Ingatlanügyek


Tamás111 # 2019.09.22. 21:48

Üdvözlet!

Adott egy 50m x 10m telek (belterület, 508 nm, kivett beépítetlen terület, vezetékjoggal terhelten) folyamatos árverés alatt. Az 50m-es oldal mellett jobbra egy utca terül el. Építeni nem lehet rá, de hobbi teleknek jó lenne és mivel folyamatos árverezés alatt van 3 éve, gondoltam majd licitálok rá.
Idáig minden ok lehetne, de megnéztem a városi építési hatóság szabályozási tervén. Na azon minden hrsz rajta volt, az utcáé is, kivéve a kinézett telkem (lehet hogy lelógna róla? ). Mivel ott nem láttam, felhívtam a hatóságot mondjanak valamit miért nincs rajta. A hölgy azt mondta hogy ott majd ki akarják szélesíteni az utat és már a telken járnak az autók nézzem meg a google mapsen. A tulajdoni lapon nem látok semmilyen útlejegyzést, vagy kisajátítási kérelmet sem. Kérdésem ha megnyerem az árverést (kifizetem, birtokba veszem, földhivatalt elintézem) kitűzethetem e a telekhatárt, majd körbe keríthetem e?

drbjozsef # 2019.09.23. 06:00

Tamás111,

Természetesen igen, egész addig, amíg az önkormányzat ki nem sajátítja. Ha megnehezíted a közlekedést, akkor biztos ott is felgyorsul majd a bürökrácia.

De hogy-hogy nincs helyrajzi száma? Az árverési hirdetményben sincs? A tulajdoni lapon sincs? Akkor nincs is?

E Egy Lakos 7 # 2019.09.23. 12:30

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék megvásárolni egy házat. Az árának nagyobb részét jelzáloghitelből szeretném fedezni.Foglalót is adtam. Az értékbecsléskor kiderült hogy a ház nem hitelezhető. A kérdésem a következő lenne: elálhatok az adás-vételtől? Visszakaphatom a foglalót?
Segítségeteket előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.09.23. 12:49

E Egy Lakos 7,

Az értékbecsléskor kiderült hogy a ház nem hitelezhető.
Ez mit jelent? Miért?

Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy a hitelkérelem elutasítása a vevő érdekkörében felmerülő meghiúsulási ok, ha a szerződéstől eláll, a foglalóját elveszíti.

Ez az esetek többségében hitelképességi probléma, de olyan esetben is a vevő kellő gondosságának hiánya áll fent, ha az ingatlant érintő, felismerhető ok miatt nem folyósít egy bank sem hitelt. Például ha ártérben van az ingatlan, vagy vályogból van a falazat, és ezt a bank nem hitelezi.

Természetesen, ha a hitel visszautasításának az oka például statikai, vagy olyan, amit a vevő nem ismerhetett fel, de az eladónak tudnia kellett, lényeges körülmény, és nem osztotta meg a vevővel, az lehet kivétel.

Zöldövezeti11 # 2019.09.23. 13:28

E Egy Lakos 7

Ajjaj !!
Nincs elég pénzed és a ház sem a legjobb, de azért te foglalót adsz !
árának nagyobb részét jelzáloghitelből szeretném fedezni
kiderült hogy a ház nem hitelezhető.

A kérdésem a következő lenne: elállhatok az adás-vételtől? Semmi akadálya !
Visszakaphatom a foglalót?

Hát ez jelenleg még nem eldöntött !!

oligaliga # 2019.09.23. 13:35

Hasznos volt Zöldövezeti11 hozzászólása?

Majd az idő eldönti !!

ricochet # 2019.09.23. 13:37

Üdvözletem nálam tapasztaltabbak!

Ha az utolsó pillanatban elállok egy ingatlan eladásától, perelhet be érte valaki?
Most lenne a foglaló átadása ügyvédnél.
Ingatlanoson keresztül adom el a házat. :(

Az ügyvéd már gondolom megírta előre a szerződést, vevők készültek a foglalóval, ingatlanos beleélte magát, stb.

