Ingatlanügyek


László88 # 2023.08.31. 12:19

még egy kérdésem lenne, meg szabad vásárolni ilyen ingatlan amennyiben a jövőben pereskedhet az egyik fél? de még nem biztos benne a hölgy, eladni mind ketten adnák egyik hamarabb másik később. Meg szabad vásárolni pl a férfi részét? vagy meg kell várni az esetleges per végét.

drbjozsef # 2023.08.31. 13:22

Azt kérdezed, meg szabad-e vásárolni?

Igen.
Hiszen nem tiltja semmi, tehát szabad.
A gízai piramisokat is meg szabad vásárolni. Legfeljebb nem sikerül.

groszfater@gmail.com # 2023.08.31. 14:08

"Meg szabad vásárolni pl a férfi részét?"
Oly-annyira, hogy elővásárlási joga van!

László88 # 2023.08.31. 14:15

elnézést nem jól írtam, én szeretném megvásárolni a férfi részét, csak nem tudom mi lenne a kimenetele ha a nő meg perre megy, vagy ha a férfi eladja akkor már oka fosztottá válik a lehetséges per?

groszfater@gmail.com # 2023.08.31. 14:35

Ha Te akarod megvenni azt csak akkor teheted ha a hölgy nem tudja vagy nem akarja megvásárolni.!
Hogy jó ötlet-e egy ilyen zavaros ügybe belefolyni az ízlés dolga...

László88 # 2023.08.31. 14:56

a hölgy nem akarja meg venni, még ő is el szeretné adni, ha a férfi részét meg vásárolom nem kell félnem a pereskedéstől?

groszfater@gmail.com # 2023.08.31. 15:09

" ha a férfi részét megvásárolom nem kell félnem a pereskedéstől?"
Ezt innen nem-lehet tudni ezt neked kell (lene) látnod mire képes a hölgy.

Majordomus # 2023.08.31. 19:54

Minden megtörténhet. Még az ellenkezője is.

Nagy Izabella # 2023.09.06. 06:09

Szép napot!
Adott egy 2023 június közepe óta kivett albérlet, ami gyakorlatilag lakhatatlan. Az azóta eltelt 2,5 hónapban - szeptember végére 3,5- a lakás környékén végzett utca/közmű karbantartási munkák- víz 3 hét, utca és szenyvíz 3 hét- nappalra lakhatatlanná teszik a lakást.
A felső szomszéd nyáron idecsapott lakásban szaladgáltatott unokái is, akik elefántcsordaként dübögtek a fejünk felett. Egyszerűen ilyenkor a lakásban nem lehet megmaradni a zajhatások miatt. Ez tetőződik szeptember végén min 2 hét gázhálózati épületen belüli karbantartással, amihez a trepszemle megtörtént és a boylert- vízátfolyós gázüzemelésű- nem megfelelőnek találták.
Szept. végén min. 2 hétig nem lesz gázunk, ezzel együtt meleg vizünk, fürdeni nem tudunk majd és főzni sem. Gondolom, hogy a lakhatásra alkalmas állapotban kivett lakás lakhatásáról a bérbeadónak kell gondoskonia, vis major esetek esetén is. A MVM helyi eljárásrendszere - korábbi tapasztalatok az épületben- alapján számíthatunk megnövelt szolgáltatási hiányra is.
Mi ilyenkor a teendő? A főbérlő magasról tesz az egészre, a melegvíz hiányát is odázza, a villany üzemelésű rezsón egy 3 tagú családnak megmelegíteni fürdővizet nem lehet. Ha én felmondom erre hivatkozva a 2 havi kauciós albérleti szerződést rendkívüli felmondással- felmondási idő szintén 2 hónap lenne- mivel mindkettőnkön kivül álló okok miatt a lakás lakhatatlan, visszajár a kaució? Úgy érzem, a havonta kifizetett 150-ezer ft -ért én nyugodt lakhatásra alkalmas feltételeket vettem, és nem egy agyrémet, ami hetente/ hetekre teszi lehetetlenné napközben a lakásban tartózkodást, éjszakai műszak után az alvást, a fürdést, a főzést, stb.

