Ingatlanügyek


drbjozsef # 2023.08.21. 18:34

Nyufigos73,

Ez kevés.
Ha jól értelek, az örökhagyó már elhunyt, a hagyatéki eljárás folyamatban van, és ketten (többen) örökölnétek ingatlant, amelyet szeretnél magadhoz váltani? Milyen közeli rokonod az örököstárs, akitől a részét meg akarod venni?

Két lehetőség van.
Vagy osztályos egyezséget kötsz a másik örökössel, de ebben elvileg nem adhatsz neki olyan pénzt, amelyik nem a hagyaték része. Tehát ezt vagy megbeszélitek, bíztok egymásban, és az eljáráson kívül adod oda neki a pénzt. Ennek esetleges előnye, hogy te öröklés jogcímen szerzed meg az ingatlant.

Vagy, az öröklés rendje szerint a közjegyző átadja a hagyatékot, te pedig megveszed tőle a részét. ELVILEG lehetséges, hogy ezt egyetlen okiratban is megtegye a közjegyző, és közbülső tulajdonos lesz a másik örökös, de egyből a te nevedre jegyzik be az ingatlant. Ekkor adásvétel lesz a jogcím. Ha esetleg erre esetleg így nem hajlandó a közjegyző, akkor arra szinte biztosan igen, hogy két okiratban, külön kezelje a két ügyet, de egy füst alatt ott lerendezhetitek, aláírhatjátok.

Érdemes beszélni a közjegyzővel (a mokk.hu oldalon meg tudod nézni ki az illetékes, ha tudod melyik hónapban hunyt el az örökhagyó, és melyik településen volt az utolsó lakcíme).

Majordomus # 2023.08.21. 19:12

Hasznos tanács.
A rokonsági fok nem mindegy.
Illetékfizetés szempontjából sem.
Még a hagyatéki tárgyalás előtt bízzatok meg egy ügyvédet. Több tízmillós értéknél nem mindegy hogy mit és hogyan léptek.

Nyufigos73 # 2023.08.22. 09:20

TC!
Köszönöm a tájékoztatást, valóban nem fogalmaztam tisztán az elküldött levélben.
Tehát : Van egy házaspár akinek az özvegye vagyok.
Az ingatlan tulajdoni rész 1/2-1/2 arányú.
Házasságunkból nem született gyermek.,viszont az Ő korábbi házasságából van 2 gyermek.
Rájuk eső tulajdoni részt szeretném megváltani,természetesen velük előre egyeztetve és megbeszélve.
valamint a közjegyző felé jelezve a szándékomat.
Nagyon friss a dolog, még az ügy nincs a közjegyzőnél.
Köszönettel

drbjozsef # 2023.08.22. 09:50

Nyufigos73,

Ez a szóban forgó ingatlan a házaspár utolsó közösen lakott lakása volt?

Nyufigos73 # 2023.08.22. 14:16

Tc.
Igen .
50 éves házasságról van szó.
Köszönöm

drbjozsef # 2023.08.22. 17:20

Nyufigos73,

Értem.
Ez nem a megváltás szempontjából számít, csak az öröklés, ha esetleg nem tudnád, ebből ugye te nem fogsz örökölni, az elhunyt 1/2 részét a két gyerek fogja örökölni. Minden más vagyontárgyból - ha van -, akkor abból egy "gyerekrészt" (1/3) te is örökölsz.
Ez azért számít, pláne, ha van valami, mert osztályos egyezségnél csak a hagyaték tárgyaival lehet rendelkezni, és minden örökösnek kell örökölnie valamit. Ha nincs más vagyon, akkor ez szóba se jöhet, és maradhat az adásvétel (esetleg az ajándékozás nem hivatalosan, ha nem hivatalosan fizeted ki őket).

A megváltás esetére a kérdésed nem változott : a közjegyző vállalhatja az egészet egyben is, külön okiratban is, lényegében mindegy. Legfeljebb kétszer kell bemenni. Olcsóbb szerintem nem lesz egy okiratban sem, annak is megkéri az árát közjegyző is, ügyvéd is.

Ami igazán fontos, az, hogy megegyezz a gyerekekkel.

Majordomus # 2023.08.22. 19:24

Van esély az egyezségre?
Jó a kapcsolat?

Nyufigos73 # 2023.08.23. 10:07

TC.
Értem !
A gyerekekkel való megegyezés természetesen szükséges.
Az özvegy az nem örököl a házastárs után ingatlant,?
Az új törvény szerint 2023-ol igen.
Mi van akkor, ha lemondanak a közjegyző előtt, az örökségről az özvegy javára.?
Sajnos, az egyszerű emberek nincsenek tisztában a törvényekkel, csak a környezete az
igazi mindent tudó és tipp adó.
Előre is köszönöm, a tájékoztatásait, és elnézést az értetlenkedés miatt.

drbjozsef # 2023.08.23. 10:14

Nyufigos73,

A hatályos törvény szerint a túlélő házastárs egy "gyerekrészt" örököl mindenben, KIVÉVE az utolsó közösen lakott ingatlan és annak berendezési tárgyait, mert azt teljes egészében a gyerekek örökölik, DE a túlélő házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogával.