Én meg ott vagyok evvel az egész társasággal, hogy kb a hátam közepére kívánom mindegyiket, annyira fárasztóak(vevők, ingatlanos).

Jóval olcsóbban vennék a házat, de legalább jó lassan..

Még ha az ingatlanost is kifizetem(bár ha én adom el a házat, nem jár neki a teljes jutalék) úgy is jobban járnék, mert lenne nekem is egy vevőm.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.23. 15:37

Ha nincs szerződés, akkor nincs mitől elállni.

Zoltanuss # 2019.09.23. 16:18

ricochet !

Emelj árat !
Ezzel az ingatlanos is jól jár elviekben .

Zoltanuss # 2019.09.23. 16:19

perelhet be érte valaki?

Természetesen perelhet, de a nyerési esélye minimális.

Tamás111 # 2019.09.24. 05:44

drbjozsef

Köszönöm a választ.
Természetesen van a teleknek HRSZ-e, csak a szabályozási terven nincs rajta. Az volt a gyanús hogy ennél kisebb területeknek is rajta van a HRSZ-e és az ügyintéző meg egyből tudta mi az és hol van és hogy autók járnak át rajta.
De egy újabb kérdés:
Ha mégis egyszer kisajátítanák lehet e az önkormányzatot kötelezni hogy az egészet sajátítsák akkor ki ne csak egy részét? Amiatt kérdezem, mert így is csak éppen használható a 10 méter szélesség, de ha mondjuk már csak 7 lesz az teljesen használhatatlan lenne.

drbjozsef # 2019.09.24. 06:14

Tamás111,

Nem tudom biztosra, de szerintem, ha a helyi övezeti besorolásnak megfelelő legkisebb telekméret megmarad, akkor nem lehet kötelezni rá, hogy az egészet kisajátítsa.

Tamás111 # 2019.09.24. 06:37

drbjozsef

Még 1x köszönöm.
Ott 800 a legkisebb telekméret.
Úgy vagyok vele, hogy nekem ez így jó lenne de ha már vinni akarják akkor vigyék az egészet és fizessenek.
De az építési szabályzatban meg ez van:

  • Közterület-alakítás során akkor is lehetőség van telekalakításra, ha a kialakuló építési telek - minimális telekméretre, maximális beépítettségre és minimális zöldfelületre vonatkozó - paraméterei az építési övezet előírásaitól eltérnek.
drbjozsef # 2019.09.24. 07:59

Hát akkor pláne rekvirálhatják simán.

Zoltanuss # 2019.09.24. 08:22

Talán kisajátítás !
Ezt általában az állam vagy más közösség /önkormányzat / végzi, némi ellenszolgáltatás fejében.
A rekvirál azt meg a hadseregek csinálják meg csinálták régen általában az ellenséges területeken, néha a sajáton is. Ellenszolgáltatás ?
Örüljön az aki ad, hogy megtarthatja az életét.
Persze még mindig jobb a szervezett rekvirálás mint a szabadrablás !
megjelenik a nacsalnyik vagy bojár oda rendeli a falu /város vezetői : holnapra 150 zsák gabona, 10 db. feldolgozott sertés, 10 liter bor, ráadásnak 10 széplány.
Ha nem teljesítik, felgyújtják a falut.
Mit tehetnek az elöljárók ??

Tamás111 # 2019.09.24. 08:48

drbjozsef, Zoltanuss,

ezek miatt akkor inkább nem kérem . . .

Tamás111 # 2019.09.24. 09:00

egyébként a szabályzatban ez van:
A terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a következő táblázat tartalmazza . . .
Kialakítható legkisebb területe (m²) 800
Kialakítható legkisebb telekszélessége (m) 14
A valóságban már most is csak 508 m² és 10m széles.
Ilyenkor mi a helyzet?

drbjozsef # 2019.09.24. 10:14

Ilyenkor mi a helyzet?
Hát ez.

