Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 18:44

Nem akarok nagyon beledumálni a szerződést készítő kolléga dolgába, de szerintem - ha valóban úgy szól az irat, ahogyan te mondod - az nem lesz jó. A szerződésnek tartalmaznia kell a vevő nyilatkozatát, mely szerint a tanúsítványt megkapta. A tietekből ezek szerint ez hiányzik - ergo visszadobja a földhivatal. Szerintem.

zsebi0202 # 2012.11.06. 18:35

Nagyon köszönöm. A legszebb, együtt egy kőműves szakemberrel átnéztük a házat tételesen, és a javítási költségeket is elküldtem levélben, anyagár nélkül. Nekem is sántít nagyon a történet.
Még van több mint 10 napom az energetikai tanúsítvány kiállíttatására. Én a levélből úgy vettem ki, nem akar lejönni a házhoz hogy ez a papír elkészülhessen, és a szerződésszegést így áthárítsa rám.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 18:00

Még tartozom az energetikai tanúsítvánnyal,
Ha aláírtátok a szerződést - és jól van szövegezve -, akkor azzal sem.

Megnézném én azt a jogi szakértőt, akire a vevő hivatkozik.

Miért akarnál bejutni? A vételárhátralékot követeld. Felszólító levél, fizetési meghagyás és per, ha akarja.

zsebi0202 # 2012.11.06. 17:34

Jelenleg folyó adás-vételi szerződésemből nagy részt a vevő kifizetett. Egy összeg foglalót az ügyvédnél, egy nagyobb összeget pedig átutalt később. Tartozik még pár százezer forinttal. Eladásnál semmi probléma nem volt, három hétig jártak a házat megnézni, rokonokkal, barátnőkkel. Mindenről részletesen lettek tájékoztatva. Az ingatlan értéke 2007-ben fel lett mérve, ehhez képest most alig haladta meg az 50 %-ot az eladási ár. A lényeg, mivel nagyon akart költözni, megengedtem hogy kifestessen, a festőt és a többi embert is én kerestem, a padló lerakásakor is én felügyeltem, pusztán baráti szívességből. A lényeg, beköltözött egy hete kb, azóta szintén mentek javítgatni. Ma kaptam egy megdöbbentő levelet, hogy konzultált jogi szakértővel, meg építésügyi szakértővel, és a ház állapota rosszabb mint én tájékoztattam, ami természetesen nem igaz, ezt igazolhatják a vele lévő rokonok és ismerősök is, és a munkások akiket én felügyeltem. Kéri, hogy vagy fizessem vissza a vételárat, vagy engedjek az árból. Még tartozom az energetikai tanúsítvánnyal, ez már megbeszélve egy építésszel, a gond a vevő már lecseréltette a zárakat, beköltözött, de jelenleg nem tartózkodik a házban. Telefonon sem tudom elérni. A szerződés úgy szól, a fennmaradó összeget akkor kell fizetnie, ha ez a papír meglesz. Kérdésem, milyen lehetőségeim vannak, jogi úton hol kell feljelentést tennem ez ügyben, illetve a saját ingatlanomba hogy jutok be egyáltalán, hogy ne sértsek törvényt. A közmű és egyéb még az én nevemen vannak, egy papírt írtunk az óraállásokról.

gayana18 # 2012.11.06. 15:59

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémám van, hogy édesanyám és testvére a szülők után örökölt egy házat, ahol 1/4-ed rész anyukámé. A testvére nagy összegű hitelt vett fel, beleegyezett hogy az ő részére is felvegyék, arról volt szó, hogy nem kezes, vagy adóstárs lesz, de mégis az lett. A testvére nem fizetett és az adósság fejében mindkét (tehát anyukám saját házát is) árverezésre bocsátották volna. A testvérét el is árverezték, de anyukám a testvér fiával hitelt vett fel, és megvette a házat. Az unokaöcs viszont nem fizeti a saját részét, arról a számláról, melyre a hitelt felvette, elvitte fizetését, és a megbeszélt közüzemi díjakat valamint a hitelt is teljes egészében mi fizetjük. Adnak valamennyit, de a hatalmas tartozásuk miatt anyukám a saját házát is kénytelen volt visszavásárolni, így két házat fizetne.
A testvér háza az Ő és az unokaöcs nevén van, de nem fizetnek, anya fizet mindent. Hogyan lehetne megoldani, hogy az egész ház anya nevére kerüljön? Milyen lehetőségek vannak, hogy fizessék a hitelt?

Megegyezés szerint anya házát is nekik kéne fizetniük, hiszen az ő tartozásuk volt a baj okozója, de sajnos még a sajátjukat sem fizetik. Lassan az ő hibájukból mi fogunk rosszul járni, és szeretnénk valami megoldást.
Úgy tudom voltak a hitelnek bizonyos feltételei, ha ezt nem teljesíti valamelyik fél, lehet e tenni valamit? (ez esetben az unokaöcs).