Köszönettel: Iza

Alapos # 2023.09.06. 06:18

Igen a kaució visszajár !

drbjozsef # 2023.09.06. 06:53

Járni, jár.... de hogy jut is?

Egyébként : ha akadékoskodna a felmondásod jogszerű a 1993. évi LXXVIII. törvény 10.§ (1) be nem tartása miatt, már feltéve, hogy erre - lehetőleg igazolhatóan, írásban -, mármint a hibák kijavítására, felszólítottad.

Zoltanuss # 2023.09.06. 07:16

A ház „környékén végzett utca/közmű karbantartási munkák- víz 3 hét, utca és szennyvíz 3 hét- nappalra lakhatatlanná teszik a lakást.

Valahol a világ végén lehet ez a ház, mert ugyan akadnak hibák az ivóvíz szolgáltatásban.. nálunk max 1 nap a szünet, a szennyvíznél még annyi sem.

A gázszolgáltatásban is lehet úgy 10 évente nyári szünet.. Néha akár 3 -4 hét is. A hálózat állapotától ,a kivitelezőtől és a tulajdonosok együtt működésétől függően hol rövidebb, hol hosszabb a kényszer szünet

Az meg egy bérlő pechje , hogy a bérbeadó amikor kiadta a lakást megbeszélte a felette lakóval,hogy nyárra vegye magához a rosszcsont unkáit is.
Ott kell hagyni az ilyen lakást, aztán a jogos követeléseknek érvényt szerezni.

Nagy Izabella # 2023.09.06. 07:58

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!
Megyeszékhely...
Nyugati határrész, itt ez így megy... 3 hétig reggel 8-16 óráig vizhálózatoztak, most 3 hétig szennyvízhálózatoznak, utána a páratlan soron gázoznak.Mindezekről írásban kommunikálok. Az első kettőnél nem is a kiesés a gond, hanem maga a zajhatás, amivel jár az ablakunk alatt- az elsőn lakunk-A gáznál úgy könyörögtek állítólag a lakók- hozzánk csak a lépcsőházi híradó jut el- hogy ne október végén legyen a gázhálózati felülvizsgálat és korszerűsítés. A lakás otthagyása csak olyan formában történhet, ha van másik, de ehhez jó lenne a kaució is, mert nélküle szűkösen bár, de megoldható, viszont utolsó centre nem ürítenénk ki a kasszát.
József! " ha akadékoskodna a felmondásod jogszerű a 1993. évi LXXVIII. törvény 10.§ (1) be nem tartása miatt, már feltéve, hogy erre - lehetőleg igazolhatóan, írásban -, mármint a hibák kijavítására, felszólítottad." Magyarán írásosan szólítsam fel, hogy köteles a melegvíz és a főzési lehetőséget biztosítani? - a zajjal gondolom nincs mit kezdeni-.
Többször szóltam neki már emailban, hogy ez a gázhálózati mizéria mivel fog járni, a reakció az volt, hogy ő még erről nem tud semmit. Mi meg mint bérlők nem kapunk semmi hivatalos tájékoztatást, lakógyűlésre sem vagyunk meghívva.

drbjozsef # 2023.09.06. 08:35

Nagy Izabella,

Igen.
Lakástörvény 7.§ és 16.§.

drbjozsef # 2023.09.06. 08:37

Nagy Izabella,

Ha a zaj erősen zavaró, és az azért van, mert a felső lakással a zajszigetelés nem megfelelő, és erről nem tájékoztatott, akkor ez is megalapozhatja az azonnali felmondást. Ez nyilván szakkérdés, és szubjektív is eléggé, szóval csak erre azért nem alapoznám. De adaléknak megfelel.

