Ingatlanügyek


vinnie # 2013.10.27. 11:51

Ha jelzálogról lenne szó, akkor jogosultként gondolom egy bank vagy egy cég lenne bejegyezve, nem pedig az örökös, aki később tulajdonossá is vált, ebből gondolom, hogy ez öröklési szerződés volt. A földhivatalba csak hetek múlva tudnék eljutni.

emma # 2013.10.27. 11:36

Földhivatalban jártál már ezzel a problémával? Ott mit tanácsoltak? Esetleg kikérhetnéd az okiratot is, ami alapján bejegyezték az elidegenítési és terhelési tilalmat, bár nem biztos, hogy kiadják. Egy próbát megér.

vinnie # 2013.10.27. 11:16

Írtam, hogy az előző tulajdonos javára, jogosultként az ő neve van beleírva. Az nincs rajta a tulajdoni lapon, hogy mit biztosít (valószínűleg öröklési szerződés miatt került rá, amit a mégkorábbi tulajjal kötött), de azáltal, hogy végül megörökölte szerintem az a bejegyzés már okafogyott.

lajcsó # 2013.10.27. 09:34

Ja, és mit biztosít az elidegenítési- és terhelési tilalom (pl.jelzáogjog)?

emma # 2013.10.27. 09:16

Kinek a javára van bejegyezve az elidegenítési és terhelési tilalom? Mi van feltüntetve a tulajdoni lapon? Ennek ismeretében lehet csak további tanácsot adni az ügyben.

vinnie # 2013.10.26. 19:49

Tisztelt Fórum! Az ingatlanomon a tulajdoni lap szerint van egy elidegenítési és terhelési tilalom az előző tulajdonos javára, ami ahogy én gondolom okafogyott lett, amikor ő megörökölte ezt az ingatlant. Mi a menete annak, hogy ezt a bejegyzést leszedessem a tulajdoni lapról és kb. mennyi ideig tart a folyamat? Sürgős lenne a lakás újbóli eladása miatt.

ObudaFan # 2013.10.24. 20:17

Milyen építési beruházásról van szó? Mert extrém esetben még ráépítéssel tulajdont is szerezhetett, az meg persze mérsékelné a használati díját is. Egyébként az ügyvédedet, aki ismeri is az ügyet, kérdezted már?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.24. 19:09

A használati díj megállapításra talán azért rendeltek ki szakértőt, mert valószínűleg magasan állapítottad meg az értéket.
A beruházás értékét meg azért veszik figyelembe, mert jogalap nélkül gazdagodnál általa.

Tisztázni kellett volna, hogy a beruházásaira megtérítési igénye nem lehet.

Esetleg érvényesítsd azt a kárt, ami miatt felmondtál.

Nyuszkó123 # 2013.10.22. 05:43

Székesfehérvárról lenne szó.. De sajnos nem ismerem a helyi rendeletet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.21. 11:58

A helyi rendeletet kellene ismerni. Az általában tiltja az albérletbe adást.

Nyuszkó123 # 2013.10.21. 11:27

Kedves Fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni. Önkormányzati bérlakásban élek 30 éve. 2009 óta én vagyok a főbérlő, mivel a rokonaim elhunytak. A közeljövőben a párommal szeretnénk összeköltözni, és nem tudjuk melyikőnk lakását adjuk ki. Hely miatt az ő lakása lenne a kedvezőbb. Két lakást meg hülyeség lenne fizetni egyszerre. Nem jelentkeznék ki, mert nekem csak az a lakás maradt a múltból, az a biztosítékom. Ha történne valami, oda tudok menni. Ezért abban kérném a segítségeteket, hogy az önkormányzati bérlakást én kiadhatom -e albérlőnek törvényesen? Ha igen, mi ennek a módja? Honnan kell engedélyeket beszereznem, milyen papírok kellenek hozzá? Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2013.10.17. 20:35

kreta16

Persze ha tutira akartok menni, azaz a nagyapa a lakással kapcsolatban később nehogy meggondolja magát, akkor az unokának való ajándékozás a biztos - és mindenki nyugodtan alszik.

monalisa1 # 2013.10.17. 20:22

Talán hagyni kellene a dolgot menni a maga útján mert ha a nagyszülő ingatlant ajándékoz az unokának akkor 18 M Ft értékhatárig 8% illetéket kell fizetni, ezzel szemben ha a gyermek örököl és/vagy kap ajándékba 20 M Ft-ig ingatlant a szülőjétől akkor az illetékmentes.

A kiskorú gyermek vagyoni értékének meglétét a gyámhatóság 18 éves koráig felügyeli.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.17. 19:40

A kérdésem az, hogy ilyen esetben nincs érdekellentét nagypapa és a törvényes képviselők között?
Előfordulhat.

Nem kell ilyenkor eseti gondnokot kijelölni?
Nem.

kreta16 # 2013.10.17. 19:10

Tisztelt Jogi Fórum!