Amikor egyezkedsz az árról a gyerekekkel, ne felejtsd el ezt megemlíteni, a haszonélvezeted vagyoni értékű jog, a forgalmi értéket annak értékével csökkentve érdemes neked kifizetni őket !

Nem lehet lemondani "valaki javára" az örökségről (kivéve : az elhunyt halála előtt a VELE kötött szerződésben). Visszautasíthatják a hagyatékot, de ekkor kiesnek az öröklésből. Ha van valamelyik gyereknek gyermeke, akkor ő lép a szülője helyébe - ő is lemondhatna, de ha kiskorú, akkor kell a gyámhivatal beleegyezése, amit nem fog megkapni (vigyáznak a kiskorú vagyonára).

Ha a házastársad egyik gyermekének sincs leszármazója, akkor visszautasíthatják a hagyatékot, akkor ténylegesen te örökölsz, de akkor "nem hivatalosan" kell kifizetned őket.

Majordomus # 2023.08.23. 19:32

Ezzel a tanáccsal komoly pénzt takaritasz meg.

Nem válaszoltál a kérdésre. Milyen a kapcsolat a gyerekekkel?
Meg lehet egyezni?
Nagykoruak már?

csaba740 # 2023.08.24. 11:26

Tisztelt szakértők
Már tettem fel kérdést ez ingatlan ügyében köszönöm az arra érkező válaszokat. Most úgy néz ki lassan a végére érek de lenne még egy kérdésem. Röviden a történetem.
2020 ban vásároltam egy ingatlant (édesapám szülöi háza), az adás vétel közben egyik unoka bátyám elhunyt így az ő tulajdon részét 2/32 nem tudtam megvásárolni. Elnyúló hagyatéki tárgyalás után örökös a Magyar Állam lett, tulajdonosi jogokat az MNV zrt gyakorolta 2021óta. Felvettem velük a kapcsolatot de nem jutottunk semmire. Most átkerült a tulajdoni rész az MVH zrt kezelésébe. Talán velük sikerül célba érnem. Most küldenek egy értékbecslőt felértékelni az ingatlant.
A következő lenne a kérdésem
2020ban amikor folyamatban volt az adás vétel az ingatlan forgalmi értéke 3 millió forint volt a helyi önkormányzat hagyatéki leltárja szerint. Fényképek vannak az akkori állapotról.
Ami részletezi az ingatlan akkori állapotát (a tulajdoni résszel rendelkező unokabáty halál esete végett készült). Én azóta jelentős felújítást végeztem az ingatlanon. Tető, nyilászáró csere, villany nemvolt víz nem volt az ingatlanban a gáz bevezetésre került stb. Részben rendelkezem számlával részben nem. Az összes munkát szinte magunk végeztük a családdal tehát arról számla nincsen. A jelenlegi értéke min 20 millió ft az ingatlannak. ilyen esetben mely érték kerül megállapításra. Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2023.08.24. 12:12

csaba740,

Nyilván az értékbecslő nem tudja megállapítani helyszíni szemlével egy ingatlan 3 évvel ezelőtti értékét - meg hát nem is ez a feladata.

Meg fogja állapítani a mostanit. Feltehetőleg ennek tulajdonrész arányos részét fogja kérni az MVH.

Megpróbálkozhatsz alkudozni velük.
Jelzed, hogyan jelentős értéknövelő beruházásokat végeztél az ingatlanon az eltelt időben, ami után neked megtérítési igényed van a tulajdonostársaddal szemben. Ezért szerinted nem X hanem Y az az ár, amelyet fizetnél a tulajdonrészért, ha levontad X-ből a költségeidet.
Vagy megállapodtok valamiben, vagy nem.
Ha nem, megveheted a megjelölt áron, és felszólíthatod az MVH-t, hogy fizesse meg neked a felújítás-karbantartás rá eső részét. Ha erre nem hajlandó, pert indíthatsz ellene. Ez esetben az a baj, hogy nyilván az igazolható költségeidet fogja elfogadni a bíróság. Neked kell bizonyítani a költségeidet, és adott esetben a munkádat. De ez utóbbit határeset, mennyire tudod elszámolni. Részben persze a te időd is pénz, másrészt meg hivatkozhat arra a másik fél, hogy önkényesen végezted, nem szólítottad fel időben a hozzájáruláshoz, és hogy a te munkád nem is szakipari munka, ezért a minősége kétséges. Meg ilyenek.
Szóval érdemes lenne megállapodni valahogy, mert a per se nem olcsó, se nem gyors.

