 21:07

Nagyon köszönöm Nonolet!

Probalok így eljárni.

ZZ24 # 2018.03.08. 20:45

Ingatlan adásvételnél milyen kihatással van a szerződésre, ha az utolsó vételárrész nem lett megfizetve a szerződésben kikötött határidőre?

nonolet # 2018.03.08. 19:34

Kata0422

Itt ugye a kiköltözés/birtokbavétel a kockázatos.
HA!! valami közbejön az eladónak vevőként...

Miközben te már időben fizettél.

- -

Tehát ezt kockázatot kell kizárni.

Arról kell intézkedni, hogy

• a határidő után rövid úton ki lehessen rakni,
  • akkor ha bármiért is,de önként nem menne el

Jómagam ezért

• közjegyzőztetném a kiköltözési nyilatkozatát

plusz

• KÉRNÉK mellé egy "visszavonhatatlan befogadó nyilatkozatot", hogy lesz is hová beköltözniük

E kettő biztosítja, hogy rövid úton ki tudd rakni gond esetén.

Mivel ...

A közjegyzőzött kiköltözési nyilatkozat per nélkül, rövid úton végrehajtható.

ÉS

A befogadási nyilatkozat pedig biztosítja, hogy a kilakoltatási moratórium és/vagy kiskorú gyerek miatt se álljon le kilakoltatás.
(mivel van/lesz hová beköltözniük)