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 15:44

Teleknél se kell hirdetmény - csak termőföldnél. (Egyébként az is ingatlan.)
Az elővásárlásra jogosultakat meg kell kínálni.

birozsu # 2012.11.06. 15:39

Tisztelt Szakértők!
Van 1/4 rész tulajdonom egy ingatlanban, osztatlan közös tulajdon. Ha szeretném eladni, akkor ugye van elővásárlási joga a másik két tulajdonosnak! 1/4, 2/4 részben tulajdonosok! Ingatlannál is ugyan úgy ki kell függeszteni az elővásárlást az önkormányzatnál, mint teleknél, vagy simán eladhatom akinek szeretném? Remélem érthető amit kérdezni szeretné!
Előre is köszönöm a választ!
üdvözlettel: birozsu

Vitos # 2012.11.06. 13:04

Üdv Mindenkinek!

A kérdésem: bejegyzett kötelesrészre vehetek-e fel hitelt,vagy meg kell várni,míg az ingatlan a hozzátartozó halála után értékesítésre kerül? Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2012.11.06. 10:47

Mármint a lakáshasználati jog ellenértékének.

ObudaFan # 2012.11.06. 10:47

A lakáshasználati díj ellenértékének a többlethasználati díjhoz nem sok köze van. Az előbbit valóban házastársak követelhetik, az utóbbi esetben viszont csak az a lényeg, hogy tulajdonostársak-e. Meg persze, hogy a használatot akadályozza-e a tulajdonostárs, vagy sem.

dr.VV # 2012.11.06. 09:43

Kbs!

Köszi!

mert a lakáshasználati jog ellenértékét házassági perekben szokták követelni, de itt anyja-lánya viszonyról van szó.

Köszi mégegyszer!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 08:33

Ha a tényállás valós, akkor nem jár használati díj. Szvsz még akkor is csak kártérítés járna, ha ténylegesen kizárnák a használatból.

Hogy kik nem házastársak, és hogy ez hogy jön ide, azt nem tudom.

dr.VV # 2012.11.06. 08:11

Sziasztok!

Remélem tudsz segíteni.

Az ügy: felperesnek lakáshasználati joga van egy különálló lakrészre.( nem tulajdonos az ingatlanban) Már 2004-ben önként elköltözött, saját lakást vásárolt. azóta a lakrész felé se nézett. Megélhetése biztosított..., lakása van! nem lett elüldözve a lakrészből...
Most 2012-ben követel a tulajtól ( alperes) havi 20.000,-Ft lakáshasználati díjat, arra hivatkozással, hogy nyugdíja csökken, mert megszűnik az özvegyi nyugdíja:-)

Kérdés: jár neki a használati díj?

A jogalapot nem indokolták a keresetben.

Egyáltalán hol van szabályozva a használati díj????
Szóval nem házastársak és nem közös tulajdon az ingatlan, a felperesnek csak lakáshasználati jogot jegyeztek fel az ingatlan egy lakrészére még 1995-ben.

Előre is köszi a segítséget!

VV

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.06. 06:09

Pert indítatok a közös tulajdon megszüntetése érdekében, vagy eladjátok a saját hányadokat, és a vevő indít pert.

mucogi # 2012.11.05. 23:45

Kedves Fórumozók!

Van egy családi házunk amit el akarunk adni. Több tulajdonos van midenki benne van az eladásban, de egy gondunk van 1 tulajdonos külföldön él nem tudjuk, hol. Ebben az esetben, hogy tudjuk eladni a házat?

Köszönöm a választ!

lajcsó # 2012.11.01. 07:26

Ha nem tudtok megegyezni, akkor per lesz az ügyből. Amennyiben a szolgáltató a szomszéd tartozását - jogalap nélkül - rajtad követeli, simán bukni fogja a pert.