Majordomus # 2023.08.24. 19:41

Már az értékbecslésnél vetesd fel az új beépitéseket felújitásokat.

A megtéritési igény jelzése jó ötlet,ha kifogásolják az értesítés hiányát hát istenem éppen akkor volt a tulajdonosváltás.

László88 # 2023.08.29. 19:18

Üdv, ismerősöm belekeveredett egy érzelmi és anyagi kizsákmányolásban 1 éves kapcsolatba megismerkedett egy 20 évvel fiatalabb férfival, eladta házát külön ment akkori férjétől, a számlájáról utalta el az új ház árát, de a párja kikönyörögte hogy legyen fele fele hogy ő se legyen hontalan a jövőben, mikor elfogyott a plusz pénz akkor teljesen rászállt a nőre, ő kezelte a bank kártyáját, pénz nélkül hagyta, autóját vitte hozta, napokra elltünk főleg mikor a fizetését felvette. A hölgy próbált kilépni de csak úgy tudott hogy elszökött hátra hagyott mindent, autót, házat, értékeket. A kérdésem az lenne, van esélye rá hogy vissza perelheti a férfi jogtalan részét, mert rájött hogy csak kihasználták, a pénze és az érékei kellett, mai napig nem kapta vissza az autóját.

Majordomus # 2023.08.29. 21:09

Sajnos az.
A kenyai szerelmes férfi és a 30 évvel idősebb angol nő sztorija..... hazaiban.

Szomorú örökös # 2023.08.30. 05:06

László88

Nekem erről a sztoriról a Kaméleon c. nagy sikerű magyar film jut eszembe helyből! :-O

gaspen # 2023.08.30. 09:40

Üdv! Próbálok rövid lenni. Anyám az ő anyjától 20+ évvel ezelőtt megörökölte a házat, amiben most is lakunk. Néhány éve az egészet a nevemre íratta ajándékozás útján. Öcsémet erről nem értesítettük, de ez egy külön történet, megvan az oka. Ő a családjával messzire költözött és most tudta meg, hogy nincs tulajdonrésze ebben az ingatlanban.

Kérdés : van-e az ő kezében bármilyen reális jogi lehetőség a fenti állapot megtámadására ?

Köszönöm

osztap # 2023.08.30. 09:52

gaspen,

Milyen alapon támadná meg? Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar.

Az egyetlen dolog, hogy ha anyád az ajándékozástól számított tíz éven belül meghal, akkor az öcsédnek kötelesrész iránti igénye lehet veled szemben. De ez is attól függ, hogy mennyi örökséget kap ténylegesen

Majordomus # 2023.08.30. 19:09

Osztap

Ez esetben a felének a harmada?

gaspen mekkora értékről van szó?

drbjozsef # 2023.08.30. 20:06

MD,

Te valami szám vagy forint fetisiszta vagy?

Miért kérdezed meg állandóan, hogy mennyi pénzről van szó, meg mennyit ér az ingatlan?
Semmilyen szempontból nem szokott ez számítani a kérdezőknél. Tökmindegy hogy 1 millió vagy 100 millió az érték. A felének a harmada ugyanúgy számolandó, az meg, hogy kinek mi a sok vagy a kevés, az tök magánügy.

gaspen # 2023.08.30. 20:43

Milyen alapon támadná meg? Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar.

Így gondolom én is, de nem értek a joghoz. Gondoltam kérdezek. Meg aztán van olyan ügyvéd, aki jó pénzért bármit megtámad.

attól függ, hogy mennyi örökséget kap ténylegesen

Legfeljebb anyám után örökölhetne, de neki a legfőbb vagyona ez a ház lett volna, ami ugye már az enyém.

drbjozsef # 2023.08.31. 05:31

Legfeljebb anyám után örökölhetne, de neki a legfőbb vagyona ez a ház lett volna, ami ugye már az enyém.
Akkor ez esetben, ha 10 éven belül meghal édesanyátok, akkor ki kell neki fizetned a lakás értékének a hatodrészét kötelesrészként. Főszabály szerint a haláleset kori értékét.
Ha eltelik 10 év, utána már nem jár kötelesrész sem.
Mondjuk nem automatikusan, a kötelesrészt a jogosult kérnie kell, ha esetleg tesód majd nem tud róla, akkor úgy jár (5 év az elévülési ideje).

gaspen # 2023.08.31. 09:39

Köszönöm

László88 # 2023.08.31. 11:11

akkor ha jól ételmezem a megtisztelő válasz, semmi esélye a hölgynek. :)

drbjozsef # 2023.08.31. 11:14

Mondjuk ezt senki nem írta. Sőt!