feketebika # 2023.09.06. 10:53

Üdvözlök mindenkit! Ingatlan adásvételi szerződésünket az ügyvéd bevitte a Földhivatalhoz. Naponta kértem le a tullap-ot a Földhivataltól, de nem láttam a széljegyen a bejegyzést. Minden nap hívtam az ügyvédet, hogy valami nem oké. Azt mondta, legyek türelemmel. Néhány nap után a hivatalt hívtam fel, hogy mi lehet az oka annak, hogy nincs változás. Akkor mondták, hogy rossz helyrajzi számra vagyunk bejegyezve, mert a szerződésen másik ingatlan helyrajzi száma szerepel. Felhívtam az ügyvédet, elmondtam neki, azt mondta intézi.Később hozta a hibajavítóval lefestett szerződésmásolatot. Az a kérdésem, hogy tényleg ennyi a javítás? Csak egy kis festék? Illetve nekünk nincs eredetei szerződésünk, csak másolat (Ez külön történet, de a lényeg, hogy amikor aláírtuk a szerződést, a haszonélvezővel elfelejtette aláíratni az ügyvéd. Ezt később pótoltatta, de mi eredetit nem kaptunk, csak annak másolatát). Nem lehet ez gond a későbbiekben? Köszönöm a válaszokat

osztap # 2023.09.06. 11:10

Később hozta a hibajavítóval lefestett szerződésmásolatot

Ez vicc? A földhivatalban akkorát nevetnek majd, hogy idehallik.

Szerződésmódosítás kell, minden fél aláírja, ügyvéd ellenjegyzi, földhivatalba beadja. Nem a másolatot, az eredetit.

A széljegyre vétel egyébként a beadás napján megtörténik a földhivatalban. És a helyedben bemennék a földhivatalba most, és előfizetnék változásfigyelésre. Az egyszeri kb. háromezer forint, és emailt küldenek, ha a valami változott a tullapon. Akkor nem kell naponta lekérned, csak ha email jön.

esocsepp12 # 2023.09.06. 14:00

Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni. Ha kiskorú (13 éves) örökölt földet és szeretnék haszonbérbe adni, akkor a szerződéshez kell a gyámhivatal jóváhagyása? A haszonbérlet révén a földhasználat bejegyzése az ingatlan megterhelésének számít? Anyuka nem lett örökös, mert nem volt házasság. Köszönöm előre is a segítséget!

Majordomus # 2023.09.06. 19:17

Kell
Igen

Eurof8050 # 2023.09.06. 19:55

Kedves Fórumozók,
szíves segítségüket szeretném kérni, szeretném megkérdezni, mi a teendő, amennyiben a társasházi közgyűlésről készült jegyzőkönyvet az egyik hitelesítést vállaló tulajdonostárs nem hajlandó aláírni?
Társasházi felújítási pályázaton szeretnénk részt venni, melyről a közgyűlésen határozat is született.

A hitelesítést megtagadó tulajdonostárs ellenzi a pályázaton történő részvételt és ezért nem írja alá a jegyzőkönyvet, időhúzással próbálkozik, hogy elteljen a pályázatbeadási határidő.

Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetünk?
Hitelesítheti a jegyzőkönyvet egy másik tulajdonostárs, aki a közgyűlésen szintén részt vett?
A hitelesítés hiánya kihat-e a közgyűlési határozatok érvényességére?
Nagyon köszönöm!

Majordomus # 2023.09.06. 19:59

A másik topicban leírtam olvasd el.

Eurof8050 # 2023.09.07. 07:31

Köszönöm!

Delaw # 2023.09.07. 14:30

Kedves Fórumozók!
Az alábbi érdekes kérdésben szeretnék tájékoztatást kérni tőletek. Adott egy földhaszonbérleti szerződés, amelyet a földterület haszonélvezője kötött meg. Ezen haszonélvező a haszonélvezeti jogáról lemondott. A kérdés, hogy ezen lemondás milyen hatást gyakorol a korábban megkötött haszonbérletei szerződésre? A tulajdonost nem feltétlenül érzem jogutódnak ebben a történetben, indokolt lehet a szerződés újrakötése a tulajdonossal. Mi a teendő ha a bérlő viszont nem járul hozzá a módosításhoz? Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.07. 16:34

A haszonélvezet megszűnésével az a bérleti szerződés is megszűnt.

Majordomus # 2023.09.07. 19:38

És mit tehet a bérlő ilyenkor?