Riaa # 2012.11.01. 07:19

Tisztelt Fórumozók,

Elművel keveredtem levelezésbe, tényállás a következő:
Lekértem az Elmütől a "szerződésemet" azt írták vissza, hogy az nem fellelhető irattárukban, mégis velem levelezgetnek,engem az elmü 1979. óta (akkor vettük közösen a vidéki telket, semmilyen levélben nem keresett meg, semmiről nem értesített, mi ez nem értem, balekot akarnak fogni, úgyis tiltakozom és megkifogásolom, már naponta kétszer járok az ügyfélszolgálathoz, bejelentettem levélben nekik a meghalt szomszédom jogutódjait, ők azt a nemlétező??? szerződés felbontásnak minősítették, leírták, hogy küldik a végszámlát nekem!!!??? Annak ellenére, hogy másolatban mellékeltem a saját ügyintézőjük által leírt levelet, hogy "nem találják az irattárukban a nem létező szerződésemet" Leírtam levélben az egész 30 év történetét, földhivatali és egyéb hivatalos papírok alátámasztásával. Jelenleg várom a visszajelzésüket, a kérdésem az, hogy az ombudsmannak, az Energiahivatalnak és a Fogyasztóvédelemnek együttesen küldjem el a panaszomat, vagy várjam türelemmel a 15 napos kivizsgálási időt, a szomszédom hat jegyű, a leolvasó elmondása szerint, 30 éves villanyszámlával tartozik a mérő szerint, de én a túloldali telken vagyok, nekem a villanyórájukhoz, házukhoz semmi közöm nincs. (Elmü szerint a szomszédom az elmúlt fél évben keletkeztette a villanyszámlát, de nem értem, nekem ehhez mi közöm?) Valami elírás van szerintem az Elmünél, de hogy erre 1979. óta nem jöhettem rá, (engem nem értesítettek) nem tudtam időben korrigálni, amig élt a szomszédom csak most,amikor már meghalt, milyen érdekes, balek azért nem vagyok.

Ha valaki tud segítsen ebben a borzalomban, hol kezdjem, azon kívül, hogy elküldtem levelemet az elmünek és az álláspontomat bizonyító mellékleteket.

Tisztelettel megköszönöm előre is a segítséget ebben a gubancban, amit nem én okoztam.

ObudaFan # 2012.10.29. 21:18

Viszont elővásárlási jogod van.

Ancsika1 # 2012.10.29. 21:01

Kedves Alle,

A saját tulajdonrészével mindenki szabadon rendelkezik, így ez képezheti adásvétel tárgyát. Az elvált státusz ilyen értelemben nem lényegi elem.

alle # 2012.10.28. 21:56

Sziasztok!

Egy ex-férj eladhatja-e úgy az ingatlant, hogy a
volt feleség benne lakik a gyerekével. Csak
az ő részét, az ingatlan 50%-át adja el lakottan
/volt feleség és gyerek/ adja el, úgy, hogy a
haszonélvezeti jogát megtartja? Persze igy
ólcsobban adná. Jogilag ez lehetséges?

Ancsika1 # 2012.10.24. 13:52

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Meg tudnátok mondani, hogy a földhasználati jog megszűnéséről melyik jogszabály rendelkezik?
Előre is köszi!

matthiasi # 2012.10.24. 06:22

Helló sata !
Hát a kérdés összetett. A penész elsősorban szerkezeti hiba miatt lép fel, de rátezs egy lapáttal a kémény nélküli vízmelegítő használata is.

Talán azért, mert a konyhában volt a kémény nélküli gázfűtéses bojler.
Viszont ha a szerződésetekben az van, hogy festeve kell visszaadni akkor azt elviekben teljesíteni kell.
Vagy alkudni !!
Most akkor mit akartok ? Ott maradni ? vagy minél ólcsóbban megúszni. Egyet azért nem árultálel a nagyérdemű publikumnak !!
Mennyit fizettetek a lakásért bérletre ??
mert a kérdésed csak akkor korrektha ez is itt van. nyilván megitélni reálisan csak úgy lehet, ha tudjuk a bérleti díjat + a festésdíját is. A kettő együtt !!
Tehát bérletidíj +festés a kettő évre kisebb é vagy nagyobb é mint egy piaci lakbér ???

jozi007 # 2012.10.19. 09:27

Jó napot!

Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom, hogy a határidőm lejár-e. Egy fedezetcserém van, amihez hitel és szocpol átjegyzést kértem a Földhivataltól. Már minden széljegyen szerepel(mindkét lakásnál), a bank is kérte a régi lakás jelzálog törlést és az újra a bejegyzést, valamint a jegyző is a szocpollal kapcsolatban.
Jövőhéten lejár a meghosszabbított ügyintézési határidőm, de a bank még a törlési engedélyt nem adta ki. Nem tudom, hogy mivel már a bank kérte a jelzálog törlését, így ez a törlési engedély még mire vonatkozhat. Illetve, hogy így a Földhivatalnál elintézette az ügy vagy, ha nem adom ezt le időben megszünteti az eljárást?

Segítségüket köszönöm!

Margherita # 2012.10.18. 14:25

A a gáz hogy semmilyen tervet,engedélyt nem találtam hozzá.

Margherita # 2012.10.18. 14:21

Segitséget kérnék mi számit lakható melléképületnek.A nyári konyhának
először csak 2 furnél lemez volt az oldala,teteje teherautó ponyva.kb.1996-ban oldala gipszkarton, teteje hullámpala,elől két nagy ablak furnél lemezben,középen faajtó,ablakkal.Belül járólap burkolatot kapott.Nyáron fözök benne, aludni nem szoktunk benne mert estére is hűvös.Ha meleg van nagyon meleg benn is, ha hideg van hideg benn is.nyári esténként használjuk tv nézésre.
erre is épitményadót szabtak ki...jogos ez?