Nem építkezhetsz rá. És ha kell, még elvesznek egy csíkot belőle.

Tamás111 # 2019.09.24. 10:38

Nagyon csodálatos.
Nem elég hogy meghatározzák a legkisebb telekszélességet, de ennek ellenére még vehetnek is el belőle. Ez igen, itthon aztán védik a magántulajdont. Persze nem zavarna a ha mondjuk egyszer vinnék az egészet, és ki is fizetnék a piaci árát.

Angelicasol # 2019.09.24. 12:54

Sziasztok kedves Szakértők!
Hagyatéki perben örökölt lakást szeretnénk értékesíteni, de a másik örökös nem nyilatkozik illetve tevőlegesen sem tesz semmit az eladással, kiürítéssel kapcsolatban, viszont nem hajlandó a lakás számláit, terheit sem a rá eső részben téríteni.
Ilyenkor a bíróság perben pótolja a jognyilatkozatát vagy nem is érdemes effelé menni szerintetek?
Köszönöm a válaszokat!

Sherlock # 2019.09.24. 13:11

Nem nyilatkozatot kell pótolni, hanem közös tulajdon megszüntetése iránti pert kell indítani - ennek egyik módja pont az értékesítés.

drbjozsef # 2019.09.24. 13:12

Ilyenkor a bíróság perben pótolja a jognyilatkozatát vagy nem is érdemes effelé menni szerintetek?

Milyen jognyilatkozatát? Hogy eladja a részét? Azt nem fogja, senki sem kényszerítheti az eladásra - legalábbis nem közvetlenül.

A saját részedet eladhatod. Elővételi joga van rá, de a beleegyezése nem kell hozzá. Persze így elég nehéz vevőt találni.

Ha nem hajlik a megegyezésre, pert lehet indítani a közös tulajdon megszüntetésére. Ekkor vagy egyikőtök megveheti a másik részét, vagy, ha egyikőtök sem akarja/tudja ezt megtenni, akkor árverésre kerül, és elosztjátok a befolyó pénzt. Mínusz perköltség, persze - szóval érdemes megegyezni.

Ha igazolhatóan fizettél helyette olyan költséget, amit neki vagy neki is kellett volna, azt fizetési meghagyásos eljárásban követelheted tőle.

E Egy Lakos 7 # 2019.09.24. 13:35

Üdv.! Az értékbecslő azért határozott úgy,hogy hitelképtelen a ház,mert a tulajdoni rajz nem egyezik a jelenlegi ház kivitelezésével,ami azt jelenti,hogy a tulaj valamikor hozzáépített egy szobát,ami nem teljesen engedély képezes, fenntartási engedélye van a tulajnak,ráadásul nem is arra a bizonyos hozzáépített szobára.
Tehát valamit nagyon elhallgattak,és ez bukott ki értékbecsléskor.
Nem miattunk hitelképtelen.

Attila_ # 2019.09.25. 08:07

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbi problémát szeretnénk egy barátomnak megoldani.
Adott egy elhanyagolt-művelés nélküli földrészlet ami 14 hektár. Ennek 1/4 -nek a tulajdonosa a barátom és van még két tulajdonos.
A barátom és az egyik tulajdonos el szeretné adni a területet, nekik van összesen 3/4 részük az ingatlanban. A 3. tulajdonos erről hallani sem akar.
El tudják adni? v mi ilyenkor az eljárás?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel:
Attila

drbjozsef # 2019.09.25. 08:52

Attila_,

Persze hogy eladhatják, a földforgalmi törvény rendelkezéseinek megtartásával (elővásárlásra jogosultak, kifüggesztés, etc).
A tulajdonostársnak (és az Fftv. szerinti mások, szomszédok, földművesek, etc) csak elővételi joga van, a beleegyezése, az engedélye NEM kell az értékesítéshez.