Nagypapa szeretne ajándékozni kiskorú unokájának egy tehermentes ingatlant. Tehát a szerződést, mint ajándékozó aláírja a nagypapa, és mint megajándékozott részéről a kiskorú helyett a két szülő mint törvényes képviselő.
A kérdésem az, hogy ilyen esetben nincs érdekellentét nagypapa és a törvényes képviselők között? Nem kell ilyenkor eseti gondnokot kijelölni?
Válaszát köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.16. 14:04

Mekkora hányad van megterhelve?

nanemaaa # 2013.10.16. 13:13

István43
Az alapvető tévedés abban rejlik, hogy azt hiszed, a földhivatal telekalakítási engedélyével neked már van önálló helyrajzi számú saját ingatlanod. Elszomorítalak, nincs. Az engedély csak engedély, önmagában semmit sem ér, ha nem élnek vele. A végrehajtásához (átvezetéshez) kell valamennyi érintett hozzájárulása, vagy az azt pótló bírói ítélet. A bank megteheti, hogy megtagadja a hozzájárulást, hiszen előfordulhat, hogy a fél telek már nem ad akkora fedezetet, mint amekkora összeggel megterhelték. Az meg tök logikus, hogy veled nem áll szóba. Te sem örülnél, ha Mari néni a bankszámládról érdeklődne, esetleg a betétek egy részét lekötné hosszú távra, netán a kamatokat felvenné.

István43 # 2013.10.16. 13:02

Jogerős földhivatali határozatban engedélyt kaptam arra, hogy az azonos helyrajzi számon nyilvántartott 1/2-1/2 arányú ingatlan telekmegosztással önálló hrsz-ot kapjon. Az eljárás lezárásához szükséges, hogy másik tulajdonos jelzálogtartozásait az érintett szolgáltatók az osztatlan hrsz-ról az új hrsz-ra vezessék át. A közműszolgáltatók és az Államkincstár esetében ez megtörtént, viszont az OTP, mint a másik tulajdonos építkezésének fő hitelezője a másik tulajdonosnak küldött levelében közölte, csak abban az esetben adja meg a hozzájárulást, amennyiben ő az összes jelzálogtartozását kifizeti. A másik tulajdonos anyagi problémái miatt erre remény sincs, önálló hrsz. nélkül viszont az én tulajdonrészem -a jelenlegi pangó ingatlanpiac miatt- eladhatatlanná vált. Az én nevemben elküldött telekmegosztási kérelmemre az OTP azt a választ küldte, hogy érdemben nem tud vele foglalkozni, mivel nem vagyok az ügyfele és a banktitok miatt nekem,mint 3. szemének információkat sem adhat ki.
Jogszerű ez az eljárás? Ügyvédi segítséggel van remény a megoldásra????
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.10.14. 14:36

A vevőnek az elővásárlási jog aligha megfelelő biztosíték, az alapján majd vagy eladják neki az ingatlant, vagy sem. A vételi jog lehet jó, esetleg az előszerződés. Bár egyik esetben sem lehet abban biztos, hogy az ingatlan tulajdoni lapja ugyanígy fog kinézni két év múlva.

rockmachine # 2013.10.14. 13:17

Miért ne lehetne igaz, hogy az eladói oldalon adv céljából adott meghatalmazásba ne kellene belefoglalni a vevő személyét és legalább a minimum vételárat? Igazad van abból a szempontból, hogy ezt jogszabály nem tartalmazza, a bp-i földhivatalok gyakorlata viszont igen...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.13. 15:20

min. ügyvéd előtt kellett tenned
Ez részben igaz.

, meghatározva a vételárat és a vevő személyét stb.
Ez egyáltalán nem igaz.

rockmachine # 2013.10.13. 15:02

Lizi14! Az attól függ hogy mire terjed ki a meghatalmazásod. De tartok attól h egy ingatlanközvetítőnek adott meghatalmazás nem biztos, hogy elegendő az adv szerződés megkötéséhez, tulajdonjog átruházásához..(min. ügyvéd előtt kellett tenned, meghatározva a vételárat és a vevő személyét stb.) A meghatalmazás visszavonható de azt az adv megkötéséig kellene megtenni! üdv

rockmachine # 2013.10.13. 14:52

Blacksky! Én az előszerződést ajánlom, amíg össze nem gyűlik a pénze a vevőnek. Az elővásárlási jog felesleges, hiszen ott a foglaló, ami igazán köti a feleket és előszerződésnél is letehető a bírói gyakorlat szerint. Az adv megkötéséig pedig bérelje az ingatlant egy kedvezőbb bérleti díjért, de ha beszámítod a vételárba a teljes bérleti díjat az neked hátrány, hiszen az olyan mintha 2 évig ingyen lakott ott volna a vevő/bérlő. üdv

Lizi14 # 2013.10.13. 13:38

Tisztelt moderátor!
Sajnos a kérdésem során aláírtam a nevem, ezért a hozzászólásomat szeretném töröltetni, mivel a nevem a googleba beütik,azonnal láthatják mit írtam.
Köszönöm a segítségét.

Blacksky # 2013.10.13. 12:42

koszönöm a választ. A kapott információkkal felvértezve könnyebben fogunk tudni tárgyalni velük az ügyvédjüknél.
Sajnos, ők úgy gondolták, hogy egyszerűen a jóhiszeműség alapján kötjük meg a szerződést.
Azonban ebben az esetben jóval nagyobb összegről van szó, minthogy egyszerűen beleegyezzünk egy nagyon körülmények ügyletbe.
Valójában az a gondjuk, hogy a hazai jövedelmi viszonyuk alapján nem igazán kapnának hitelt. Külfölről van a pénzük.....
És bennünket szeretnének hitelintézetnek használni.:-(